Naukowcy opracowali dietę idealną
Naukowcy opracowali dietę idealną. „Planetarna dieta” będzie w stanie wykarmić 10 miliardów ludzi, zapobiegnie milionom zgonów rocznie i nie spowoduje katastrofalnych zniszczeń w środowisku.
Organizacja non-profit EAT z siedzibą w Sztokholmie zebrała 37 ekspertów z 16 krajów specjalizujących się w zdrowiu, żywieniu, zrównoważonym rozwoju, ekonomii i polityce, aby przyjrzeć się temu, jak można osiągnąć równowagę w różnych dziedzinach życia stosując odpowiednią dietę.
Międzynarodowy zespół naukowców doszedł do wniosku, że światowy system żywnościowy musi się diametralnie zmienić. Wymaga to ogromnej zmiany w tym, co wkładamy do koszyków i na nasze talerze. Dlatego badacze stworzyli „planetarną dietę”, która zaleca ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i nabiału na rzecz owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych.
Zgodnie z zaleceniami naukowców największa zmiana dotyczy czerwonego mięsa. Zgodnie z zaleceniami możesz sobie pozwolić na jednego burgera tygodniowo lub na duży stek raz w miesiącu. Nadal możesz spożywać kilka porcji ryb i kurczaka tygodniowo, ale to głównie z roślin i nasion ma pochodzić większa część białka w naszej diecie.
Naukowcy zalecają, by do diety włączyć orzechy i porządną porcję roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca i soczewica). Badacze kładą także nacisk na owoce i warzywa, które powinny stanowić połowę naszego talerza z jedzeniem. Przy czym nie należy przesadzać ze „skrobiowymi warzywami”, takimi jak ziemniak czy maniok. Należy też ograniczyć spożycie cukru, a tłuszcze zwierzęce zamienić na oleje roślinne.
Każdego dnia możesz spożywać:
|
„Aby być zdrowym, dieta musi mieć odpowiednią ilość kalorii i składać się z różnorodnych pokarmów pochodzenia roślinnego, niewielkich ilości pokarmów pochodzenia zwierzęcego, tłuszczów nienasyconych, niewielkiej ilości wysoko przetworzonej żywności i dodanych cukrów. Proponowane przez nas grupy pokarmowe pozwalają na elastyczne dostosowanie się do różnych rodzajów żywności, systemów rolnych, tradycji kulturowych i indywidualnych preferencji żywieniowych” – powiedział jeden z autorów badania, dr. Walter Willett, z Harvard University.
Naukowcy stwierdzili, że niezdrowe diety powodują obecnie więcej zgonów i chorób na całym świecie niż alkohol, narkotyki i palenie tytoniu. Gdyby świat przestrzegał „diety planetarnej”, to każdego roku można by zapobiec ponad 11 milionom przedwczesnych zgonów. Skorzysta też na tym środowisko – spadną emisje gazów cieplarnianych, a także zużycie wody czy wykorzystanie gruntów pod uprawy.
Ten raport mówi nam, co znamy od tysiącleci: wszystkożerna dieta jest optymalna.
Proponowana dieta planetarna jest rezultatem trzyletniego projektu zamówionego przez czasopismo medyczne The Lancet.
- https://www.stockholmresilience.org/research/research-news/2019-01-17-the-planetary-health-diet.html; 2019-01-17;
Fajne, całkiem proste i smaczne przepisy według kodów planetarnych znalazłam w książce „Sekrety odżywiania według Szeptuch” Tschenze’go.