Acerola owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze aceroli
Acerola – witaminowa rekordzistka
Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), wiśnia z Barbados lub po prostu acerola – to maleńki owoc, który ma niezwykłą moc. W 4,5 gramowej aceroli jest tyle witaminy C, co w kilogramie cytryn. Jakie jeszcze właściwości ma acerola?
Majonez bez jajek? To proste!
Majonez bez jajek? To proste!
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? Zdecydowanie tak! Niektórzy nawet mówią, że ten w wersji wegańskiej smakuje o niebo lepiej niż ...
Mąka orkiszowa - właściwości, skład i zastosowanie mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa czyli zdrowy powrót do tradycji zbożowej
Mąka orkiszowa może wydawać się zdrowotną nowinką, ale w rzeczywistości należy do podstaw tradycyjnej ludzkiej diety sprzed tysięcy lat. Źródła archeologiczne wskazują, że już w epoce brązu prymitywne społeczeństwa umiały uprawiać orkisz – hybrydę dwóch dzikich traw, blisko spokrewnioną ze ...
Gazpacho – właściwości, skład i rodzaje gazpacho
Gazpacho – hiszpańskie orzeźwienie na upalne dni
To chyba najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza zupa, jaka kiedykolwiek powstała. Nie wymaga gotowania i jest serwowana na zimno. Gazpacho to hiszpański chłodnik z pomidorów, który ma  nie tylko charakterystyczny smak, ale przede wszystkim zapewnia zdrowe orzeźwienie w upalne dni. W ...
Rzeżucha warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzeżuchy
Rzeżucha - poprawia przemianę materii, dobrze wpływa na włosy i cerę
Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie pojawia się na naszych stołach, jako świąteczna dekoracja. Ale moglibyśmy z niej uczynić coś więcej, niż tylko dekorację świątecznych kanapek. Dlaczego? Bo jest rzeżucha jest niesamowicie zdrowa, ...
Wegetariańskie inspiracje kulinarne na Wielkanoc
Wegetariańskie inspiracje na Wielkanoc
Nadchodzą Święta Wielkanocne. Wielu z nas spędzi je w atmosferze radości, w gronie najbliższych, zapewne także przy suto zastawionym stole. Smak świątecznych potraw znamy od dziecka, a menu jest elementem tradycji. Na szczęście te same potrawy możemy przygotować na różne sposoby, w różnych ...
Błękitna babka wielkanocna
Błękitna babka wielkanocna
Najbardziej popularny wypiek na wielkanocnym stole? Babka, to jedno z tych ciast, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego biesiadowania. Dobra babka powinna być ładnie wyrośnięta, mięciutka i tak delikatna, że każdy kawałek rozpływa się na języku. I taka właśnie jest babka jagodowa z ...
Chrzan korzeń - właściwości, działanie i zastosowanie korzenia chrzanu
Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie
Chrzan wielu z nas przywodzi na myśl wiosnę i Wielkanoc. Nie bez powodu – jest on niezbędnym składnikiem święconki i wielu świątecznych dań. Ta ostra w smaku przyprawa kojarzy nam się również ze zdrowiem i krzepą. Jej właściwości zdrowotne są w istocie nie do przecenienia. Włączając chrzan ...
Daktyle owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze daktyli
Daktyle – przysmak królów
Daktyle gościły na stołach arabskich książąt od tysiącleci, wierzono, że zapewniają długowieczność i chronią przed chorobami. W XX wieku teorie te zostały potwierdzone naukowo. Ich słodki smak sprawia, że doskonale zastąpić mogą cukierka czy krówkę. Mają za to nieporównywalnie więcej ...
Sos sambal – właściwości, skład i zastosowanie sosu sambal
Sambal – pikantny specjał z Indonezji
W indonezyjskiej kuchni nie może go zabraknąć – to podstawa każdego dania. Sambal to ostra pasta robiona na bazie pikantnych papryczek chili, którą zajadają się od Sumatry aż po samą Papuę. Istnieje wiele odmian pasty sambal, a jego obecność na indonezyjskich stołach jest absolutnie ...
Pasaż zakupowy