Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka ...
Burak – sprzymierzeniec anemików
Burak – sprzymierzeniec anemików
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Kawa orkiszowa – zdrowy zamiennik tradycyjnej kawy
Kawa orkiszowa – zdrowy zamiennik tradycyjnej kawy
Wielu ludzi nie potrafi sobie wyobrazić dnia bez wypicia porannej filiżanki kawy. Ten czarny napój ma nas postawić na nogi i dodać energii na cały nadchodzący dzień. Istnieje jednak wiele różnych zamienników kawy, które są znacznie zdrowsze, a wykazują podobne do niej działanie. Jednym z ...
Czy wiesz, że papryka to witaminowa rekordzistka?
Czy wiesz, że papryka to witaminowa rekordzistka?
Słodka czy ostra? Przybierająca różne barwy papryka jest jedną z podstawowych przypraw. Jej pikantna odmiana zdominowała modną w Polsce kuchnię meksykańską. Papryczki chili są popularne do tego stopnia, że dodaje się je nawet do czekolady! Warzywo spożywa się jednak nie tylko w proszku. ...
Kiełki fasoli adzuki – idealne dla żołądkowców
Kiełki fasoli adzuki – idealne dla żołądkowców
Kiełki fasoli adzuki na tle innych fasolowych kiełków odznaczają się wyjątkową lekkostrawnością. Ich popularność wynika również z przyjemnego smaku, atrakcyjnego koloru oraz niezwykłych właściwości odżywczych. Szczególnie popularne w Azji, kiełki fasoli adzuki okazują się być wielkim ...
Owoce leśne – letni zastrzyk zdrowia
Owoce leśne – letni zastrzyk zdrowia
Owoce leśne to kategoria umowna określająca owoce dziko rosnące w lasach klimatu umiarkowanego. Logicznie więc zalicza się do niej poziomki, czarne jagody, borówki brusznice, maliny i jeżyny, choć w niektórych komercyjnych mieszankach pojawiają się dodatkowo także czerwone porzeczki oraz ...
Brzoskwinia – egzotyczna królewna
Brzoskwinia – egzotyczna królewna
Soczysta, delikatna, gładka, aksamitna... Brzoskwinia zawłaszczyła nie tylko sady i ogrody, ale również język, literaturę i malarstwo. Brzoskwiniowa cera stanowiła przez lata niedościgniony ideał, a sam owoc przez wieki budził również skojarzenia erotyczne! Co takiego kryje się za tym ...
Śliwki – fioletowe królowe
Śliwki – fioletowe królowe
Fioletowe, różowe lub żółte, mniejsze, większe, każdy znajdzie coś dla siebie! Nie dość, że różnią się smakiem i kolorem, to również przeznaczeniem. Renklody lubimy surowe, węgierki w powidłach, a  z mirabelek najlepszy jest kompot. Śliwka to doskonały owoc na przetwory. Nasze babcie ...
Spaghetti z kwiatami cukinii
Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z cukinią nie jest pracochłonny, ale w smaku dorównuje najbardziej skomplikowanym i pracochłonnym ...
Sok z żurawiny – wytrawny przysmak o potencjale zdrowotnym
Sok z żurawiny – wytrawny przysmak o potencjale zdrowotnym
Sok z żurawiny jest najprawdopodobniej wynalazkiem amerykańskich kolonizatorów, którzy po przybyciu za ocean znaleźli na tamtejszych krzewach dziko rosnące, bardzo kwaśne owoce. Były one nieco mniejsze niż współczesne żurawiny hodowlane, ale dały się znakomicie przetwarzać, co skłoniło ...
Pasaż zakupowy