Czerymoja owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze czerymoi
Czerymoja - bardzo aromatyczne i smaczne dziwolągi
Flaszowce to osobliwe drzewa klimatu tropikalnego. Są cenione ze względu na owoce – bardzo aromatyczne i smaczne dziwolągi, którym polski konsument wciąż przygląda się zaintrygowany. Mark Twain pisał o nich, że są najpyszniejszymi owocami znanymi ludzkości. Ich smak przypomina połączenie ...
Klementynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze klementynek
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Spośród licznych rodzajów i odmian cytrusów, klementynki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych. Mają w sobie sporo charakterystycznej dla tej grupy owoców kwaskowości, ale i tak są słodsze nawet od mandarynek. Ich powstanie było jednak zupełnie przypadkowe. Poznaj ciekawą historię ...
Krzyca - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże krzyca ciekawostki
Krzyca – przyszłość upraw ekologicznych?
Krzyca to jedna z najstarszych odmian żyta, która ma wiele wspólnego ze Wigilią św. Jana i tradycyjną gospodarką żarową. Zboże to dzisiaj jest już niemal całkowicie zapomniane, jednak dawniej używano go do produkcji mąki i wypieku delikatnego w smaku pieczywa. Obecnie kłosy krzycy rosną na ...
Zdrowy makaron, który nie tuczy
Zdrowy makaron, który nie tuczy
To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Jeżeli chcemy jeść zdrowo i smacznie, to warto połączyć kluski z warzywami i owocami. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa uświetni domowy posiłek. ...
Tahini – właściwości, skład i zastosowanie tahini
Tahini – sezamowa pasta o cennych właściwościach
Ta sezamowa pasta stanowi podstawowy składnik wielu orientalnych potraw Bliskiego Wschodu oraz kuchni śródziemnomorskiej. Jej historia sięga tysiąca lat wstecz i trudno przypisać ją do jednej narodowości. Z powodzeniem można nią urozmaicać smak wytrawnych potraw, deserów czy nawet koktajli. Tahini ...
Ser ricotta – właściwości, skład i zastosowanie sera ricotta
Ser ricotta – uniwersalny włoski twarożek
Ser ricotta, obok mozzarelli i parmezanu należy do kanonu, bez którego trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Jest to przy tym wyrób tak prosty w pomyśle i tak neutralny w smaku, że ominęła go pełna estymy kariera innych italskich serów. Pierwsze wzmianki o ricotcie pochodzą z II w. – ...
Kumys – właściwości, skład i zastosowanie kumysu
Kumys – mleczny trunek z dalekiego wschodu
Kumys, zwany inaczej winem mlecznym, to tradycyjny napój pochodzący z Azji Centralnej. Już od setek lat napojem tym rozkoszowały się koczownicze ludy azjatyckie: Mongołowie, Kazachowie, Kirgizi, Tatarzy oraz Baszkirowie. Kumys charakteryzuje się wysoką zawartością składników odżywczych oraz ...
Seitan - właściwości i wartości odżywcze. Co to jest seitan?
Sejtan, czyli coś dla wegetarian
Seitan – tak japońscy mnisi buddyjscy ponad sześć wieków temu nazwali osobliwe nibymięso roślinne, pozyskiwane z czegoś tak prostego jak mąka. W Chinach seitan nazywany jest mięsem Buddy lub kofu. Seitan to znakomite wyjście dla wegetarian lubiących smak mięsa.
Ręka Buddy owoc – właściwości, pochodzenie i zastosowanie ręki Buddy
Ręka Buddy – najbardziej niezwykły owoc na świecie!
Pachnie jak lawenda, smakuje jak cytrynowa skórka, wygląda jak… Ręka Buddy. Pod tą zabawnie brzmiącą nazwą kryje się odmiana cytronu, fascynująca ludzkość już od tysięcy lat. Palczaste owoce cieszą się w Azji głęboką symboliką, ale w kulturze zachodniej są przede wszystkim unikatową ozdobą ...
Okra warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze okry
Okra – fenomen kulinarny i dietetyczny!
Piżmian jadalny, inaczej okra, to typowo afrykańskie warzywo, które zdobyło sobie już popularność w globalnym świecie gastronomicznym. Nazywany również „lady’s fingers” czyli palcami damy, faktycznie należy do kuchennej arystokracji. Jego historia zaczęła się najprawdopodobniej w Etiopii, ...
Pasaż zakupowy