Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun – egzotyczne i swojskie zarazem
Grzyby mun to niezwykły chiński specjał, który… rośnie powszechnie w całej Polsce! Co ciekawe, należące do rodzaju uszaków grzyby ceni się w Azji nie tyle ze względu na smak – są go wszak prawie pozbawione – ale unikalną galaretowatą konsystencję przyrównywaną często do wodorostów. Brzmi mało ...
Syrop malinowy – smak lata zamknięty w butelce
Syrop malinowy – smak lata zamknięty w butelce
Malina to owoc, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest aromatyczny, smaczny, odświeżający, a do tego bardzo zdrowy. Poza tym kojarzy się ze słonecznym latem i wakacjami. By zatrzymać smak tego owocu na dłużej, możemy zrobić z niego syrop malinowy. Taki owocowy zamiennik ...
Pij wodę z ogórków kiszonych!
Pij wodę z ogórków kiszonych!
Jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej, wzmacnia system obronny organizmu, zawiera także sporo witamin z grupy B, witaminę C i sole mineralne. Oto dlaczego warto pić wodę z kiszonych ogórków.
Wspomaga odporność i odchudzanie! Dlaczego warto sięgać po kiszoną kapustę?
Wspomaga odporność i odchudzanie! Dlaczego warto sięgać po kiszoną kapustę?
Polacy słyną z produkcji i zajadania kiszonek. Wśród nich, na równi z ogórkami, prym wiedzie kiszona kapusta – tradycyjna i zdrowa. Korzyści z jedzenia kiszonej kapusty są wielorakie, a przy tym ma ona uniwersalne zastosowanie w kuchni. Obiadowa surówka to dopiero początek całej listy ...
Żywność funkcjonalna – czym jest i jakie ma właściwości?
Żywność funkcjonalna – czym jest i jakie ma właściwości?
Rozwój technologii dotyczy nie tylko otaczających nas sprzętów elektronicznych, budownictwa czy medycyny. Okazuje się, że w ostatnich kilkunastu latach nastąpił prawdziwy „boom” rozwojowy także dla przemysłu spożywczego. Produkty spożywcze stają się coraz bardziej złożone w swoim składzie albo też ...
Nie wyrzucaj ziemniaczanych obierków
Nie wyrzucaj ziemniaczanych obierków
Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można przerobić na pyszne i naturalne chipsy.
Najlepsze źródło witaminy C? Poznaj zalety soku z dzikiej róży
Najlepsze źródło witaminy C? Poznaj zalety soku z dzikiej róży
Sok z dzikiej róży wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i wizytami u babci, która przygotowywała go własnoręcznie w domowym zaciszu. Dziś ten aromatyczny napój jest dostępny w większości sklepów i cieszy się popularnością, która wzrasta wraz z nastaniem jesiennych chłodów. Nic dziwnego – sok z ...
Dla naszych kości jest lepszy niż mleko! Co jeszcze wiemy o jarmużu?
Dla naszych kości jest lepszy niż mleko! Co jeszcze wiemy o jarmużu?
Jarmuż jest rośliną, która zrobiła niesamowitą karierę w XXI wieku. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej, a słynne smoothie jarmużowe możemy zamówić w każdej kawiarni promującej zdrowy tryb życia. Popularność tego warzywa wynika z tego, że dla naszych kości jest ...
Dzięki niemu wzmocnimy serce i okiełznamy rozstrojone nerwy
Dzięki niemu wzmocnimy serce i okiełznamy rozstrojone nerwy
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że podczas spaceru nie sposób minąć ten krzew obojętnie. Nie poprzestawajmy jednak na samym podziwianiu, ...
Pomaga w stanach napięcia nerwowego, reguluje trawienie i poprawia pracę wątroby
Pomaga w stanach napięcia nerwowego, reguluje trawienie i poprawia pracę wątroby
Berberys jest krzewem, który znamy z parków i przydomowych ogrodów. Chętnie sadzimy go w naszym klimacie, gdyż jego liście wraz z nadejściem jesieni przebarwiają się na piękny, ciemno bordowy kolor. Berberys, oprócz walorów estetycznych, ma także liczne właściwości zdrowotne znane od ...