Pozwoli nam schudnąć, poprawi nastrój i doda wigoru
Pozwoli nam schudnąć, poprawi nastrój i doda wigoru
Słodka czy ostra? Przybierająca różne barwy papryka jest jedną z podstawowych przypraw. Jej pikantna odmiana zdominowała modną w Polsce kuchnię meksykańską. Papryczki chili są popularne do tego stopnia, że dodaje się je nawet do czekolady! Warzywo spożywa się jednak nie tylko w proszku. ...
Czym zastąpić żelatynę? Agar to idealny zamiennik
Czym zastąpić żelatynę? Agar to idealny zamiennik
Co to jest: substancja świetnie rozpuszczalna w gorącej wodzie, ale nie w zimnej, tworząca przezroczyste żele i wykorzystywana szeroko w przemyśle spożywczym, a do tego bezpieczna dla człowieka? Stosuje się ją tez jako wegański zamiennik żelatyny – czy ta wskazówka już bardziej naprowadza? ...
Jeżyny -  wzmacniają siły witalne i libido
Jeżyny - wzmacniają siły witalne i libido
Latem zagajniki i lasy obfitują w jeżyny. Warto zbierać wtedy te słodko-kwaśne owoce, ponieważ pełne są licznych związków bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jedząc jeżyny wzmocnimy organizm, poprawimy wygląd skóry i pomożemy sobie przy różnego rodzaju ...
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło pożywienia, ale także ceniony lek oraz naturalny barwnik.
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową?
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową?
Zupy od zawsze zajmowały ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni, dlatego możemy poszczycić się ich dużą różnorodnością. Najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym, bo doskonale rozgrzewają, są niezwykle zdrowe i świetnie smakują. Można je zrobić z niemal każdego warzywa. Zupa ...
Groszek cukrowy – słodka przekąska prosto z ogródka
Groszek cukrowy – słodka przekąska prosto z ogródka
Groszek cukrowy, na szczęście, poza słodyczą, nie ma z cukrem nic wspólnego. Nie dostarcza nam pustych kalorii ani nie powoduje nadciśnienia,  a smakuje wspaniale. Warzywo to było niegdyś specjalnym daniem na królewskich stołach, dzisiaj możemy korzystać do woli z jego prozdrowotnych ...
Dynia i papryka – doskonała para
Dynia i papryka – doskonała para
O dyni napisano już wiele. Wiele jest też przepisów z dynią w roli głównej. Jesienią i zimą rządzi przede wszystkim krem z dyni – dlatego, że rozgrzewa i porządnie syci. Przepisów  na tę popularną zupę jest wiele. My proponujemy krem z dyni i papryki. To czerwono warzywo fajnie ...
Pomaga schudnąć, poprawia wzrok i zapobiega cukrzycy
Pomaga schudnąć, poprawia wzrok i zapobiega cukrzycy
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona z dynią roślina nie tylko egoztycznie prezentuje się na talerzu, lecz także pomaga schudnąć, ...
10 pomysłów na dania z ogórków
10 pomysłów na dania z ogórków
Ogórek jest jednym ze skromniejszych i pozornie mało uniwersalnych warzyw. Można go po prostu schrupać lub zetrzeć do mizerii. W sezonie, gdy szklarnie są pełne zielonych owoców, warto jednak wykorzystać je i na inne sposoby, a zwłaszcza utrwalić na zimę. Sprawdź jakiem jeszcze dania z ...
Słodkie owoce o ciekawej historii. Co jeszcze wiemy o gruszkach?
Słodkie owoce o ciekawej historii. Co jeszcze wiemy o gruszkach?
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka ...