Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Korzeń mandragory jest bardzo mocno wpisany w kulturę Europy. Możemy się na niego natknąć przeglądając średniowieczne bestiariusze, czytając Biblię, a nawet dramaty Szekspira. Jego kształt, który przywodzi na myśl ludzką sylwetkę, od zawsze wzbudzał lęk i respekt. Kojarzy się z magią i ...
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Unikalny smak szalotki przypomina jednocześnie cebulę i czosnek, ale w fantazyjnej, nieco subtelniejszej postaci, bez słynnej ostrej nuty. Prawidłowa naukowa nazwa – czosnek askaloński (Allium ascalonicum) nawiązuje do faktu, że szalotka z botanicznego puntu widzenia należy do rodzaju ...
Sa kolorowe i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć kiełki buraka do naszej diety?
Sa kolorowe i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć kiełki buraka do naszej diety?
Kiełki buraka należą do mniej znanych kiełków, nie hodowanych z nasion warzyw strączkowych. Wiele źródeł zalicza je wręcz do kategorii „microgreens”, czyli stadium pośredniego między faktycznym kiełkiem a rośliną. Najbardziej wyróżniającą cechą kiełków buraka jest bez wątpienia ich bardzo żywy, ...
Natka pietruszki na nerki, zdrową skórę i dobry wzrok
Natka pietruszki na nerki, zdrową skórę i dobry wzrok
Natka pietruszki to niezastąpiona przyprawa nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez niej tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup. Natka pietruszki to także sposób na ...
Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?
Dlaczego warto jeść przepiórcze jajka?
Jaja przepiórcze w wielu częściach świata uznawane są za nie mniejszy rarytas gastronomiczny niż kawior. Ale mało kto wie, że przypisuje się im także niezwykłe właściwości terapeutyczne. W 1978 r. francuski doktor i badacz, J.C. Truffier, opublikował zaskakujący artykuł dokumentujący proces ...
Zanim kupisz jajka, sprawdź oznaczenie
Jajko, to jeden z najbardziej charakterystycznych symboli zbliżających się Świąt. W okresie przedświątecznym w polskich sklepach można kupić jajka duże, małe, białe, brązowe czy okraszone plamkami. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, że kupując jajka, najczęściej wspieramy ...
Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie
Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie
Chrzan wielu z nas przywodzi na myśl wiosnę i Wielkanoc. Nie bez powodu – jest on niezbędnym składnikiem święconki i wielu świątecznych dań. Ta ostra w smaku przyprawa kojarzy nam się również ze zdrowiem i krzepą. Jej właściwości zdrowotne są w istocie nie do przecenienia. Włączając chrzan ...
Zielona sałata – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Zielona sałata – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku, czyli o zwyczajnej sałacie zielonej (inaczej masłowej, maślanej lub siewnej), kiedyś zdecydowanie ...
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka kojarzy nam się z wiosną, ponieważ jest jedną z najpopularniejszych nowalijek. Najchętniej spożywamy ją w formie surowej, z dodatkiem twarożku i szczypiorku. Osoby, które regularnie jedzą na śniadanie to ostre w smaku warzywo mogą cieszyć się dobrą odpornością na wirusy i ...
Ma mało kalorii, a spory potencjał zdrowotny! Dlaczego jeszcze warto jeść pora?
Ma mało kalorii, a spory potencjał zdrowotny! Dlaczego jeszcze warto jeść pora?
Por, obok marchewki i pietruszki, należy do najmniej zbadanych warzyw wchodzących w skład włoszczyzny. Większość z nas zjada go w rosole, rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, jakie kryje w sobie właściwości prozdrowotne oraz, czy warto go spożywać w surowej postaci albo solo. Do potraw ...