Kalarepa odtruje organizm i ochroni nas przed rakiem
Kalarepa odtruje organizm i ochroni nas przed rakiem
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa pozwala odtruć organizm, ochronić nas przed rakiem, a oprócz tego mogą ją bez obaw spożywać cukrzycy ...
Najzdrowsze warzywo na świecie? Rukiew wodna!
Najzdrowsze warzywo na świecie? Rukiew wodna!
O rukwi wodnej ostatnimi czasy zrobiło się głośno na świecie. Roślina, której niesamowite właściwości doceniano w minionych wiekach, obecnie wygrywa wszystkie rankingi superżywności i stała się prawdziwą gwiazdą botaniki. Wszystko za sprawą eksperymentu przeprowadzonego przez amerykańskich ...
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera odpowiedni dla człowieka zestaw aminokwasów. Dodatkowo ma dużo zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Jednak należy pamiętać, że mleko sojowe mimo swoich zalet, ...
Otręby kukurydziane – spożywać, ale z umiarem!
Otręby kukurydziane – spożywać, ale z umiarem!
Otręby kukurydziane są produktem ubocznym przetwórstwa kukurydzy (Zea mays), najczęściej produkowanego zboża na świecie, którego globalna wartość wyniosła w 2018 r. prawie 34 miliardy dolarów. Łuskane dla przemysłu spożywczego żółte ziarna nie potrzebują bowiem okrywy nasiennej – to z niej ...
Zdrowe pasternakowe frytki z parmezanem
Zdrowe pasternakowe frytki z parmezanem
Zdrowe frytki?  Niemożliwe?  A jednak!  Choć trudno zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaków smażone na głębokim oleju, to  frytki z korzenia pasternaku  mogą stanowić smaczną, ale przede wszystkim  zdrowszą alternatywę dla tego popularnego dania.
Czerwona fasola zamiast mięsa?
Czerwona fasola zamiast mięsa?
Fasola czerwona wbrew pozorom nie jest oddzielnym gatunkiem. Jako warzywo strączkowe pochodzi z pnącza fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris), które w zależności od odmiany produkuje płody o różnym zabarwieniu, w tym nawet nakrapiane. Klasyczną czerwoną fasolę należy jednak odróżnić od ...
Co jest zdrowsze i smaczniejsze niż sama pszenica? Kiełki pszenicy!
Co jest zdrowsze i smaczniejsze niż sama pszenica? Kiełki pszenicy!
Kiełki pszenicy (Triticum aestivum) zyskują na ogromnej popularności wśród dietetyków, choć tak naprawdę konsumowane są przez społeczeństwa Wschodu już od wielu stuleci. W latach 80-tych ubiegłego wieku, wraz z zainteresowaniem zdrową żywnością, stały się hitem także na Zachodzie, ...
Pomidorki koktajlowe – skarbnica witamin w małym rozmiarze
Pomidorki koktajlowe – skarbnica witamin w małym rozmiarze
Pomidorki koktajlowe (lub zwane inaczej cherry) cieszą się coraz większą popularnością. Mniejsza odmiana tradycyjnych pomidorów jest nie tylko łatwiejsza w uprawie, ale także zdecydowanie lepiej prezentuje się na talerzu. Pomidorki doskonale sprawdzają się w sałatkach, przekąskach, daniach ...
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Borówka amerykańska – fioletowa bomba witaminowa z Ameryki Północnej
Ojczyzną borówki amerykańskiej, jak wskazuje nazwa – jest Ameryka Północna. W latach 70., kiedy nastąpił borówkowy boom, roślina ta zawitała również do Polski. Nic w tym dziwnego, bo borówka jest bardzo smaczna, dlatego podbija nasze stoły i podniebienia. Owoce borówki cenione są również ...
Sok grejpfrutowy – wykwintny przysmak, ale nie dla wszystkich!
Sok grejpfrutowy – wykwintny przysmak, ale nie dla wszystkich!
Sok z grejpfruta należy do pięciu najpopularniejszych soków świata, rywalizując w rankingu globalnej produkcji o trzecią pozycję z sokiem ananasowym, a ustępując jedynie sokowi pomarańczowemu oraz jabłkowemu. Niewiele osób wie jednak, że specyficzny smak soku grejpfrutowego idzie w parze z ...
Pasaż zakupowy