Maniok warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze manioku
Maniok – tropikalny ziemniak
Słodka bulwa manioku jest najczęściej spożywanym źródłem węglowodanów na świecie. To niewiele znane Europejczykom warzywo, znajduje się na 3 miejscu jako najpopularniejszy składnik codziennego jedłospisu wszystkich ludzi na całym świecie. Maniok stanowi podstawę diety mieszkańców krajów ...
Cytryna owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cytryny
Cytryna - kwaśna recepta na zdrowie
Wiadomo, że nic tak nie orzeźwia w upalne dni jak woda z cytryną, nic tak nie rozgrzewa po zimowych spacerach jak herbata z jej dodatkiem. Skutecznie pomaga zwalczać przeziębienie, wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn... Co więcej, skutecznie pomaga zwalczać komórki rakowe! ...
Sok z buraka – właściwości, działanie i zastosowanie soku z buraka
Sok z buraka – bardzo zdrowy, ale niedoceniany
Picie soku ze świeżych buraków pomaga znacznie obniżyć ciśnienie krwi.  – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma „Hypertension”
Pietruszka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. Od pokoleń jest popularna w polskiej kuchni, a także w medycynie ludowej - i bardzo dobrze - ...
Kaki owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kaki
Kaki – orientalny sposób na witalność i piękno
Owoc kaki zwany jabłkiem orientu, ma obecnie coraz mniej tajemnic. Niemal bez problemów możemy go spotkać w polskich sklepach i w menu dobrych restauracji. Przypominające z wyglądu niewielkie żółto-pomarańczowe pomidory owoce hebanowca smakują jak słodka śliwka i zawierają mnóstwo cennych ...
Chaczapuri – właściwości, skład i zastosowanie chaczapuri
Chaczapuri – kulinarna wizytówka Gruzji
Bez wątpienia chaczapuri jest najpopularniejszą potrawą kuchni gruzińskiej. Tą łatwą w przygotowaniu i tanią przekąską zachwycają się turyści z całego świata. Nic w tym dziwnego, bo smakuje obłędnie i można się uzależnić od jego smaku. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne ...
Ser kozi – właściwości, skład i zastosowanie sera koziego
Ser kozi – zalety zdrowotne i najważniejsze gatunki
Hodowla kóz towarzyszy ludzkości już od ponad 10 tysięcy lat jako źródło mięsa, skór, mleka, a nawet paliwa, które pozyskiwano ze zwierzęcych odchodów. Ser kozi prawdopodobnie po raz pierwszy pojawił się około 7000 lat p.n.e., kiedy nomadzkie plemiona w Azji zaczęły się osiedlać. Dla ...
Ser biały twarogowy – właściwości, skład i zastosowanie sera białego twarogowego
Ser biały twarogowy – bogactwo witamin i minerałów
Biały ser, zwany również twarogiem, jest produktem wartościowym, bogatym w witaminy i minerały niezbędne dla naszego organizmu. W naszej kulturze biały ser zakorzenił się do tego stopnia, że znany jest na terenie całego kraju i wykorzystywany na wszelkie sposoby. Chociaż coraz rzadziej ...
Olej palmowy – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej palmowy?
Olej palmowy – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć
Olej palmowy zdominował przemysł. Jego egzotyczna nazwa może mylić, ale substancja ta znajduje się w wielu produktach spożywczych, które na co dzień jemy, z czego nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Mimo wszystko olej palmowy nie cieszy się dobrą opinią, wręcz przeciwnie. Kontrowersyjność tego ...
Dynia i papryka – doskonała para
Dynia i papryka – doskonała para
O dyni napisano już wiele. Wiele jest też przepisów z dynią w roli głównej. Jesienią i zimą rządzi przede wszystkim krem z dyni – dlatego, że rozgrzewa i porządnie syci. Przepisów  na tę popularną zupę jest wiele. My proponujemy krem z dyni i papryki. To czerwono warzywo fajnie ...
Pasaż zakupowy