Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory smakowe powodują, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Na szczęście dobroczynne działanie ...
Działa przeciwzapalnie i usuwa toksyny z organizmu. Całkiem sporo, jak na tak mały owoc
Działa przeciwzapalnie i usuwa toksyny z organizmu. Całkiem sporo, jak na tak mały owoc
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest bardzo smaczna, dlatego podbija nasze stoły i podniebienia. Owoce borówki cenione są również ...
Chroni nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Chroni nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
17 najlepszych źródeł białka dla wegan i wegetarian
17 najlepszych źródeł białka dla wegan i wegetarian
Białko to kluczowy składnik pokarmowy, którego organizm ludzki potrzebuje do wzrostu, regeneracji i realizacji podstawowych funkcji biologicznych. Najlepszym źródłem pełnowartościowego białka są produkty pochodzenia zwierzęcego. Czy wyrzekanie się ich musi więc oznaczać ubytek na zdrowiu? Z ...
Fasolka szparagowa zadba o układ kostny i ochroni przed rakiem!
Fasolka szparagowa zadba o układ kostny i ochroni przed rakiem!
Jednym z obowiązkowych składników mrożonych warzyw na patelnię jest fasolka szparagowa. W takiej formie możemy się nią cieszyć w czasie zimy. Wczesnym latem jest dostępna w wersji świeżej i konkuruje ze szparagami o miano najsmaczniejszego warzywa sezonu. Okazuje się jednak, że nie tylko ...
Odkwasza organizm i wspiera odchudzanie. Co jeszcze dobrego oferuje cukinia?
Odkwasza organizm i wspiera odchudzanie. Co jeszcze dobrego oferuje cukinia?
Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Warto docenić cukinię z racji jej bogatych zalet dietetycznych i wszechstronnego zastosowania w kuchni.
Poziomki, czarne jagody, maliny i jeżyny… teraz jest ich czas!
Poziomki, czarne jagody, maliny i jeżyny… teraz jest ich czas!
Owoce leśne to kategoria umowna określająca owoce dziko rosnące w lasach klimatu umiarkowanego. Logicznie więc zalicza się do niej poziomki, czarne jagody, borówki brusznice, maliny i jeżyny, choć w niektórych komercyjnych mieszankach pojawiają się dodatkowo także czerwone porzeczki oraz ...
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Obecnie ciężko sobie wyobrazić świat bez pomidorów. Warzywa te odpowiadają za niepowtarzalny smak wielu dań, a nawet zdążyły się wpisać w warzywną „popkulturę” dzięki temu, że wchodzą w skład kultowego ketchupu. Czym byłby domowy obiad bez pomidorowej, której „nie da się nie lubić”? Jak ...
Bakłażan kryje w sobie substancje, które mogą pokonać raka!
Bakłażan kryje w sobie substancje, które mogą pokonać raka!
Warzywo? Owoc? Z czym to podawać? Tego typu pytania mogą wprawić nas w zakłopotanie, kiedy w centrum zainteresowania pojawia się roślina, której kulinarna historia budzi sprzeczne emocje. Najnowsze badania pokazują jednak, że bakłażan kryje w sobie wiele składników cennych dla naszego ...
Czereśnie, pomidory, porzeczki... Lipiec to ich czas!
Czereśnie, pomidory, porzeczki... Lipiec to ich czas!
Lipiec to piękny czas – dojrzewają owoce i warzywa, ich ceny spadają! O tej porze roku mamy ich prawdziwy wysyp. W lipcu pojawiają się – niedostępne o innej porze roku – porzeczki i agrest. Stragany uginają się pod ciężarem świeżych truskawek, czereśni, brzoskwiń czy pomidorów. Choć wszyscy ...