Ćwikła – właściwości, skład i wykorzystanie ćwikły
Ćwikła – dobra nie tylko od święta
W polskiej literaturze ćwikła po raz pierwszy została opisana w XVI wieku przez Mikołaja Reja w jego ‘’Żywocie człowieka poczciwego’’. Od tamtej pory to dobrze znany w Polsce dodatek do mięs i innych dań głównych przygotowywany z buraków ćwikłowych i chrzanu. Ćwikła narobiła również ...
Kasztany - właściwości i zastosowanie. Na co pomagają kasztany?
Dlaczego warto zbierać kasztany?
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ziemi kasztana, pofatyguje się, aby go podnieść i w kieszeni płaszcza zanieść do domu. Zarówno ...
Serek homogenizowany – właściwości, skład i zastosowanie serka homogenizowanego
Serek homogenizowany szkodliwy dla zdrowia?
Serek homogenizowany dla wielu osób stanowi podstawę każdego śniadania. Można go jeść na słodko, w wersji wytrawnej, albo też wkomponować w niego ulubione dodatki. Charakteryzuje się on lekką i delikatną konsystencją. Jednak trzeba bardzo uważać, bo serek homogenizowany może też negatywnie ...
Tacos ‒ właściwości i skład. Przepis na meksykańskie tacos
Tacos - co to takiego?
Tacos to najpopularniejsze danie kuchni meksykańskiej, które stało się swoistym symbolem tego kraju. Stanowi rodzaj przekąski, którą zjada się "na raz". To popularne jedzenie dostępne jest w większości meksykańskich lokali. To, co czyni tacos wyjątkowym jest to, że można serwować je w rożnych ...
Pszenica frikeh - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenica frikeh ciekawostki
Frikeh – najzdrowsza forma pszenicy
Frikeh to tradycyjne zboże, które wraca do łask na fali zainteresowania dietą etniczną i zdrową żywnością. Pomimo egzotycznej nazwy nie mówimy jednak o dawno zapomnianym gatunku, ale o niedojrzałej, zielonej pszenicy, którą poddano procesowi prażenia. W Egipcie, Libanie, Syrii i Jordanii ...
Fasola czarne oczko warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli czarne oczko
Fasola czarne oczko – egzotyczna roślina strączkowa
Fasola czarne oczko zwana bywa też groszkiem czarne oczko ze względu na swój dość nietypowy kształt. Angielską nazwę tego strączkowego warzywa – Black Eyed Peas – rozsławiła pod koniec XX w. amerykańska grupa hip-hopowa. Ale nietypowe fasole zasługują na uznanie przede wszystkim jako ...
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę śniadanie pominąć albo przełożyć na popołudnie. Jeżeli już uda nam się przygotować prostą kanapkę, ...
Kasza jęczmienna (perłowa, pęczak) - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza jęczmienna
Perłowa czy pęczak? Poznaj zalety kaszy jęczmiennej
Według badania przeprowadzonego w 2016 r. przez Federację Branżowych Producentów Rolnych, aż 70% polskich mam chętnie gotuje rodzinie kaszę jęczmienną jako dodatek do obiadu. W tym rankingu kasza jęczmienna ustąpiła popularnością jedynie kaszy gryczanej.
Nektarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze nektarynek
Nektarynki – samo zdrowie!
Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, to co je wyróżnia, to delikatna, cienka skórka, gładka powierzchnia owocu i bardziej soczysty miąższ... Zachęcające, prawda? Nektarynki są też słodsze niż brzoskwinie. Kojarzą się z upalnym latem, bo świetnie służą jako element prowiantu na ...
Bułka tarta ‒ właściwości, skład i wykorzystanie bułki tartej
Dlaczego bułka tarta powinna się znaleźć w każdej kuchni?
Bułka tarta to niezbędny produkt w każdej polskiej kuchni. Choć nazywa się ją „bułką”, może być przygotowywana z różnego rodzaju pieczywa. Kojarzona przede wszystkim z panierką do tradycyjnych schabowych czy mielonych, ma jednak o wiele więcej zastosowań. Czasem w daniach jest wyraźnie ...
Pasaż zakupowy