Chleb żytni - najlepsza alternatywa dla białego pieczywa?
Chleb żytni - najlepsza alternatywa dla białego pieczywa?
Zdaniem historyków chleb żytni w czasach średniowiecza był… chlebem powszednim. Polska należy przy tym do krajów bardzo silnie związanych z uprawą żyta ze względu na panujące w północno-wschodniej Europie warunki klimatyczne oraz występowanie uboższych gleb. Co ciekawe, w okresie swej ...
Płatki jaglane – nie tylko na śniadanie!
Płatki jaglane – nie tylko na śniadanie!
Płatki jaglane to swoisty mariaż między współczesnym wygodnictwem a tradycyjną, naturalną żywnością, konsumowaną przez ludzi od wieków. Badania archeologiczne wskazują, że ziarnami pozyskiwanymi ze zbóż należących do rodzaju prosa (Panicum) odżywiamy się już ponad 7 tysięcy lat, a zdaniem ...
Cebula – warzywo do zadań specjalnych
Cebula – warzywo do zadań specjalnych
Katar, kaszel, osłabienie, bóle gardła, głowy i mięśni − początek wiosny, to okres kiedy obserwuje się zwiększoną ilość infekcji wirusowych. Gdy wystąpią pierwsze objawy przeziębienia, warto sięgnąć po sprawdzone metody naszych babci, które wspomogą nasz organizm w walce z infekcją. O tym, ...
Imbir - rozgrzewa i leczy
Imbir - rozgrzewa i leczy
Wraz z nadejściem chłodów, warto zaopatrzyć się w jedną z najsilniej rozgrzewających przypraw świata – imbir. Jego lecznicze, kosmetyczne i kulinarne właściwości doceniają obecnie nie tylko Azjaci i specjaliści Ajurwedy. Dzięki temu, że kuchnia i medycyna orientalna staje się ostatnimi ...
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Tempeh – najzdrowszy i najsmaczniejszy zamiennik mięsa
Pochodzi z egzotycznej Jawy, a wytwarzany jest z ziaren soi.  Od jakiegoś czasu stanowi podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej jako pełnowartościowy zamiennik mięsa i nabiału. Uznawano go za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Czym jest tajemniczy tempeh?
Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię
Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię
Mąka jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa – zboża, które w Polsce należy niestety do zapomnianych. A szkoda, bowiem ta jedna z najstarszych użytkowych traw znanych ludzkości cechuje się niezwykłą odpornością na niesprzyjające warunki atmosferyczne, dojrzewając w pełni zaledwie w ciągu 60 ...
Yuzu – azjatycki kuzyn cytryny
Yuzu – azjatycki kuzyn cytryny
Chociaż ten niepozorny owoc swoim wyglądem przypomina cytrynę, yuzu to tak naprawdę skrzyżowanie innych cytrusów: mandarynki, cytryny, limonki i grejpfruta. W związku z tym, że yuzu jest połączeniem tych wszystkich owoców, to również przejął ich właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim to ...
Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności
Mąka z zielonych bananów – hit na rynku zdrowej żywności
Mąka z zielonych bananów to kolejny przykład na to, jakiego uniwersalizmu nabrało pojęcie mąki. W poszukiwaniu zdrowszych niż biała pszeniczna mąka produktów bezglutenowych mielimy już nie tylko ziarna zbóż i orzechy, ale także owoce! Mąka z zielonych bananów nabrała przy tym istotnego ...
Bataty - wspierają wzrok i wzmacniają skórę
Bataty - wspierają wzrok i wzmacniają skórę
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo warzywo rodem z tropików nie jest z kartoflem w żaden sposób spokrewnione. Jego bulwa ma jednakże ...
Mąka konopna – królowa wszystkich mąk
Mąka konopna – królowa wszystkich mąk
Każda mąka wykazuje inne właściwości prozdrowotne. Mało znana do tej pory mąka konopna jest źródłem wielu cennych aminokwasów, niedostępnych w innych rodzajach mąk. Chociaż jej nazwa może budzić niepokój, ale nie ma ona nic wspólnego ze słynną rośliną psychoaktywną. Zwolennicy zdrowego ...
Pasaż zakupowy