Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Obecnie ciężko sobie wyobrazić świat bez pomidorów. Warzywa te odpowiadają za niepowtarzalny smak wielu dań, a nawet zdążyły się wpisać w warzywną „popkulturę” dzięki temu, że wchodzą w skład kultowego ketchupu. Czym byłby domowy obiad bez pomidorowej, której „nie da się nie lubić”? Jak ...
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest bardzo smaczna, dlatego podbija nasze stoły i podniebienia. Owoce borówki cenione są również ...
Czereśnie, pomidory, porzeczki...Lipiec to ich czas!
Czereśnie, pomidory, porzeczki...Lipiec to ich czas!
Lipiec to piękny czas – dojrzewają owoce i warzywa, ich ceny spadają! O tej porze roku mamy ich prawdziwy wysyp. W lipcu pojawiają się – niedostępne o innej porze roku – porzeczki i agrest. Stragany uginają się pod ciężarem świeżych truskawek, czereśni, brzoskwiń czy pomidorów. Choć wszyscy ...
Groszek cukrowy – słodka przekąska prosto z ogródka
Groszek cukrowy – słodka przekąska prosto z ogródka
Groszek cukrowy, na szczęście, poza słodyczą, nie ma z cukrem nic wspólnego. Nie dostarcza nam pustych kalorii ani nie powoduje nadciśnienia,  a smakuje wspaniale. Warzywo to było niegdyś specjalnym daniem na królewskich stołach, dzisiaj możemy korzystać do woli z jego prozdrowotnych ...
Maliny w walce z rakiem i candidią
Maliny w walce z rakiem i candidią
„Polskie dziewczyny są jak Maliny”, nic dziwnego! Słodkie owoce kojarzą się z latem i słońcem, maliny w naszym kraju zbiera się przecież właśnie w miesiącach letnich. Czerwono–różowe owoce kryją w sobie szereg zdrowotnych właściwości. W ziołolecznictwie i medycynie wykorzystuje się niemal ...
Chroni nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Chroni nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Odchudza i hamuje rozwój nowotworów. Taka właśnie jest brukiew!
Odchudza i hamuje rozwój nowotworów. Taka właśnie jest brukiew!
Brukiew jest rośliną traktowaną w Polsce po macoszemu. Jej uprawy są rzadkie, a dostanie jej w sklepie graniczy z cudem. O istnieniu tej rośliny wiedzą chyba tylko studenci biologii, wegetarianie i zwolennicy żywności ekologicznej. Dlaczego tak się dzieje? Warzywo to na pewno nie jest ...
Ma mało kalorii, a spory potencjał zdrowotny! Dlaczego jeszcze warto jeść pora?
Ma mało kalorii, a spory potencjał zdrowotny! Dlaczego jeszcze warto jeść pora?
Por, obok marchewki i pietruszki, należy do najmniej zbadanych warzyw wchodzących w skład włoszczyzny. Większość z nas zjada go w rosole, rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, jakie kryje w sobie właściwości prozdrowotne oraz, czy warto go spożywać w surowej postaci albo solo. Do potraw ...
Kapusta pekińska – doskonałe źródło wapnia i witaminy C!
Kapusta pekińska – doskonałe źródło wapnia i witaminy C!
Jak sama nazwa wskazuje, kapusta pekińska pochodzi z Chin, konkretnie z regionu rzeki Jangcy, gdzie uprawiana była już w XV wieku. Stamtąd powędrowała do Japonii oraz Korei, gdzie stała się szybko jednym z najważniejszych warzyw w codziennej kuchni. Dziś kapustę pekińską je i uprawia się ...
Młoda kapusta na 3 sposoby
Młoda kapusta na 3 sposoby
Wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę – bodajże najsmaczniejsze danie, które w tym czasie może pojawić się na naszym stole! Jasnozielone, słodkie i orzeźwiające listki świeżej kapustki przygotowujemy na wiele sposobów – doskonale komponują się z koperkiem, jednak można podawać je ...
Pasaż zakupowy