Fondue – właściwości, skład i rodzaje fondue
Fondue – szwajcarski przysmak w ciekawych wariantach
Słowo „fondue” brzmi bardzo szlachetnie i elegancko, ale w rzeczywistości jest jedynie stroną bierną francuskiego czasownika „fondre” czyli topić. Jako nazwa dania po raz pierwszy pojawiła w 1735 r. za sprawą Vincenta La Chapelle, szefa kuchni znad Loary, który gotował dla arystokracji na ...
Olej kukurydziany - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej kukurydziany?
Olej kukurydziany – średniak wśród tłuszczów roślinnych
Olej kukurydziany to stosunkowo nowy wynalazek, który w ostatnim stuleciu nabrał olbrzymiego znaczenia gospodarczego. Jest to cenne biopaliwo i odżywcza pasza dla zwierząt, a przede wszystkim zaś cenny produkt spożywczy popularny ze względu na niską cenę. Gotowanie z olejem kukurydzianym ...
Kisiel – właściwości, skład i wykorzystanie kisielu
Kisiel – słodka i zdrowa przekąska dla każdego
Kisiel to popularny deser, którym zajadają się nie tylko dzieci, ale również dorośli. Charakteryzuje się on półpłynną konsystencją i kwaskowatym smakiem. Nie dość, że domowy kisiel jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny, to na dodatek banalnie łatwy w przygotowaniu. Jaki jest sekret tego ...
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Obecnie ciężko sobie wyobrazić świat bez pomidorów. Warzywa te odpowiadają za niepowtarzalny smak wielu dań, a nawet zdążyły się wpisać w warzywną „popkulturę” dzięki temu, że wchodzą w skład kultowego ketchupu. Czym byłby domowy obiad bez pomidorowej, której „nie da się nie lubić”? Jak ...
Sos pomidorowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu pomidorowego
Sos pomidorowy – pyszny dodatek do makaronu i pizzy
Sos pomidorowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych na świecie dodatków do makaronu, pizzy i innych dań. Potrawy z sosem pomidorowym są jedzone w niemal każdej części globu. Nic dziwnego. Sos pomidorowy jest bowiem bardzo łatwy w przygotowaniu, a w wersji podstawowej jest ...
Sałata zielona warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze sałaty zielonej
Zielona sałata – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku, czyli o zwyczajnej sałacie zielonej (inaczej masłowej, maślanej lub siewnej), kiedyś zdecydowanie ...
Paprykarz – właściwości i skład. Przepis na paprykarz
Paprykarz – szczeciński towar eksportowy
Jedni go lubią, inni nie znoszą. Jedno jest pewne: pod koniec minionej epoki paprykarzem zajadał się każdy. Niespotykany smak i oryginalny skład tej polskiej rybnej konserwy sprawił, że zajadała się nim cała Polska, co więcej – trafił nawet do zagranicznych sklepów. Jaka jest jego
Rzodkiew arbuzowa warzywo – właściwości, witaminy, wartości odżywcze rzodkwi arbuzowej
Rzodkiew arbuzowa – warzywo, które wyhodujesz w ogródku
Rzodkiew arbuzowa to jedna z najciekawszych odmian japońskiej rzodkwi Daikon (Raphanus sativus). Chińska nazwa rośliny brzmi „ShinRi-Mei” i oznacza dosłownie „piękno w sercu”. Jest to dość bezpośrednie porównanie, dla zrozumienia którego wystarczy jedną arbuzową rzodkiewkę przekroić w ...
Cebula dymka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli dymki
Cebula dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka wciąż pozostaje w cieniu popularnej cebuli. Niesłusznie. Jej prozdrowotne właściwości wcale nie są mniejsze niż w przypadku Allium cepa, a do tego nie musimy ronić łez przy jej siekaniu. Smak dymki jest o wiele słodszy i delikatniejszy, zaś wyrastający z niej młody szczypiorek ...
Cukier waniliowy przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie cukru waniliowego
Cukier waniliowy – naucz się z niego dobrze korzystać!
Cukier waniliowy należy do podstawowego zasobu spożywczego każdego miłośnika słodkich wypieków. Co ciekawe, jest to produkt typowy dla Europy i Stanów Zjednoczonych – poza ich granicami jest bardzo trudny do kupienia. Niestety, jak podają analizy rynkowe, jedynie 1% produktów o smaku ...
Pasaż zakupowy