Pyszne kotlety mielone z… bobu
Pyszne kotlety mielone z… bobu
Chcesz zaproponować bliskim lekkie, pożywne, a zarazem wartościowe drugie danie? Polecamy pyszne kotlety… z bobu. To wyjątkowe danie będzie dużym zaskoczeniem dla naszych domowników i na pewno zostanie zapamiętane na długo!
Żelatyna – właściwości, skład i wykorzystanie żelatyny
Żelatyna – praktyczna, wielofunkcyjna i zdrowa!
Żelatyna, obok proszku do pieczenia i cukru waniliowego, jest dziś podstawowym wyposażeniem każdej kuchni, gdzie desery goszczą na porządku dziennym. Zawdzięczamy jej jednak nie tylko klasyczne żelatynowe przysmaki o trzęsącej się konsystencji, ale także wiele innych popularnych produktów ...
Langosz – właściwości i skład. Przepis na tradycyjnego langosza
Langosz – specjał węgierskiej kuchni
Węgierska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z gulaszem i daniami  na bazie ostrej papryki. Jednak to właśnie langosz aktualnie robi kulinarną furorę w tym kraju. Traktowany jako lokalny fast food, cieszy się ogromną popularnością nie tylko wśród turystów. Można go kupić prawie w ...
Ryż brązowy - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże ryż brązowy ciekawostki
Ryż brązowy chroni przed cukrzycą i chorobami serca
Brązowy ryż to skrót myślowy oznaczający pełne ziarno rośliny Oryza sativa, tej samej,  z której pochodzi popularny biały ryż. Oczyszcza się je jedynie z zewnętrznej, niejadalnej plewy, pozostawiając łuskę, otręby i zarodek nietkniętymi. W rezultacie brązowy ryż jest nieco twardszy i ...
Bób warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze bobu
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób to skarbnica wartości odżywczych. Ta roślina strączkowa może pochwalić się dużą zawartością białka, kwasu foliowego czy witamin z grupy B. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i sycący. Warto w wakacje włączyć bób do diety, bo sezon na to warzywo trwa bardzo krótko.
Tortilla – właściwości, skład i rodzaje tortilli
Tortilla – jeden placek, setki sposobów podania
Tortilla to potrawa, która liczy sobie już ponad 12 tysięcy lat i sięga korzeniami najstarszych społeczeństw Ameryki Południowej.  Tradycyjnie przygotowywana z kukurydzy, była podstawowym elementem diety starożytnych Majów, a potem Azteków. Gdy w XVI w. na kontynent dotarli ...
Masa kajmakowa – właściwości, skład i wykorzystanie masy kajmakowej
Masa kajmakowa – słodki składnik deserów
Kajmak, zwany również masą korówkową albo masą kajmakową, to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Słodka, gęsta masa powstaje na bazie masła i schłodzonego mleka. Kajmak najczęściej dodawany jest do dekorowania mazurków czy przekładania ciastek, wafli oraz innych deserów. Dlaczego ...
Pasta Marmite - właściwości, skład i wykorzystanie pasty Marmite
Marmite – kontrowersyjna drożdżowa pasta
„Marmite” to słowo, które budzi w sercach większości Brytyjczyków to, co Polacy czują na myśl o bigosie czy wigilijnym barszczu. Nietypowy przysmak ma niewiele ponad 100 lat, a w kulturze anglosaskiej wydaje się zadomowiony od długich wieków. Co zaś najważniejsze, Marmite jest tak zdrowy, ...
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Przepis na masło orzechowo-sezamowe
Masło orzechowe to popularny do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę.
Bergamotka owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze bergamotki
Bergamotka– pyszny cytrus na trądzik, wysypki, bóle gardła
Pomarańcza bergamotka (Citrus bergamia) to ciekawy cytrus należący do rodziny rutowatych, który większości świata znany jest przede wszystkim jako popularna nuta zapachowa w perfumach i wodach toaletowych. I faktycznie, walory aromatyczne przewyższają w tym przypadku smakowe, choć ...
Pasaż zakupowy