Zakwas chlebowy - prosty sposób na domowe pieczywo
Zakwas chlebowy - prosty sposób na domowe pieczywo
Zakwas chlebowy jest znany ludzkości od czasów rozpoczęcia osiadłego trybu życia. Historycy wskazują, że pieczywo na zakwasie chlebowym było wytwarzane już na terenie Żyznego Półksiężyca. Z pieczywem z zakwasem chlebowym wiążą nadzieje osoby cierpiące na cukrzycę. Okazuje się bowiem, że ...
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano go za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym jest tajemniczy tempeh?
Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię
Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię
Mąka jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa – zboża, które w Polsce należy niestety do zapomnianych. A szkoda, bowiem ta jedna z najstarszych użytkowych traw znanych ludzkości cechuje się niezwykłą odpornością na niesprzyjające warunki atmosferyczne, dojrzewając w pełni zaledwie w ciągu 60 ...
Yuzu – azjatycki kuzyn cytryny
Yuzu – azjatycki kuzyn cytryny
Chociaż ten niepozorny owoc swoim wyglądem przypomina cytrynę, yuzu to tak naprawdę skrzyżowanie innych cytrusów: mandarynki, cytryny, limonki i grejpfruta. W związku z tym, że yuzu jest połączeniem tych wszystkich owoców, to również przejął ich właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim to ...
Romanesco – logarytm zdrowia
Romanesco – logarytm zdrowia
Jeśli szukamy warzywa o wyglądzie łączącym cechy kalafiora i brokułu, a jednocześnie chcemy zamienić charakterystyczną dla nich goryczkę w słodycz, romanesco będzie dla nas propozycją doskonałą. Na uwagę zasługuje nie tylko intrygująca geometria tej rośliny, lecz także szereg prozdrowotnych ...
Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności
Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności
Mąka z zielonych bananów to kolejny przykład na to, jakiego uniwersalizmu nabrało pojęcie mąki. W poszukiwaniu zdrowszych niż biała pszeniczna mąka produktów bezglutenowych mielimy już nie tylko ziarna zbóż i orzechy, ale także owoce! Mąka z zielonych bananów nabrała przy tym istotnego ...
Bataty - wspierają wzrok i wzmacniają skórę
Bataty - wspierają wzrok i wzmacniają skórę
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo warzywo rodem z tropików nie jest z kartoflem w żaden sposób spokrewnione. Jego bulwa ma jednakże ...
Mąka konopna – królowa wszystkich mąk
Mąka konopna – królowa wszystkich mąk
Każda mąka wykazuje inne właściwości prozdrowotne. Mało znana do tej pory mąka konopna jest źródłem wielu cennych aminokwasów, niedostępnych w innych rodzajach mąk. Chociaż jej nazwa może budzić niepokój, ale nie ma ona nic wspólnego ze słynną rośliną psychoaktywną. Zwolennicy zdrowego ...
Mąka z żołędzi – słodko-orzechowy smak na talerzu
Mąka z żołędzi – słodko-orzechowy smak na talerzu
Mąka z żołędzi była jednym z podstawowych elementów diety Indian Północnoamerykańskich, którzy nie znali jeszcze pszenicy. Dziś jako klasyczna zdrowa żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród ludzi próbujących walczyć z dominacją wysoce przetworzonych, małowartościowych ...
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej od setek lat. Uważa się ją wręcz za wspólnym mianownik łączący poszczególne regiony o dość różnej tradycji kulinarnej. Poza Indiami mąka z ciecierzycy jest bardzo popularna także w Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie oraz w ...
Pasaż zakupowy