Ocet cytrynowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu cytrynowego

Ocet cytrynowy pojawił się na rynku stosunkowo niedawno, więc nie należy do produktów szeroko rozpoznawalnych. Wbrew nazwie nie jest to jednak ocet wyrabiany na bazie cytryn, ale raczej klasyczny winny roztwór fermentowany z dodatkiem cytrynowego aromatu. Czemu jednak mielibyśmy łączyć kwaśne z kwaśniejszym? Otóż ocet cytrynowy posiada kilka ciekawych zastosowań.



Ocet cytrynowy w szklanej buteleczce. Źródło: shutterstockOcet cytrynowy w szklanej buteleczce. Źródło: shutterstock

  1. Domowej roboty ocet cytrynowy
  2. Czy ocet cytrynowy jest zdrowy?
  3. Kulinarne wykorzystanie octu cytrynowego
  4. Ocet cytrynowy, czyli naturalny środek do czyszczenia
  5. Ocet cytrynowy do każdego domu
Ocet cytrynowy nabyć można jako gotową przyprawę oferowaną zarówno przez polskich jak i zagranicznych producentów. Z listy składników przekonamy się, że mowa o tradycyjnym occie z białego wina, do którego dodano naturalny aromat cytrynowy, a także niezbędne przeciwutleniacze. Roztwór jest zazwyczaj bladożółty, a po otwarciu butelki łatwo wyczuć intensywną, świeżą nutę cytrusową, która poniekąd neutralizuje niekoniecznie przyjemny zapach czystego octu. Alternatywnie, w ofercie skierowanej do koneserów można również nabyć bardziej wykwintny cytrynowy ocet balsamiczny, który choć drogi i trudny do znalezienia, oferuje naprawdę spektakularne doznania organoleptyczne.

Domowej roboty ocet cytrynowy

Sam pomysł, aby połączyć ocet z cytryną jest na tyle prosty, że można go samodzielnie wykonać w domu. Sam proces jest bardzo łatwy w wykonaniu, a otrzymany w efekcie produkt zachowuje trwałość przez długie miesiące i wcale nie musi być przechowywany w lodówce.


Domowy ocet cytrynowy

Składniki:
  • Skórki z kilku lub kilkunastu całych cytryn
  • 4 szklanki octu z białego wina

Przygotowanie:
Umyte skórki umieszczamy w dużym słoju i zalewamy octem. Jeśli gromadzimy je przez dłuższy okres czasu, warto te pierwsze zamrozić, aby nie utraciły aromatu. Wypełnione naczynie zakręcamy i stawiamy na parapecie w nasłonecznionym oknie. Warto upewnić się, że przez dzień słoik nagrzewa się wskutek promieniowania słonecznego. Jeśli skórki zaczęłyby wystawać ponad powierzchnię cieczy, octu należy dolać. Po okresie około jednego miesiąca ocet powinien nabrać lekko żółtej barwy. Wówczas można go przelać przez gęste sito lub gazę, a zebrany płyn przelać do czystej szklanej butelki. Przecedzając ocet warto próbować wyłapać jak najwięcej drobnych cząsteczek miąższu – ocet będzie wówczas mniej mętny i trwalszy.

W ten łatwy sposób otrzymamy tani i smaczny ocet cytrynowy, którego intensywność można oczywiście regulować według własnego uznania. Niektóre źródła sugerują również do etapu maceracji skórek dodać ulubionych suszonych ziół – np. tymianku, lawendy czy rozmarynu, albo skórek z pomarańczy.
Z cytrynowych skórek można przyrządzić domowej roboty ocet cytrynowy. Źródło: shutterstock

Czy ocet cytrynowy jest zdrowy?

Ocet cytrynowy to połączenie dwóch niezwykle silnych składników, które wykorzystywane są nie tylko w celach kulinarnych, ale również zdrowotnych. Przypomnijmy, że czysty ocet posiada odczyn kwaśności ok. 2.0 pH, który uniemożliwia przetrwanie jakichkolwiek form życia, w tym drobnoustrojów. Z brytyjskich badań opublikowanych w 2010 r. (Jane S. Greatorex i in.) wynika, że jest on nawet w stanie zwalczać wirusa grypy A/H1N1! Z kolei olejki eteryczne ze skórki cytryny okazują się być niezwykle skuteczne w zwalczaniu bakterii takich jak Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella (Anis Ben Hsouna i in., 2017), a ponadto pomagają zwalczać otyłość, pozytywnie wpływają na samopoczucie, wspierają proces trawienia i wydolność dróg oddechowych.

Sam ocet cytrynowy polecany bywa jako tonik do codziennej konsumpcji, którego regularne stosowanie ma przede wszystkim usprawnić proces odchudzania. Poleca się przyjmowanie go na czczo w ilości 1-2 łyżek na pół litra ciepłej wody przez okres co najmniej kilku tygodni. Inne wskazania do kuracji octem cytrynowym obejmują również wspomaganie trawienia, poprawę odporności oraz zwiększenia przyswajalności potasu. Spożywanie octu cytrynowego wspomaga również ogólną detoksyfikację organizmu, co znajduje często przełożenie na wygładzenie skóry, a zwłaszcza ograniczenie zmian trądzikowych. Pozytywne rezultaty w zakresie pielęgnacji urody daje również przemywanie twarzy wacikiem nasączonym w occie cytrynowym lub pozostawianie go na okres do 30 minut na zmianach pigmentacyjnych. Osobom o wrażliwej cerze można polecić tonik przygotowany z octu cytrynowego rozcieńczonego w proporcji 1:3 z wodą przegotowaną.

Uwaga! Ocet jako taki może być bardzo agresywny dla błony śluzowej żołądka i wywołuje często skutki uboczne w postaci silnych bólów brzucha. Aby temu zapobiec poleca się rozcieńczanie octu cytrynowego w większej ilości wody z ewentualnym dodatkiem miodu.

Kulinarne wykorzystanie octu cytrynowego

W sklepach nabyć można ocet cytrynowy o stężeniu 6%, który powinien być rozcieńczany z wodą w proporcji 1:1. W tej postaci jest wystarczająco kwaśny i ciekawie aromatyczny, co sprawia, że znajduje zastosowanie w przygotowaniu dressingów do sałatek i marynat. Zarówno sam ocet, jak i sok z cytryny, działają na mięso zmiękczająco, a przy tym pozwalają pozostałym przyprawom dostać się dalej w głąb pieczeni. Poza tym, ocet cytrynowy tworzy doskonale zbalansowaną smakowo zalewę do warzyw piklowanych na zimę, w tym także grzybów. Doskonale smakuje również jako przyprawa do zup i gorących sosów, a także wszelkich rybnych i mięsnych galaret. Doskonale zastępuje również samotny sok cytrynowy jako polewa do smażonych ryb. Wyrafinowani kucharzy proponują go również jako przekorny akcent do bardzo słodkich deserów na bazie karmelu. Fanom koktajli można go również polecić jako ciekawy kwaśno-gorzki dodatek do soków i alkoholi.
Diagram przedstawiający sposoby wykorzystania octu cytrynowego; opracowanie własne

Ocet cytrynowy, czyli naturalny środek do czyszczenia

Utrzymanie domu w czystości to kwestia zarówno estetyczna, jak i higieniczna. W sprzątaniu niewidocznych zabrudzeń, zwłaszcza groźnych dla zdrowia bakterii i grzybów, z pomocą przychodzi nam szeroka gama środków chemicznych, które, niestety, również nie są obojętne dla organizmu ludzkiego. Nie należy również zapominać, że wpływając do kanału są w formie ścieków odprowadzane dalej, stając się zagrożeniem dla środowiska naturalnego. Stąd w ostatnich latach tak dużym zainteresowaniem cieszą się ekologiczne środki czyszczące – ocet cytrynowy to doskonały przykład takiego preparatu.

Uwaga!
Środków czyszczących na bazie octu nie należy stosować na powierzchniach granitowych i marmurowych, jak również na drewnianych meblach, podłogach oraz fugach między płytkami.

Ocet cytrynowy do każdego domu

Łącząc przeciwbakteryjną, przeciwgrzybiczną, insektobójczą i zakwaszającą moc octu z cytrynową wonią i potencjałem wybielania, ocet cytrynowy okazuje się być środkiem nie tylko bezpiecznym dla domowników, ale także wysoce funkcjonalnym i uniwersalnym. Nawet w razie wypadku nie wyrządzi on szkody skórze ani domowym sprzętom i nadaje się do wykorzystania na powierzchniach ceramicznych, metalowych, plastikowych i szklanych. Blaty, podłogi i armatura po czyszczeniu nie muszą być przy tym dodatkowo myte, a w domu pozostaje miły aromat. Doskonale sprawdza się on również w zakresie usuwania nieprzyjemnych woni np. z desek do krojenia czy wnętrza lodówki. Co zaś najważniejsze, domowej roboty ocet cytrynowy jest niezwykle tani, bijąc w tym zakresie konkurencję zarówno w postaci klasycznej chemii łazienkowej, jak i ekologicznych produktów do czyszczenia!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Carol S. Johnston i in., ; “Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect”; data dostępu: 2020-11-03
  2. DeannaCat; “„How to Make Homemade Lemon Vinegar Cleaning Spray: Natural, Non-Toxic & Effective!”; data dostępu: 2020-11-03
  3. Karen Peltier; “How to Use Vinegar for Green Cleaning Definition, Uses, Disinfectant Properties, and More”; data dostępu: 2020-11-03
  4. Jane S. Greatorex; “Effectiveness of Common Household Cleaning Agents in Reducing the Viability of Human Influenza A/H1N1”; data dostępu: 2020-11-03
  5. Anis Ben Hsouna i in.; “Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat”; data dostępu: 2020-11-03
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy