Bób na 3 sposoby 
Bób na 3 sposoby 
Sezon na bób przypada na sam środek lata. Amatorzy tej strączkowej rośliny mogą w tym czasie eksperymentować do woli z jej kulinarnym zastosowaniem. Na bazie bobu można bowiem przygotować pożywne pasty kanapkowe, sałatki, a nawet zupę. Warzywo to, niewątpliwie, warto włączyć do codziennej ...
Proso - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże proso ciekawostki
Proso – prosty sposób na zdrowie
Proso to zboże, które ostatnimi czasy udaje się ocalić od zapomnienia. Jego wartości prozdrowotne sprawiają, że produkty z ziaren prosa coraz częściej trafiają na nasze stoły, a nie do ptasiego karmnika, jak dawniej. Wytwarzana z niego kasza jaglana nie bez powodu uchodzi za królową wszystkich kasz ...
Wegetariańskie danie jednogarnkowe, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Wegetariańskie danie jednogarnkowe, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym
Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę i cukrzycę. Co więcej, wprowadzenie tej indyjskiej przyprawy do diety przyspiesza metabolizm, ...
Melon warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze melona
Melon – najsłodszy spośród warzyw
Nie, nie, to nie pomyłka – melon to warzywo, choć na tyle słodkie, że uznawane powszechnie za owoc. Kojarzy się nam z egzotyką, ale uprawiany jest także w klimacie umiarkowanym. Nasiona możemy posadzić we własnym ogródku, zapewnić roślinie ciepło oraz wilgoć, i czekać na efekty. Za tym, aby ...
Bób na lato – zdrowy, pyszny i sycący
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób to skarbnica wartości odżywczych. Ta roślina strączkowa może pochwalić się dużą zawartością białka, kwasu foliowego czy witamin z grupy B. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i sycący. Warto w wakacje włączyć bób do diety, bo sezon na to warzywo trwa bardzo krótko.
Wegański budyń z jagodami
Wegański budyń z jagodami
Nie znam osób, które by nie lubiły jagód. Teraz jest ich czas - jagody spożywamy pod każdą postacią. Pierogi z jagodami, jagody ze śmietaną i cukrem, jagody prosto z krzaka… A może tak dla odmiany zrobić coś innego? My proponujemy wegański budyń z jagodami – świeży przepis prosto o Amelii ...
Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje
Włoskie panini – smaczne i proste
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj – kanapki wcale nie muszą być nudne! Spróbuj przygotowywać je na rozmaite sposoby, czerpiąc inspiracje z różnych kultur. Podążając szlakiem włoskich smaków spróbuj panini – najbardziej znaną włoską kanapkę. 
Groszek cukrowy warzywo - właściwości, wartości odżywcze i kalorie groszku cukrowego
Groszek cukrowy – słodka przekąska prosto z ogródka
Groszek cukrowy, na szczęście, poza słodyczą, nie ma z cukrem nic wspólnego. Nie dostarcza nam pustych kalorii ani nie powoduje nadciśnienia,  a smakuje wspaniale. Warzywo to było niegdyś specjalnym daniem na królewskich stołach, dzisiaj możemy korzystać do woli z jego prozdrowotnych ...
Rukiew wodna warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rukwi wodnej
Rukiew wodna – roślina przyszłości
O rukwi wodnej ostatnimi czasy zrobiło się głośno na świecie. Roślina, której niesamowite właściwości doceniano w minionych wiekach, obecnie wygrywa wszystkie rankingi superżywności i stała się prawdziwą gwiazdą botaniki. Wszystko za sprawą eksperymentu przeprowadzonego przez amerykańskich ...
Agrest owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze agrestu
Agrest - owoc, który odpędza nieszczęście
Małe, kwaśne owoce kojarzą się z beztroskim latem z dzieciństwa. Całkiem słusznie! Jeszcze niedawno agrest królował wśród letnich owoców na naszych stołach, a krzaki agrestu znaleźć można było w niemal  każdym przydomowym ogródku. Choć obecnie odszedł troszkę do lamusa, nasze babcie ...
Pasaż zakupowy