Pomelo owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomelo
Najczęściej wspominaną właściwością pomelo jest jego wielkość. Spośród wszystkich owoców cytrusowych osiąga bowiem najbardziej okazałe rozmiary. Ale wyróżnia się nie tylko pod tym względem. Zanim poznasz smak pomelo, dowiedz się o jego licznych właściwościach odżywczych i sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Pomelo to owoc, który zajmuje wyjątkowe miejsce w rodzinie cytrusów. Jest idealny dla smakoszy, którzy poszukują równowagi pomiędzy słodyczą pomarańczy a goryczką grejpfruta.
Pompele – jak dotarły do Europy?
Pomelo, poza wspomnianą już wielkością, zadziwia również mnogością nazw, które stosuje się na jego określenie. Możemy spotkać się z pummelo, pumpelnusem, pompelą, pulmetto, białą cytryną czy wreszcie pomarańczą olbrzymią. Owoce rosną na drzewach sięgających kilkunastu metrów wysokości i mają się dobrze wyłącznie w klimacie tropikalnym. Pomelo, naukowo znane jako Citrus maxima, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej (Tajlandia i Malezja). Podobno został wprowadzony do Chin około 100 roku p.n.e. Jest powszechnie uprawiany w południowych Chinach, południowej Tajlandii, najbardziej wysuniętej na południe Japonii, Tajwanie, Malezji, południowych Indiach, Nowej Gwinei, Indonezji i Tahiti. Uważa się, że został sprowadzony do Nowego Świata pod koniec XVII wieku. Pod koniec XVII wieku owoce uprawiano na Jamajce i Barbadosie. W Europie znane jest od czasów kolonizacji, kiedy wraz z innymi egzotycznymi dobrami, Brytyjczycy przywieźli je z terenów Azji Południowo-Wschodniej. Z tym faktem wiążemy pochodzenie jeszcze jednej, anglojęzycznej nazwy pomelo – shaddock (skądinąd czasem tak określany jest też grejpfrut), od nazwiska kapitana statku, na którym pomarańcza olbrzymia przybyła na Stary Kontynent. Obecnie najwięcej cytrusowych olbrzymów uprawia się w Indiach i Chinach.
Ale o co, tak naprawdę, chodzi z tą wielkością? Czy jest się czym zachwycać? Owszem, pomelo waży najczęściej od 700 g do 2 kg, a są źródła które podają jeszcze wyższą wagę maksymalną. Kupując pomelo miejmy jednak świadomość, że owoc posiada dość pokaźną skórkę, która przy większych okazach może osiągać grubość nawet 5 cm. Niemniej, po obraniu średniej wielkości pompeli, zostaje nam aż 600-700 gramów miąższu. A już w 100 gramach zawiera się aż: 60 mg witaminy C, 216 mg potasu, i jedynie 40 kalorii. Co z tego wynika dla naszego zdrowia?
Pomelo -witaminy i wartości odżywcze
Jeśli spojrzeć na właściwości zdrowotne pozostałych cytrusów, to pod względem zawartości witaminy C, pomelo przebija je wszystkie, nawet pomarańczę czy cytrynę – od dawna uznawaną za wyjątkowo zasobną w kwas askorbinowy. Pompelę mogą zatem, a nawet powinny włączyć do diety osoby z nadciśnieniem czy innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Witamina C wzmacnia bowiem ściany naczyń krwionośnych i normuje wysokość ciśnienia krwi. Poza tym zwiększa wydolność organizmu, obniża wrażliwość tkanek na powstawanie siniaków, chroni przed szkorbutem oraz neutralizuje toksyny i grzyby, aktywizując przy okazji system odpornościowy. Pomelo jedzmy często, jeśli chcemy zatrzymać na długo młodą skórę i uchronić ją przed zmianami rakotwórczymi. Duża ilość witaminy C w diecie, pochodząca z owoców cytrusowych nam to zapewni. W medycynie alternatywnej skórki oraz liście pomelo wykorzystuje się na okłady w leczeniu owrzodzeń i chorób skóry, co dodatkowo potwierdza dobroczynne działanie tej rośliny.
Co ważne, kwas askorbinowy powinniśmy czerpać głównie z pożywienia, a już w szczególności z surowych warzyw i owoców. Jest on wtedy lepiej wchłaniany przez organizm i nie ulega rozpadowi pod wpływem obróbki termicznej. Przyjmowanie syntetycznej witaminy C nie przyniesie nawet w połowie takich efektów, jak dostarczanie jej sobie z naturalnych źródeł, może wręcz przyczynić się do zakwaszenia organizmu.
Duża zawartość potasu obecna w pompeli sprawia natomiast, że świeżo wyciśnięty z niej sok jest doskonałym napojem izotonicznym, przywracającym właściwe proporcje w środowisku elektrolitów. Pomelo włączmy do diety, jeśli często narzekamy na obrzęki i opuchnięte kończyny. Zastrzyk potasu wspomoże gospodarkę wodną organizmu także w czasie upałów, kiedy nadmiar zgromadzonego w tkankach płynu trudniej jest znormalizować. Mówi się także, że pomelo to najlepszy owoc na kaca. I nie ma w tym żadnej czczej gadaniny, bo współdziałające ze sobą witamina C oraz potas, świetnie usprawniają detoksykację i pomagają przywrócić równowagę wodno-elektrolitową.
To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości pompeli. Pomelo zawiera węglowodany, błonnik, białko, witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), witamina C oraz sole mineralne – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo. Przygotowując pomelo do jedzenia nie pozbywajmy się całkowicie białych błonek (albedo), bo to one zawierają najwięcej pektyn i witamin.

Pomelo pomaga schudnąć
Pomelo zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz innych składników odżywczych, które wchłaniają i obniżają poziom cukru i skrobi z organizmu, co wspomaga odchudzanie. Jest to owoc niskokaloryczny, a także zawiera błonnik i węglowodany, które dają uczucie sytości przez dłuższy czas. Pomelo przyspiesza proces spalania tłuszczu i ogranicza odkładanie się tłuszczu w organizmie.
Pomelo na zmarszczki
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów pomelo może działać przeciwstarzeniowo. Przeciwutleniacze, w tym witamina C, mogą zapobiegać uszkodzeniom skóry powodowanym przez wolne rodniki, pomagając zachować młodzieńczy wygląd. Pomelo może również zmniejszać tworzenie końcowych produktów zaawansowanej glikacji, tzw. AGEs. AGE mogą przyczyniać się do procesu starzenia, powodując przebarwienia skóry, słabe krążenie oraz problemy ze wzrokiem i nerkami — szczególnie u osób z cukrzycą typu 2 (Natarin Caengprasath, Sathaporn Ngamukote, Kittana Mäkynen, Sirichai Adisakwattana, 2013). Co więcej, olejek eteryczny ze skórki pomelo jest bogaty w przeciwutleniacze i może zmniejszać produkcję melaniny w skórze, potencjalnie pomagając zapobiegać przebarwieniom i plamom słonecznym. Pomelo, podobnie jak grejpfrut, zawiera spermidynę. Spermidyna chroni komórki przed procesami związanymi ze starzeniem się. W ten sposób może pomóc w walce o zdrową i jędrną skórę. Jednak niewiele jest dowodów naukowych potwierdzających działanie spermidyny w pomelo i jej wpływ na starzenie się skóry.
Pomelo kontra grzyby i bakterie
Pomelo może mieć również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, chociaż większość badań nad tymi właściwościami dotyczyło olejków eterycznych ze skórki pomelo. W jednym badaniu olejek eteryczny z pomelo spowolnił wzrost bakterii na soczewkach kontaktowych (Crina Saviuc i in., 2010). Inne badanie wykazało, że olejek eteryczny z pomelo zabił Penicillium expansum, grzyba, który może wytwarzać szkodliwą neurotoksynę, skuteczniej niż olejek pomarańczowy, limonkowy lub cytrynowy (Pham Van Hung i in., 2013). Chociaż sam owoc może pochwalić się niektórymi z tych właściwości, potrzebne są dalsze badania.
Pomelo może zwalczać komórki rakowe
Polisacharydy obecne w skórkach pomelo mogą pomóc w zwalczaniu guzów nowotworowych. Liście i owoce pomelo mają również właściwości przeciwnowotworowe. W badaniach eksperymentalnych stwierdzono, że naryngenina, przeciwutleniacz występujący w owocach cytrusowych, hamuje wzrost raka płuc, raka prostaty i komórek raka trzustki (Huai-Lu Chang i in., 2017). Mimo to potrzebne są dalsze badania na ludziach, aby w pełni zrozumieć wpływ pomelo na raka. Na koniec ważne jest, aby pamiętać, że owoc pomelo zawiera znacznie mniejsze ilości tych potencjalnie niszczących raka związków niż skoncentrowane formy stosowane w badaniach.
Jedno obrane pomelo (około 610 gramów) zawiera: |
---|
ZDS* – zalecane dziennie spożycie |
Pomelo przeciwwskazania
Chociaż alergie na cytrusy są rzadkie, mogą wystąpić reakcje na miąższ, sok, a nawet skórę różnych owoców cytrusowych. Jeśli jesteś uczulony/uczulona na jeden rodzaj owoców cytrusowych, jest prawdopodobne, że będziesz uczulony/uczulona na inny. Osoby z alergią na pyłki, w tym trawy, brzozy i bylicy, mogą również doświadczyć reakcji krzyżowych z owocami cytrusowymi. Jeśli masz objawy alergii (takie jak obrzęk lub swędzenie wokół ust) po spożyciu pomelo porozmawiaj z lekarzem. Jeśli zdiagnozowano już u ciebie alergię na cytrusy, powinieneś unikać jedzenia pomelo.


Pomelo w kuchni
Pomelo charakteryzuje się świeżym i wyważonym smakiem. Nie jest aż tak słodkie jak pomarańcza, ale zdecydowanie słodsze niż grejpfrut. Z tym ostatnim ma jednak o wiele więcej wspólnego, niż sądzimy. Grejpfrut powstał bowiem ze skrzyżowania pomarańczy chińskiej i pomelo właśnie.
Ze wszystkich cytrusów te dwa owoce najbardziej zbliżone są do siebie wyglądem. Pompele mogą mieć bladożółtą, żółtą, zielonożółtą lub różową skórkę, a miąższ może być koloru białego, żółtego lub czerwonego. Niemniej łatwo je odróżnić – pomelo jest większe od grejpfruta i ma kształt nieco przypominający gruszkę.
Pomarańcze olbrzymie, pomimo zdecydowanej przewagi nad resztą cytrusów w kwestiach odżywczych, są za to niestety mniej aromatyczne i soczyste. Dlatego podczas zakupów wybierajmy naprawdę duże i ciężkie sztuki – w nich znajdziemy najwięcej soku. Do miąższu dostajemy się nacinając skórkę nożykiem. Robimy to w kilku miejscach wzdłuż, najlepiej dzieląc płaty skóry na kilka części – mniejsze łatwiej odejdą. Charakterystyczny, orzeźwiający i delikatny smak pomelo sprawia, że owoc ten nadaje się znakomicie jako dodatek do dań z krewetek, ryb, kurczaka czy wieprzowiny. Taka kompozycja smakowa jest często spotykana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Pomelo smakuje bardzo dobrze również z truskawkami, ananasem, kokosem, ogórkiem, czarnym pieprzem, imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową i orzeszkami.
Pikantna sałatka z pomelo
Pikantne przyprawy pasują do nienarzucającego się, ale świeżego smaku i aromatu pomelo. Tutaj z dodatkiem kurczaka i krewetek.
Składniki:
- 1 duże pomelo
- 150 g grillowanych lub ugotowanych krewetek
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- papryczka chili (świeża lub suszona)
- łyżeczka cukru
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Pomelo obieramy, oddzielamy kawałki miąższu i wyjmujemy z niego pestki. Sok z limonki mieszamy z sosem sojowym oraz cukrem tak długo, aż ten się rozpuści. Łączymy przygotowane wcześniej krewetki z pokrojoną na kawałki i ugrillowaną lub upieczoną piersią z kurczaka. Dodajemy pomelo i przygotowany sos, mieszamy delikatnie. Górę posypujemy wiórkami kokosowymi oraz posiekaną drobno papryczką chili. Można podawać z kremem kokosowym.
Smacznego!
Polmelo to zdrowy, wyjątkowy dodatek do diety
Pomelo to bardzo pożywny owoc, który jest niskokaloryczny i pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera również błonnik i białko, które mogą pomóc w utrzymaniu sytości na dłużej. Chociaż oferuje wiele potencjalnych korzyści, potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć jego skutki zdrowotne. Podsumowując, owoce pomelo to zdrowy, wyjątkowy dodatek do diety.
- National Library Board Singapore; “Pomelo”; data dostępu: 2019-05-12;
- Citrus Pages ; “Pomelo”; data dostępu: 2019-05-12;
- John Staughton; “13 Impressive Benefits of Pomelo Fruit”; data dostępu: 2019-05-12;
- Paiwan Buachan i in.; “Selected Activities of Citrus Maxima Merr. Fruits on Human Endothelial Cells: Enhancing Cell Migration and Delaying Cellular Aging”; data dostępu: 2019-05-12;
- Clare Richards; “Tropical Cuisine: Cooking In Clare’s Kitchen”; Wet Season Press, Edge Hill 2010;;
- Pierre Laszlo; “Citrus: A history”; The University of Chicago Press, Chicago 2007;;
- “http://www.organicfacts.net”; data dostępu: 2015-11-04;




Jeśli owoce pochodzą z Chin to niemal na pewno można się spodziewać przesadnej ilości nie sprawdzonych nawozów sztucznych. Dodając do tego długi okres transportu w którym do konserwacji owoców aplikuje się często silne środki chemiczne to nic tylko konsumować. ;o) Jedyne kto na tym skorzysta to importerzy i dystrybutorzy tych owoców, zdrowie konsumentów szybciej ucierpi niż zyska.
No właśnie. To, że pomelo dostępne w polskich hipermarketach pochodzą z Chin skutecznie powstrzymuje mnie przed zakupem (chociaż pomelo bardzo lubię). Czy w Polsce dostępne są także pomelo importowane z innych krajów ?
Witamina B12 w produktach roślinnych? Pierwsze słyszę. Chyba, że jest GMO :)
Zgadza się. W tekście nastąpił błąd. Dziękujemy za zwrócenie uwagi
Pozdrawiam
Jest to zwykły chwyt reklamowy – taki sam skład mają polskie warzywa i owoce. Proste jakaś grupa ludzi sprowadziła do Polski niczym nie wyróżniający się owoc z daleka więc za pieniądze pojawia się opracowanie jaki to on jest wspaniały. Przecież nasze żołądki nie potrzebują drogich i nikomu niepotrzebnych owoców. Przecież w polskich jabłkach, gruszkach ,śliwkach mamy to samo ale przyswajalne w 100% przez polski żołądek. Mieszkałem ponad 2 lata w USA i tam też kupowałem takie owoce jak w Polsce. Jakoś nie chorowałem chociaż pracowałem ciężko!
Siła w różnorodności. Co w tym złego, że w naszym kraju dostępne jest pomelo?