Popcorn – właściwości i skład. Przepis na popcorn
Popcorn – nie taki straszny, jak go malują!
Popcorn większości z nas kojarzy się z kinem i fast foodem. Tak naprawdę jest to jednak zaskakująco zdrowa przekąska, którą mieszkańcy starożytnego Meksyku znali już ok. 3600 lat p.n.e.! Archeolodzy twierdzą wręcz, że Aztekowie wykorzystywali popcorn nie tylko jako pożywienie, ale także ...
Płatki drożdżowe – właściwości, skład i wykorzystanie płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe – dodadzą Ci energii, pomogą urodzie!
Płatki drożdżowe to produkt znany przede wszystkim weganom. W diecie bezmięsnej bywa stosowany jako substytut sera – zarówno w kontekście smakowym, jak i odżywczym. Co ciekawe, drożdże w różnych formach bywają powszechnie konsumowane na całym świecie, same płatki drożdżowe są ich nieaktywną ...
Rurki cannoli – właściwości i skład. Przepis na rurki cannoli
Rurki cannoli – sycylijski deser w Twoim domu
Rurki cannoli to włoski przysmak, wokół którego narosło wiele opowieści i legend łączących w sobie wpływy arabskie i chrześcijańskie. Niejasna historia rurek cannoli nie przeszkodziła jednak w ich rozpowszechnieniu i dziś specjał znajduje się w gronie najpopularniejszych we Włoszech. O ...
Mąka kukurydziana – właściwości, skład i zastosowanie mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana – bezglutenowe źródło zdrowia
Mąka kukurydziana cieszy się coraz większą popularnością. To doskonały zamiennik tradycyjnej mąki z glutenem, na którą ma uczulenie wiele osób. Poza tym, mąka kukurydziana zawiera wiele cennych składników mineralnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Co warto wiedzieć o mące ...
Gruszka owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze gruszki
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka ...
Baobab owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze baobabu
Baobab – superfood prosto z Afryki
Baobab to drzewo niezwykłej postury, kojarzące się nam przede wszystkim z krajobrazem afrykańskim i powieścią „W pustyni i w puszczy”.  Afrykańskie legendy głoszą, że to bogowie (według innych źródeł diabeł lub hiena) wyrwali go niegdyś i posadzili do góry nogami – faktycznie ...
Spaghetti z kwiatami cukinii
Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z cukinią nie jest pracochłonny, ale w smaku dorównuje najbardziej skomplikowanym i pracochłonnym ...
Pietruszka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. Od pokoleń jest popularna w polskiej kuchni, a także w medycynie ludowej - i bardzo dobrze - ...
Kalarepa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalarepy
Kalarepa - lepsza od pomarańczy
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa pozwala odtruć organizm, ochronić nas przed rakiem, a oprócz tego mogą ją bez obaw spożywać cukrzycy ...
Borowik szlachetny - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyb borowik szlachetny ciekawostki
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród grzybów. Nie bez powodu - prawdziwek wyróżnia się bowiem dostojnym wyglądem, pięknym zapachem i ...
Pasaż zakupowy