Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać
się i jeść razem przy wspólnym stole. A co jeżeli dania na świąteczny
przygotujemy nieco inaczej? Tradycyjne świąteczne potrawy można lekko
zmodyfikować i tym samy tworzyć nowe doznania kulinarne. Zachęcamy do
wypróbowania przepisu na czekoladowy tort według przepisu Amelii Romańskiej.

Efektowny, sycący, zdrowy, pyszny i łatwy w przygotowaniu − w sam raz na grudniowe święta! Czekoladowy tort bez pieczenia mimo, że ma dużo kalorii, to zawiera też sporo dobrego – bogaty jest w roślinne białko i zdrowe tłuszcze.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na spód:
- 200 g orzechów (użyłam laskowych i ziemnych)
- 250 g daktyli
- 1/3 szklanki świeżych żurawin
- szczypta soli morskiej
- 3 łyżki oleju roślinnego
Składniki na masę:
- 800 g orzechów nerkowca
- 3/4 szklanki ksylitolu (albo cukru kokosowego)
- 3/4 szklanki surowego kakao
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki świeżych żurawin
Przygotowanie:
Składniki na spód wymieszać i zmiksować na kleistą masę − orzechy nie muszą być całkowicie rozdrobnione, ale masa powinna się kleić i zbijać w jedną kulę. Zmiksowaną masę na spód przełożyć do tortownicy i przyklepać łyżką.
Składniki na kremową masę miksujemy przez około 5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wylewamy do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Tort schłodzić (najlepiej przez noc), udekorować żurawinami i konsumować. Spróbuj i podaj dalej. :)

WEgański tort czekoladowy bez pieczenia. Źródło: vegeluv.org
