Chcesz zdrowiej gotować? Postaw na mąkę grochową!
Chcesz zdrowiej gotować? Postaw na mąkę grochową!
Mąką grochowa uważana jest za poważną konkurencję dla mąki z ciecierzycy, choć ta druga wciąż w wyraźny sposób dominuje w międzynarodowej kuchni. Jako produkt wysokobiałkowy, wysokobłonnikowy i bezglutenowy stanowi zasadnicze urozmaicenie współczesnej diety, zdominowanej przez kontrowersyjną ...
Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia, urody i szczupłej sylwetki
Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia, urody i szczupłej sylwetki
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę śniadanie pominąć albo przełożyć na popołudnie. Jeżeli już uda nam się przygotować prostą kanapkę, ...
Sok brzoskwiniowy, czyli szklanka pełna antyoksydantów!
Sok brzoskwiniowy, czyli szklanka pełna antyoksydantów!
Sok brzoskwiniowy to dla Polaków swego rodzaju enigma, kojarząca się najczęściej z syropem pozostałym po wyjęciu słodkich owoców z puszki. Jednakże w krajach, gdzie drzewa Prunus persica czują się jak w domu, sok brzoskwiniowy jest nie tylko napojem niezwykle lubianym i często przyrządzanym, ...
Zupa cebulowa – najtańszy sposób na wirusy i infekcje
Zupa cebulowa – najtańszy sposób na wirusy i infekcje
Zupa cebulowa to rarytas kuchni francuskiej. Jednak coraz częściej gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej jesteśmy podatni na różne infekcje. Zupa cebulowa ma nie tylko oryginalny i ciekawy smak, jest lekka i niskokaloryczna, ale przede ...
Odchudza i hamuje rozwój nowotworów. Taka właśnie jest brukiew!
Odchudza i hamuje rozwój nowotworów. Taka właśnie jest brukiew!
Brukiew jest rośliną traktowaną w Polsce po macoszemu. Jej uprawy są rzadkie, a dostanie jej w sklepie graniczy z cudem. O istnieniu tej rośliny wiedzą chyba tylko studenci biologii, wegetarianie i zwolennicy żywności ekologicznej. Dlaczego tak się dzieje? Warzywo to na pewno nie jest ...
Owoce, które przedłużają życie. Co jeszcze dobrego znajdziemy w winogronach?
Owoce, które przedłużają życie. Co jeszcze dobrego znajdziemy w winogronach?
Zaczniemy od banalnego stwierdzenia: winogrona nie tylko ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale są przede wszystkim zdrowe, więc warto je jeść. Na co dzień być może spożywamy więcej produkowanych z nich przetworów: wina, oleju z pestek, octu, świeżych soków czy rodzynek. A do naszego menu ...
Otręby orkiszowe – dla szczupłej sylwetki i zdrowych jelit
Otręby orkiszowe – dla szczupłej sylwetki i zdrowych jelit
Otręby orkiszowe to specjał stosunkowo nieznany, który może być jednak cennym uzupełnieniem codziennej zdrowej diety. Jako produkt uboczny w procesie przetwarzania ziaren orkiszu, gromadzą one w sobie cenne wartości odżywcze, których nie znajdziemy już w oczyszczonej mące. Jak się okazuje, ...
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka ...
Burak – sprzymierzeniec anemików
Burak – sprzymierzeniec anemików
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Pasaż zakupowy