Bakalie – najlepszy zamiennik dla słodyczy!
Bakalie – najlepszy zamiennik dla słodyczy!
Bakalie kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia, będąc jednym z ważniejszych składników makowca, keksa czy kutii. Samo słowo pochodzi od tureckiego wyrażenia „bakkal”, które oznacza po prostu kupca. Skojarzenie jest dość prostolinijne - bakalie, czyli suszone owoce, rozpoczęły ...
Kasza kuskus – idealna dla sercowców i osób na diecie
Kasza kuskus – idealna dla sercowców i osób na diecie
Kasza kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem i poczekać aż napęcznieje, zwiększając tym samym swoją objętość. Kuskus stanowi źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, tiaminy i żelaza. W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z ...
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, to subtropikalna roślina o terapeutycznych właściwościach. Pomaga zwalczać nawet poważne dolegliwości ze strony układu nerwowego. Odżywia cały organizm, przede wszystkim skórę. A wspaniałym wyglądem oraz niesamowitym zapachem i smakiem karmi ...
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej najlepiej jednak spożywać na surowo. Mają wtedy najmniej kalorii, a najwięcej substancji ...
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Spośród wszystkich cytrusów, pomarańcze są najbardziej powszechne oraz cenione. Słodyczą pokonują grejpfruty i cytryny. Świeże mają zniewalający zapach. Zawierają do tego wiele substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego, trawiennego i odpornościowego.
Zdrowa pikantność na talerzu. Co jeszcze wiemy o papryce serrano?
Zdrowa pikantność na talerzu. Co jeszcze wiemy o papryce serrano?
Papryka serrano jest poważnym, choć mniej znanym konkurentem papryczek jalapeño i habanero. Wszystkie one zbiorczo określane są jako papryczki chili, czyli inaczej mówiąc pikantne. Właśnie owa wyrazista ostrość na języku jest jednym z najważniejszych powodów rosnącej popularności papryki ...
Grzyby shimeji – azjatycki sekret długowieczności
Grzyby shimeji – azjatycki sekret długowieczności
Grzyby specjalnie nie cieszyły się dobrą sławą, jednak coraz częściej włączamy je do naszego codziennego menu. Nic w tym dziwnego, bo poza oryginalnym smakiem, grzyby posiadają wiele cennych składników odżywczych. Do mało popularnych grzybów zaliczają się pochodzące z Japonii shimeji. Czym ...
Zaskakujące właściwości kimchi
Zaskakujące właściwości kimchi
Koreańskie kimchi to potrawa narodowa, która podczas pobytu w Korei przewinie się przez nasz stół niezliczoną liczbę razy, dodana praktycznie do każdego dania. Kimchi nie jest jednak zwyczajną przystawką, którą możemy zignorować lub równie dobrze spałaszować bez zastanowienia w przypływie ...
Sok z aceroli  - bomba witaminowa dla każdego!
Sok z aceroli - bomba witaminowa dla każdego!
Sok z aceroli nie jest może powszechnie znany, ale wśród naukowców cieszy się wyjątkową reputacją jako najbardziej zasobny w witaminę C sok owocowy na świecie! Jego spożywanie można przyrównać do intensywnej suplementacji, której efekty mają dalekosiężny wpływ na ludzkie zdrowie. Przekonaj ...
Mąka z samopszy i jej wyjątkowy potencjał zdrowotny
Mąka z samopszy i jej wyjątkowy potencjał zdrowotny
Mąka z samopszy powinna zagościć w każdym domu jako szlachetniejszy, a przede wszystkim zdrowszy zamiennik dla klasycznej mąki pszennej. Jest to pewien historyczny paradoks, zważywszy na fakt, że współczesna pszenica (Triticum aestivum) jest rzekomo udoskonalonym potomkiem samopszy ...
Pasaż zakupowy