Mąka z komosy ryżowej – czemu warto dodawać ją do wszystkich wypieków?
Mąka z komosy ryżowej – czemu warto dodawać ją do wszystkich wypieków?
Mąka z komosy ryżowej nie jest produktem często widywanym na sklepowych półkach. Zdaniem ekspertów przemysłu spożywczego ma jednak niezwykły potencjał jako żywność funkcjonalna polepszająca walory zdrowotne codziennej diety współczesnego człowieka. Z mąki z komosy ryżowej da się przyrządzić ...
Syrop malinowy – smak lata zamknięty w butelce
Syrop malinowy – smak lata zamknięty w butelce
Malina to owoc, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest aromatyczny, smaczny, odświeżający, a do tego bardzo zdrowy. Poza tym kojarzy się ze słonecznym latem i wakacjami. By zatrzymać smak tego owocu na dłużej, możemy zrobić z niego syrop malinowy. Taki owocowy zamiennik ...
Zaskakująco smaczny i zdrowy. Jaki jest jeszcze makaron z płaskurki
Zaskakująco smaczny i zdrowy. Jaki jest jeszcze makaron z płaskurki
Makaron z płaskurki należy do popularnych ostatnio produktów spożywczych powstałych na bazie prastarych zbóż, nie poddawanych przez człowieka żadnym modyfikacjom. Ich naturalność, autentyczność i tradycyjność są szczególnie cenione w epoce masowej produkcji i powszechnego zaniżania jakości ...
Sok z bzu czarnego – fioletowy skarb na jesień i zimę!
Sok z bzu czarnego – fioletowy skarb na jesień i zimę!
Sok z czarnego bzu pozwolił opanować epidemię grypy, która wybuchła w 1995 r. w Panamie. Drobne fioletowo-czarne owoce cieszą się jednak leczniczą renomą od długich wieków, a ponieważ nie powinny być spożywane na surowo, sok z czarnego bzu jest już od pokoleń stałym bywalcem spiżarni w ...
Kapusta kiszona – najlepsza na osłabienie odporności
Kapusta kiszona – najlepsza na osłabienie odporności
Polacy słyną z produkcji i zajadania kiszonek. Wśród nich, na równi z ogórkami, prym wiedzie kiszona kapusta – tradycyjna i zdrowa. Korzyści z jedzenia kiszonej kapusty są wielorakie, a przy tym ma ona uniwersalne zastosowanie w kuchni. Obiadowa surówka to dopiero początek całej listy ...
Kiełki ryżu, czyli najzdrowszy i najsmaczniejszy pomysł na ryż!
Kiełki ryżu, czyli najzdrowszy i najsmaczniejszy pomysł na ryż!
Kiełki ryżu często bywają trudne do rozpoznania. Jak to możliwe? Otóż ziarna Oryza sativa najczęściej konsumowane są zanim jeszcze wypuszczą kilkucentymetrowe pędy – to w ciągu pierwszych dwóch dób uprawy zachodzą w nich bowiem najważniejsze procesy biologiczne. Mimo to kiełki ryżu ...
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to warzywo, skłaniamy się ku temu, by spożywać je na surowo lub w wersji przyrządzanej na parze. Jak ...
Brukselka - idealna dla wegetarian i cukrzyków
Brukselka - idealna dla wegetarian i cukrzyków
Brukselka nie cieszy się w naszym kraju dobrą sławą. Mimo uroczego wyglądu małej kapustki, odstręcza domowych kucharzy swoim zapachem i gorzkim smakiem. Obecne istnieje jednak wiele sposobów na ominięcie tych przeszkód, a także pojawiają się nowe propozycje podania tego warzywa, tak aby nie ...
Czas na buraczany zakwas!
Czas na buraczany zakwas!
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków wykazuje właściwości, które uchronią nas nadciśnieniem, wirusami, a nawet rakiem!
Sok gruszkowy i jego niezwykły potencjał przeciwzapalny!
Sok gruszkowy i jego niezwykły potencjał przeciwzapalny!
Sok gruszkowy to jedyny sok dozwolony ludziom na diecie eliminacyjnej, mającej na celu zdiagnozowanie źródeł potencjalnych uczuleń pokarmowych. Wyciskany z owoców w zupełności hipoalergicznych, zyskał sobie status niezwykle łagodnego i korzystnego dla ludzi w każdym wieku. Korzyści z ...
Pasaż zakupowy