Mleko konopne – właściwości, skład i zastosowanie mleka konopnego
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne powoli wypiera mleko sojowe jako alternatywa dla krowiego nabiału. W Australii popyt na nie rośnie lawinowo, skłaniając rolników do zawierania pierwszych na tym kontynencie spółdzielni. Prowadzone są już nawet badania nad opracowaniem metody pasteryzacji konopnego mleka, tak, ...
Pigwa owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pigwy
Pigwa – na przeziębienie, grypę i piękną cerę
Łączy to co najlepsze z jabłoni, gruszy i cytryny. W formie surowej jest twarda i kwaśna. Za to do przetworów nadaje się idealnie. Pigwa zasługuje na uwagę również ze względu na swoje właściwości lecznicze. Poznaj je i dowiedz się, jakie przetwory z pigwy są najsmaczniejsze.
Kasztany - właściwości i zastosowanie. Na co pomagają kasztany?
Dlaczego warto zbierać kasztany?
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ziemi kasztana, pofatyguje się, aby go podnieść i w kieszeni płaszcza zanieść do domu. Zarówno ...
Serek homogenizowany – właściwości, skład i zastosowanie serka homogenizowanego
Serek homogenizowany szkodliwy dla zdrowia?
Serek homogenizowany dla wielu osób stanowi podstawę każdego śniadania. Można go jeść na słodko, w wersji wytrawnej, albo też wkomponować w niego ulubione dodatki. Charakteryzuje się on lekką i delikatną konsystencją. Jednak trzeba bardzo uważać, bo serek homogenizowany może też negatywnie ...
Pszenica frikeh - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenica frikeh ciekawostki
Frikeh – najzdrowsza forma pszenicy
Frikeh to tradycyjne zboże, które wraca do łask na fali zainteresowania dietą etniczną i zdrową żywnością. Pomimo egzotycznej nazwy nie mówimy jednak o dawno zapomnianym gatunku, ale o niedojrzałej, zielonej pszenicy, którą poddano procesowi prażenia. W Egipcie, Libanie, Syrii i Jordanii ...
Fasola czarne oczko warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli czarne oczko
Fasola czarne oczko – egzotyczna roślina strączkowa
Fasola czarne oczko zwana bywa też groszkiem czarne oczko ze względu na swój dość nietypowy kształt. Angielską nazwę tego strączkowego warzywa – Black Eyed Peas – rozsławiła pod koniec XX w. amerykańska grupa hip-hopowa. Ale nietypowe fasole zasługują na uznanie przede wszystkim jako ...
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę śniadanie pominąć albo przełożyć na popołudnie. Jeżeli już uda nam się przygotować prostą kanapkę, ...
Kasza jęczmienna (perłowa, pęczak) - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza jęczmienna
Perłowa czy pęczak? Poznaj zalety kaszy jęczmiennej
Według badania przeprowadzonego w 2016 r. przez Federację Branżowych Producentów Rolnych, aż 70% polskich mam chętnie gotuje rodzinie kaszę jęczmienną jako dodatek do obiadu. W tym rankingu kasza jęczmienna ustąpiła popularnością jedynie kaszy gryczanej.
Nektarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze nektarynek
Nektarynki – samo zdrowie!
Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, to co je wyróżnia, to delikatna, cienka skórka, gładka powierzchnia owocu i bardziej soczysty miąższ... Zachęcające, prawda? Nektarynki są też słodsze niż brzoskwinie. Kojarzą się z upalnym latem, bo świetnie służą jako element prowiantu na ...
Płatki drożdżowe – właściwości, skład i wykorzystanie płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe – dodadzą Ci energii, pomogą urodzie!
Płatki drożdżowe to produkt znany przede wszystkim weganom. W diecie bezmięsnej bywa stosowany jako substytut sera – zarówno w kontekście smakowym, jak i odżywczym. Co ciekawe, drożdże w różnych formach bywają powszechnie konsumowane na całym świecie, same płatki drożdżowe są ich nieaktywną ...
Pasaż zakupowy