Ogórek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ogórka
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona nie tylko w polskiej kulturze, na co wskazuje (na przykład) frazeologia, lecz także w kuchni i ...
Sos tatarski – właściwości, skład i zastosowanie sosu tatarskiego
Sos tatarski – europejski przysmak na polskich stołach
Sos tatarski to jeden z najpopularniejszych sosów w Europie. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiają się już w XVIII-wiecznych angielskich książkach kucharskich. Informacje dotyczące sosu tatarskiego odnajdujemy również w polskich księgach kulinarnych pochodzących z XIX wieku. Sos ...
Harira – właściwości i skład. Przepis na harirę
Harira – tyle zdrowia w jednej aromatycznej misce
Harira to niezwykła marokańska zupa, którą je się przede wszystkim w trakcie Ramadanu. Oryginalne połączenie smaków i składników idzie w parze z sytością, co uzasadnia olbrzymią popularność potrawy, przede wszystkim jako kolacji. Harira może być przy tym bez przeszkód przygotowana w Polsce ...
Tajine ‒ właściwości i skład. Przepis na tajine
Na czym polega tajemnica tajine?
Tajine (czytaj: tażin) to przede wszystkim naczynie niezwykłego kształtu, będące jedną z najpopularniejszych pamiątek przywożonych z Maroka. Mimo ogromnej różnorodności potencjalnych składników i smaków gotowanych w nim potraw, za tajine uważa się jednak także wszystkie dania duszone w ...
Zakwas chlebowy - właściwości, skład i zastosowanie zakwasu chlebowego
Zakwas chlebowy - prosty sposób na domowe pieczywo
Zakwas chlebowy jest znany ludzkości od czasów rozpoczęcia osiadłego trybu życia. Historycy wskazują, że pieczywo na zakwasie chlebowym było wytwarzane już na terenie Żyznego Półksiężyca. Z pieczywem z zakwasem chlebowym wiążą nadzieje osoby cierpiące na cukrzycę. Okazuje się bowiem, że ...
Poziomki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze poziomek
Poziomki - poprawią samopoczucie, zdrowie i wygląd
Rosną na słonecznych obrzeżach lasów i połaciach dopieszczonych światłem traw. To dzięki nim możemy cieszyć się smakiem truskawek. Ale zaraz… czy poziomki w czymś im ustępują? Może tylko w jednym – wielkości. Te maleńkie owoce mają nam jednak bardzo wiele do zaoferowania. Poprawią nasze ...
Ser Raclette – właściwości, skład i zastosowanie sera Raclette
Raclette – szwajcarski pomysł na przyjemne biesiadowanie
Raclette to pojęcie, pod którym rozumie się dziś przeważnie modne szwajcarskie danie, które najlepiej jest dzielić z przyjaciółmi. Mało kto wie jednak, że tak naprawdę Raclette to przede wszystkim gatunek alpejskiego sera krowiego, który dał początek całemu rytuałowi opiekania przysmaków na ...
Rabarbar warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rabarbaru
Rabarbar – obcy znad Wołgi
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. Podobnie, jak ten ostatni jest warzywem, choć wyjątkowy smak kompotów i ciast z rabarbarem nauczył nas traktować go jako owoc. Poza tym to bylina – roślina wieloletnia. ...
Sos tzatziki – właściwości, skład i zastosowanie sosu tzatziki
Sos tzatziki – król greckiej kuchni
Sos tzatziki to prawdziwy hit w greckiej kuchni. Ta najpopularniejsza przystawka króluje na greckich stołach i żadne danie nie może się bez niego obejść.  Doskonale nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Ten zdrowy i lekki dip dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a ...
Soliród – właściwości, działanie i zastosowanie solirodu
Soliród – słona roślina o zdrowotnych właściwościach
Soliród to roślina lubiąca tereny podmokłe. Na świecie występuje wiele gatunków solirodu. Jego kulinarny potencjał dostrzeżono na całym świecie: począwszy od Wielkiej Brytanii po Australię. Soliród to polski odpowiednik francuskiego słowa ‘’sampire’’. Zanim zwrócono uwagę na możliwość ...
Pasaż zakupowy