Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? Zdecydowanie tak! Niektórzy nawet mówią, że ten w wersji wegańskiej smakuje o niebo lepiej niż majonez tradycyjny. Ale o tym musicie przekonać się sami.

Majonez domowej roboty jest dobry, bo jest dobry i mamy pewność, że zawiera prawdziwy sok z cytryny i zdrowe oleje i naturalne przyprawy. Poza tym przepis jest prosty i szyki w wykonaniu. Zamiast jajek możemy wykorzystać ziemniaki, fasolę lub mleko sojowe. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na wegański majonez.
Składniki:
- kilka ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka oleju (rzepakowy lub z pestek z winogron)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól kamienna, pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki, musztardę i sok z cytryny ucieramy mikserem na gładką masę. Nie przestając miksować, dodajemy powoli, małymi porcjami, olej. Gdy majonez osiągnie prawidłową gęstość, doprawiamy solą i pieprzem.
Majonez z mlekiem sojowym
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego, niesłodzonego
- 1/2 szklanka oleju (rzepakowy lub z pestek z winogron)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól (Kala Namak)
- pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Mleko, musztardę, ocet i sok z cytryny miksujemy na gładką masę przez około 2 minuty. Nie przestając miksować, dodajemy powoli, małymi porcjami, olej i miksujemy przez kolejne 6-7 minut, aż majonez osiągnie prawidłową gęstość. Na koniec doprawiamy o smaku solą i pieprzem.
Majonez ze strączków
Składniki:
- szklanka ugotowanej fasoli białej
- łyżka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- około 1/2 szklanki oleju (rzepakowy lub z pestek z winogron)
- 1-2 łyżki octu (jabłkowego lub ryżowego)
- sól morska
- pieprz zielony
Przygotowanie:
Ugotowaną fasolę wraz z przyprawami, octem i musztardą miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy olej, do momentu, aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Wegański majonez przechowujemy w lodówce. Będzie idealnym dodatkiem do wielkanocnych potraw.
Smacznego!
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
- “https://thehealthyfoodie.com/homemade-vegan-mayonnaise/”; data dostępu: 2019-12-16