Lemoniada ‒ właściwości i skład. Przepis na lemoniadę

Lemoniada, czyli orzeźwiający, pełen owoców napój, kojarzy się najczęściej z latem, wysoką temperaturą, wakacjami i czasem z amerykańskimi filmami, w których uliczna sprzedaż pysznej wody z lodem, cukrem i cytryną, była niegdyś bardzo popularna. Lemoniada to jednak nie tylko prosty napój do picia w lecie – okazuje się, że odpowiednio przyrządzona, może być świetnym pomysłem na zdrowe rozpoczęcie dnia! Jaki jest przepis na lemoniadę idealną i dlaczego lemoniadę warto pić codziennie?



Lemoniada, fot. shutterstockLemoniada, fot. shutterstock

  1. Lemoniada – właściwości zdrowotne
  2. Woda z cytryną – czy warto pić ją rano?
  3. 5 powodów, by pić lemoniadę każdego dnia
  4. Idealna lemoniada – domowe przepis
  5. Woda z cytryną – na zimno czy na ciepło?
  6. Czy warto pić lemoniadę?

Lemoniada – właściwości zdrowotne

Lemoniada może być jednym z najprostszych sposobów, by szybko podnieść swoją energię i nawodnienie. Dodawane do niej owoce cytrusowe mogą korzystnie wpływać na metabolizm, utrzymanie smukłej sylwetki, świeży oddech, a nawet problemy z cerą lub drobne problemy trawienne. Ponadto podnoszą wartość odżywczą i smakową wody, która dla niektórych jest nieprzyjemna do picia bez odpowiednich dodatków.

Cytryny i inne owoce cytrusowe są znane ze swoich kolorowych skórek i cierpkiego, ale bardzo orzeźwiającego smaku, ponadto zawierają sporą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Skórka cytryny składa się z dwóch warstw: zewnętrznej skórki i białej wewnętrznej warstwy, czyli z miąższu.

Uwaga!
To właśnie skórka i biały miąższ zawierają największą ilość przeciwutleniaczy; większą niż sam sok z cytryny. Skórka zawiera też olejki eteryczne. Warto o tym pamiętać przy przygotowywaniu lemoniady i zetrzeć nieco odparzonej lub dokładnie umytej skórki na wierzch napoju.

Sok z jednej cytryny zawiera około 30 mg witaminy C, co stanowi 33% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy dla mężczyzn i aż 40% dla kobiet. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu w organizmie człowieka. Jest to bardzo ważne białko, część tkanki łącznej, potrzebne np. do prawidłowego gojenia ran. Witamina C wspiera także układ odpornościowy, zmniejsza nasilenie objawów przeziębienia, zwalcza wirusy i bakterie, które wywołują choroby. Poprawia wchłanianie żelaza, które z kolei jest niezbędne dla komórek organizmu człowieka.

WITAMINA C – WŁAŚCIWOŚCI
  • Poprawia metabolizm
  • Wzmacnia odporność
  • Wspomaga produkcję kolagenu
  • Poprawia wchłanianie żelaza
  • Jest korzystna dla układu trawiennego
Tabela przedstawiająca kilka właściwości witaminy C. Źródło: opracowanie własne.

Woda z cytryną – czy warto pić ją rano?

Należy pamiętać, że działanie wody cytrynowej czy lemoniady nie zmieni się, niezależnie od pory jej stosowania – będzie tak samo zdrowa rano, jak i wieczorem. Jednak picie jej rano ma swoje dodatkowe korzyści, bowiem rano budzimy się zawsze trochę odwodnieni (zwłaszcza, jeśli poprzedniego wieczoru w naszym menu pojawił się alkohol lub słone posiłki). Nie ma jednak dowodów na to, że woda z cytryną „odtruwa” czy „detoksykuje” organizm. Nie należy się nabierać na takie informacje. Pamiętajmy, że to nasza wątroba usuwa toksyny z organizmu i ze wszystkiego, co jemy i pijemy w ciągu dnia, niezależnie od wypitej wody z cytryną lub lemoniady z innymi cytrusami.

5 powodów, by pić lemoniadę każdego dnia

Trudno wyobrazić sobie coś przyjemniejszego niż orzeźwiająca lemoniada w ciepły, letni poranek. Jednak nie trzeba ograniczać się do picia tego napoju przez zaledwie kilka miesięcy w roku. Wodę z cytryną lub innymi owocami, warto pić codziennie, ponieważ:

Wspomaga odchudzanie

Lemoniada, pod warunkiem, że nie dodajemy do niech cukru lub miodu, jest bardzo aromatycznym i niskokalorycznym napojem, może więc stanowić świetny substytut słodzonych napojów gazowanych i soków. Pamiętajmy jednak, że owoce cytrusowe nie mają same w sobie żadnych właściwości odchudzających czy spalających tłuszcz. Chodzi raczej o to, że sięganie po wodę z cytryną pomaga ograniczyć spożycie kalorii i jest zdrowym wyborem. Badanie z 2012 roku, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że w przypadku osób dorosłych z nadwagą lub otyłością, zastąpienie wysokokalorycznych napojów wodą, skutkowało spadkiem wagi po 6 miesiącach. Jest to więc dobry element, który należy połączyć z dietą.

Zapobiega kamieniom nerkowym

Woda z cytryną może pomagać nawet w zapobieganiu rozwoju kamieni nerkowych. Według badań, dzienne spożycie soku z czterech cytryn zmieszanych z dwoma litrami wody, wykazało znaczący wzrost poziomy cytryniany w moczu; poziom cytrynianu może zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych albo powstrzymać ich bolesność czy powiększanie się.

Odświeża oddech

Woda z cytryną odświeża oddech, jednak nie należy przesadzać z jej ilością, ponieważ efekt może być odwrotny do zamierzonego! Zbyt duża ilość kwasu może pogorszyć oddech, ze względu na chorobę refluksową przełyku.

Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo

Cytryna zawiera dużo niezbędnych witamin i minerałów, m.in. wapń, magnez, potas, kwas cytrynowy, fosfor i inne składniki odżywcze, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto cytryna ma silne właściwości przeciwbakteryjne; jej regularne stosowanie, np. rano, wspomoże organizm i może spowodować zmniejszenie infekcji. Cytryna zawiera też duże ilości pektyny, które świetnie wspomagają pracę okrężnicy.

Nawadnia

Nawyk codziennego picia lemoniady rano, to dobry sposób na nawodnienie i zbudowanie dobrych przyzwyczajeń. Większość z nas zapomina o piciu wody i pije jej stanowczo za mało. Po czym poznać, że pijemy wystarczająco dużo? Mocz powinien być jasnej, czystej barwy.
KORZYŚCI PICIA WODY Z CYTRYNĄ
  • Wspomaga odchudzanie
  • Zapobiega kamieniom nerkowym
  • Odświeża oddech
  • Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo
  • Nawadnia
Tabela przedstawiająca prawdopodobne korzyści picia wody z cytryną. Źródło: opracowanie własne.
Kolorowe lemoniady, fot. shutterstock

Idealna lemoniada – domowe przepis

Przepisów na lemoniadę jest naprawdę dużo – można samemu wymyślać własne wariacje, dodając do środka ulubione owoce i testując wiele smaków. Jednak klasyczny przepis jest tylko jeden.
Przepis na najlepszą, klasyczną lemoniadę

Składniki:
  • 1 i ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 5 szklanek zimnej wody
  • 2 cytryny do dekoracji
  • lód
  • opcjonalnie: 1 i ½ szklanki cukru lub syrop cukrowy

Przygotowanie:
  • Połącz sok ze świeżo wyciśnięte cytryny, wodę i cukier w dużym dzbanku i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na wierzch połóż plasterki cytryny. W lecie koniecznie dodaj lód.
  • Dobrze przechowywana lemoniada, może być trzymana w lodówce nawet przez 4 dni.

Syrop cukrowy:
  • Jeśli zdecydujesz się na słodką, klasyczną wersję lemoniady, możesz zrobić prosty syrop z cukru. W tym celu rozpuść cukier w jednej szklance wody, ostudź, a następnie wymieszaj go z sokiem z cytryny i pozostałą częścią wody. Dzięki temu lemoniada jest bardziej klarowna, bez kryształków.


Przepis na różową lemoniadę

Kiedy klasyczne wersje nam się znudzą, zawsze można dodać do nich trochę koloru. Różowa lemoniada to napój o charakterystycznej, jasnoczerwonej barwie, przyrządzony jak lemoniada klasyczna, ale z dodatkiem czerwonego lub różowego barwnika (może być naturalny lub sztuczny). Co prawda istnieje też różowa odmiana cytryn, ale raczej nie używa się ich do przyrządzania tej wersji lemoniady. Zwykle stosowane naturalne barwniki to sok żurawinowy, grenadyna i pokruszone maliny lub truskawki, a czasem nawet buraki.


Przepis na lemoniadę w stylu ice tea

Ciekawą odmianą klasycznej lemoniady, może być na przykład lemoniada na bazie herbaty. Łatwe do przyrządzenia w domu!

Składniki:
  • 3 litry wody
  • 9 torebek herbaty czarnej
  • ¾ lub 1 i ¼ szklanki cukru lub innego słodu (opcjonalnie)
  • 1 puszka zamrożonego koncentratu lemoniady
  • plasterki cytryny do ozdoby

Przygotowanie:
Zagotuj wodę w garnku, zdejmij z ognia. Dodaj torebki herbaty, przykryj garnek i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wyjmij i wyrzuć torebki. Dodaj cukier (opcjonalnie) i koncentrat lemoniady (czyli np. zamrożoną wcześniej lemoniadę z klasycznego przepisu). Przykryj i wstaw do lodówki, aż ostygnie. Podawaj na lodzie, udekoruj plasterkami cytryny.
Różowa lemoniada, fot. shutterstock

Woda z cytryną – na zimno czy na ciepło?

Najlepsza temperatura wody z cytryną to temat szeroko dyskutowany i kontrowersyjny, ponieważ część źródeł podaje, że picie zimnej wody np. pomaga spalić dodatkowe kalorie, jest bardziej orzeźwiająca. Część z kolei, że to właśnie ciepła woda pomaga poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Istnieje jednak niewiele badań, które potwierdzają te teorie i prawdopodobnie temperatura nie ma większego wpływu na walory lemoniady. Naturalną opcją jest więc picie ciepłej, przegotowanej wody z cytryną jesienią i zimą oraz chłodnej wody latem i późną wiosną.

Czy warto pić lemoniadę?

Oprócz wszystkich opisanych powyżej korzyści, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
  1. Nie należy przesadzać z ilością cytryny: zbyt dużo kwasów nie działa korzystnie na nasz żołądek i gardło.
  2. Uwaga na cukier w lemoniadzie: lemoniada w klasycznej wersji jest przygotowywana z cukrem, w zdrowszej wersji można jednak z niego zrezygnować lub zastąpić go miodem czy syropem klonowym. Do nadania jej smaku i aromatu, świetnie nadają się również owoce. Należy uważać, by lemoniada nie stała się zbyt kaloryczna i niezdrowa.
  3. Kwas z cytryny może źle działać na zęby: niektórzy zalecają, by sok z cytryny pić przez słomkę, co ma ochronić szkliwo zębów i zapobiec próchnicy. Warto o tym pamiętać, gdy cytryny spożywa się w dużych ilościach. Pomocne może być także wypłukanie ust po piciu lemoniady. Ponadto należy unikać mycia zębów zaraz po wypiciu wody cytrynowej, również ze względu na szkliwo.
  4. Dokładnie myj cytryny i owoce przed podaniem: należy pamiętać, by przed wyciskaniem owoców, wrzucaniem ich do lemoniady czy tarciem skórki, dokładnie je wymyć lub wymoczyć.

Lemoniady na bazie owoców i cytryn, mogą być świetnym pomysłem na orzeźwienie, zdrowy i nawadniający start dnia, a także jako podstawowy napój zastępujący słodkie odpowiedniki i soki. Najkorzystniejsza dla zdrowia będzie na pewno wersja bez cukru – klasyczną lemoniadę z cukrem przygotowujmy przede wszystkim na wyjątkowe okazje.
Ekologia.pl (Magdalena Karwat)

Bibliografia

  1. “https://health.clevelandclinic.org/7-reasons-to-start-your-day-with-lemon-water-infographic/”; data dostępu: 2021-01-16
  2. “https://www.medicalnewstoday.com/articles/318662#Hot-vs.-cold-lemon-water”; data dostępu: 2021-01-16
  3. “https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water#how-to-make”; data dostępu: 2021-01-16
  4. “https://kidsactivitiesblog.com/108513/best-homemade-lemonade-recipe/”; data dostępu: 2021-01-16
  5. “https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-lemon-water”; data dostępu: 2021-01-16
  6. “https://www.insider.com/benefits-of-lemon-water”; data dostępu: 2021-01-16
  7. “https://limoneira.com/news-posts/etiam-massa-turpis/”; data dostępu: 2021-01-16
  8. “https://www.chowhound.com/food-news/54183/what-is-pink-lemonade/”; data dostępu: 2021-01-16
  9. “https://www.tasteofhome.com/recipes/summertime-tea/”; data dostępu: 2021-01-16
  10. “https://www.tasteofhome.com/recipes/lemonade-iced-tea/”; data dostępu: 2021-01-16
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy