Zupa miso - właściwości i skład. Przepis na zupę miso
Leczniczy potencjał zupy miso
Miso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni japońskiej. Pasta na bazie sfermentowanej soi nie tylko jest smaczna i pożywna, lecz także uchodzi za sekret długowieczności Japończyków ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie miso podnosi odporność, ...
Orzechy laskowe - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów laskowych
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej najlepiej jednak spożywać na surowo. Mają wtedy najmniej kalorii, a najwięcej substancji ...
Orzechy pekan - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów pekan
Orzechy pekan - wzmacniają włosy i paznokcie
Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej stanowiły ważny składnik diety Indian. Orzechy pekan mają w sobie, jak każde orzechy, mnóstwo ...
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa – grzyby zawsze cieszyły się dużym powodzeniem w ...
Pestki słonecznika - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek słonecznika
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło pożywienia, ale także ceniony lek oraz naturalny barwnik.
Topinambur warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze topinamburu
Topinambur – wielki powrót!
W uzdrawiającą moc topinamburu wierzyli Indianie w czasach prekolumbijskich, a w XVII wieku sam papież uznał jego cenne właściwości. Bulwy przypominające kształtem korzenie imbiru wykazują naukowo udowodnione prozdrowotne działanie. Są ważnym elementem diety cukrzyków, anemików, ...
Seler warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze selera
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany również w Polsce, gdzie spożywamy go najczęściej w postaci surówki z dodatkiem np. rodzynków. ...
Czosnek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze czosnku
Czosnek na siłę i odwagę
Czosnek wpisał się w mitologię słowiańską jako narzędzie do odstraszania wampirów. Mimo nieprzyjemnego zapachu, wspaniałe właściwości tego warzywa sprawiają, że ma ono rzeczywiście magiczne działanie. Naukowe badania potwierdzają, że dla naszego zdrowia czosnek może zdziałać cuda! W Polsce ...
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie i zdrowe śniadanie
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie przekąski sylwestrowe
Pasty do kanapek to produkty, który doskonale sprawdzą się nie tylko jako imprezowa przekąska, lecz także jako element szybkiego i pożywnego śniadania, które możemy przygotować w kilka chwil. Możliwość samodzielnego decydowania o ich składzie sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony dodatek ...
Czas na pieczone jabłka - przepis
Czas na pieczone jabłka
Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, ...
Pasaż zakupowy