Odchudzają ciało i chronią serce! Jakie jeszcze właściwości mają wiśnie?
Odchudzają ciało i chronią serce! Jakie jeszcze właściwości mają wiśnie?
Jeśli ktoś do tej pory nie jest do końca przekonany do tych kwaskowych darów natury – pora zmienić zdanie! Letnie, aromatyczne owoce o krwistoczerwonym soku są ogromnym magazynem substancji odżywczych. Wiśnie regulują ciśnienie krwi oraz dzięki zawartym w nich antyoksydantom, opóźniają ...
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu nie cieszą się tak olbrzymią popularnością jak kiełki soi czy soczewicy, ale zyskują coraz większe uznanie na świecie w swej doroślejszej postaci - jako zielone pędy do bezpośredniego spożycia. Miłośnicy zachwalają sobie łatwość uprawy, niską cenę surowca oraz niesłychanie ...
Kiełki czerwonej fasoli – smakołyk, który poprawia jakość snu
Kiełki czerwonej fasoli – smakołyk, który poprawia jakość snu
Kiełki czerwonej fasoli to kolejna popularna propozycja kuchni opartej na warzywach strączkowych. Mowa o nasionach fasoli nerkowatej, będącej odmianą zwykłej fasoli (Phaseolus vulgaris), mylonej czasem z fasolą adzuki ze względu na dość podobną barwę. Jest to produkt szeroko ...
Kasztany jadalne – przysmak o wielu zastosowaniach
Kasztany jadalne – przysmak o wielu zastosowaniach
Kasztany jadalne nie są wbrew powszechnej opinii po prostu jadalną wersją znanych nam dobrze symboli jesieni. Mowa bowiem o dwóch zupełnie różnych rodzajach botanicznych, nie będących nawet daleko spokrewnionymi, choć posiadającymi nieco podobne owoce. W Polsce wzdłuż alei spotykamy jednak ...
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów
Kapusta czerwona – główka pełna antyoksydantów
Kapusta czerwona tak naprawdę przybiera bardzo różne kolory – od ciemnoczerwonej, buraczkowej barwy po odcienie bliskie niebieskiemu. A to za sprawą wrażliwości na odczyn pH gleby, która manifestuje się czerwienieniem w kwaśnym środowisku. Z kapusty czerwonej da się więc przyrządzić nie tylko ...
Sałata lodowa - dla zdrowia i smukłej sylwetki
Sałata lodowa - dla zdrowia i smukłej sylwetki
Sałata lodowa jak wszystkie jej głowiaste siostry pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach, a jej powszechność w Polsce sprawia, że często traktujemy ją obojętnie. Nie ma egzotycznego powabu, ani szczególnie atrakcyjnego kształtu, dlatego z reguły w ...
Australijska limonka, czyli kawior dla wegan
Australijska limonka, czyli kawior dla wegan
Australijska limonka (Citrus australasica) jest jednym z sześciu gatunków cytrusów, które oryginalnie pochodzą z Australii. Mimo stosunkowo niewysokiego rozprzestrzenienia na świecie, nietypowe owoce cieszą się coraz większą renomą, a ich plantacje rozszerzają się z każdym rokiem. Stąd ...
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona nie tylko w polskiej kulturze, na co wskazuje (na przykład) frazeologia, lecz także w kuchni i ...
Fasolka szparagowa zadba o układ kostny i ochroni przed rakiem!
Fasolka szparagowa zadba o układ kostny i ochroni przed rakiem!
Jednym z obowiązkowych składników mrożonych warzyw na patelnię jest fasolka szparagowa. W takiej formie możemy się nią cieszyć w czasie zimy. Wczesnym latem jest dostępna w wersji świeżej i konkuruje ze szparagami o miano najsmaczniejszego warzywa sezonu. Okazuje się jednak, że nie tylko ...
Cebula czerwona – antyoksydantowa bomba
Cebula czerwona – antyoksydantowa bomba
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ciemnoczerwone lub purpurowe płody – w Polsce do najpopularniejszych należy np. „Red Baron”. Z botanicznego ...
Pasaż zakupowy