Co jeść w podróży? Zdrowe przekąski na drogę

Wybierając się w podróż najczęściej tak kompletujemy prowiant, aby był wysokokaloryczny i smaczny, a jednocześnie zajmował niewiele miejsca w plecaku. Niestety, zaaferowani wyjazdem, zwykle nie zwracamy uwagi na skład pakowanych produktów. Kierujemy się samą potrzebą spakowania jedzenia na drogę, żeby w czasie podróży nie męczył nas głód. Tymczasem okazuje się, że więcej energii od wysokoprzetworzonych produktów dostarczą nam zdrowe przekąski, które dodatkowo poprawią nasze samopoczucie. Co powinniśmy jeść w czasie podróży?



fot. shutterstockfot. shutterstock

Obfitujące w węglowodany i pełne chemicznych dodatków batony albo rogaliki z czekoladą, wbrew pozorom, nie dodają niezbędnej w trakcie wycieczki energii. Po chwilowym pobudzeniu dopada nas senność, która wynika z nagłego skoku i późniejszego spadku poziomu cukru we krwi. Podobnie dzieje się w przypadku chipsów lub innych mocno przetworzonych przekąsek. Z tego powodu na drogę warto przygotować domowy prowiant, który zadba o nasze doskonałe samopoczucie, a przy okazji będzie dużo smaczniejszy od gotowych produktów sklepowych. Przekąski na bazie orzechów, warzyw czy daktyli to fantastyczna propozycja na jedzenie w podróży.
Oto kilka propozycji:

Przekąski składające się z orzechów, warzyw, owoców oraz pożywnych koktajli to gwarancja poczucia sytości, a także źródło cennych dla zdrowia witamin i sole mineralne. Takie posiłki na drogę sprawią, że w ciągu dnia nie będziemy czuć się senni ani zmęczeni. Nie spotka nas też niestrawność. Zamiast tego otrzymamy dawkę energii i optymizmu, które przydadzą się nam podczas pieszych wycieczek i zwiedzania malowniczych miejsc.
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Ocena (3.3) Oceń: