Okra warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze okry
Okra – fenomen kulinarny i dietetyczny!
Piżmian jadalny, inaczej okra, to typowo afrykańskie warzywo, które zdobyło sobie już popularność w globalnym świecie gastronomicznym. Nazywany również „lady’s fingers” czyli palcami damy, faktycznie należy do kuchennej arystokracji. Jego historia zaczęła się najprawdopodobniej w Etiopii, ...
Ser Telemea – właściwości, skład i zastosowanie sera Telemea
Ser Telemea – słony przysmak z Rumunii
Historia sera Telemea wiąże ze społeczeństwem Wołochów – grupy etnicznej pierwotnie zamieszkującej Półwysep Bałkański, która stała się podwaliną dzisiejszego państwa rumuńskiego. Choć tradycja wyrobu liczy sobie już setki lat, dopiero od 2005 r. ser Telemea jest jednak zastrzeżoną nazwą ...
Drugie życie ziemniaczanych obierków
Nie wyrzucaj ziemniaczanych obierków
Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można przerobić na pyszne i naturalne chipsy.
Karczochy warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze karczochów
Karczoch – naturalny lek na cukrzycę i nadciśnienie
Karczoch jest warzywem, które zrobiło zawrotną karierę w przemyśle farmaceutycznym. Leki i suplementy zawierające ekstrakt z tej rośliny, ze względu na zawartość cennych przeciwutleniaczy, są dostępne w każdej aptece. Stosuje się je przy dietach redukcyjnych, schorzeniach wątroby, a także ...
Leczo – właściwości, skład i zastosowanie leczo
Leczo – tradycyjne danie naszych bratanków
Leczo to tradycyjne węgierskie danie, które w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Przyrządzane jest z różnych warzyw, przeważnie według własnego uznania, ale warunkiem jest obecność kilku podstawowych składników. Może być wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa. Jednak tradycyjne leczo ...
Słodliwka pospolita owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze słodliwki pospolitej
Słodliwka pospolita – mało znany owoc z Azji
Słodliwka pospolita, inaczej langsat, to przysmak regularnie pojawiający się w zestawieniach typu „10 owoców, o których nigdy nie słyszałeś”. Faktycznie, w menu Europejczyków nie ma bowiem przeważnie miejsca na słodkie płody pochodzące z… zachodniej Malezji. Ale wraz z globalizacją rynków i ...
Ser Roquefort – właściwości, skład i zastosowanie sera Roqueforta
Ser Roquefort – król pośród francuskich serów
Ser Roquefort, jak na francuski produkt przystało, otacza nuta prawdziwej romantyki. Wedle legendy bowiem, ok. VII w. młody chłopiec spożywał w chłodzie jaskini prostą przekąskę złożoną z żytniego chleba i owczego sera, gdy zobaczył piękną młodą dziewczynę. Zafascynowany nieznajomą ...
Makaron – właściwości, skład i rodzaje makaronu
Wszystko, co musisz wiedzieć o makaronie
Choć makaron nieodłącznie kojarzy się dziś z Włochami – niekwestionowanym królestwem rurek, wstążek i muszelek  - jego prapoczątki wiążą się najprawdopodobniej z daleką Azją. Źródła historyczne wskazują, że już 5 tysięcy lat przed Chrystusem starożytni Chińczycy wytwarzali z mąki i ...
Papaja owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papai
Papaja - piekielnie zdrowy „Owoc Aniołów”
Melonowiec właściwy (Carica papaya L.) czyli papaja to wyjątkowy owoc, który posiada wiele ciekawych właściwości i jest z całą pewnością warty zainteresowania, tym bardziej, że w Polsce jest to wciąż mało popularny owoc.
Ser pecorino – właściwości, skład i zastosowanie sera pecorino
Ser pecorino – owczy przysmak z Sardynii
Co roku z Włoch eksportuje się ponad 20 tysięcy ton sera Pecorino Romano. Ale pecorino ma również inne odmiany i to zarówno te uznane znakiem zastrzeżonym Unii Europejskiej (DOP), jak i te bardziej pospolite. Wszystkie je łączy jednak dość uniwersalny zestaw dwóch cech – są to sery bardzo ...
Pasaż zakupowy