Cykoria warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cykorii
Cykoria zamiast filiżanki kawy
Cykoria jest słynną rośliną, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy ją też w sałatkach, będących uzupełnieniem obiadu tudzież dodajemy do kanapek. Roślina ta sprawdza się w dietach redukcyjnych oraz mających na celu oczyszczenie organizmu. Kryje w sobie również ...
Płatki pszenne ‒ właściwości, skład i wykorzystanie płatków pszennych
Dlaczego warto jeść płatki pszenne?
Płatki pszenne to jedne z najpopularniejszych śniadaniowych przekąsek. Czy warto po nie sięgać? Z pewnością tak, ponieważ  są źródłem błonnika, wielu witamin i składników odżywczych. Oprócz ewidentnej wartości żywieniowej, wykazują wysokie walory smakowe - można je wykorzystywać do ...
Ser kozi – właściwości, skład i zastosowanie sera koziego
Ser kozi – zalety zdrowotne i najważniejsze gatunki
Hodowla kóz towarzyszy ludzkości już od ponad 10 tysięcy lat jako źródło mięsa, skór, mleka, a nawet paliwa, które pozyskiwano ze zwierzęcych odchodów. Ser kozi prawdopodobnie po raz pierwszy pojawił się około 7000 lat p.n.e., kiedy nomadzkie plemiona w Azji zaczęły się osiedlać. Dla ...
Miłka abisyńska (teff) - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże miłka abisyńska (teff) ciekawostki
Miłka abisyńska (teff) – bezglutenowe afrykańskie zboże
Teff czy też miłka abisyńska to roślina trawiasta będąca podstawą wyżywienia w Afryce północno-wschodniej. Jest tam uprawiana od ponad 4 tys. lat i ciągle opiera się niekorzystnym warunkom klimatycznym tego obszaru. Dla Europejczyków teff to egzotyczny superfood, którym chętnie zastępujemy pszenicę. ...
Żyto - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże żyto ciekawostki
Żyto – zboże, które poprawi trawienie i obniży cholesterol
Żyto nie zawsze było przez ludzkość uznawane za zboże. Na początku kariery określano je mianem szkodliwego chwastu. Z czasem jednak przekonano się do tej plennej i odpornej na choroby rośliny. Obecnie żyto uprawia się głównie w Europie. Na półkach sklepowych możemy znaleźć liczne wyroby z ...
Płaskurka - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże płaskurka ciekawostki
Płaskurka – zboże czyste i zdrowe
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże to, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i ...
Mąka razowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki razowej
Jak oswoić mąkę razową?
Mąka razowa to kategoria bardzo ogólna, nie odnosząca się do żadnego konkretnego zboża, ale do stopnia przemiału. W popularnym mniemaniu kojarzy się ze zdrowymi, ciemnymi wypiekami i, faktycznie, często ma beżową lub jasnobrązową barwę. Wynika to z procesu produkcji mąki razowej, który ...
Samopsza - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże samopsza ciekawostki
Samopsza – zboże, które odmładza i dodaje sił witalnych
Ostatnimi czasy coraz więcej dawnych gatunków pszenicy wraca do łask. Na półkach sklepów ekologicznych powoli znajduje się również miejsce dla samopszy, która zdaniem specjalistów może być zaliczana do żywności funkcjonalnej. O prozdrowotnych właściwościach jej ziarna decyduje zawartość ...
Pietruszka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. Od pokoleń jest popularna w polskiej kuchni, a także w medycynie ludowej - i bardzo dobrze - ...
Kapusta włoska warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty włoskiej
Kapusta włoska – jedno z najzdrowszych polskich warzyw!
Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. Kapusta włoska prawdopodobnie narodziła się na granicy dzisiejszej Italii, Francji i Szwajcarii, w alpejskim regionie Savoy, od którego pochodzi zresztą ...
Pasaż zakupowy