Majonez bez jajek? To proste!

Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? Zdecydowanie tak! Niektórzy nawet mówią, że ten w wersji wegańskiej smakuje o niebo lepiej niż majonez tradycyjny. Ale o tym musicie przekonać się sami.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Majonez domowej roboty jest dobry, bo jest dobry i mamy pewność, że zawiera prawdziwy sok z cytryny i zdrowe oleje i naturalne przyprawy. Poza tym przepis jest prosty i szyki w wykonaniu. Zamiast jajek możemy wykorzystać ziemniaki, fasolę lub mleko sojowe. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na wegański majonez.
Majonez ziemniaczany

Składniki:


Przygotowanie:
Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki, musztardę i sok z cytryny ucieramy mikserem na gładką masę. Nie przestając miksować, dodajemy powoli, małymi porcjami, olej. Gdy majonez osiągnie prawidłową gęstość, doprawiamy solą i pieprzem.


Majonez z mlekiem sojowym

Składniki:


  • 1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego, niesłodzonego
  • 1/2 szklanka oleju (rzepakowy lub z pestek z winogron)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól (Kala Namak)
  • pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:
Mleko, musztardę, ocet i sok z cytryny miksujemy na gładką masę przez około 2 minuty. Nie przestając miksować, dodajemy powoli, małymi porcjami, olej i miksujemy przez kolejne 6-7 minut, aż majonez osiągnie prawidłową gęstość. Na koniec doprawiamy o smaku solą i pieprzem.


Majonez ze strączków


Składniki:

  • szklanka ugotowanej fasoli białej
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 1/2 szklanki oleju (rzepakowy lub z pestek z winogron)
  • 1-2 łyżki octu (jabłkowego lub ryżowego)
  • sól morska
  • pieprz zielony

Przygotowanie:

Ugotowaną fasolę wraz z przyprawami, octem i musztardą miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy olej, do momentu, aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.


Wegański majonez przechowujemy w lodówce. Będzie idealnym dodatkiem do wielkanocnych potraw.
Smacznego!
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. “https://thehealthyfoodie.com/homemade-vegan-mayonnaise/”; data dostępu: 2019-12-16
Ocena (4.1) Oceń: