Naturalny antybiotyk i eliksir mocy. Dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone?
Naturalny antybiotyk i eliksir mocy. Dlaczego jeszcze warto jeść ogórki kiszone?
Sezon na kiszenie ogórków  w pełni. Wystarczy poświęcić jeden dzień, by przez cały rok cieszyć się smaczną i zdrową przekąską. Warto wiedzieć, że dzięki  procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Jaki jest ...
Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają reakcje alergiczne i mogą redukować ryzyko rozwinięcia raka prostaty
Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają reakcje alergiczne i mogą redukować ryzyko rozwinięcia raka prostaty
Mirabelki są owocowym symbolem Lotaryngii, regionu położonego na północy Francji. Nigdzie indziej nie darzy się małych słodkich śliwek tak wielkim szacunkiem. Co roku, w sierpniu, stolica regionu, miasto Metz, staje się centrum wielkiego mirabelkowego festiwalu, w czasie którego można ...
Fioletowe królowe lata! Dlaczego powinniśmy włączyć je do naszej diety?
Fioletowe królowe lata! Dlaczego powinniśmy włączyć je do naszej diety?
Fioletowe, różowe lub żółte, mniejsze, większe, każdy znajdzie coś dla siebie! Nie dość, że różnią się smakiem i kolorem, to również przeznaczeniem. Renklody lubimy surowe, węgierki w powidłach, a  z mirabelek najlepszy jest kompot. Śliwka to doskonały owoc na przetwory. Nasze babcie ...
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne powoli wypiera mleko sojowe jako alternatywa dla krowiego nabiału. W Australii popyt na nie rośnie lawinowo, skłaniając rolników do zawierania pierwszych na tym kontynencie spółdzielni. Prowadzone są już nawet badania nad opracowaniem metody pasteryzacji konopnego mleka, tak, ...
Doskonale nawadnia i gasi pragnienie i jest banalnie łatwy w przygotowaniu
Doskonale nawadnia i gasi pragnienie i jest banalnie łatwy w przygotowaniu
Jego nazwa może odstraszać, ale aktualnie kwas chlebowy powraca do łask. Napój ten znany był i doceniany już tysiąc lat temu. Ceniony jest nie tylko za swoje właściwości prozdrowotne, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Poza tym, jest banalnie łatwy w przygotowaniu. Czym zatem jest kwas ...
Chroni nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Chroni nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Obecnie ciężko sobie wyobrazić świat bez pomidorów. Warzywa te odpowiadają za niepowtarzalny smak wielu dań, a nawet zdążyły się wpisać w warzywną „popkulturę” dzięki temu, że wchodzą w skład kultowego ketchupu. Czym byłby domowy obiad bez pomidorowej, której „nie da się nie lubić”? Jak ...
Porzeczka czarna – niezwykle zdrowy i smaczny owoc
Porzeczka czarna – niezwykle zdrowy i smaczny owoc
Zapobiega depresji, sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi, bardziej sprawni intelektualnie i pomaga w walce z chorobą Alzhaimera – takie cuda działa maleńki owoc czarnej porzeczki. Czarna porzeczka uznawana jest za roślinę leczniczą, szczególnie ze względu na wysoką zawartość witaminy C. ...
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory smakowe powodują, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Na szczęście dobroczynne działanie ...
Działa przeciwzapalnie i usuwa toksyny z organizmu. Całkiem sporo, jak na tak mały owoc
Działa przeciwzapalnie i usuwa toksyny z organizmu. Całkiem sporo, jak na tak mały owoc
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest bardzo smaczna, dlatego podbija nasze stoły i podniebienia. Owoce borówki cenione są również ...