Płatki gryczane  - ciekawa alternatywa dla owsianki!
Płatki gryczane - ciekawa alternatywa dla owsianki!
Płatki gryczane jest zdecydowanie łatwiej pokochać niż kaszę – mają bowiem mniej intensywny smak i bardziej uniwersalne zastosowanie. Wraz z rozwojem rynku zdrowej żywności zyskują one coraz większą popularność jako produkt bezglutenowy i na dodatek niezwykle bogaty w substancje odżywcze. ...
Rukola - afrodyzjak czy składnik pizzy?
Rukola - afrodyzjak czy składnik pizzy?
Ma przyjemny, orzechowy, lekko pieprzny smak i coraz częściej gości na naszych stołach. Rukola – bo o niej mowa – pochodzi z krajów Śródziemnomorskich, ale bez problemu można ją uprawiać również w Polsce. Rukola jest obecnie niemal podstawowym składnikiem każdego mixu sałat. Dzięki dobrej ...
Kiełki – kondensacja cennych składników odżywczych.
Kiełki – kondensacja cennych składników odżywczych.
Już ponad 5 tysięcy lat temu starożytni Chińscy znachorzy zalecali swym pacjentom spożywanie kiełków jako lek na szereg dolegliwości oraz formę ogólnej prewencji. Także inne dawne społeczeństwa, od Azji po Amerykę Północną, chętnie żywiły się kiełkami będącymi łatwiejszą do spożycia formą ...
Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun to niezwykły chiński specjał, który… rośnie powszechnie w całej Polsce! Co ciekawe, należące do rodzaju uszaków grzyby ceni się w Azji nie tyle ze względu na smak – są go wszak prawie pozbawione – ale unikalną galaretowatą konsystencję przyrównywaną często do wodorostów. Brzmi mało ...
Ogórki małosolne –  superfood w polskim wydaniu
Ogórki małosolne – superfood w polskim wydaniu
Ostatnimi czasy kiszonki robią ogromną furorę. Nic w tym dziwnego, ponieważ są zdrowe i smaczne - można powiedzieć, że zaliczają się do polskich superfood. Jednym z nich są ogórki małosolne, które powstają w wyniku krótkiej fermentacji beztlenowej. Są tanie, smaczne, zdrowe a przede ...
Płatki ryżowe – fenomenalnie uniwersalne!
Płatki ryżowe – fenomenalnie uniwersalne!
Pomysł na płatki ryżowe przywędrował do nas z Indii, gdzie od tysięcy lat przetwarza się ziarenka trawy Oryza sativa na wiele różnych sposobów – od gniecenia po ekstrudowanie. Wszystko po to, aby wszechobecny na kontynencie azjatyckim ryż dało się wykorzystać możliwie jak najwygodniej, bez ...
Curry – przyprawa, która rozgrzewa i leczy
Curry – przyprawa, która rozgrzewa i leczy
Curry to słowo, które wywołuje w świecie gastronomii wiele kontrowersji – przede wszystkim z powodu swego niejasnego znaczenia. Zdaniem niektórych teoretyków kuchni żółty proszek sprzedawany w naszych supermarketach pod nazwą „curry” to  wielkie marketingowe nadużycie. Czym jest więc ...
Ser parmezan – najtrwalszy i najsłynniejszy z żółtych serów
Ser parmezan – najtrwalszy i najsłynniejszy z żółtych serów
Tak jak „gouda” czy „feta”, parmezan stał się w potocznym języku nazwą rodzajową sera, czasem nadużywaną przez producentów. Ale prawdziwy Parmigiano Reggiano jest jeden i pochodzi z jednej z pięciu włoskich prowincji: Parma, Bolonia, Reggio Emilia, Modena i Mantua. Zgodnie z prawem ochrony znaków ...
Płatki kukurydziane – chrupać czy nie chrupać?
Płatki kukurydziane – chrupać czy nie chrupać?
Ponoć na świecie nie ma dwóch identycznych płatków kukurydzianych. Jest to fakt o tyle imponujący, że sama tylko marka Kellogg’s, której zawdzięczamy pomysł na chrupiące żółte śniadanie, produkuje w swojej angielskiej fabryce w Old Trafford 34 miliony kilogramów płatków rocznie! A to ...
Chleb żytni - najlepsza alternatywa dla białego pieczywa?
Chleb żytni - najlepsza alternatywa dla białego pieczywa?
Zdaniem historyków chleb żytni w czasach średniowiecza był… chlebem powszednim. Polska należy przy tym do krajów bardzo silnie związanych z uprawą żyta ze względu na panujące w północno-wschodniej Europie warunki klimatyczne oraz występowanie uboższych gleb. Co ciekawe, w okresie swej ...
Pasaż zakupowy