Jak jeść smacznie i zdrowo na kempingu?

fot. sxc.hu fot. sxc.hu

Wyjazdy pod namiot kojarzą się z suchym prowiantem i konserwami. Jednak czy zawsze nasze kempingowe menu musi ograniczać się do mielonki z puszki czy zupek w proszku? Własnoręcznie zbierane jagody ugniecione z cukrem albo grillowany chleb z leśnymi grzybami wydają się lepszym, zdrowszym i zdecydowanie smaczniejszym rozwiązaniem niż zupki w proszku.


Posiłek w plenerze nie musi składać się wyłącznie z tzw. produktów sklepowych. Jeśli jesteście na kempingu, to warto rozejrzeć się za dziko rosnącymi ziołami, które można dodać do sałatek czy kanapek. Na przykład mięta pieprzowa będzie idealnie komponowała się z lomo a la plancha czyli z chrupiącą ciabattą z wieprzowiną. Podczas wycieczki do lasu można także natknąć się na dziki czosnek nazywany czosnkiem niedźwiedzim, którego przypominające w smaku szczypior liście, będą idealnie komponowały się w risotto primavera. Należy wspomnieć, iż w Polsce czosnek niedźwiedzi objęty jest częściową ochroną, nie wszędzie więc można go zbierać.

Przy drogach rośnie także dziki koper – znakomity dodatek do dań z wieprzowiny i dobry zamiennik nasion fenkułu. Należy go zrywać bardzo ostrożnie, gdyż łatwo jest go pomylić z trującym barszczem Sosnowskiego. Zbierać można również grzyby – ale to zadanie należy powierzyć osobom doświadczonym, które potrafią rozpoznać gatunki jadalne.

Gotowanie na świeżym powietrzu to jedna z większych przyjemności, jakie mogą nas spotkać w życiu i jednocześnie szansa, by obudzić w nas drzemiących jaskiniowców – przekonują Tiff i Jim Easton w „Kampingowej książce kucharskiej”. Publikacja zawiera zbiór pomysłowych patentów  na proste posiłki, które można przygotować nawet w najtrudniejszych warunkach.

Podstawową zasada gotowania na powietrzu jest to, że nie ma wielu zasad – nie liczy się perfekcja, ale dobra zabawa. Każdy przepis z „Kampingowej książki kucharskiej” można przygotować na turystycznej kuchence gazowej, grillu czy nad ogniskiem. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i przetestowane przez autorów, jak i ich rodzinę i przyjaciół.


Francuskie tosty, Fot. Will Merydith/Flickr CC
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy