Rabarbar – obcy znad Wołgi
Rabarbar – obcy znad Wołgi
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. Podobnie, jak ten ostatni jest warzywem, choć wyjątkowy smak kompotów i ciast z rabarbarem nauczył nas traktować go jako owoc. Poza tym to bylina – roślina wieloletnia. ...
Poznajcie polne kwiaty i rośliny, które bez obawy można zjeść
Poznajcie polne kwiaty i rośliny, które bez obawy można zjeść
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków. Poniżej krótki przegląd roślin, których wiele osób nie odważyłoby ...
Truskawki - zadbają o linię, umysł i serce
Truskawki - zadbają o linię, umysł i serce
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to bowiem owoc o iście królewskim rodowodzie. Poza tym, że pięknie wygląda, kusząco pachnie i potrafi ...
Płatki jęczmienne dobre na zaparcia, odchudzanie, a także odporność
Płatki jęczmienne dobre na zaparcia, odchudzanie, a także odporność
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pierwsze pożywienie powinno być obfite i pełnowartościowe, by dodać energii do działania. Płatki jęczmienne to znakomita propozycja na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie oraz alternatywa dla innych popularnych płatków ...
Sałata rzymska – pyszna, trwała i bardzo zdrowa
Sałata rzymska – pyszna, trwała i bardzo zdrowa
Sałata rzymska w brytyjskim angielskim bywa nazywana sałatą z Kos – istnieją bowiem sugestie, że popularne zielone warzywo narodziło się jako chwast na greckiej wyspie Kos. Do Europy Zachodniej podłużne główki dotarły jednak dzięki rozrostowi Imperium Rzymskiego, dlatego też w większej części ...
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. Od pokoleń jest popularna w polskiej kuchni, a także w medycynie ludowej - i bardzo dobrze - ...
Botwina ‒ odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Botwina ‒ odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w sobie ta niepozorna roślina zastąpią nam nie jeden suplement diety!
Otręby, czyli mnóstwo zdrowia w jednej łyżce!
Otręby, czyli mnóstwo zdrowia w jednej łyżce!
Najogólniej mówiąc, otręby są produktem ubocznym procesu przemiału zbóż. Przemysł spożywczy największą wagę przywiązuje oczywiście do wyrobu mąk, a w dalszej kolejności kasz, czyli podstaw ludzkiej diety.  Paradoksalnie jednak, to, co odrzucane jest w czasie produkcji, przedstawia z ...
Kiełki ciecierzycy – pożywne i bogate w białko oraz minerały
Kiełki ciecierzycy – pożywne i bogate w białko oraz minerały
Kiełki ciecierzycy to zaskakujące rozwiązanie problemu ciężkostrawnych warzyw strączkowych, które u wielu z nas wywołują znaczny dyskomfort żołądkowo-jelitowy. Ciecierzyca jest wszak tak smacznym i dobroczynnym dla zdrowia warzywem, że szkoda z niego rezygnować! Z badań naukowych wynika ...
Kasza pszenna to zdrowszy zamiennik dla mąki pszennej
Kasza pszenna to zdrowszy zamiennik dla mąki pszennej
Kasza pszenna to pojęcie nie do końca jednoznaczne. Oprócz produktu sprzedawanego pod tą właśnie nazwą gatunkową, mamy bowiem także inne rodzaje kasz, które łączy wspólne zbożowe pochodzenie. W ujęciu rodzajowym zarówno bowiem popularny w ostatnich latach bulgur, egzotyczny kuskus czy kochana przez ...
Pasaż zakupowy