Zdrowa woda na co dzień - tak, jeśli nie wybierzesz tej w plastikowej butelce
Zdrowa woda na co dzień - tak, jeśli nie wybierzesz tej w plastikowej butelce
Jesteśmy tym, co jemy i tym, co pijemy. Coraz częściej zwracamy uwagę na opisy na etykietach, na to czy żywność jest bio i czy nie zawiera konserwantów. Jednocześnie, walczymy z czasem, by spowolnić wpływ człowieka na zmiany klimatu. Jest dla nas ważne, by żywność pochodziła z upraw oraz ...
Rukola - afrodyzjak czy popularny składnik pizzy?
Rukola - afrodyzjak czy popularny składnik pizzy?
Ma przyjemny, orzechowy, lekko pieprzny smak i coraz częściej gości na naszych stołach. Rukola – bo o niej mowa – pochodzi z krajów Śródziemnomorskich, ale bez problemu można ją uprawiać również w Polsce. Rukola jest obecnie niemal podstawowym składnikiem każdego mixu sałat. Dzięki dobrej ...
Jak wyeliminować z diety białą mąkę pszenną bez kompromisów kulinarnych
Jak wyeliminować z diety białą mąkę pszenną bez kompromisów kulinarnych
Mąka z płaskurki w wykorzystaniu nie różni się specjalnie od mąki pszennej – jest uniwersalna i smaczna, pozwala realizować setki różnych przepisów. Jej popularność wynika przede wszystkim z walorów odżywczych, które odróżniają tradycyjne, prastare odmiany pszenicy od tych współczesnych, ...
Algi wakame – azjatyckie „warzywo” z głębin mórz
Algi wakame – azjatyckie „warzywo” z głębin mórz
Algi wakame to popularny składnik azjatyckiej kuchni. Wodorosty coraz częściej też goszczą na naszych talerzach. Nic w tym dziwnego. Algi wakame zawierają szereg korzystnych wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych, szalenie ważnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Sok z winogron, czyli zdrowsza alternatywa dla wina?
Sok z winogron, czyli zdrowsza alternatywa dla wina?
Sok z winogron większości z nas kojarzy się z winem. Słynny na całym świecie alkoholowy trunek tak naprawdę produkuje się jednak z moszczu, który w 7-23% składa się dodatkowo ze skórek, miąższu i pestek owoców. Sok winogronowy jest tymczasem znacznie czystszy w konsystencji, więc po ...
Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności
Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności
Mąka z zielonych bananów to kolejny przykład na to, jakiego uniwersalizmu nabrało pojęcie mąki. W poszukiwaniu zdrowszych niż biała pszeniczna mąka produktów bezglutenowych mielimy już nie tylko ziarna zbóż i orzechy, ale także owoce! Mąka z zielonych bananów nabrała przy tym istotnego ...
Mąka z orzechów ziemnych zaskakująco pełna zdrowia!
Mąka z orzechów ziemnych zaskakująco pełna zdrowia!
Mąka z orzechów ziemnych nie jest typową mąką porównywalną we właściwościach i wykorzystaniu do pszennej, żytniej czy jęczmiennej. Posiada ona jednak swoje unikalne zalety, coraz częściej pojawiając się w zestawieniach funkcjonalnej żywności, która wzbogacić może współczesną dietę. Dowiedz ...
Ser halloumi – cypryjska duma narodowa
Ser halloumi – cypryjska duma narodowa
Cypryjczycy pilnie strzegą oryginalnej receptury tego sera. Nic w tym dziwnego, gdyż ser halloumi stanowi dla nich dobro narodowe, które jest szalenie ważnym elementem ich narodowej kuchni. Tylko na tej niewielkiej europejskiej wyspie producenci posiadają prawo do jego wyrobu i nazwy. ...
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej od setek lat. Uważa się ją wręcz za wspólnym mianownik łączący poszczególne regiony o dość różnej tradycji kulinarnej. Poza Indiami mąka z ciecierzycy jest bardzo popularna także w Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie oraz w ...
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano go za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym jest tajemniczy tempeh?
Pasaż zakupowy