Produkty mleczarskie. Wyniki kontroli przetworów mlecznych
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, która miała na celu sprawdzenie jakości głównie mlecznych napojów fermentowanych, masła, przetworów mlecznych kozich i owczych oraz przetworów mlecznych z dodatkiem mleka koziego lub owczego w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów. Przeprowadzone analizy laboratoryjne wykazały, że poziom jakości przetworów mlecznych w wielu wypadkach odbiega od przyjętych standardów.
Kontrolę przeprowadzono w 68 zakładach przetwórstwa mlecznego (tj. skontrolowano 38,1% producentów przetworów mlecznych zarejestrowanych w WIJHARS), w tym w 2 zakładach zajmujących się produkcją wyrobów konwencjonalnych i jednocześnie prowadzących działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz w 1 podmiocie prowadzącym działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego. Jakość handlową przetworów mlecznych zakwestionowano w przypadku 50,0% skontrolowanych zakładów przetwórczych.
Wyniki
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 1,5% skontrolowanych partii przetworów mlecznych. Niewłaściwe cechy organoleptyczne dotyczyły m.in. nieprawidłowego smaku (jogurtu i maślanki) oraz niewłaściwej konsystencji (maślanki i ekologicznego sera podpuszczkowego koziego).
Jeżeli chodzi o nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych, to stwierdzono je w przypadku 14,2% skontrolowanych partii przetworów mlecznych. Zakwestionowano m. in. niejednolitą barwę lub niezgodną z deklaracją zawartość tłuszczu, wody lub białka.
Nieprawidłowości w zakresie parametrów mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej) stwierdzono w przypadku 2 partii przetworów mlecznych (2,0% skontrolowanych partii przetworów mlecznych). Badania laboratoryjne w zakresie mikroflory charakterystycznej wykazały brak aktywnych drożdży kefirowych oraz zaniżoną liczbę bakterii probiotycznych (Lactobacillus acidophilus NCFM) w stosunku do deklaracji producenta.
Znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 56 partii (19,4% skontrolowanych partii przetworów mlecznych), w tym w 16 partiach należących do grupy Premium (21,9% skontrolowanych partii produktów z grupy Premium).Nieprawidłowości dotyczyły m.in.: oznakowania wprowadzającego konsumenta w błąd co do składu produktu – np. w wykazie składników podano „śliwka suszona 3,5%”, podczas gdy faktycznie dodawano śliwkę suszoną w ilości 2,6% . Nieprawidłowości pojawiały się również odnoście nazwy produktu – np. zastosowano zarezerwowaną dla przetworów mlecznych nazwę „kefir” dla wyrobu, do produkcji którego użyto składnika złożonego zawierającego olej roślinny. Inne nieprawidłowości dotyczyły m. in. braku podania ilościowej zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego (np. nie podano ilościowej zawartości owoców w jogurcie owocowym, podania rozbieżnej deklaracji dotyczącej zawartości tłuszczu w produkcie w stosunku do deklaracji producenta zawartej w zakładowych dokumentach normalizacyjnych, tj. w oznakowaniu produktu „tylko 3% tłuszczu”, w specyfikacji wyrobu min. 3% tłuszczu, a produkt faktycznie zawierał 4,18-4,48% tłuszczu.
Jest lepiej?
W wyniku przeprowadzonej, w III kwartale 2011 roku, kontroli jakości handlowej przetworów mlecznych najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania – 19,4 procent skontrolowanych partii przetworów mlecznych. Mniejszy udział nieprawidłowości odnotowano w zakresie cech fizykochemicznych, mikrobiologicznych i organoleptycznych. Wynosił on odpowiednio: 14,2 proc.; 2,0 proc., oraz 1,5 proc. partii objętych kontrolą.
W porównaniu z I kwartałem 2011 roku, w III kwartale 2011 roku zaobserwowano poprawę jakości handlowej konwencjonalnych przetworów mlecznych w zakresie parametrów fizykochemicznych o 7,1 p.p., cech organoleptycznych – o 4,6 p.p. oraz znakowania – o 2,1 p.p, co obrazuje poniższy wykres.