Chaczapuri – właściwości, skład i zastosowanie chaczapuri
Chaczapuri – kulinarna wizytówka Gruzji
Bez wątpienia chaczapuri jest najpopularniejszą potrawą kuchni gruzińskiej. Tą łatwą w przygotowaniu i tanią przekąską zachwycają się turyści z całego świata. Nic w tym dziwnego, bo smakuje obłędnie i można się uzależnić od jego smaku. W zależności od regionu kraju, placek ten ma różne ...
Ser kozi – właściwości, skład i zastosowanie sera koziego
Ser kozi – zalety zdrowotne i najważniejsze gatunki
Hodowla kóz towarzyszy ludzkości już od ponad 10 tysięcy lat jako źródło mięsa, skór, mleka, a nawet paliwa, które pozyskiwano ze zwierzęcych odchodów. Ser kozi prawdopodobnie po raz pierwszy pojawił się około 7000 lat p.n.e., kiedy nomadzkie plemiona w Azji zaczęły się osiedlać. Dla ...
Ser biały twarogowy – właściwości, skład i zastosowanie sera białego twarogowego
Ser biały twarogowy – bogactwo witamin i minerałów
Biały ser, zwany również twarogiem, jest produktem wartościowym, bogatym w witaminy i minerały niezbędne dla naszego organizmu. W naszej kulturze biały ser zakorzenił się do tego stopnia, że znany jest na terenie całego kraju i wykorzystywany na wszelkie sposoby. Chociaż coraz rzadziej ...
Olej palmowy – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej palmowy?
Olej palmowy – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć
Olej palmowy zdominował przemysł. Jego egzotyczna nazwa może mylić, ale substancja ta znajduje się w wielu produktach spożywczych, które na co dzień jemy, z czego nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Mimo wszystko olej palmowy nie cieszy się dobrą opinią, wręcz przeciwnie. Kontrowersyjność tego ...
Dynia i papryka – doskonała para
Dynia i papryka – doskonała para
O dyni napisano już wiele. Wiele jest też przepisów z dynią w roli głównej. Jesienią i zimą rządzi przede wszystkim krem z dyni – dlatego, że rozgrzewa i porządnie syci. Przepisów  na tę popularną zupę jest wiele. My proponujemy krem z dyni i papryki. To czerwono warzywo fajnie ...
Ser cheddar – właściwości, skład i zastosowanie sera cheddar
Ser cheddar – zdrowy przysmak dla koneserów
Cheddar to niezwykły pod wieloma względami, tradycyjny ser angielski, który podbił Amerykę i cieszy się popularnością na całym świecie – od Australii po Kanadę. W Stanach Zjednoczonych jest to drugi po mozzarelli najchętniej kupowany gatunek sera. Co ciekawe, produkt jako taki nie podlega ...
Orzechy laskowe - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej najlepiej jednak spożywać na surowo. Mają wtedy najmniej kalorii, a najwięcej substancji ...
Ceviche – właściwości, skład i zastosowanie ceviche
Ceviche – meksykańska sałatka z owocami morza
Popularna w krajach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach potrawa – ceviche – to przygotowywana z surowej ryby lub owoców morza sałatka. Kluczowy element kulinarny stanowi odpowiednie zamarynowanie świeżej ryby w soku z cytrusów. Danie nie wymaga smażenia lub pieczenia, dzięki czemu sprawdza się ...
Boczniaki - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby boczniaki ciekawostki
Boczniaki – źródło zdrowia i młodości
Boczniaki to jadalne grzyby uprawne, pochodzące z Chin, które w ostatnich latach coraz częściej są spotykane i kupowane w naszych sklepach. W Polsce na szeroką skalę dostępne są w sprzedaży 2 gatunki – boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) oraz boczniak cytrynowy (Pleurotus ...
Leczniczy potencjał zupy miso
Leczniczy potencjał zupy miso
Miso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni japońskiej. Pasta na bazie sfermentowanej soi nie tylko jest smaczna i pożywna, lecz także uchodzi za sekret długowieczności Japończyków ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie miso podnosi odporność, ...
Pasaż zakupowy