Dlaczego warto zbierać kasztany?
Dlaczego warto zbierać kasztany?
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ziemi kasztana, pofatyguje się, aby go podnieść i w kieszeni płaszcza zanieść do domu. Zarówno ...
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród grzybów. Nie bez powodu - prawdziwek wyróżnia się bowiem dostojnym wyglądem, pięknym zapachem i ...
Kiełki dyni – zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Kiełki dyni – zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w sklepach, są niezwykle łatwe do samodzielnego wyhodowania w warunkach domowych. Co ciekawe, kiełki dyni można nieraz znaleźć gotowe we wnętrzu kupionego warzywa!
Dynia – boskie warzywo
Dynia – boskie warzywo
Dynia zrobiła ogromną karierę w popkulturze. Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na to warzywo. Oprócz amerykańskiej tradycji Halloween, w kawiarniach możemy napić się dyniowej latte, a w restauracji zjeść dyniową zupę-krem. Ten jesienny szał ...
Zdrowie zaklęte w zielonych listkach. Co jeszcze wiemy o trybuli
Zdrowie zaklęte w zielonych listkach. Co jeszcze wiemy o trybuli
Zioła i przyprawy nie tylko nadają  smaku i aromatu naszym potrawom, ale także mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z takich roślin jest trybula, która nie jest zbyt popularna w naszym kraju. Jest łatwa w uprawie i powszechnie występuje, ale nadal jej nie doceniamy. Trybula ...
Sok z kapusty kiszonej  - pomaga czy szkodzi?
Sok z kapusty kiszonej - pomaga czy szkodzi?
Sok z kiszonej kapusty popularny jest zwłaszcza w środkowo-wschodniej części Europy, choć sam zwyczaj fermentowania kapusty pochodzi oryginalnie z Chin. Jako element sokoterapii, czyli pomysłu na odtruwanie organizmu z toksyn za pomocą napojów wyciskanych z warzyw i owoców, sok z kiszonej ...
Otręby owsiane – odchudzający produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni!
Otręby owsiane – odchudzający produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni!
Otręby owsiane zyskały sobie największą sławę i popularność pośród wszystkich rodzajów otrąb. W uproszczeniu można powiedzieć, że zawierają wszystko, co w ziarnie owsa najlepsze i jeszcze odznaczają się bardzo przyjemnym, orzechowym smakiem. I choć, owszem, otrębów owsianych nie powinno się ...
Mini owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto jeść aronię?
Mini owoc o wielkiej mocy. Dlaczego warto jeść aronię?
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko ...
Numer1 wśród warzyw? Ziemniaki!
Numer1 wśród warzyw? Ziemniaki!
Ziemniak jest obecnie najpopularniejszym warzywem na świecie. Możemy go spotkać w wielu formach i odmianach. Kryją go w sobie frytki podawane w barach szybkiej obsługi, chrupiące placki, zapiekanki okraszone żółtym serem, a nawet słynne domowe posiłki takie, jak pyzy, kopytka czy zupy. ...
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową?
Smaczna i zdrowa. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę kalafiorową?
Zupy od zawsze zajmowały ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni, dlatego możemy poszczycić się ich dużą różnorodnością. Najlepiej smakują w sezonie jesienno-zimowym, bo doskonale rozgrzewają, są niezwykle zdrowe i świetnie smakują. Można je zrobić z niemal każdego warzywa. Zupa ...
Pasaż zakupowy