Makaron sojowy nie jest wbrew pozorom wyrabiany z soi, ale ze skrobi pozyskanej najczęściej z fasoli mung, ziemniaków lub batatów. Mylna nazwa najprawdopodobniej nawiązuje do faktu, że w Azji, skąd pochodzi, serwuje się go zazwyczaj z dodatkiem sosu sojowego. W języku angielskim nomenklatura jest na szczęście mniej myląca i określa długie przeźroczyste nitki mianem makaronu szklanego lub celofanowego.

- Makaron sojowy na świecie
- Prawdziwy makaron sojowy?
- Czy makaron sojowy jest zdrowy?
- Wykorzystanie kulinarne makaronu sojowego
- Makaron sojowy w kuchni
- Makaron sojowy na różne sposoby
Makaron sojowy na świecie
Makaron sojowy cieszy się długą historią w kuchni chińskiej, gdzie do produkcji wykorzystuje się najczęściej skrobię z fasoli mung. Koreańczycy preferują skrobię z batatów, a ich makaron jest nieco grubszy i brązowawy, zdecydowanie bardziej sycący. W Japonii nitki zwane „wiosennym deszczem” przyrządza się ze skrobi ziemniaczanej, zaś Wietnamczycy znają dwie wersje vermicelli – chińską, ze skrobi fasoli mung, oraz własną ze skrobi pozyskanej z kłączy pacioreczników, egzotycznych kwiatów o bujnych liściach. Ponadto makaron sojowy przyrządza się także w Indonezji, Malezji, Tajlandii, na Filipinach, a także na Wyspach Samoa i na Hawajach. Tradycyjnie przygotowuje się go od wieków również w Indii, gdzie do produkcji stosowana jest przede wszystkim skrobia z maranty trzcinowej, a makaron podawany jest zazwyczaj na słodko.Prawdziwy makaron sojowy?
Choć pod nazwą makaronu sojowego najczęściej kryją się wspomniane wyżej skrobiowe nitki, w sklepach ze zdrową żywnością można również znaleźć makaron de facto produkowany z mąki sojowej. Jest to produkt stosunkowo rzadko spotykany ze względu na małą elastyczność mąki sojowej, ale odznacza się znakomitymi walorami odżywczymi – ubogi w węglowodany proste, zawiera przede wszystkim bardzo dużo białka, a także sporo błonnika. Mąkę sojową w ramach spożywczych eksperymentów dodaje się również w mniejszych ilościach do klasycznego makaronu pszenicznego, aby poprawić jego skład odżywczy, przede wszystkim zawartość protein.Miłośnikom samodzielnego wyrobu domowego makaronu można polecić przepisy na makaron z mąki sojowej, który zachwyca niskim indeksem glikemicznym i stanowi doskonałą bazę dla posiłków wegetariańskich. Do ciasta dodaje się zawsze jajka, które nadają nitkom elastyczności i sprężystości.

Ugotowany makaron sojowy z sosem sojowym i warzywami. Źródło: shutterstock
Czy makaron sojowy jest zdrowy?
Patrząc na skład odżywczy makaronu sojowego trudno jest się zachwycić. Oszczędne surowce przekładają się bowiem na niską zawartość białka i tłuszczu, a także ubogi profil mineralny – jedynie żelazo występuje w transparentnych nitkach we większej ilości.Mimo to dietetycy polecają makaron sojowy jako pokarm lekki, dobrze zaspokajający głód, bezglutenowy i nie powodujący szybkiego wzrostu insuliny we krwi. W dietach odchudzających zastępuje on często ryż, gdyż jest mniej kaloryczny w przeliczeniu na daną objętość i pozwala najeść się bez obciążania bilansu energetycznego. Naturalnie, trudno jest polecać makaron sojowy jako składnik codziennej diety – w tym kontekście jest zbyt ubogi w składniki odżywcze i zdecydowanie ustępuje pełnoziarnistym kaszom. Niedostatki białkowe i mineralno-witaminowe można alternatywnie pokrywać łącząc w jednym posiłku makaron sojowy z mięsem, warzywami czy tofu.
Niestety, nie wszystkie produkty pochodzące z Azji są w 100% bezpieczne dla zdrowia. W przypadku makaronu sojowego głośny był skandal z zamianą skrobi z fasoli mung na skrobię kukurydzianą w celu ograniczenia kosztów produkcji. Do makaronu dodawano następnie związki zawierające siarkę, ołów i formaldehyd, aby produkt wybielić! W 2010 r. czeskie organy kontroli odkryły również, że do produkcji chińskiego makaronu sojowego wykorzystywano wysokie dawki aluminium!
Diagram przedstawiający wartości odżywcze w 100 g makaronu sojowego; opracowanie własne na podst. USDA
Wykorzystanie kulinarne makaronu sojowego
Makaron sojowy nie jest sam w sobie przesadnie smaczny. Ogromną popularność na całym świecie zawdzięcza raczej łatwości przygotowania oraz charakterystycznej konsystencji, która idealnie pasuje do dań smażonych w woku, a także do sałatek.Przygotowanie makaronu sojowego nie mogłoby być prostsze. Nitki wystarczy włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. Po odcedzeniu są gotowe do spożycia lub dalszej obróbki. Ta ostatnia obejmuje najczęściej smażenie w woku z dodatkiem przypraw, posiekanych warzyw, a także mięsa, krewetek czy tofu. Popularne dodatki smakowe obejmują oprócz sosu sojowego suszone krewetki, grzyby, imbir, czosnek, kurkumę, sos rybny, mleko kokosowe, a także ser z fermentowanej fasoli, pastę tamaryndową czy kiełki.
Makaron sojowy w kuchni azjatyckiej podawany jest również jako dodatek do sajgonek czy wkładka do zup na bazie soi lub mięsa, a w niektórych przepisach, np. na popularny w Tajlandii Pad Thai, wykorzystywany bywa jako zamiennik dla makaronu ryżowego.
Wskazówka: Eksperci kuchni azjatyckiej podpowiadają, że jeśli makaron sojowy ma być dalej zasmażany, do przygotowania go lepiej jest wykorzystać ciepłą wodę niż wrzątek – wówczas nitki nie będą kleić się do siebie.
Ekologia.pl poleca

Sałatka z makaronem sojowym. Źródło: shutterstock
Makaron sojowy w kuchni
Chińska zupa z makaronem sojowymSkładniki:
- 1 litr wywaru z kurczaka
- 250 g suchego makaronu sojowego
- 480 g mielonej wieprzowiny
- ½ łyżeczki sproszkowanego korzenia kolendry
- 7 ząbków czosnku
- ½ pęczka selera naciowego
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki świeżych liści kolendry
- 200 g tofu
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- sól kamienna do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku. Na koniec przecedzamy i zachowujemy zarówno olej, jak i czosnek. Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5 minut, a następnie odcedzamy. Mięso łączymy z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę i korzeniem kolendry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy wywar i wrzucamy do niego kulki z mięsa wielkości orzechów, a następnie dodajemy pokrojony seler, sos sojowy i pieprz. Całość gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy świeżą kolendrę i mieszamy. Do misek wykładamy po porcji makaronu i kostek tofu i zalewamy gorącą zupą. Całość polewamy olejem i doprawiamy smażonym czosnkiem.
Seczuański makaron smażony z kapustą
Składniki:
- ½ główki kapusty
- 200 g makaronu sojowego
- 1 zielona cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 plasterki korzenia imbiru
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- cukier i sól do smaku
Przygotowanie:
W dużej misie umieszczamy makaron i zalewamy wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzamy. Z kapusty usuwamy głąb i szatkujemy. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, imbir, chili i cebulkę i całość podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy kapustę i smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. Na koniec dodajemy makaron, sos sojowy, szczyptę cukru i doprawiamy do smaku solą. Podajemy na ciepło.
Makaron sojowy z soi
Składniki:
- 2 szklanki mąki sojowej
- 1 ½ łyżeczki soli morskiej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- 4-6 łyżek wody
Przygotowanie:
W misie łączymy mąkę sojową z solą i robimy w środku zagłębienie. Wbijamy do niego jaja i dodajemy olej. Widelcem powoli mieszamy ciasto, a gdy zacznie formować grudki dodajemy stopniowo po łyżce wody, cały czas mieszając. Na koniec ciasto energicznie zagniatamy przez ok. 5 minut, przykrywamy folią spożywcza i pozostawiamy do leżakowania na 30 minut. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich i przepuszczamy je przez maszynkę do robienia makaronu typu spaghetti. Gotowe nitki rozkładamy na suchej ściereczce i pozostawiamy do suszenia na ok. 1 godzinę. Gotujemy 6 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy i podajemy z ulubionym sosem.
Makaron sojowy na różne sposoby
Nie trzeba być wielkim miłośnikiem azjatyckich smaków, aby regularnie wykorzystywać makaron sojowy w domowym jadłospisie. Łatwość przygotowania czyni z niego doskonały posiłek dla zapracowanych czy młodzieży, który jest, bądź co bądź, ciepły, niskokaloryczny i nie ma nic wspólnego z fast-foodem. Transparentne nitki można więc podawać z sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami czy dowolnymi duszonymi warzywami. Kto ma ochotę na nieco więcej oryginalnego smaku, powinien zdecydowanie doprawić danie sosem sojowym, który doskonale wnika w strukturę skrobiowego makaronu i dodaje mu przyjemnej nuty umami. Poza tym podsmażany na oleju z czosnkiem makaron sojowy może być łatwą i zdrową przekąską do dań mięsnych i rybnych, którą bez problemów powinny zjeść nawet dzieci. Spróbować nie zaszkodzi, a kuchnia polska na pewno zyska na tej azjatyckiej innowacji!Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- Suthon Sukphisit; “Let's hear it for glass noodles”; data dostępu: 2020-09-04
- Darlene Schmidt; “Thai Bean Thread (Glass) Noodles”; data dostępu: 2020-09-04
- Chici Wang; “Seriously Asian: Cellophane Noodles”; data dostępu: 2020-09-04
- Neha Grover; “What Are Glass Noodles? What Can You Make From Them?”; data dostępu: 2020-09-04
- Adegunwa M.O i in.; “Enrichment of Noodles with Soy Flour and Carrot Powder”; data dostępu: 2020-09-04