Chcesz wprowadzić sojowy serek do swojej diety i zastanawiasz się, z czym jeść tofu, żeby maksymalnie wykorzystać jego potencjał? W takim razie znajdujesz się we właściwym miejscu, w którym przedstawiamy wiele różnorodnych możliwości wykorzystania tego produktu. Na słono, słodko, a może zamiast mięsa? Sprawdź i wybierz swoje ulubione propozycje na dania!

- Kuchnia na ostro z dodatkiem tofu
- Propozycja na śniadanie i obiad
- Tofu na świeżo
- Tofu na słodko – z czym jeść azjatycki serek?
- Tofu jako idealny zamiennik dla mięsa
- Co decyduje o uniwersalnym zastosowaniu tofu?
- Tofu - pytania i odpowiedzi
Kuchnia na ostro z dodatkiem tofu
Serek uformowany w sprężyste bloki wywodzi się z Azji, więc łączenie go z wyrazistymi potrawami wydaje się wręcz oczywiste. Jeżeli pierwszy raz kupujesz ten wyrób i chcesz się dowiedzieć, z czym jeść tofu, dobrym pomysłem będzie dodanie go do potraw orientalnych, mocno aromatycznych i pełnych wyrazistych nut smakowych. Sprasowany twarożek możesz zastosować więc do pad thai oraz rozmaitych dań z ryżem bądź kaszą i warzywami. Doskonale przełamuje pikantność, a jednocześnie w pewnym stopniu przejmuje dominujące aromaty, dzięki czemu staje się dla nich idealnym dopełnieniem.
Propozycja na śniadanie i obiad
Szukasz pomysłów na to, z czym jeść tofu? Okazuje się, że propozycji jest zdecydowanie więcej niż tylko wyraziste i aromatyczne potrawy – chiński twaróg sprawdza się doskonale jako składnik dań kuchni wschodniej, ale możesz raczyć się nim też podczas śniadania, przygotowując np.:
Gdy nadchodzi pora obiadowa, tofu idzie w odstawkę? Nic bardziej mylnego – również do tego posiłku nadaje się świetnie. Przygotuj z jego dodatkiem pyszne klopsiki, aromatyczne curry czy leczo lub przyrządź smakowitego kurczaka po tajsku. W internecie znajdziesz też mnóstwo przepisów na smakowite zupy.
Tofu na świeżo
Zamiast wybierać zwykły serek czy znany wszystkim ser feta możesz zdecydować się w kuchni na powiew świeżości. Z czym jeść tofu, jeśli mowa o sałatkach? Z jakimi składnikami współgra najlepiej? Możesz go połączyć z najrozmaitszymi mieszankami sałat, warzywami (papryka, pomidory, kapusta, marchewka), jak i płatkami migdałowymi czy orzechami. Całość warto polać oliwą lub sosem sojowym. Za duży atut produktu trzeba uznać wielość wariantów smakowych, w których można podawać azjatycki serek. Zarumieniony na oleju w marynacie, orzeźwiająco surowy, a może wędzony? Decyzja należy do Ciebie!
Tofu na słodko – z czym jeść azjatycki serek?
Jak jeszcze można przygotować tofu? Z czym je jeść, żeby w pełni wykorzystać jego potencjał? Po pysznym obiedzie czy sałatce na grillu przychodzi czas na deser i również w tym momencie warto po niego sięgnąć. Z chińskiego twarożku można z powodzeniem przygotować m.in.:
- sernik,
- musy owocowe lub czekoladowe,
- tiramisu.
Popularnością cieszą się też słodkie sałatki z tofu oraz miodem, rodzynkami, orzechami i owocami (pomarańcze, banany, gruszki).
Tofu jako idealny zamiennik dla mięsa
Jak widać, chiński serek łączy się z najróżniejszymi składnikami, co wyjątkowo chętnie wykorzystują wegetarianie – nie pytają, z czym jeść tofu, tylko po prostu dodają je do bardzo wielu potraw. Dzieje się tak z kilku względów. Oprócz uniwersalnego zastosowania kulinarnego twarożek ma wiele właściwości zdrowotnych, jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka oraz aminokwasów. Dzięki temu możesz wzbogacać nim praktycznie każdą potrawę, urozmaicając jej smak i zmniejszając ilość mięsa w diecie. To świetna propozycja zarówno dla wegetarian, lecz także osób, które z innych powodów, np. zdrowotnych, powinny ograniczyć spożycie potraw mięsnych.
Co decyduje o uniwersalnym zastosowaniu tofu?
Zdarza się, że ktoś szybko ocenia tofu jako mdłe i niesmaczne, jednak takie wnioski wynikają zazwyczaj z nieumiejętnego przyrządzenia posiłku. Dobrze jest więc na początku sprawdzić, z czym jeść ten rodzaj serka i poszukać sprawdzonych przepisów. Jeśli prawidłowo dobierzesz przyprawy czy inne składniki, istnieje duża szansa, że twarożek Ci zasmakuje, m.in. dlatego, że skutecznie przejmuje dominujące w daniach aromaty. Z tego powodu dużą popularnością cieszy się choćby tofu wędzone, marynowane i grillowane.
Ekologia.pl poleca
Tofu - pytania i odpowiedzi
Stosować azjatycki serek z mięsem czy zamiast niego?
Możesz dodać go do potrawy zawierającej mięso, ale z uwagi na wysoką zawartość białka jest często używany w daniach wegetariańskich.
Jak tofu wpływa na kaloryczność potraw?
Jeśli chcesz dowiedzieć się, z czym je jeść, żeby uniknąć przybierania na wadze, postaw na mieszanki warzywne, dania z ryżem czy na słodko z owocami. Co ważne, twarożek sam w sobie też jest niskokaloryczne (77 kcal w 100 g).
Czy tofu jest lekkostrawne?
O ile sama soja jest ciężkostrawna, o tyle przygotowany z niej twarożek trawi się łatwo i szybko. Twarożek jest przyjazny dla żołądka i przewodu pokarmowego, więc nadaje się dla osób, które powinny jeść łatwostrawne artykuły spożywcze.
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
- Kimberly Holland and Alyssa Langer; “How to Cook Tofu So You'll Actually Like It”; eatingwell.com; 2023-01-17
- Pinch of Yum ; “How To Cook Tofu”; pinchofyum.com; 2023-01-17