Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło pożywienia, ale także ceniony lek oraz naturalny barwnik.
Jeżyny -  wzmacniają siły witalne i libido
Jeżyny - wzmacniają siły witalne i libido
Latem zagajniki i lasy obfitują w jeżyny. Warto zbierać wtedy te słodko-kwaśne owoce, ponieważ pełne są licznych związków bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jedząc jeżyny wzmocnimy organizm, poprawimy wygląd skóry i pomożemy sobie przy różnego rodzaju ...
Kapusta pekińska – doskonałe źródło wapnia i witaminy C!
Kapusta pekińska – doskonałe źródło wapnia i witaminy C!
Jak sama nazwa wskazuje, kapusta pekińska pochodzi z Chin, konkretnie z regionu rzeki Jangcy, gdzie uprawiana była już w XV wieku. Stamtąd powędrowała do Japonii oraz Korei, gdzie stała się szybko jednym z najważniejszych warzyw w codziennej kuchni. Dziś kapustę pekińską je i uprawia się ...
Nektarynki – letnie owoce napakowane witaminami i minerałami
Nektarynki – letnie owoce napakowane witaminami i minerałami
Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, to co je wyróżnia, to delikatna, cienka skórka, gładka powierzchnia owocu i bardziej soczysty miąższ... Zachęcające, prawda? Nektarynki są też słodsze niż brzoskwinie. Kojarzą się z upalnym latem, bo świetnie służą jako element prowiantu na ...
Kalarepa odtruje organizm i ochroni nas przed rakiem
Kalarepa odtruje organizm i ochroni nas przed rakiem
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa pozwala odtruć organizm, ochronić nas przed rakiem, a oprócz tego mogą ją bez obaw spożywać cukrzycy ...
Najzdrowsze warzywo na świecie? Rukiew wodna!
Najzdrowsze warzywo na świecie? Rukiew wodna!
O rukwi wodnej ostatnimi czasy zrobiło się głośno na świecie. Roślina, której niesamowite właściwości doceniano w minionych wiekach, obecnie wygrywa wszystkie rankingi superżywności i stała się prawdziwą gwiazdą botaniki. Wszystko za sprawą eksperymentu przeprowadzonego przez amerykańskich ...
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera odpowiedni dla człowieka zestaw aminokwasów. Dodatkowo ma dużo zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Jednak należy pamiętać, że mleko sojowe mimo swoich zalet, ...
Otręby kukurydziane – spożywać, ale z umiarem!
Otręby kukurydziane – spożywać, ale z umiarem!
Otręby kukurydziane są produktem ubocznym przetwórstwa kukurydzy (Zea mays), najczęściej produkowanego zboża na świecie, którego globalna wartość wyniosła w 2018 r. prawie 34 miliardy dolarów. Łuskane dla przemysłu spożywczego żółte ziarna nie potrzebują bowiem okrywy nasiennej – to z niej ...
Zdrowe pasternakowe frytki z parmezanem
Zdrowe pasternakowe frytki z parmezanem
Zdrowe frytki?  Niemożliwe?  A jednak!  Choć trudno zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaków smażone na głębokim oleju, to  frytki z korzenia pasternaku  mogą stanowić smaczną, ale przede wszystkim  zdrowszą alternatywę dla tego popularnego dania.
Czerwona fasola zamiast mięsa?
Czerwona fasola zamiast mięsa?
Fasola czerwona wbrew pozorom nie jest oddzielnym gatunkiem. Jako warzywo strączkowe pochodzi z pnącza fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris), które w zależności od odmiany produkuje płody o różnym zabarwieniu, w tym nawet nakrapiane. Klasyczną czerwoną fasolę należy jednak odróżnić od ...
Pasaż zakupowy