Mówimy wino, myślimy Francja i na odwrót. Francja to ikona produkcji win. Jest jednym z największych i najważniejszych producentów wina na świecie. Roczna produkcja wina we Francji wynosi około 50 mln hl. co klasuje Francję w pierwszej trójce producentów na świecie. Wina francuskie są znane z wysokiej jakości i uznane wśród miłośników wina na całym świecie. Z Francji pochodzą najdroższe na rynku butelki wina takie jak Chateau Petrus, Domaine Romanee-Conti, Henri Jayer Richebourg Grand Cru. Dzięki urozmaiceniu klimatycznemu regionów winiarskich Francji krajj ten dostarcza bardzo ciekawe wina o różnym charakterze. Różnorodność zawarta w klasycznych winach francuskich połączona jest z tradycją , ale też z finezją ich tworzenia.

Francuski system klasyfikacji wina jest najstarszy na Świecie i chociaż skomplikowany to sprawdza się jako zbiór prawideł które dotyczą rzeczy kluczowych przy wytwarzania wina w regionach.
Klasyfikacja win francuskich w skrócie:
• Vin de table – wino stołowe, które może być wytwarzana z winogron z różnych regionów Francji.
• Vin de Pays – wina regionalne z regionu wskazanego na etykiecie.
• AOC – wina o oznaczeniu AOC podlegają normom produkcyjnym, muszą być produkowane
na zdefiniowanym terenie zwanym apelacją. Muszą być produkowane z określonego rodzaju
winorośli, których ilość z hektara jest ograniczona tak, aby mogły zachować swój aromat i smak.
Określony ściśle jest także proces winifikacji.
• CRU – wina z tym oznaczeniem pochodzą ze ściśle określonego terenu, niejednokrotnie jest to jedna
lub perę winnic które do siebie przylegają. CRU – łączy się ściśle z pojęciem terroir – miejsca,
uwarunkowań.
Również w produkcji win ekologicznych Francja jest prekursorem. Już w latach 70 rolnicy z nad Loary i Beaujolais postanowili odrzucić nowoczesne sposoby produkcji winorośli i winifikacji.
Celem był powrót do korzeni gdzie winem był po prostu sfermentowany sok z winogron.
Z czasem wzrosła potrzeba ludzi do sięgania po produkty mniej przetworzone a tym samy wzrosła potrzeba produkcji win naturalnych oraz win wytarzanych z owoców ekologicznych.
Wina naturalne
Wina naturalne to bardziej filozofia która towarzyszy ich wytwarzaniu, nie ma niestety oznaczenia wina naturalnego co utrudnia ich zakup.
Staramy się jednak wyszukiwać producentów, którzy działają w sposób tradycyjny oparty na naturalnych procesach zachodzących w winnicy podczas uprawy jak również podczas winifikacji.
Sam proces uprawy winogron może być objęty europejską certyfikacją ekologiczną Ecolabel lub Ecocert. Oznacza to, że ziemia w winnicy została gruntownie przebadana i jest ona wolna od pozostałości herbicydów oraz pestycydów. Sama uprawa opiera się na naturalnych procesach, które zachodzą w przyrodzie oraz na starych metodach nawożenia, uprawy oraz ochrony przed szkodnikami.
Dlaczego warto kupować ekologiczne wina z Francji?
Pomijając tak oczywiste powód, jak ochrona środowiska, uprawa winorośli na naturalnych nawozach, rzemieślniczy proces produkcji wina, należy wspomnieć o jeszcze jednym, naszym zdaniem najważniejszym powodzie, aby zdecydować się na francuskie wina ekologiczne. Jest to ich jakość i smak. Ekologiczne wina z Francji charakteryzują się wysoką jakością oraz bogactwem smaku i aromatu. Ekologiczne uprawy winorośli pozwalają zachować w owocach to, co w nich najcenniejsze, a następnie przenieść ten smak do wina. Nie ulega on zniekształceniu lub utracie, jak w przypadku przemysłowej produkcji wina na masową skalę.
Ekologia i ochrona roślin we Francji
Od blisko 20 lat Francja podejmuje wiele działań na rzecz ekologii i ochrony roślin. Ma to na celu chronić środowisko naturalne i zwiększać zrównoważony rozwój rolnictwa. Jednym ze sposobów, by ten efekt uzyskać, jest zmniejszenie użycia pestycydów. W 2017 roku Francja ogłosiła plan stopniowego wycofywania niektórych najgroźniejszych pestycydów i całkowitego wycofania ich stosowania do 2022 roku. Ponadto, w 2019 roku wprowadzono zakaz stosowania niektórych pestycydów na obszarach publicznych, takich jak parki, place i ogrody publiczne. Zwiększa się również liczba ekologicznych plantacji winogron, co pozwala na produkcję zdrowszych i bardziej przyjaznych dla środowiska win.
W kraju tym trwa również nieustanna walka z odpadami. Francja podejmuje wiele działań na rzecz walki z odpadami. Między innymi w 2016 roku wprowadzono ustawę o gospodarce cyrkularnej, która ma zmniejszyć ilość odpadów produkowanych we Francji poprzez promowanie recyklingu, renowacji i ponownego wykorzystania — np. mebli.
art. sponsorowany