Najdziwniejsze owoce na świecie

Znudzony bananami? Masz dość truskawek? Możesz urozmaicić swoje menu egzotycznymi przysmakami. Niektóre z tych dziwnych owoców wyglądają, jakby pochodziły z innej planety. Oto 10 najdziwniejszych owoców na świecie!



Egzotyczne owoce, fot. shutterstockEgzotyczne owoce, fot. shutterstock

  1. Rambutan
  2. Mangostan
  3. Pitaja
  4. Durian
  5. Ręka buddy
  6. Karambola
  7. Kumkwat
  8. Kiwano
  9. Pandan
  10. Salaka jadalna

Rambutan

Choć może wyglądać trochę jak tupecik klauna, rambutan jest średniej wielkości owocem tropikalnym pochodzącym z Indonezji, Malezji, Filipin, Sri Lanki i innych krajów Azji Południowo-Wschodniej. Ponadto rambutan to słowo malajskie dosłownie oznaczające „włochaty”. Pod włochatą okrywą kryje się delikatne wnętrze rambutanu nie tylko kusi swoim aromatem, lecz także przyciąga ze względu na wartości odżywcze. Wzbogacenie diety o te przepyszne egzotyczne owoce pomoże nam uzupełnić niedobory witaminy C, żelaza, miedzi i fosforu, a także dostarczy mnóstwo antyoksydantów i sprawi, że nasza cera będzie wyglądała promiennie. Czego chcieć więcej?
Ramutan, fot. shutterstock

Mangostan

Z niejadalną i twardą powierzchnią przypominającą żołądź, mangostan zawiera miękkie, pikantne i słodkie wnętrze. Istnieje legenda o tym owocu, sięgająca czasów królowej Wiktorii, która zaoferowała nagrodę w wysokości 100 funtów szterlingów każdemu, kto dostarczy owoc, co jest prawdopodobnym źródłem jego niezwykłego określenia jako „Królowej Owoców”. Mangostan to jeden z najbardziej cenionych tajskich owoców, który cieszy się na azjatyckich rynkach wielką estymą i jest chętnie eksportowany. Wbrew powszechnemu mniemaniu nie ma jednak mangostan nic wspólnego z dużymi owocami mango. Mangostan należy do rodziny roślin kluzjowatych, które spotkać można jedynie w strefie międzyzwrotnikowej i na naszym rynku jest na razie jedynie okazyjną gratką.
Mangostan, fot. shutterstock

Pitaja

Pitaja, nazywany smoczym owocem lub też truskawkową gruszką, jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale także zachęca do jedzenia swoim pięknym wyglądem i aromatycznym zapachem. Pitaja smakuje najlepiej, kiedy jest dojrzały. Smak pitai można określić jako delikatny, słodki i lekko kwaskowaty. Może przypominać melona. Owoc ten jest bardziej orzeźwiający od jabłka, zaś swoją konsystencją przypomina dobrze nam znaną mandarynkę. Jest częścią rodziny kaktusów i można ją spotkać w wielu miejscach w Azji i w Ameryce Środkowej. Co ciekawe, kwiaty pitai kwitną tylko w nocy. Są duże, białe i wydzielają charakterystyczny zapach. Dlatego też określane są mianem “księżycowych kwiatów” lub kwiatów “królowej nocy”. Kwitnienie pitai odbywa się kilka razy w roku. Nazwa smoczy owoc pochodzi od jego zewnętrznego wyglądu, który przypomina łuski smoka.
Pitaja, fot. sshutterstock

Durian

Durian jest powszechnie nazywany „królem owoców”. Powód tego pozostaje nieznany. Jedną z rzeczy, która sprawia, że ten owoc jest najbardziej charakterystyczny, jest to, że ma dość niezwykłe cechy. Ma grubą i kolczastą skórkę i dość nietypowy zapach! Jego woń została już porównana do wszystkich najgorszych zapachów, począwszy od zapachu zużytych skarpetek, przez brudną toaletę i gnijące mięso lub cebulę, aż po wymiociny. Jego smak też jest wyjątkowy. Durian to kremowa mieszanka smaków, którą wielu opisuje jako miks banana i kremu waniliowego, z odrobiną cebuli. 
Durian, fot. shutterstock

Ręka buddy

To prawdopodobnie najdziwniej wyglądający owoc na świecie. Pachnie jak lawenda, smakuje jak skórka cytrynowa, wygląda jak… Ręka Buddy. Pod tą zabawnie brzmiącą nazwą kryje się odmiana cytronu, fascynująca ludzkość już od tysięcy lat. Palczaste owoce cieszą się w Azji głęboką symboliką, ale w kulturze zachodniej są przede wszystkim unikatową ozdobą stołu oraz przysmakiem. Ręki Buddy nie spożywa się jednak jak tradycyjnych owoców! Jako gatunek typowy dla chińskiej przyrody, szybko nabrały religijnego znaczenia, a buddyści zaczęli doszukiwać się w nich kształtu ręki złożonej do modlitwy. Trudno się dziwić, że niezwykłe cytrusy są cenioną ozdobą i ofiarą składaną w buddyjskich świątyniach po dzień dzisiejszy.
Ręka buddy, fot. shutterstock

Karambola

Jest to prawdziwa gwiazda wśród tropikalnych owoców. Karambola przyciąga oryginalnym, kosmicznym kształtem owoców oraz wykwintnym smakiem. Owoce karamboli mają żółtozielony, mocno soczysty miąższ o słodko-kwaśnym smaku i orzeźwiającym aromacie. Dojrzałe okazy są jędrne i delikatnie brązowe na brzegach. Zjada je w całości, wraz z żółtą skórką i pestkami. Ten wywodzący się z Indonezji owoc nie tylko pozwoli nam udekorować posiłek, lecz także dostarczy wielu cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Włączenie karamboli do diety wyszczupli sylwetkę, odmłodzi skórę, poprawi trawienie, wyreguluje ciśnienie krwi, a także sprawi, że będziemy się lepiej wysypiać.
Karambola, fot. shutterstock

Kumkwat

Kumkwat należy do mniej znanych u nas cytrusów. Powszechny jest w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu Ameryk. Kumkwat bardzo wyróżnia się na tle innych owoców cytrusowych, właśnie dlatego, że pokrywa je miękka skórka o bogatym, bardzo słodkim smaku, która jest całkowicie jadalna. To czyni kumkwat wyrafinowanym dodatkiem do wielu potraw. Jej słodycz cudownie miesza się z kwaśno-gorzkim miąższem, przez co jedząc kumkwaty fundujemy sobie niesamowite doznania smakowe. Przy odrobinie starań kumkwaty możemy uprawiać w mieszkaniu. Cytrusy o niewielkich rozmiarach nadają się bowiem do domowej uprawy w donicach.
Kumkwat, fot. shutterstock

Kiwano

Może wyglądać jak przybysz z kosmosu (i faktycznie pojawił się kiedyś w Star Trek), ale melon kiwano jest uprawiany w Afryce Południowej, Kalifornii i Nowej Zelandii. Jedni uważają, że kiwano swoim wyglądem przypomina najeżonego kasztana, drugim zaś przypomina skrzyżowanego ogórka z cytryną. Kiwano znany jest również pod inną nazwą, jako ogórek kolczasty lub rogaty. Ma żółtą, chropowatą powierzchnię, która otacza jasnozielony, galaretowaty owoc z jadalnymi nasionami. Owoc ma cytrusowy smak, który niektórzy porównują do mieszanki ogórka, limonki i banana.
Kiwano, fot. shutterstock

Pandan

Pandan wonny (Pandanus odorifier), zwany również pochutnikiem, to niezwykła azjatycka roślina spotykana najczęściej wzdłuż tropikalnych plaż. Jego owoc wygląda jak eksplodująca asteroida – a te ogniste włókna z owoców można jeść na surowo lub ugotować. W smaku są mało słodkie, z orzechową nutą. Z ich miąższu przygotowuje się pastę, podobną w konsystencji daktylom. Tradycyjne społeczeństwa wykorzystywały ją od wieków w celach leczniczych, spożywczych i upiększających. Aromatyczne liście pandanowca wonnego sprzedawane są na świecie pod postacią suszonego zioła, pasty lub esencji w płynie. Pandanowiec wonny ma swoich zagorzałych miłośników w wielu krajach świata.
Pandan, fot. shutterstock

Salaka jadalna

Oszpilna jadalna nazywana również salakiem albo wężowym owocem ze względu na charakterystyczny wygląd skórki pokrytej łuskami, łudząco przypominającej skórę tego gada. Na zewnątrz prezentuje się niezwykle tajemniczo, ale jego wnętrze jest smaczne i przede wszystkim bogate w witaminy i wartości odżywcze. Kształtem przypomina ząbki czosnku, ale w jego wnętrzu znajduje się także duża, ciemnobrązowa pestka, czyli nasiono. Skórka nie jest jadalna, a miąższ najlepiej smakuje z owoców dojrzałych. Owoc ma lekko kwaśny, ale słodki smak i konsystencję jabłka.
Salaka, fot. shutterstock
Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia

  1. “https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-food/strangest-fruits.htm”; data dostępu: 2021-07-12
  2. “https://travelfreak.com/weird-exotic-rare-fruits/”; data dostępu: 2021-07-13
  3. “https://www.wanderlust.co.uk/content/9-strange-fruits-from-around-the-world/”; data dostępu: 2021-07-14
  4. “https://everintransit.com/exotic-fruits/”; data dostępu: 2021-07-16
  5. “https://www.cbsnews.com/pictures/15-strange-fruits-and-vegetables/14/”; data dostępu: 2021-07-16
  6. “https://www.cookist.com/check-out-these-seven-strange-fruits-and-vegetables-from-around-the-world/”; data dostępu: 2021-07-16
Ocena (4.8) Oceń: