Kiełki jarmużu ‒ źródło cennych substancji antynowotworowych
Kiełki jarmużu ‒ źródło cennych substancji antynowotworowych
Kiełki to produkt na jakiś czas zapomniany, ale powracający do łask. Można pokusić się o stwierdzenie, że kiełki to skoncentrowane źródło wszystkich składników charakteryzujących daną roślinę. Ogromną zaletą kiełków jest fakt, że można je samodzielnie wyhodować w domu. A czym wyróżniają się ...
Tamaryndowiec indyjski – tropikalna roślina o wielu zastosowaniach
Tamaryndowiec indyjski – tropikalna roślina o wielu zastosowaniach
Tamaryndowiec indyjski to niezwykła roślina o wielu zastosowaniach. Chociaż swoim wyglądem jego owoce mogą wzbudzać różne skojarzenia, to pod omszałą skórką kryje się miąższ, który ceniony jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. W kuchni ...
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Cebula szalotka – dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Unikalny smak szalotki przypomina jednocześnie cebulę i czosnek, ale w fantazyjnej, nieco subtelniejszej postaci, bez słynnej ostrej nuty. Prawidłowa naukowa nazwa – czosnek askaloński (Allium ascalonicum) nawiązuje do faktu, że szalotka z botanicznego puntu widzenia należy do rodzaju ...
Kiełki brokułu – naturalny lek na choroby cywilizacyjne!
Kiełki brokułu – naturalny lek na choroby cywilizacyjne!
Kiełki brokułu to kilkudniowe nasiona, które pod wpływem ciepła i wody wypuściły pędy. Mimo, że moda na kiełkowanie zadomowiła się na dobre w zdrowej kuchni już w latach 70-tych XX w., dopiero po serii ważnych odkryć naukowych, przeprowadzonych w latach 1992-1997, dietetycy zainteresowali ...
Kiełki lucerny ‒ najzdrowszy pokarm świata?
Kiełki lucerny ‒ najzdrowszy pokarm świata?
Lucerna to jedna z najstarszych roślin uprawnych przeznaczonych… na paszę dla zwierząt. Pochodząca z południowo-zachodniej Azji, w XVIII wieku została szeroko rozpowszechniona na terytorium obu Ameryk, a wraz z rozwojem rolnictwa udało się otrzymać odmiany odporne na chłodniejsze warunki ...
Rokitnik - obniża poziom cholesterolu
Rokitnik - obniża poziom cholesterolu
Nieduże, intensywnie pomarańczowe owoce rokitnika przypominają owoce jarzębiny. Niestety, w przeciwieństwie do tej ostatniej, rokitnika nie tak łatwo spotkać. W Polsce, i w ogóle w Europie, jest rośliną rzadko występującą i pomijaną w uprawie. A powinniśmy ją docenić chociażby ze względu na ...
Ser mozzarella – źródło zdrowia i witalności
Ser mozzarella – źródło zdrowia i witalności
Mozzarella kojarzona jest głównie z włoską kuchnią. To właśnie ten rodzaj sera jest podstawowym składnikiem niemal każdej włoskiej pizzy czy sałatki, ale doskonale komponuje się także z wszelkimi  zapiekankami czy prostymi kanapkami. Na tle innych serów mozzarella wyróżnia się ...
Kiełki fasoli mung poprawiają wygląd i odmładzają
Kiełki fasoli mung poprawiają wygląd i odmładzają
Kiełki to inaczej bardzo młode pędy roślin. Są dostępne na rynku przez cały rok i nie należą do drogich produktów. To sprawia, że coraz częściej je spożywamy. A warto to robić, ponieważ poza interesującym smakiem, szerokim zastosowaniem – kiełki charakteryzują się też wieloma właściwościami ...
Kefir - naturalny i odżywczy napój z mleka
Kefir - naturalny i odżywczy napój z mleka
Pochodzący z Kaukazu kefir to zdecydowanie najbardziej odżywczy spośród wszystkich mlecznych produktów fermentowanych. Jest też jednym z najstarszych tego typu wyrobów tradycyjnych. Kefir syci, orzeźwia i wzmacnia. Z regularnego spożywania tego napoju możemy odnieść liczne korzyści dla ...
Algi wakame – azjatyckie „warzywo” z głębin mórz
Algi wakame – azjatyckie „warzywo” z głębin mórz
Algi wakame to popularny składnik azjatyckiej kuchni. Wodorosty coraz częściej też goszczą na naszych talerzach. Nic w tym dziwnego. Algi wakame zawierają szereg korzystnych wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych, szalenie ważnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Pasaż zakupowy