Kiełki rzodkiewki – odmładzają, wzmacniają i oczyszczają
Kiełki rzodkiewki – odmładzają, wzmacniają i oczyszczają
Kiełki to produkt znany już od czasów starożytnych. Ich cenne właściwości nie były wówczas tak znane i był to raczej produkt poboczny związany z uprawą różnego rodzaju roślin. Obecnie wiemy o nich już znacznie więcej. Przede wszystkim jesteśmy świadomi, że ten produkt to wyjątkowe źródło ...
Sałata lodowa - dla zdrowia i smukłej sylwetki
Sałata lodowa - dla zdrowia i smukłej sylwetki
Sałata lodowa jak wszystkie jej głowiaste siostry pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach, a jej powszechność w Polsce sprawia, że często traktujemy ją obojętnie. Nie ma egzotycznego powabu, ani szczególnie atrakcyjnego kształtu, dlatego z reguły w ...
Urodziwy brat cebuli. Dlaczego warto włączyć szczypior do diety?
Urodziwy brat cebuli. Dlaczego warto włączyć szczypior do diety?
Cebula i czosnek nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ani one ładne, ani przyjemnie pachnące. Ileż się trzeba czasem natrudzić, aby chociaż ich smak był przystępny dla podniebienia. Mają jednak tyle cennych właściwości prozdrowotnych, że trudno wyobrazić sobie bez nich zdrową dietę. Na ...
Brokuły to doskonała broń w walce z nowotworami, ale tylko odpowiednio przygotowane
Brokuły to doskonała broń w walce z nowotworami, ale tylko odpowiednio przygotowane
Brokuły to samo zdrowie! Naukowcy i dietetycy od dawna przekonują, że dieta bogata w brokuły chroni przed rakiem. Jest jednak jedno „ale”. To zielone warzywo, rzeczywiście stanowi doskonałą broń w walce chorobami nowotworowymi, ale tylko odpowiednio ugotowane.
Orkisz – prastare zboże, które wzmacnia duszę i ciało
Orkisz – prastare zboże, które wzmacnia duszę i ciało
Orkisz nazywany jest pokarmem gladiatorów. Zachwycają się nim smakosze i świadomi konsumenci, którzy doceniają jego walory zdrowotne i delikatny, orzechowy smak. Orkisz wzmacnia ciało, duszę i wpływa na krążenie krwi. To prastare zboże, bardzo popularne w starożytności i średniowieczu, jest ...
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany również w Polsce, gdzie spożywamy go najczęściej w postaci surówki z dodatkiem np. rodzynków. ...
Cebulka dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka wciąż pozostaje w cieniu popularnej cebuli. Niesłusznie. Jej prozdrowotne właściwości wcale nie są mniejsze niż w przypadku Allium cepa, a do tego nie musimy ronić łez przy jej siekaniu. Smak dymki jest o wiele słodszy i delikatniejszy, zaś wyrastający z niej młody szczypiorek ...
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka kojarzy nam się z wiosną, ponieważ jest jedną z najpopularniejszych nowalijek. Najchętniej spożywamy ją w formie surowej, z dodatkiem twarożku i szczypiorku. Osoby, które regularnie jedzą na śniadanie to ostre w smaku warzywo mogą cieszyć się dobrą odpornością na wirusy i ...
Zielona sałata – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Zielona sałata – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku, czyli o zwyczajnej sałacie zielonej (inaczej masłowej, maślanej lub siewnej), kiedyś zdecydowanie ...
Natka pietruszki to idealny sposób na detoks i wzmocnienie
Natka pietruszki to idealny sposób na detoks i wzmocnienie
Natka pietruszki to niezastąpiona przyprawa nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez niej tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup. Natka pietruszki to także sposób na ...
Pasaż zakupowy