Mąka z orzechów ziemnych zaskakująco pełna zdrowia!
Mąka z orzechów ziemnych zaskakująco pełna zdrowia!
Mąka z orzechów ziemnych nie jest typową mąką porównywalną we właściwościach i wykorzystaniu do pszennej, żytniej czy jęczmiennej. Posiada ona jednak swoje unikalne zalety, coraz częściej pojawiając się w zestawieniach funkcjonalnej żywności, która wzbogacić może współczesną dietę. Dowiedz ...
Ser halloumi – cypryjska duma narodowa
Ser halloumi – cypryjska duma narodowa
Cypryjczycy pilnie strzegą oryginalnej receptury tego sera. Nic w tym dziwnego, gdyż ser halloumi stanowi dla nich dobro narodowe, które jest szalenie ważnym elementem ich narodowej kuchni. Tylko na tej niewielkiej europejskiej wyspie producenci posiadają prawo do jego wyrobu i nazwy. ...
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej od setek lat. Uważa się ją wręcz za wspólnym mianownik łączący poszczególne regiony o dość różnej tradycji kulinarnej. Poza Indiami mąka z ciecierzycy jest bardzo popularna także w Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie oraz w ...
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano go za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym jest tajemniczy tempeh?
Masło migdałowe – zdrowszy zamiennik tradycyjnego masła
Masło migdałowe – zdrowszy zamiennik tradycyjnego masła
Migdały należą do grupy najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych orzechów na świecie. Wszystko dlatego, że zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nic zatem dziwnego, że pochodne od nich produkty również zaliczają się do tzw. superfoods. Jednym z nich jest masło migdałowe, ...
Jest zdrowszy niż brązowy! Dlaczego warto sięgnąć po ryż czarny?
Jest zdrowszy niż brązowy! Dlaczego warto sięgnąć po ryż czarny?
Czarny ryż zwyczajowo nazywany jest „ryżem Cesarza” lub „zakazanym ryżem”. Mowa bowiem o pokarmie, który przez długie wieki był zarezerwowane wyłącznie dla chińskiej rodziny cesarskiej oraz arystokracji i składano je władcy jako hołd. Dziś czarny ryż dostępny jest śmiertelnikom na całym ...
Kwas chlebowy – doskonale nawadnia i gasi pragnienie
Kwas chlebowy – doskonale nawadnia i gasi pragnienie
Jego nazwa może odstraszać, ale aktualnie kwas chlebowy powraca do łask. Napój ten znany był i doceniany już tysiąc lat temu. Ceniony jest nie tylko za swoje właściwości prozdrowotne, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Poza tym, jest banalnie łatwy w przygotowaniu. Czym zatem jest kwas ...
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Rodzina roślin strączkowych odkrywa przed nami wiele barw, kształtów i rozmiarów. Skuszeni kolorową soczewicą i modną cieciorką, rzadziej sięgamy po klasykę. Warto sobie o niej przypomnieć! W pierwszej kolejności polecamy białą fasolę, gdyż jest ona prawdziwym skarbem polskich gruntów.
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. To przekąska idealna dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Substancje zawarte w mandarynkach pomogą oczyścić ...
Na poprawę sprawności umysłowej. Na co jeszcze pomaga sok z jagód?
Na poprawę sprawności umysłowej. Na co jeszcze pomaga sok z jagód?
Sok z jagód cieszy się popularnością przede wszystkim dzięki niepodważalnej renomie czarnych owoców Vaccinium myrtillus, ogłoszonych przez naukowców super-pokarmem ze względu na niezwykle wysoki poziom antyoksydantów. Czy jednak od soku z jagód można spodziewać się tych samych korzyści ...
Pasaż zakupowy