Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Masło orzechowe to popularny do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę.
Borówka amerykańska owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest bardzo smaczna, dlatego podbija nasze stoły i podniebienia. Owoce borówki cenione są również ...
Ocet ryżowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu ryżowego
Ocet ryżowy – odchudza, dodaje energii i wzmacnia serce
Ocet ryżowy to w Polsce produkt egzotyczny i mało używany. A szkoda, bo właściwości zdrowotnych kwaśnego eliksiru z fermentowanego ryżu trudno się doliczyć. Wynaleziony w Chinach przed 3 tysiącami lat, z czasem zawędrował do Japonii, gdzie stał się ważnym elementem narodowej kuchni. Wraz z ...
Jagoda kamczacka owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka – bogactwo witaminy C i związków fenolowych
A kto powiedział, że jagody muszą być okrągłe? Pochodząca z Azji jagoda kamczacka zachwyca oryginalnym kształtem i kusi delikatnym smakiem. Obfitujące w antyoksydanty fioletowo-granatowe owoce są od wieków cenione w medycynie naturalnej Rosji, Chin i Japonii. W naszym kraju krzew ten ...
Lucerna siewna kiełki - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kiełków lucerny siewnej
Lucerna – kiełki o niezwykłych właściwościach zdrowotnych
Lucerna to jedna z najstarszych roślin uprawnych przeznaczonych… na paszę dla zwierząt. Pochodząca z południowo-zachodniej Azji, w XVIII wieku została szeroko rozpowszechniona na terytorium obu Ameryk, a wraz z rozwojem rolnictwa udało się otrzymać odmiany odporne na chłodniejsze warunki ...
Papryka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki
Papryka - złap ostrość z papryką
Słodka czy ostra? Przybierająca różne barwy papryka jest jedną z podstawowych przypraw. Jej pikantna odmiana zdominowała modną w Polsce kuchnię meksykańską. Papryczki chili są popularne do tego stopnia, że dodaje się je nawet do czekolady! Warzywo spożywa się jednak nie tylko w proszku. ...
Maliny owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze malin
Maliny w walce z rakiem i candidią
„Polskie dziewczyny są jak Maliny”, nic dziwnego! Słodkie owoce kojarzą się z latem i słońcem, maliny w naszym kraju zbiera się przecież właśnie w miesiącach letnich. Czerwono–różowe owoce kryją w sobie szereg zdrowotnych właściwości. W ziołolecznictwie i medycynie wykorzystuje się niemal ...
Młoda kapusta na 3 sposoby
Młoda kapusta na 3 sposoby
Wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę – bodajże najsmaczniejsze danie, które w tym czasie może pojawić się na naszym stole! Jasnozielone, słodkie i orzeźwiające listki świeżej kapustki przygotowujemy na wiele sposobów – doskonale komponują się z koperkiem, jednak można podawać je ...
Poziomki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze poziomek
Poziomki - poprawią samopoczucie, zdrowie i wygląd
Rosną na słonecznych obrzeżach lasów i połaciach dopieszczonych światłem traw. To dzięki nim możemy cieszyć się smakiem truskawek. Ale zaraz… czy poziomki w czymś im ustępują? Może tylko w jednym – wielkości. Te maleńkie owoce mają nam jednak bardzo wiele do zaoferowania. Poprawią nasze ...
Spaghetti z kwiatami cukinii
Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z cukinią nie jest pracochłonny, ale w smaku dorównuje najbardziej skomplikowanym i pracochłonnym ...
Pasaż zakupowy