Mąka kokosowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki kokosowej
Mąka kokosowa – pachnąca, bezglutenowa i z mnóstwem błonnika
Produkty mączne, a więc i sama mąka, to podstawa naszej rodzimej kuchni. Niestety mąka nie zawsze i nie każdemu służy. Klasyczna mąka pszenna, choć jest niezawodna w gotowaniu i pieczeniu, może alergizować, podnosić ciśnienie krwi czy niekorzystnie wpływać na metabolizm. W poszukiwaniu ...
Bataty warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze batatów
Bataty - wspierają wzrok i wzmacniają skórę
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo warzywo rodem z tropików nie jest z kartoflem w żaden sposób spokrewnione. Jego bulwa ma jednakże ...
Kapusta kiszona – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie kapusty kiszonej
Kapusta kiszona – najlepsza na osłabienie odporności
Polacy słyną z produkcji i zajadania kiszonek. Wśród nich, na równi z ogórkami, prym wiedzie kiszona kapusta – tradycyjna i zdrowa. Korzyści z jedzenia kiszonej kapusty są wielorakie, a przy tym ma ona uniwersalne zastosowanie w kuchni. Obiadowa surówka to dopiero początek całej listy ...
Mangold warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze mangoldu
Mangold – burak w kolorach tęczy
Mangold określony czasem nazwą „burak szpinakowy” nie jest w Polsce zbyt popularny, a w handlu ciężko go dostać. Większym zainteresowaniem cieszy się wśród właścicieli działek, którzy amatorsko uprawiają go na swoim kawałku ziemi. Młode liście są niezwykle miłe dla oka dzięki różnokolorowym ...
Orzechy pekan - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Orzechy pekan - wzmacniają włosy i paznokcie
Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej stanowiły ważny składnik diety Indian. Orzechy pekan mają w sobie, jak każde orzechy, mnóstwo ...
Patison warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze patisona
Patison – warzywo z odległej galaktyki
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona z dynią roślina nie tylko egoztycznie prezentuje się na talerzu, lecz także pomaga schudnąć, ...
Ser pleśniowy - właściwości, skład i zastosowanie sera pleśniowego
Tajemnice sera pleśniowego
Sery pleśniowe cieszą się coraz większą popularnością. Zaliczane są do produktów eleganckich, a nawet ekskluzywnych. Ten wykwintny przysmak kojarzony jest z Francją i najlepiej smakuje w połączeniu z różnymi owocami i czerwonym winem. Stanowią również składnik wielu sałatek, kanapek czy ...
Granat owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze granatu
Granat – rajski owoc miłości i długowieczności
Jeśli mowa jest o rajskim owocu, to do głowy wcale nie powinno przychodzić nam jabłko, ale właśnie granat – wychwalany od czasów glinianych tabliczek i papirusu. Na swoją sławę zasłużył dzięki właściwościom leczniczym i odmładzającym. Współcześnie wiemy już, że granat rzeczywiście zawiera ...
Pieprz cytrynowy przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie pieprzu cytrynowego
Pieprz cytrynowy – egzotyczna przyprawa, którą możesz przyrządzić samodzielnie!
Pieprz cytrynowy nie jest wbrew pozorom nietypową odmianą pieprzu o cytrusowym posmaku. Popularna przyprawa w najbardziej podstawowej formie jest po prostu mieszanką czarnego pieprzu mielonego razem z wysuszoną skórką cytrynową. W zależności od przepisu pieprz cytrynowy może jednak również ...
Dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, ...
Pasaż zakupowy