Mąka z żołędzi – słodko-orzechowy smak na talerzu
Mąka z żołędzi – słodko-orzechowy smak na talerzu
Mąka z żołędzi była jednym z podstawowych elementów diety Indian Północnoamerykańskich, którzy nie znali jeszcze pszenicy. Dziś jako klasyczna zdrowa żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród ludzi próbujących walczyć z dominacją wysoce przetworzonych, małowartościowych ...
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy – naucz się z nią gotować!
Mąka z ciecierzycy jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej od setek lat. Uważa się ją wręcz za wspólnym mianownik łączący poszczególne regiony o dość różnej tradycji kulinarnej. Poza Indiami mąka z ciecierzycy jest bardzo popularna także w Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie oraz w ...
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Według jednej z baśni braci Grimm, roszpunka była cenną rośliną rosnącą w ogrodzie pewnej czarownicy. Historia tego warzywa pokazuje, że przepadał za nią król francuski i amerykański prezydent. Jest ono jedną z najzdrowszych odmian sałaty – zawiera tyle witaminy C, co cytryna, zaś pod ...
Ocet z kombuchy – ekologiczny, łagodny i zdrowy!
Ocet z kombuchy – ekologiczny, łagodny i zdrowy!
Ocet z kombuchy to jeden z tych szczęśliwych przypadków kulinarnych, kiedy pożywienie się psuje, a dzięki temu nabiera dodatkowych walorów zdrowotnych. Surowcem podstawowym sama kombucha – herbaciany napój przygotowany na bazie galaretowatego „grzybka” japońskiego łączącego kultury bakterii ...
Kwas chlebowy – doskonale nawadnia i gasi pragnienie
Kwas chlebowy – doskonale nawadnia i gasi pragnienie
Jego nazwa może odstraszać, ale aktualnie kwas chlebowy powraca do łask. Napój ten znany był i doceniany już tysiąc lat temu. Ceniony jest nie tylko za swoje właściwości prozdrowotne, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Poza tym, jest banalnie łatwy w przygotowaniu. Czym zatem jest kwas ...
Oscypek – polski skarb narodowy
Oscypek – polski skarb narodowy
Oscypek – my Polacy pękamy z dumy z racji posiadania tak niepowtarzalnego, górskiego przysmaku. Nie ma się co dziwić, ten unikatowy ser stanowi swoistą wizytówkę naszego kraju – zaklęty w nim jest aromat górskich łąk, pastwisk i hal. To chyba jeden z niewielu naszych produktów lokalnych, ...
Masło migdałowe – zdrowszy zamiennik tradycyjnego masła
Masło migdałowe – zdrowszy zamiennik tradycyjnego masła
Migdały należą do grupy najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych orzechów na świecie. Wszystko dlatego, że zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nic zatem dziwnego, że pochodne od nich produkty również zaliczają się do tzw. superfoods. Jednym z nich jest masło migdałowe, ...
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej najlepiej jednak spożywać na surowo. Mają wtedy najmniej kalorii, a najwięcej substancji ...
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Rodzina roślin strączkowych odkrywa przed nami wiele barw, kształtów i rozmiarów. Skuszeni kolorową soczewicą i modną cieciorką, rzadziej sięgamy po klasykę. Warto sobie o niej przypomnieć! W pierwszej kolejności polecamy białą fasolę, gdyż jest ona prawdziwym skarbem polskich gruntów.
Kasza bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur jest jednym z podstawowych surowców kulinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), które najpierw gotuje się, suszy, a później rozgniata. Poza bulgurem, z durum powstają również ...
Pasaż zakupowy