Panaceum na wiele dolegliwości! Cebula pomoże na katar, kaszel czy osłabienie
Panaceum na wiele dolegliwości! Cebula pomoże na katar, kaszel czy osłabienie
Katar, kaszel, osłabienie, bóle gardła, głowy i mięśni − początek wiosny, to okres kiedy obserwuje się zwiększoną ilość infekcji wirusowych. Gdy wystąpią pierwsze objawy przeziębienia, warto sięgnąć po sprawdzone metody naszych babci, które wspomogą nasz organizm w walce z infekcją. O tym, ...
Czy warto pić cydr jabłkowy?
Czy warto pić cydr jabłkowy?
Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W Ameryce Północnej pod tą nazwą rozumie się bezalkoholowy napój z niefiltrowanego soku jabłkowego. W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy to produkt fermentowany, przez wielu określany jako owocowy kompromis między piwem a szampanem. ...
Numer1 wśród warzyw? Ziemniaki!
Numer1 wśród warzyw? Ziemniaki!
Ziemniak jest obecnie najpopularniejszym warzywem na świecie. Możemy go spotkać w wielu formach i odmianach. Kryją go w sobie frytki podawane w barach szybkiej obsługi, chrupiące placki, zapiekanki okraszone żółtym serem, a nawet słynne domowe posiłki takie, jak pyzy, kopytka czy zupy. ...
Anyż gwiazdkowy – przeciw grzybom, bakteriom i wirusom
Anyż gwiazdkowy – przeciw grzybom, bakteriom i wirusom
Niewiele przypraw doczekało się własnych łacińskich pseudonimów. Anyż przed wiekami okrzyknięto wszak zacnie brzmiącą nazwą Solamen Intestinorum, która w dosłownym tłumaczeniu jest nieco mniej romantyczna i oznacza… pocieszyciela jelit!
Dynia – boskie warzywo
Dynia – boskie warzywo
Dynia zrobiła ogromną karierę w popkulturze. Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na to warzywo. Oprócz amerykańskiej tradycji Halloween, w kawiarniach możemy napić się dyniowej latte, a w restauracji zjeść dyniową zupę-krem. Ten jesienny szał ...
Mini owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto jeść aronię?
Mini owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto jeść aronię?
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko ...
 Jarzębina  pomaga, gdy szwankuje układ trawienny
Jarzębina pomaga, gdy szwankuje układ trawienny
Pomarańczowo-czerwone, mięsiste i drobne owoce jarzębu pospolitego co roku urozmaicają nam estetycznie jesienny czas. Ale jarzębina jest interesująca także z perspektywy zdrowia. Bliżej powinien się z nią zapoznać każdy, kto na co dzień narzeka na niedomagania układu trawiennego. ...
Jak wykorzystać kasztany w kuchni?
Jak wykorzystać kasztany w kuchni?
Kasztany jadalne nie są wbrew powszechnej opinii po prostu jadalną wersją znanych nam dobrze symboli jesieni. Mowa bowiem o dwóch zupełnie różnych rodzajach botanicznych, nie będących nawet daleko spokrewnionymi, choć posiadającymi nieco podobne owoce. W Polsce wzdłuż alei spotykamy jednak ...
Są powszechne i tanie, jedzmy więc jabłka jak najczęściej. Koniecznie ze skórką
Są powszechne i tanie, jedzmy więc jabłka jak najczęściej. Koniecznie ze skórką
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia, a także wspomagają regenerację organizmu. Są powszechne i tanie, jedzmy ...
Sok z jeżyn – napój, który chroni przed rakiem?
Sok z jeżyn – napój, który chroni przed rakiem?
O soku jeżyn większa część z nas prawdopodobnie nawet nie słyszała – na sklepowych półkach pojawia się on bowiem niezwykle rzadko. Sezonowe czarne owoce są najczęściej wykorzystywane jako świeży przysmak i spektakularna dekoracja do tortów i deserów, ale rzadko służą do produkcji przetworów. ...