Mąka jęczmienna – właściwości, skład i zastosowanie mąki jęczmiennej
Mąka jęczmienna – idealna do zdrowych wypieków!
Mąka jęczmienna należy do mniej znanych, acz finansowo przyjaznych substytutów dla mąki pszennej, który ma bardzo szerokie kuchenne zastosowanie. Wyróżniamy przy tym jej dwie odmiany – ciemną, czyli pełnoziarnistą, powstałą z mielenia całych ziaren jęczmienia oraz jasną, produkowaną z ...
Mąka jaglana – właściwości, skład i zastosowanie mąki jaglanej
Mąka jaglana – największy przyjaciel chorych na celiakię
Mąka jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa – zboża, które w Polsce należy niestety do zapomnianych. A szkoda, bowiem ta jedna z najstarszych użytkowych traw znanych ludzkości cechuje się niezwykłą odpornością na niesprzyjające warunki atmosferyczne, dojrzewając w pełni zaledwie w ciągu 60 ...
Paella – właściwości, skład i rodzaje paelli
Paella – królowa hiszpańskiej kuchni
Kuchnia hiszpańska jest jedną z najbardziej wyrazistych, różnorodnych a przy tym najzdrowszych i najsmaczniejszych kuchni na świecie. W całym kraju można zajadać się tapas, owocami morza czy oryginalnymi serami. Jednak na tamtejszych stołach króluje paella – prawdziwa wizytówka hiszpańskiej ...
Mąka żytnia – właściwości, skład i zastosowanie mąki żytniej
Mąka żytnia – najlepszy surowiec na chleb!
Mąka żytnia w powszechnej opinii traktowana bywa jak przysłowiowy ubogi krewny mąki pszenicznej. Jest bowiem ciemniejsza, mniej elastyczna, a na dodatek ma charakterystyczny smak, który faktycznie stwarza różnicę w wypiekach – zwłaszcza, jeśli do porównania wykorzystamy bezsmakową niemal ...
Pilaw – właściwości, skład i rodzaje pilaw
Pilaw – ryż na wiele sposobów
W Europie pilaw zdecydowanie ustępuje w popularności włoskiemu rizotto. Jeśli jednak rozejrzeć się po świecie, okazuje się, że ryż „na sucho” ma o wiele większe grono zwolenników niż w wersji kremowej. Co ciekawe, każda kultura rozwinęła swoją własną wersję potrawy, czego dowodem jest ...
Miechunka owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze miechunki
Miechunka – jadalna ozdoba ogrodów i talerzy
W elegantszych restauracjach bywają ozdobnym dodatkiem do dań, który wciąż budzi konsternację wśród klientów. Wielu pozostawia miechunkę nietkniętą, odmawiając sobie przyjemności zjedzenia tej słodko-gorzkiej pyszności, obfitującej w substancje prozdrowotne. Jeśli chcemy nadrobić ...
Ser manchego – właściwości, skład i zastosowanie sera manchego
Ser manchego – hiszpański smakołyk z La Manchy
Z czym najbardziej kojarzy się hiszpański region Kastylia La Mancha? Chyba każdy zna słynną powieść Cervantesa o dzielnym, ale z wybujałą wyobraźnią rycerzu Don Kichocie. To właśnie tam szlachcić ten walczył z wyimaginowanymi wiatrakami. Jednak z La Manchy pochodzi także inny hiszpański ...
Czosnek niedźwiedzi - właściwości, skład i zastosowanie czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi – zdrowie z lasu
Legendy głoszą, że czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą niedźwiedzie zjadają po przebudzeniu. Nic w tym dziwnego. Podobno czosnek ten jest źródłem nadludzkiej, niedźwiedziej siły.  Współcześnie roślina ta ceniona jest za niepowtarzalne walory smakowe i zdrowotne.
Sos pesto – właściwości, skład i zastosowanie sosu pesto
Pesto – włoski sos na kilka sposobów
Pesto to wyjątkowy sos włoski, który w zależności od osoby go przygotowującej może przybierać inną formę. Każda włoska rodzina ma swój własny, wyjątkowy przepis na ten przysmak. Mieszkańcy Genui, ojczyzny sosu pesto, tak bardzo uwielbiają swój sos, że co dwa lata organizują w swoim ...
Sos remoulade ‒ właściwości, skład i zastosowanie sosu remoulade
Sos remoulade ‒ pomysł na urozmaicenie przyjęć
Klasyczny sos remoulade uważany jest powszechnie za wynalazek francuski, ale tak naprawdę pojawia się on w różnych częściach świata, w nieco innych wariantach. Wspólną ich cechą jest majonezowa baza; wyróżnikami są dodatki smakowe, które decydują zwykle o barwie i konsystencji. Serwowany na ...
Pasaż zakupowy