Najlepsze źródło witaminy C? Poznaj zalety soku z dzikiej róży
Najlepsze źródło witaminy C? Poznaj zalety soku z dzikiej róży
Sok z dzikiej róży wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i wizytami u babci, która przygotowywała go własnoręcznie w domowym zaciszu. Dziś ten aromatyczny napój jest dostępny w większości sklepów i cieszy się popularnością, która wzrasta wraz z nastaniem jesiennych chłodów. Nic dziwnego – sok z ...
Są powszechne i tanie, jedzmy więc jabłka jak najczęściej. Koniecznie ze skórką
Są powszechne i tanie, jedzmy więc jabłka jak najczęściej. Koniecznie ze skórką
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia, a także wspomagają regenerację organizmu. Są powszechne i tanie, jedzmy ...
Pomaga schudnąć, poprawia wzrok i zapobiega cukrzycy
Pomaga schudnąć, poprawia wzrok i zapobiega cukrzycy
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona z dynią roślina nie tylko egoztycznie prezentuje się na talerzu, lecz także pomaga schudnąć, ...
Naturalny antybiotyk i eliksir mocy. Dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone?
Naturalny antybiotyk i eliksir mocy. Dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone?
Sezon na kiszenie ogórków  w pełni. Wystarczy poświęcić jeden dzień, by przez cały rok cieszyć się smaczną i zdrową przekąską. Warto wiedzieć, że dzięki  procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Jaki jest ...
Słodkie owoce o ciekawej historii. Co jeszcze wiemy o gruszkach?
Słodkie owoce o ciekawej historii. Co jeszcze wiemy o gruszkach?
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka ...
Dynia i papryka – doskonała para
Dynia i papryka – doskonała para
O dyni napisano już wiele. Wiele jest też przepisów z dynią w roli głównej. Jesienią i zimą rządzi przede wszystkim krem z dyni – dlatego, że rozgrzewa i porządnie syci. Przepisów  na tę popularną zupę jest wiele. My proponujemy krem z dyni i papryki. To czerwono warzywo fajnie ...
Zamiennik żelatyny idealny do przygotowywania wegetariańskich i wegańskich potraw
Zamiennik żelatyny idealny do przygotowywania wegetariańskich i wegańskich potraw
Co to jest: substancja świetnie rozpuszczalna w gorącej wodzie, ale nie w zimnej, tworząca przezroczyste żele i wykorzystywana szeroko w przemyśle spożywczym, a do tego bezpieczna dla człowieka? Stosuje się ją tez jako wegański zamiennik żelatyny – czy ta wskazówka już bardziej naprowadza? ...
Superfood prosto z Afryki! Te owoce należą najbardziej odżywczych płodów na świecie
Superfood prosto z Afryki! Te owoce należą najbardziej odżywczych płodów na świecie
Baobab to drzewo niezwykłej postury, kojarzące się nam przede wszystkim z krajobrazem afrykańskim i powieścią „W pustyni i w puszczy”.  Afrykańskie legendy głoszą, że to bogowie (według innych źródeł diabeł lub hiena) wyrwali go niegdyś i posadzili do góry nogami – faktycznie ...
Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają reakcje alergiczne i mogą redukować ryzyko rozwinięcia raka prostaty
Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają reakcje alergiczne i mogą redukować ryzyko rozwinięcia raka prostaty
Mirabelki są owocowym symbolem Lotaryngii, regionu położonego na północy Francji. Nigdzie indziej nie darzy się małych słodkich śliwek tak wielkim szacunkiem. Co roku, w sierpniu, stolica regionu, miasto Metz, staje się centrum wielkiego mirabelkowego festiwalu, w czasie którego można ...
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło pożywienia, ale także ceniony lek oraz naturalny barwnik.