Ser paneer – właściwości, skład i zastosowanie sera paneer
Ser paneer – indyjski ser, który możesz przygotować w domu
Popularność sera paneer w Indiach jest bezpośrednią pochodną tamtejszej kultury – większość społeczeństwa od wieków optuje za strawą wegetariańską. Mleko krów, uważanych za zwierzęta święta, jest ważnym elementem diety, z którego przygotowuje się dalsze przysmaki – od słynnego masła ghee po ser ...
Kolorowe sałatki na grill party
Kolorowe sałatki na grill party
Powoli zaczyna się sezon grillowy. Mimo że na ruszt wrzucamy głównie mięso i ryby, warto pamiętać o istotnych dodatkach do grillowanych potraw. Czym byłaby porcja mięsa bez kolorowej i zdrowej sałatki warzywnej? Różnorodne mieszanki warzyw i owoców wzbogacone smacznymi sosami są idealną ...
Karczoch w kuchni – torciki z karczochami i ricottą
Karczoch w kuchni – torciki z karczochami i ricottą
Karczoch był znany już starożytnym Egipcjanom 5000 lat p.n.e. Pełnił funkcje dekoracyjne wśród  zamożnych Rzymian. Jego lecznicze właściwości zaczęto doceniać dopiero w XVI wieku. Po dziś dzień karczochy uprawia się głównie w celach medycznych. A co z jego karierą kulinarną? Rozwija ...
Tapenada – właściwości i skład. Przepisy na tapenadę
Tapenada – wspaniała alternatywa dla pesto!
Tapenada to przysmak pochodzący ze słonecznej Prowansji i wykorzystujący to, czego ów francuski region ma pod dostatkiem i to w najlepszej jakości – oliwki, kapary i oliwę z oliwek. Jak to z bestsellerowymi daniami bywa, pierwotny pomysł przypisują sobie jednak też inni i to nie bez uzasadnienia. ...
Pierogi manty - właściwości i skład. Przepis na manty
Pierogi manty - smaczny i sycący przysmak z Turcji
Pierogi manty to klasyczne domowe danie szeroko rozpowszechnione od Anatolii, przez Kaukaz, aż po Środkową Azję. Idea zawijania mięsnego farszu w miękkie elastyczne ciasto, jak widać, jest bliska nie tylko Polakom. Turcy i Uzbecy nazywają je „manti”, Rosjanie i Kirgizi „manty”, zaś Persowie i ...
Mąka gryczana – właściwości, skład i zastosowanie mąki gryczanej
Mąka gryczana – specjał dla koneserów wyraźnych smaków
Mąka gryczana towarzyszy ludziom już od bardzo dawna - źródła archeologiczne wskazują, że grykę uprawiano w Finlandii ponad 5000 lat p.n.e. Naturalnie, nie od razu człowiek potrafił mielić ziarna na proszek, ale wraz z wynalazkiem żaren kwitnące na biało „zboże” zyskało sporą popularność, ...
Musaka – właściwości i skład. Przepis na musakę z bakłażanem
Musaka – królowa greckiej kuchni
Kuchnia śródziemnomorska nie ma sobie równych: jest jedną z najsmaczniejszych, ale przede wszystkim najzdrowszych. W zależności od kraju, mieszkańcy zajadają się różnymi pysznościami. Na greckich stołach bez wątpienia króluje musaka. Jest nie tylko pyszna, zdrowa i sycąca, ale także ...
Cebula czerwona warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli czerwonej
Cebula czerwona – antyoksydantowa bomba
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ciemnoczerwone lub purpurowe płody – w Polsce do najpopularniejszych należy np. „Red Baron”. Z botanicznego ...
Pascha – właściwości i skład. Przepis na wielkanocną paschę
Pascha – wielkanocny przysmak ze wschodu
Wielkanoc to najważniejsze święto dla wszystkich chrześcijan. Nic w tym dziwnego, że chcą oni hucznie celebrować ten czas. Na stołach znajduje się wiele wyśmienitych potraw, a pośród nich pascha – tradycyjna potrawa, która przywędrowała do nas ze wschodu. Czym jest pascha i dlaczego jest ...
 Wielkanoc – czas niemarnowania
Wielkanoc – czas niemarnowania
Podczas Wielkanocy marnujemy ok. 30 proc. więcej żywności niż w innych miesiącach – szacują Banki Żywności.  Jak zatem zmniejszyć skalę tego problemu i w pełni wykorzystać potencjał świątecznych dań?
Pasaż zakupowy