Mąka owsiana – właściwości, skład, zastosowanie mąki owsianej
Mąka owsiana – cenny dodatek do każdego wypieku
Mąka owsiana należy do mniej znanych surowców piekarskich, choć nie jest ani droga, ani nietypowa, jeśli chodzi o właściwości fizyczne. Co ciekawe, bardziej niż my doceniają ją nawet Chińczycy, którzy przyrządzają z owsa swe słynne pierożki oraz makarony. Nawet w klasycznych europejskich ...
Mamałyga – właściwości, skład i wykorzystanie mamałygi
Mamałyga – kukurydziany przysmak z Rumunii
Mamałyga to tradycyjna rumuńska potrawa, ciesząca się coraz większą popularnością nie tylko w kraju Vlada Draculi, ale i całej Europie. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczna i przede wszystkim – bogata w witaminy i cenne składniki mineralne. Można ją ...
Mąka ryżowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki ryżowej
Mąka ryżowa – lekki i zdrowy azjatycki przysmak
Mąka ryżowa jest nierozerwalnie związana z kuchnią azjatycką. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza w Japonii, gdzie z jej wykorzystaniem tworzy się ulubiony narodowy przysmak - Mochi. Na bazie mąki ryżowej powstaje wiele pysznych naleśników, ciast, ciasteczek, makaronów oraz zup czy ...
Sos adżika – właściwości, skład i zastosowanie sosu adżika
Adżika – kaukaski przysmak na długowieczność
Region Kaukazu ma wiele do zaoferowania jeśli chodzi o kulinarne doznania. Jednym z nich jest sos adżika, który stanowi jeden z podstawowych składników wielu potraw kuchni gruzińskiej czy abchaskiej. Jednak sos również sam w sobie stanowi unikatowy i uniwersalny dodatek, który można ...
Tabbouleh – właściwości, skład i wykorzystanie tabbouleh
Tabbouleh – arabska sałatka
Tabbouleh to danie narodowe Libanu. Jako pomysł jest zaskakujące proste – ot, sałatka z warzyw i ziaren. Specyficzna mieszanka prostych i wyraźnych smaków daje jednak zaskakująco efektowny rezultat – na tyle atrakcyjny, że tabbouleh stał się inspiracją dla kucharzy na całym świecie, a ...
Ciasto filo – właściwości, skład i wykorzystanie. Przepis na ciasto filo
Ciasto filo – surowiec do słonych i słodkich wypieków
Ciasto filo bywa przez laików mylone z ciastem francuskim. Oba produkty można dziś wygodnie kupić w sklepie w wersji świeżej lub mrożonej i wielu ludzi traktuje je zamiennie. Faktycznie, oba odznaczają się płatkową konsystencją, łatwością wałkowania i wykrawania oraz ciekawym smakiem. ...
Ciasto francuskie – właściwości, skład i wykorzystanie. Przepis na ciasto francuskie
Ciasto francuskie – najlepsze, gdy domowej roboty!
Ciasto francuskie zostało wynalezione nad Loarą, prawdopodobnie w połowie XVII w. Sami Francuzi nazywają je „pâte feuilletée”, czyli ciastem płatkowym, ze względu na niezwykłą strukturę złożoną z dziesiątek warstw, które przechodzą od miękkich, ciągnących się, po suche, kruszące. Neutralne, a ...
Lokum ‒ właściwości i skład. Przepis na lokum
Lokum – kolorowe słodycze ze Wschodu
Według legendy lokum powstało na życzenie sułtana otomańskiego, który zlecił nadwornemu cukiernikowi przygotowanie smakołyku tak słodkiego, że nawet najbardziej oporne żony staną się uległe. Zafrasowany rzemieślnik połączył więc miód, orzechy i suszone owoce z mastyksem – naturalną gumą ...
Serek wiejski – właściwości, skład i zastosowanie serka wiejskiego
Serek wiejski – naturalne źródło białka
Serek wiejski stanowi podstawę niemalże każdego śniadania. Cieszy się nieustanną popularnością, przede wszystkim dlatego, ze jest naturalnym, niskoprzetworzonym wyrobem mlecznym, o wysokiej zawartości odżywczej. Serek wiejski jest nie tylko odżywczy i smaczny, ale również prosty w produkcji, ...
Trawa cytrynowa – właściwości, działanie i zastosowanie trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa – coś więcej niż orientalna przyprawa
Większość z nas zna trawę cytrynową z przepisów na dania i napoje kuchni azjatyckiej. Roślina ta w wielu z nich pojawia się jako nieodzowny dodatek, nadający potrawom orzeźwiające, cytrusowe wykończenie. Cytronela to jednak coś więcej niż tylko kolejna orientalna przyprawa.
Pasaż zakupowy