Mąka kukurydziana – właściwości, skład i zastosowanie mąki kukurydzianej
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Mąka kukurydziana – właściwości, skład i zastosowanie mąki kukurydzianej

Mąka kukurydziana – właściwości, skład i zastosowanie mąki kukurydzianej

Mąka kukurydziana cieszy się coraz większą popularnością. To doskonały zamiennik tradycyjnej mąki z glutenem, na którą ma uczulenie wiele osób. Poza tym, mąka kukurydziana zawiera wiele cennych składników mineralnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Co warto wiedzieć o mące kukurydzianej?

Mąka kukurydziana to doskonały zamiennik tradycyjnej mąki z glutenem, fot. shutterstock

Mąka kukurydziana to doskonały zamiennik tradycyjnej mąki z glutenem, fot. shutterstock
Spis treści

Mąka kukurydziana – co to takiego?

Kukurydza to jedno z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw na świecie. Nic zatem dziwnego, że wyroby powstałe z kukurydzy, np. mąka, kasza czy płatki są szalenie popularne pośród osób zmagających się z alergią czy nietolerancją glutenu. Kukurydziane wyroby pozbawione są bowiem uczulającego białka.

Mąka kukurydziana powstaje w wyniku mielenia dojrzałych ziaren kukurydzy, które wcześniej należy poddać procesom suszenia, aż do uzyskania odpowiedniej tekstury. Charakteryzuje się lekko żółtawą barwą, dlatego też produkty z niej powstałe również mają taki kolor. W smaku natomiast jest neutralna. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do wyrobu makaronów, chleba, herbatników, ciast i ciastek. Mąka kukurydziana jest popularnym produktem w krajach Ameryki Południowej, gdzie stosuje się ją do produkcji tradycyjnych dla tego regionu produktów: nachos, tacos czy tortilli.

Na sklepowych półkach widnieje mąka kukurydziana w trzech wersjach, które różnią się grubością mielenia. Najbardziej bogata w składniki mineralne jest ta zmielona najgrubiej. Stanowi znakomity zamiennik zwykłych mąk zawierających gluten. Poza tym, cechuje się niską zawartością kaloryczną (100 g tego produktu to zaledwie 348 kalorii) oraz ceną (około 2 zł za kilogram). Co więcej, posiada zdecydowanie więcej właściwości zdrowotnych niż jej pszenny odpowiednik.

Mąka kukurydziana charakteryzuje się żółtą barwą, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne mąki kukurydzianej

Bez wątpienia główną zaletą mąki kukurydzianej jest brak glutenu. Jednak to nie wszystko, co oferuje nam ten niezwykły produkt. To doskonałe źródło skrobi, błonnika pokarmowego oraz cennych składników mineralnych. Warto również wiedzieć, że mąka kukurydziana jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka, dlatego też znajduje zastosowanie w przygotowywaniu dań dla osób starszych oraz niemowląt.

Mąka kukurydziana to znakomite źródło wspomnianego już błonnika, który odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenie glukozy we krwi, co powinny docenić osoby chore na cukrzycę. Poza tym błonnik na długo daje uczucie sytości, dzięki czemu sprawdzi się na diecie odchudzającej. Błonnik chroni też przed chorobami serca, udarem, cukrzycą czy rakiem jelita grubego. Spożywanie jego większych ilości może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu spowodowanego infekcjami i schorzeniami oddechowymi.

Poza tym, mąka kukurydziana to bogactwo wielu witamin i minerałów, między innymi cynku, magnezużelaza i witamin B1 oraz B6. Żelazo to mikroelement, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma wpływ na prawidłowy przebieg ważnych procesów przemiany materii oraz produkcji czerwonych krwinek. Żelazo bierze również udział w transporcie tlenu i to właśnie dzięki niemu tlen wiąże się z hemoglobiną, która z kolei pozwala transportować tlen do wszystkich organów w organizmie. Pierwiastek ten wspiera także również układ immunologiczny, utrzymuje prawidłową temperaturę ciała, wspomaga pracę mózgu, reguluje stężenie hemoglobiny i odpowiada za poziom energii w naszym organizmie. Największe pokłady żelaza znajdują się właśnie w hemoglobinie, dalej dociera do wątroby, śledziony i szpiku kostnego – to właśnie tam bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek.

Magnez, który również znajdziemy w składzie mąki kukurydzianej, nazywany pierwiastkiem życia, ponieważ bierze udział w 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie ludzkim. Pierwiastek ten decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, niedokrwiennej choroby serca oraz arytmii, astmy i cukrzycy typu 2. Jego niedobór może powoduje wiele przykrych dolegliwości, np. zawroty głowy, stany lękowe, drażliwość, bezsenność, a nawet i depresję.

Z kolei cynk, jako kolejny cenny składnik mąki kukurydzianej, to bardzo ważny mikroelement, który ma szczególne znaczenie dla naszych włosów, skóry i paznokci. Jego niedobory skutkują nie tylko pogorszeniem stanu cery, ale również powolnym gojeniem się ran. Ma to również związek z faktem, że pierwiastek ten reguluje stężenie witaminy A. Dzięki temu cynk wspomaga leczenie trądziku i owrzodzenia. Poza tym działa również pozytywnie na kości oraz wspomaga leczenie reumatyzmu. Cynk bierze także udział w regulacji pracy organów wewnętrznych, między innymi trzustki, co wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny. Reguluje także pracę układu krążenia  poprzez pomaganie stabilizacji ciśnienia oraz zapobieganiu powstawania żylaków. Pierwiastek działa również korzystnie na układ immunologiczny.

Spożywanie wyrobów z mąki kukurydzianej zalecane jest osobom, które borykają się z następującymi chorobami i dolegliwościami: choroby serca, nowotwory, choroby układu krążenia, anemia, kruchość zębów,  mała elastyczność naczyń krwionośnych, problemy z oddawaniem moczy oraz problemy z wydzielaniem odpowiedniej ilości żółci.

Zastosowanie mąki kukurydzianej

W kuchni mąkę kukurydzianą wykorzystuje się jako podstawowy składnik do pieczenia, np. naleśników, racuchów, omletów czy wszelkich ciast czy ciasteczek. Dzięki użyciu mąki powstałej z kukurydzy, wypieki będą puszyste, o lekko słodkawym smaku i delikatnie żółtym kolorze. Co więcej, może stanowić znakomity zamiennik mąki pszennej, którą wykorzystuje się do zagęszczania zup i sosów. Można jej użyć również do przygotowania makaronów, a także do panierowania mięs i ryb. Mąka kukurydziana jest popularna w krajach Ameryki Południowej, gdzie stosuje się ją do wyrobu tradycyjnych dla tego regionu produktów: nachos, tacos czy tortilli.

Mąka kukurydziana znajduje swoje zastosowanie także poza kuchnią. W suchej postaci może być skutecznym antidotum na np. grzybicę stóp. Co ciekawe, niektórzy używają mąki kukurydzianej zamiast suchego szamponu nacierając nią włosy, a następnie porządnie rozczesując. Natomiast w połączeniu z wodą jest znakomitym kompresem przynoszącym ulgę przy poparzeniach słonecznych. Tym samym roztworem można wyczyścić sztućce i biżuterię. Poza tym, mąka kukurydziana w połączeniu z wodą wykazuje także działanie czyszczące i dezynfekujące.

Naleśniki z mąki kukurydzianej, fot. shutterstock

Czy mąka kukurydziana jest dla każdego?

Mąka kukurydziana wykazuje wysoki indeks glikemiczny, a to oznacza, że po jej spożyciu następuje nagły skok insuliny we krwi, by zapobiec hiperglikemii. Dlatego też osoby cierpiące na cukrzycę, z hipoglikemią reaktywną oraz osoby odchudzające się powinny unikać wyrobów z tego rodzaju mąki. Warto pamiętać, że mąka kukurydziana nie zawiera niezbędnych aminokwasów, które wspomagają w organizmie syntezę witaminy PP, dlatego warto do niej dodać inny rodzaj mąki, np. mąkę sojową.

Mąka kukurydziana w kuchni

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Składniki:

  • ½ litra mleka
  • ½ szklanki przegotowanej wody
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy pół szklanki przegotowanej wody, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli oraz stopniowo dosypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być taka, aby ciasto łatwo wylewało się z chochelki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i nakładamy tyle ciasta, by powstały cienkie naleśniki. Smażmy z obu stron przez kilka minut. Naleśniki podajemy z ulubionym farszem, np. owocami, marmoladą albo białym serem.

Czy warto jeść mąkę kukurydzianą?

Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań wymienionych wyżej, jak najbardziej powinniśmy wprowadzić mąkę kukurydzianą do naszego codziennego jadłospisu. Mąka kukurydziana jest nie tylko zdrowa, ale może pomóc w zwalczaniu różnych dolegliwości, a nawet wspomagać leczenie. Co więcej, nadaje ona nie tylko ciekawego koloru, ale także puszystości naszym wypiekom.

Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
  1. https://dish.allrecipes.com/what-corn-flour/; 2019-08-19;
  2. https://www.botanical-online.com/en/food/corn-flour-properties; 2019-08-12;
  3. https://www.iurceneanca.com/?new_language=0&go=news&n=8; 2019-08-19;
  4. https://www.healthline.com/nutrition/cornstarch-vs-corn-flour#processing; 2019-08-19;
4.9/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie wiem ile jest prawdy w artykule odnośnie wartości kukurydzy. To, co mnie zastanowiło, to brak nawet jednego słowa o tym, że nieomal 100% kukurydzy jest modyfikowana genetycznie. Już tylko z tego powodu powinna zapalić się czerwona lampka. Czyżby zatem artykuł sponsorowany? Nigdzie o tym nie pisze. Jeżeli nie – to brak elementarnej staranności i rzetelności. Czytelnik ma prawo do takich informacji bo inaczej autor bierze na swoje sumienie zdrowie tegoż czytelnika.

Sorry ale mąka kukurydziana wymieszać z mąką sojową? I coś takiego czytam na stronie o nazwie ekologia.pl ??? Czy autorka ma w ogóle jakieś pojęcie gdzie i w jaki sposób te rośliny i przede wszystkim jakim kosztem są uprawiane?? Widocznie nie , inaczej nie czytał bym tutaj takich bzdur. Z całem szacunkiem ale proszę najpierw się informować później rozprzestrzeniać jakiekolwiek informacje. Dziękuję i pozdrawiam.