Pad thai – właściwości i skład. Przepis na pad thai

W 2011 r. serwis CNN przygotował ranking 50 najbardziej lubianych dań na świecie – Pad thai znalazł się wówczas na piątym miejscu. Rosnąca popularność kuchni tajskiej na arenie międzynarodowej w ostatnich latach prawdopodobnie jeszcze umocniła tą pozycję. Dość powiedzieć, że autentyczne Pad thai zjemy dziś bez problemów w Warszawie i innych większych miastach Polski.



Klasyczny Pad tahi z krewetkami, fot. shutterstockKlasyczny Pad tahi z krewetkami, fot. shutterstock
  1. Czym jest Pad thai?
  2. Krótka historia Pad thai
  3. Wartości odżywcze Pad thai
  4. Tajniki przygotowania Pad thai
  5. Pad thai w kuchni
Sama nazwa potrawy dość dobitnie podkreśla jej geograficzne pochodzenie – w oficjalnym języku Tajlandii Phat thai oznacza bowiem „tajskie danie smażone”. Pod tym mianem znajdziemy je na ulicach mniejszych i większych miast jako codzienny, szybki posiłek Tajów i prawdziwy magnes na turystów.

Czym jest Pad thai?

Podstawą Pad thai jest ryżowy makaron, który podsmaża się w woku z surowymi jajkami i twardym tofu. Do klasyki przypraw dodawanych do potrawy należą miąższ z tamaryndowca, suszone krewetki, sos rybny, czosnek, chili oraz cukier palmowy. Całość podsmaża się przez kilka minut intensywnie mieszając i podaje najczęściej z ćwiartkami cytryny bądź siekanymi orzeszkami ziemnymi.

W zależności od odmiany do Pad Thai można ponadto dodawać także kiełki fasoli, marynowaną rzodkiew lub rzepę, kwiaty bananowca, krewetki, mięso kraba lub ośmiornicy, a nawet kurczaka. Niektóre z tych składników mogą być przy tym serwowane obok makaronu, bez mieszania w woku.

Krótka historia Pad thai

Choć tak znaczące dla dzisiejszej kuchni tajskiej, Pad thai wbrew pozorem nie jest wcale daniem o długiej tradycji. Pomysł powstał bowiem dopiero w latach 30-tych XX w. i miał cele ściśle praktyczne. Najprawdopodobniej jego autorem był ówczesny premier Plaek Phibunsongkhram, który w czasie II Wojny Światowej próbował znaleźć sposób na uniknięcie klęski głodu spowodowanej zniszczeniami upraw ryżu – makaron ryżowy znacząco zmniejsza bowiem spożycie białych ziarenek. W zamyśle premiera Pad thai miało być tanim, łatwym do przyrządzenia daniem, które pomoże podbudować narodową tożsamość Tajów i stanie się kulturalnym kanonem. Trzeba przyznać, że ów polityczno-gastronomiczny plan powiódł się w 100%!
Przygotowania Pad thai w woku, fot. shutterstock

Wartości odżywcze Pad thai

Kuchnia azjatycka jako taka słynie ze swojej lekkości i walorów zdrowotnych, co skrzętnie podkreślają naukowcy w studiach epidemiologicznych porównujących kondycję i zapadalność na choroby cywilizacyjne wśród społeczeństw Zachodu i Wschodu. Pad thai w tym zakresie doskonale wpisuje się orientalne standardy. Naturalnie, wersje typowo fast-foodowe podawane w Europie czy Ameryce są wyjątkiem od reguły i zawierają zwykle zbyt dużo soli, tłuszczu i sztucznych substancji smakowych.
Oryginalne Pad thai dość łatwo jednak rozłożyć na czynniki pierwsze. Oprócz ryżowego makaronu, zawierającego zaledwie 109 kcal w 100 g ugotowanego produktu, na talerzu znajdziemy podsmażone warzywa oraz zdrowe źródła białka w postaci jajek, tofu, krewetek czy kurczaka. Ogólną wartość odżywczą zaniża nieco dodatek cukru, ale ogólnie Pad thai należy uznać za zrównoważony posiłek dostarczający w zależności od dodatkowych składników od 360 do 450 kcal. Kluczem jest oczywiście ilość – zbyt obfite restauracyjne porcje mogą bowiem zawierać nawet do 1000 kcal!

Godny podkreślenia jest fakt, że smażenie w woku pomaga zachować większą część witamin i antyoksydantów zawartych w warzywach, a gotując w domu warto wybierać receptury obejmujące większe ilości „zielonych” składników. Samo tofu jest bardzo cennym źródłem roślinnych aminokwasów oraz minerałów – dostarcza organizmowi pokaźnych dawek fosforu, wapnia i żelaza, a w mniejszych ilościach również cynku, magnezu, miedzi i witaminy B1.
Diagram przedstawiający wartości odżywcze w Pad thai z kurczakiem; opracowanie własne na podst. https://www.nutritionix.com/i/nutritionix/pad-thai-1-serving-about-2.5-cups/565c888f80bc48595a0ae1b2

Tajniki przygotowania Pad thai

Swój gastronomiczny sukces Pad thai zawdzięcza przede wszystkim śmiałej kompozycji smaków z bogatą nutą umami oraz przyjemnej różnorodności tekstur. Ogólnie jest to sycące, a zarazem rozpieszczające zmysły danie, które nadaje się zarówno na lato, jak i na zimę, na obiad czy na kolację. Ogromny wybór potencjalnych dodatków umożliwia dostosowanie receptury do różnych ograniczeń dietetycznych, przy czym większość wariantów Pad thai to dania bezglutenowe.
Szefowie kuchni podpowiadają, że aby przygotować doskonałe Pad thai warto zachować kilka warunków:
  • Proces smażenia jest zwykle bardzo krótki – aby nie zniszczyć dania nadmiernym gotowaniem należy więc przygotować zawczasu wszystkie składniki.
  • Kluczem do udanego smażenia jest dobry wok, który szybko się zagrzewa i dobrze przewodzi ciepło – eksperci polecają zwłaszcza patelnie wykonane ze stali węglowej.
  • Częstym błędem jest nadmierne rozgotowanie makaronu, który po smażeniu robi się papkowaty. Aby temu zapobiec lepiej jest gotować krócej niż wymaga tego instrukcja na opakowaniu.
  • Niepożądane w Pad thai są również przegotowane jajka – stąd większość przepisów poleca smażenie ich oddzielnie i dodawanie dopiero na końcu.

Wegetariańska wersja Pad thai z makaronem udon, fot. shutterstock

Pad thai w kuchni

Klasyczne Pad thai

Składniki:
  • 180 g  makaronu ryżowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki cienko posiekanej żółtej papryki
  • 80 g twardego tofu
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub innego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 szklanki kiełków fasoli
  • 3 zielone cebulki
  • 1 łyżka suszonych krewetek
  • ¼ szklanki niesolonych uprażonych orzeszków ziemnych
  • ¼ szklanki świeżych liści kolendry

Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu i odcedzamy. 1 łyżkę cukru rozpuszczamy w occie i łączymy w miseczce z papryką. Tofu odciskamy na papierowym ręczniku. Resztę cukru mieszamy z sokiem z limonki, sosem rybnym, wodą i sosem sojowym. Jajka ubijamy ze szczyptą soli. W dużym woku rozgrzewamy 1 ½ łyżki oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek, podsmażamy 15 sekund, dodajemy tofu i smażymy ok. minuty. Następnie dodajemy jajka i pozwalamy im ściąć się wokół tofu. Przekładamy całość na talerz i kroimy na kawałki. Do woka wlewamy resztę oleju i dodajemy cebulkę, połowę kiełków i suszone krewetki – smażymy mieszając przez 1 min. Dodajemy makaron i mieszankę sosów i smażymy dalsze 2 minut. Następnie dorzucamy jajka z tofu i mieszamy. Całość wykładamy na talerz i zdobimy resztą kiełków, orzeszkami oraz kolendrą.


Surowy Pad thai z warzywami

Składniki:

Przygotowanie:
Nerkowce namaczamy w wodzie przez 1 godzinę. Makaron namaczamy w gorącej wodzie również przez godzinę – następnie odcedzamy. Odcedzone nerkowce, sos sojowy, rybny, Sriracha oraz olej i sok z limonki miksujemy na gładką masę. Cukinię i marchewkę ścieramy na wstążki. Wszystkie warzywa łączymy w misie z makaronem i sosem z nerkowców. Mieszamy i podajemy na zimno posypane liśćmi bazylii.
Jak widać Pad thai może przyjmować nawet dość nieoczekiwane postacie zgodne z zasadami kuchni wegańskiej, a nawet diety raw. Od nas tylko zależy co dorzucimy do ryżowego makaronu i jak go doprawimy. Z pewnością pole do popisu dla wyobraźni jest bardzo szerokie, choć w pierwszym rzędzie warto wypróbować oryginalną tajską recepturę.
Agata Pavlinec

Bibliografia

  1. Al Jazeera News; “What is Pad Thai”; data dostępu: 2019-10-10
  2. Wikipedia; “Pad Thai”; data dostępu: 2019-10-10
  3. Hanna Klinger; “What is Pad thai”; data dostępu: 2019-10-10
  4. Carolyn Robbins; “Nutrition Information for Pad Thai””; data dostępu: 2019-10-10
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy