Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C i żelaza. Wyraźny, kwaśny smak tego warzywa sprawia, że można go podawać w formie zupy, nawet ...
Tajna broń w walce o płaski brzuch? Płatki żytnie!
Tajna broń w walce o płaski brzuch? Płatki żytnie!
Można zaryzykować stwierdzenie, że prawie każdy, kto stara się zrzucić zbędne kilogramy, prędzej czy później ma okazję docenić ich wyjątkowe właściwości. Płatki żytnie są też bardzo lubiane przez sportowców i osoby, które są po prostu aktywne fizycznie. Dlaczego? Choć wyglądają dość niepozornie, w ...
Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw
Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie goszczące na naszych stołach od wieków. Bez kapusty nawet Święta Bożego Narodzenia nie ...
Kasza owsiana – niedoceniany hit dietetyczny!
Kasza owsiana – niedoceniany hit dietetyczny!
Kasza owsiana to stosunkowa rzadkość na półkach sklepów spożywczych, pozostająca w zdecydowanym cieniu kaszy jęczmiennej czy gryczanej. Nie chodzi bowiem o owsiankę przygotowywaną z bardzo popularnych płatków, ale o pełne ziarna owsa, pozbawione jedynie twardej, trudnej do strawienia łuski. ...
Kiełki amarantusa – różowe źródło witamin i minerałów
Kiełki amarantusa – różowe źródło witamin i minerałów
Kiełki to młode rośliny, które zawierają wysokie stężenie wielu ważnych enzymów, witamin i minerałów. Chociaż dostępne są przez cały rok, po kiełki bardzo chętnie sięgamy wiosną, gdy nasz organizm potrzebuje regeneracji i odnowy witalnej. Istnieje wiele rodzajów kiełków - jedne są popularne, ...
Pestki dyni - cudowne ziarenka
Pestki dyni - cudowne ziarenka
Pestki dyni mają długą historię w  lecznictwie naturalnym. W praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ, którego wartości były raczej ignorowane. Stosowano je, jako środek w leczeniu pasożytów, ale nie tylko. Sprzyjały płodności, poprawiały wygląd cery i włosów i zapobiegały ...
Sa kolorowe i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć kiełki buraka do naszej diety?
Sa kolorowe i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć kiełki buraka do naszej diety?
Kiełki buraka należą do mniej znanych kiełków, nie hodowanych z nasion warzyw strączkowych. Wiele źródeł zalicza je wręcz do kategorii „microgreens”, czyli stadium pośredniego między faktycznym kiełkiem a rośliną. Najbardziej wyróżniającą cechą kiełków buraka jest bez wątpienia ich bardzo żywy, ...
Kasza orkiszowa – rozgrzewa i reguluje poziom cholesterolu
Kasza orkiszowa – rozgrzewa i reguluje poziom cholesterolu
Sklepowe półki uginają się od różnych odmian kasz i ziaren zbóż. Pośród nich znajdziemy znaną od tysiącleci, ale nieco zapomnianą kaszę orkiszową. Teraz powraca do łask i zyskuje coraz większe grono zwolenników. Nic w tym dziwnego, bo kasza orkiszowa charakteryzuje się wysoką zawartością cennych ...
Masz problemy z trawieniem? Sięgnij po kleik ryżowy domowej roboty
Masz problemy z trawieniem? Sięgnij po kleik ryżowy domowej roboty
Kleik ryżowy nie jest zbyt lubiany, przede wszystkim dlatego, że ma nijaki smak i kojarzy się z przykrymi dolegliwościami żołądkowymi. To nic innego jak rozgotowany ryż z dodatkiem soli. Można serwować go zarówno dorosłym, jak i małym dzieciom. Jest całkowicie bezpiecznym, zdrowym a przede ...
Te owoce powinny regularnie pojawiać się w jadłospisie całej rodziny
Te owoce powinny regularnie pojawiać się w jadłospisie całej rodziny
Cytrusy to rodzaj botaniczny, do którego zalicza się ponad 50 gatunków soczystych owoców, typowych dla ciepłego klimatu. W Polsce znamy jedynie te najpopularniejsze, eksportowane do wszystkich zakątków kuli ziemskiej, takie jak cytryny czy pomarańcze. Świat cytrusów jest jednak o wiele ...
Pasaż zakupowy