Mąka kasztanowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki kasztanowej
Mąka kasztanowa – najsmaczniejsza z mąk?
Mąka kasztanowa jest typowo włoskim specjałem gastronomicznym, choć owoce kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) są znanym i cenionym przysmakiem na różnych kontynentach. Jako produkt bezglutenowy, mąka kasztanowa należy do kategorii zdrowej żywności polecanej zwłaszcza alergikom, ale ...
Szakszuka – właściwości i skład. Przepis na szakszukę
Szakszuka – jajecznica w orientalnym wydaniu
Szakszuka to rodzaj sytej potrawy na bazie pomidorów, papryki, cebuli i czosnku, z dodatkiem jajek, zazwyczaj serwowanej na śniadanie. Chociaż kojarzona jest z kuchnią żydowską, tak naprawdę pochodzi z Tunezji, ale zajadają się nią również w innych krajach północno-zachodniej Afryki.
Patison warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze patisona
Patison – warzywo z odległej galaktyki
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona z dynią roślina nie tylko egoztycznie prezentuje się na talerzu, lecz także pomaga schudnąć, ...
Pomidor warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomidora
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Obecnie ciężko sobie wyobrazić świat bez pomidorów. Warzywa te odpowiadają za niepowtarzalny smak wielu dań, a nawet zdążyły się wpisać w warzywną „popkulturę” dzięki temu, że wchodzą w skład kultowego ketchupu. Czym byłby domowy obiad bez pomidorowej, której „nie da się nie lubić”? Jak ...
Winogrona owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze winogron
Winogrona - owoce, które przedłużają życie
Zaczniemy od banalnego stwierdzenia: winogrona nie tylko ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale są przede wszystkim zdrowe, więc warto je jeść. Na co dzień być może spożywamy więcej produkowanych z nich przetworów: wina, oleju z pestek, octu, świeżych soków czy rodzynek. A do naszego menu ...
Szpinak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze  szpinaku
Szpinak – zielona bomba witaminowa
Choć szpinak na trwałe już zakorzenił się w polskiej kuchni, jego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku Maurowie przywieźli aromatyczne zielone liście z Persji na Sycylię. Do dnia dzisiejszego jednak na 8 milionów ton szpinaku produkowanego rocznie w skali świata, aż 7 milionów ...
Flatbread – właściwości, skład i rodzaje flatbreadu
Flatbread – czyli alternatywa dla pizzy
„Flatbread” w języku angielskim oznacza płaski chleb i w sumie trudno do tej definicji coś dodać. Zdaniem archeologów jest to wręcz najwcześniejsza i najbardziej prymitywna forma chleba, do przygotowania której nie potrzeba było nawet pieca. Nic więc dziwnego, że flatbread ma tyle narodowych wersji ...
Zupa pho – właściwości i skład. Przepis na zupę pho
Zupa pho – niemy świadek historii Wietnamu
Zupa pho powstała w północnym Wietnamie około 1900 roku. Na południu kraju pojawiła się dopiero pół wieku później. Wraz z uchodźcami po wojnie w Wietnamie dotarła do USA, Kanady i krajów europejskich, gdzie zdobyła uznanie miejscowych. Smak zupy pho doceniono także w rankingu CNN ‘’50 ...
Caponata – właściwości, skład i rodzaje caponaty
Caponata – włoski afrodyzjak
Caponata to sycylijskie danie, które ze względu na obecność bakłażana jest uznawane za potrawę o właściwościach afrodyzjakalnych. Wersji caponaty nie sposób zliczyć. Obecnie mówi się o 33 odmianach tego przysmaku. Współcześnie caponata znana jest jako smaczna przystawka do dań rybnych, ...
Burak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze buraka
Burak – sprzymierzeniec anemików
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Pasaż zakupowy