Kiełki amarantusa – różowe źródło witamin i minerałów
Kiełki amarantusa – różowe źródło witamin i minerałów
Kiełki to młode rośliny, które zawierają wysokie stężenie wielu ważnych enzymów, witamin i minerałów. Chociaż dostępne są przez cały rok, po kiełki bardzo chętnie sięgamy wiosną, gdy nasz organizm potrzebuje regeneracji i odnowy witalnej. Istnieje wiele rodzajów kiełków - jedne są popularne, ...
Pestki dyni - cudowne ziarenka
Pestki dyni - cudowne ziarenka
Pestki dyni mają długą historię w  lecznictwie naturalnym. W praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ, którego wartości były raczej ignorowane. Stosowano je, jako środek w leczeniu pasożytów, ale nie tylko. Sprzyjały płodności, poprawiały wygląd cery i włosów i zapobiegały ...
Sa kolorowe i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć kiełki buraka do naszej diety?
Sa kolorowe i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć kiełki buraka do naszej diety?
Kiełki buraka należą do mniej znanych kiełków, nie hodowanych z nasion warzyw strączkowych. Wiele źródeł zalicza je wręcz do kategorii „microgreens”, czyli stadium pośredniego między faktycznym kiełkiem a rośliną. Najbardziej wyróżniającą cechą kiełków buraka jest bez wątpienia ich bardzo żywy, ...
Kasza orkiszowa – rozgrzewa i reguluje poziom cholesterolu
Kasza orkiszowa – rozgrzewa i reguluje poziom cholesterolu
Sklepowe półki uginają się od różnych odmian kasz i ziaren zbóż. Pośród nich znajdziemy znaną od tysiącleci, ale nieco zapomnianą kaszę orkiszową. Teraz powraca do łask i zyskuje coraz większe grono zwolenników. Nic w tym dziwnego, bo kasza orkiszowa charakteryzuje się wysoką zawartością cennych ...
Masz problemy z trawieniem? Sięgnij po kleik ryżowy domowej roboty
Masz problemy z trawieniem? Sięgnij po kleik ryżowy domowej roboty
Kleik ryżowy nie jest zbyt lubiany, przede wszystkim dlatego, że ma nijaki smak i kojarzy się z przykrymi dolegliwościami żołądkowymi. To nic innego jak rozgotowany ryż z dodatkiem soli. Można serwować go zarówno dorosłym, jak i małym dzieciom. Jest całkowicie bezpiecznym, zdrowym a przede ...
Te owoce powinny regularnie pojawiać się w jadłospisie całej rodziny
Te owoce powinny regularnie pojawiać się w jadłospisie całej rodziny
Cytrusy to rodzaj botaniczny, do którego zalicza się ponad 50 gatunków soczystych owoców, typowych dla ciepłego klimatu. W Polsce znamy jedynie te najpopularniejsze, eksportowane do wszystkich zakątków kuli ziemskiej, takie jak cytryny czy pomarańcze. Świat cytrusów jest jednak o wiele ...
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory smakowe powodują, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Na szczęście dobroczynne działanie ...
Agar-agar – wegański zamiennik żelatyny
Agar-agar – wegański zamiennik żelatyny
Co to jest: substancja świetnie rozpuszczalna w gorącej wodzie, ale nie w zimnej, tworząca przezroczyste żele i wykorzystywana szeroko w przemyśle spożywczym, a do tego bezpieczna dla człowieka? Stosuje się ją tez jako wegański zamiennik żelatyny – czy ta wskazówka już bardziej naprowadza? ...
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne powoli wypiera mleko sojowe jako alternatywa dla krowiego nabiału. W Australii popyt na nie rośnie lawinowo, skłaniając rolników do zawierania pierwszych na tym kontynencie spółdzielni. Prowadzone są już nawet badania nad opracowaniem metody pasteryzacji konopnego mleka, tak, ...
Dlaczego warto jeść chleb orkiszowy?
Dlaczego warto jeść chleb orkiszowy?
Chleb orkiszowy w ostatnich latach podbija lokalne piekarnie usiłujące zaproponować klientom zdrowsze alternatywy dla klasycznego białego pieczywa. Lżejszy i mniej wyrazisty w smaku niż klasyczny chleb razowy, jest szeroko akceptowany przez większość fanów pszenicy. Najczęściej pieczony na ...
Pasaż zakupowy