Aby firma odnosiła sukcesy, musi dysponować odpowiednimi narzędziami. Dotyczy to także gastronomii. Każdy lokal jest inny i specjalizuje się w innych daniach, a bez odpowiedniego wyposażenia kuchni przygotowywanie jedzenia byłoby niemożliwe. Jakie wyposażenie gastronomii jest podstawą?

Branża gastronomiczna jest bardzo zróżnicowana. Obejmuje wykwintne restauracje, bary, kawiarnie, cukiernie, lodziarnie i serwujące fast food.W każdym z tych przypadków do zakupu wyposażenia trzeba podejść inaczej. Wszystko zależy od tego, jakie dania będą podawane. Urządzenia do przygotowania i przechowywania lodów są zupełnie inne niż te, których używa się do obróbki termicznej mięsa. Po sprecyzowaniu rodzaju sprzętów, pora przyjrzeć się możliwościom lokalu. Po ustawieniu urządzeń musi być miejsce na przygotowanie składników, układanie ich na talerzach i oczywiście poruszanie się między szafkami.
Profesjonalne urządzenia znajdziesz na stronie: https://primegastro.pl/
Urządzenia do obróbki termicznej
Urządzenia pozwalające na gotowanie, pieczenie, smażenie i grillowanie to elementarne wyposażenie gastronomii. Sprzęty z tej kategorii są obowiązkowe w każdym lokalu serwującym dania na ciepło. W kuchni musi być kuchenka gazowa, elektryczna bądź indukcyjna. Musi być także piekarnik, a w przypadku pizzerii piec do wypiekania pizzy. Do dań z mięsa i warzyw przydadzą się także grille. Natomiast do dań smażonych w głębokim tłuszczu potrzebne są frytownice. Szukając sprzętów do barów szybkiej obsługi, gdzie liczy się ekspresowe podgrzanie jedzenia, konieczna będzie mikrofalówka.
Urządzenia do chłodzenia
Aby produkty spożywcze zachowały swoją świeżość, muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach. Dlatego też wyposażenie gastronomii musi obejmować różnego rodzaju lodówki, zamrażarki, szafy chłodnicze. W przypadku kawiarni i cukierni będą to także witryny, w których można wyeksponować gotowe już dania.
Sprzęt kuchenny
Blendery, miksery, krajalnice, maszynki do produkcji lodów, ekspresy do kawy również trzeba mieć na uwadze. Jest to wszystko to, co pozwoli szybko przygotować składniki i przyczyni się do powstania smacznego jedzenia i napojów.
Meble gastronomiczne
Poza urządzeniami związanymi z przechowywaniem i przygotowaniem jedzenia nieodzowna jest obecność mebli gastronomicznych. Tutaj należy zwrócić uwagę na stoły robocze, szafki i regały. Najlepiej stawiać na meble profesjonalne, które są przystosowane do gastronomii i są wykonane ze stali nierdzewnej, którą łatwo utrzymać w czystości.
Garnki i patelnie
To również wyposażenie gastronomiczne, bez którego trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego. Garnki są czymś, na czym nie wolno oszczędzać. Muszą być solidnie wykonane, łatwo się nagrzewać a jedzenie ma nie przywierać do dna. To samo dotyczy patelni.
Naczynia i sztućce
Na koniec zostaje dobór talerzy, szklanek, kubków, filiżanek i sztućców, które będą eleganckie i dopasowane do klimatu lokalu, a także serwowanych przez niego potraw.
art. sponsorowany
Ekologia.pl poleca