Zupa z dyni idealna na jesienne chłody
Zupa z dyni idealna na jesienne chłody
Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania  pysznej i pożywnej zupy.
Jak wyeliminować z diety białą mąkę pszenną bez kompromisów kulinarnych
Jak wyeliminować z diety białą mąkę pszenną bez kompromisów kulinarnych
Mąka z płaskurki w wykorzystaniu nie różni się specjalnie od mąki pszennej – jest uniwersalna i smaczna, pozwala realizować setki różnych przepisów. Jej popularność wynika przede wszystkim z walorów odżywczych, które odróżniają tradycyjne, prastare odmiany pszenicy od tych współczesnych, ...
Zupa krem jarzynowa na jesienne chłody
Zupa krem jarzynowa na jesienne chłody
Idealnym rozwiązaniem na jesienne chłody są rozgrzewające, pożywne zupy. Tym razem proponujemy przepis na sycący krem jarzynowy.
Kasza bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur jest jednym z podstawowych surowców kulinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), które najpierw gotuje się, suszy, a później rozgniata. Poza bulgurem, z durum powstają również ...
Bezglutenowa i wysokotłuszczowa, mąka z żołędzi jest cennym dodatkiem do podręcznej spiżarni!
Bezglutenowa i wysokotłuszczowa, mąka z żołędzi jest cennym dodatkiem do podręcznej spiżarni!
Mąka z żołędzi była jednym z podstawowych elementów diety Indian Północnoamerykańskich, którzy nie znali jeszcze pszenicy. Dziś jako klasyczna zdrowa żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród ludzi próbujących walczyć z dominacją wysoce przetworzonych, małowartościowych ...
Na intelekt, serce i urodę. Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy?
Na intelekt, serce i urodę. Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy?
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich powszechność ma tu spore znaczenie, ale orzechy włoskie to naprawdę bomba odżywcza i prozdrowotna. ...
Uchroni nas przed przed infekcjami pęcherza czy wysokim ciśnieniem
Uchroni nas przed przed infekcjami pęcherza czy wysokim ciśnieniem
Sok z żurawiny jest najprawdopodobniej wynalazkiem amerykańskich kolonizatorów, którzy po przybyciu za ocean znaleźli na tamtejszych krzewach dziko rosnące, bardzo kwaśne owoce. Były one nieco mniejsze niż współczesne żurawiny hodowlane, ale dały się znakomicie przetwarzać, co skłoniło ...
Kontrowersyjny olej palmowy – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć
Kontrowersyjny olej palmowy – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć
Olej palmowy zdominował przemysł. Jego egzotyczna nazwa może mylić, ale substancja ta znajduje się w wielu produktach spożywczych, które na co dzień jemy, z czego nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Mimo wszystko olej palmowy nie cieszy się dobrą opinią, wręcz przeciwnie. Kontrowersyjność tego ...
Sok z pigwy – naturalny lek na żołądek i jelita
Sok z pigwy – naturalny lek na żołądek i jelita
Sok z pigwy pojawił się w ofercie sklepów ze zdrową żywnością jako alternatywa dla ekologicznych napojów tłoczonych na zimno z innych owoców. Faktycznie, coraz więcej badań naukowych wskazuje, że jego regularna konsumpcja pociąga za sobą wymierne korzyści dla organizmu. Kto i dlaczego ...
Sprzyjają płodności, poprawiają wygląd cery. Jakie właściwości mają pestki dyni
Sprzyjają płodności, poprawiają wygląd cery. Jakie właściwości mają pestki dyni
Pestki dyni mają długą historię w  lecznictwie naturalnym. W praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ, którego wartości były raczej ignorowane. Stosowano je, jako środek w leczeniu pasożytów, ale nie tylko. Sprzyjały płodności, poprawiały wygląd cery i włosów i zapobiegały ...