Ziemniaki warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ziemniaków
Ziemniak – numer 1 wśród warzyw
Ziemniak jest obecnie najpopularniejszym warzywem na świecie. Możemy go spotkać w wielu formach i odmianach. Kryją go w sobie frytki podawane w barach szybkiej obsługi, chrupiące placki, zapiekanki okraszone żółtym serem, a nawet słynne domowe posiłki takie, jak pyzy, kopytka czy zupy. ...
Rokitnik owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rokitnika
Rokitnik - obniża poziom cholesterolu
Nieduże, intensywnie pomarańczowe owoce rokitnika przypominają owoce jarzębiny. Niestety, w przeciwieństwie do tej ostatniej, rokitnika nie tak łatwo spotkać. W Polsce, i w ogóle w Europie, jest rośliną rzadko występującą i pomijaną w uprawie. A powinniśmy ją docenić chociażby ze względu na ...
Ryby – właściwości, skład i wykorzystanie ryb
Ryby – samo zdrowie?
Ryby to gromada zwierząt, do której zalicza się ponad 32 tysiące gatunków. Choć tylko niewielka część z ryb uznawana jest za pokarm ludzki, mają one w wielu regionach świata kluczowe znaczenie jako składnik diety. Dla zobrazowania skali konsumpcji warto podać, że 2015 r. na świecie zjedzono prawie ...
Ayran – właściwości i skład. Przepis na ayran
Ayran – zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia
Ayran to napój, który Turcy piją od stuleci. Nic dziwnego, bo to doskonały sposób na ochłodzenie w gorący dzień, a przy tym – jak głosi wiele podań – sekret urody tamtejszych kobiet. W Turcji ayran uchodzi za jeden z najzdrowszych napojów. Czy rzeczywiście ma w sobie tyle cennych ...
Głóg owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze głogu
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że podczas spaceru nie sposób minąć ten krzew obojętnie. Nie poprzestawajmy jednak na samym podziwianiu, ...
Dynia warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze dyni
Dynia – boskie warzywo
Dynia zrobiła ogromną karierę w popkulturze. Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na to warzywo. Oprócz amerykańskiej tradycji Halloween, w kawiarniach możemy napić się dyniowej latte, a w restauracji zjeść dyniową zupę-krem. Ten jesienny szał ...
Rzodkiew biała warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rzodkwi białej
Rzodkiew biała – lepsza wersja rzodkiewki
Rzodkiew niejedno ma imię, kolor, kształt i smak. A jednak w polskiej kuchni najbardziej przyjęła się mała, intensywnie różowa rzodkiewka. O pozostałych odmianach niewiele się mówi. Nadszedł zatem najwyższy czas, aby docenić rzodkiew białą!
Grzyby shimeji – opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby shimeji ciekawostki
Grzyby shimeji – azjatycki sekret długowieczności
Grzyby specjalnie nie cieszyły się dobrą sławą, jednak coraz częściej włączamy je do naszego codziennego menu. Nic w tym dziwnego, bo poza oryginalnym smakiem, grzyby posiadają wiele cennych składników odżywczych. Do mało popularnych grzybów zaliczają się pochodzące z Japonii shimeji. Czym ...
Syrop z agawy – właściwości, skład i zastosowanie syropu z agawy
Syrop z agawy – smaczny, słodki i niekoniecznie najzdrowszy
Syrop z agawy to jeden z najpopularniejszych słodzików zastępujących cukier. Zawdzięczamy go, jak się łatwo domyśleć, agawom – amerykańskim sukulentom, których liście przed samym kwitnieniem są szczególnie bogate w węglowodany. Zebrane w czas wykorzystywane są powszechnie do produkcji ...
Jabłko owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jabłka
Jabłko – powszechne, zdrowe i przydatne w kuchni
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia, a także wspomagają regenerację organizmu. Są powszechne i tanie, jedzmy ...
Pasaż zakupowy