Pasta muhammara – właściwości i skład. Przepis na pastę muhammara

Pasty warzywne cieszą się coraz większym uznaniem. Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Syryjska pasta muhammara z pieczonej papryki nie jest jeszcze tak znana jak hummus czy ajvar, ale coraz częściej zaczyna gościć na naszych stołach. Nie ma się co dziwić, ponieważ jest oryginalna w smaku, a przy tym niebywale zdrowa. Czym zatem jest syryjska pasta muhammara?



Muhammara to najsłynniejsza pasta pochodząca z Syrii, fot. shutterstockMuhammara to najsłynniejsza pasta pochodząca z Syrii, fot. shutterstock
  1. Pasta muhammara – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne pasty muhammara
  3. Pasta muhammara – z czym to się je?
  4. Czy warto jeść pastę muhammara?

Pasta muhammara – co to takiego?

Muhammara to najsłynniejsza pasta pochodząca z Syrii. Jej podstawę stanowi pieczona papryka z dodatkiem orzechów włoskich, a wersji ekonomicznej – suchej bułki. Oba te składniki mają za zadanie zagęszczenie pasty. W składzie muhammary znajdują się także oliwa, czosnek, kmin, sok ze świeżej cytryny i melasa z granatów. To idealne połączenie smaków, które są charakterystyczne dla tamtego regionu. Pasta jest lekko słodkawa – to zasługa pieczonych papryk, ma delikatny orzechowy posmak za sprawą orzechów włoskich i lekko kwaśnawy dzięki melasie z granatów.

Pasta muhammara wywodzi się z Allepo. Pierwotnie do jej przygotowania wykorzystywana była pikantna odmiana papryki pochodzącej właśnie z tego syryjskiego miasta. Przysmak ten w ekspresowym tempie zrobił furorę na Bliskim Wschodzie, szczególnie w Bejrucie oraz Turcji, gdzie nazywana jest acuką. Co ciekawe, kuzynką syryjskiej muhammary jest bałkański ajwar, który również przygotowywany jest na bazie pieczonej lub grillowanej papryki, ale smakuje zupełnie inaczej.
Syryjska pasta z pieczonej papryki nie jest jeszcze tak znana jak hummus czy ajvar, ale coraz częściej gości na naszych stołach, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne pasty muhammara

Podstawą tej pasty jest pieczona czerwona papryka. Warzywo to posiada szereg wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są to między innymi antyoksydanty takie jak witamina C, której jest znacznie więcej niż w innych warzywach. Witamina C ma działanie, które niweluje oznaki zmęczenia, walczy z problemami dziąseł i nieprzyjemnym oddechem, a także łagodzi podatność na infekcje. Odpowiednia zawartość witaminy C wzmacnia także naszą odporność. Poza tym w papryce znajdziemy także prowitaminę A, witaminy z grupy B (szczególnie witamina B1, B2 i B3) i witaminę E. Witamina E zwana także „witaminą młodości”, walczy z wolnymi rodnikami, które codziennie atakują organizm. Poza tym pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi oraz zapewnia odpowiednią ruchliwość mięśni, a także obniża stężenie "złego" cholesterolu w organizmie. Z kolei witamina A bierze duży udział w procesie widzenia. Oprócz tego działa przeciwnowotworowo, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom,  pomaga zwalczać bakterie i wirusy oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto papryka jest doskonałym źródłem potasu, który jest ważnym dla naszego zdrowia elektrolitem. Odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie impulsów elektrycznych między komórkami. Poza tym potas bierze także udział w procesach syntezy, czyli budowy aminokwasów i białek.
Orzechy włoskie, które również są głównym składnikiem pasty muhammara, są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Co ciekawe, wystarczy zjeść 3 orzechy dziennie, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. W ich wnętrzu znajduje się też
L-arginina, czyli substancja, która rozszerza naczynia wieńcowe. Dlatego warto zajadać się nimi profilaktycznie i w przypadku występowania chorób serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także niweluje i usuwa z organizmu wszelkie substancje rakotwórcze.
Kmin, również jest niezbędnym dodatkiem tego przysmaku, jest znakomitym źródłem żelaza. Prawie 100 g przyprawy ponad 6-krotnie przekracza dzieną dawkę zapotrzebowania na ten pierwiastek mineralny. W związku z tym kmin nie tylko zapobiega, ale także wspomaga leczenie anemii. Ponadto kmin zwalcza zaburzenia związane z trawieniem. Stymuluje wydzielanie enzymów przez trzustkę, które warunkują absorbcję składników odżywczych. Natomiast zawarty w kminie tymol stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych odpowiedzialnych za trawienie pokarmu.
Natomiast sok z granatu, który nadaje potrawie nie tylko specyficznego smaku, to także posiada cenne substancje odżywcze. Sok wyciskany z granatu zawiera witaminy C, E i B5, węglowodany, a ponadto jest źródłem magnezu, fosforu i potasu oraz flawonoidów i garbników. Sok z tych owoców posiada właściwości odmładzające. Doskonale chroni komórki organizmu, opóźnia procesy starzenia się, regeneruje skórę, poprawia jej ukrwienie oraz koloryt. Równie istotny jest on w przypadku problemów związanych ze sferą intymną. U kobiet łagodzi on objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy, a u mężczyzn – przeciwdziała problemom z erekcją oraz wzmacnia doznania erotyczne. Oprócz tego sok z granatu poprawia przepływ krwi, obniża ciśnienie oraz utrzymuje na prawidłowym poziomie cholesterol.
Pastę można przygotować samodzielnie w domu, fot. shutterstock

Pasta muhammara – z czym to się je?

Pasta muhammara znakomicie komponuje się prawie ze wszystkimi dodatkami: jako przekąska serwowana z chlebkami pita lub świeżymi warzywami, ale też stanowi smaczną bazę do kanapek i sosów serwowanych z makaronami. Świetnie smakuje także w obecności grillowanych mięs czy pieczonych ryb.

Jak przygotowujemy pastę muhammara?

Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 kromki czerstwego chleba żytniego
  • 2 łyżki syropu z granatów lub daktyli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu, aż papryki uzyskają czarną skórkę. Po upieczeniu wkładamy je do miski, nakrywamy folią i pozostawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy skórkę i wyjmujemy nasiona. Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i studzimy. Mielimy je z chlebem na drobne okruszki. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec doprawiamy do smaku solą.

Czy warto jeść pastę muhammara?

Warzywne pasty to prawdziwa bomba witaminowa. Zmiksowane warzywa i przyprawy sprawiają, że zachowujemy witalność i zdrowie oraz dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym jest banalnie łatwa w przygotowaniu. Muhammara to świetna potrawa dla wegan, ponieważ zawiera ona mnóstwo białka, którego bardzo często brakuje w codziennej diecie. Jednak ten syryjski przysmak jest kaloryczny, a wszystko za sprawą orzechów włoskich - pięć orzechów ma tyle samo kalorii co pączek. Jeśli jednak zachowamy umiar i od czasu do czasu będziemy zajadać się pastą muhammara, nie ma się co martwic, że zrujnujemy swoją sylwetkę.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.thedeliciouscrescent.com/muhammara-recipe/”; data dostępu: 2019-09-17
  2. “https://basmati.com/2018/05/11/seasonal-eating-muhammara-red-pepper-dip”; data dostępu: 2019-09-17
  3. “https://www.themediterraneandish.com/muhammara-recipe-roasted-red-pepper-dip/”; data dostępu:
  4. “https://thishealthytable.com/blog/muhammara”; data dostępu: 2019-09-17
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy