Tamarillo owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze tamarillo
Tamarillo – egzotyczny pomidor
Trudno zaklasyfikować tamarillo w jednej kategorii. To egzotyczny połączenie swoim smakiem i wyglądem przypomina pomidora zmiksowanego ze śliwką. Co prawda nie jest tak słodki i smaczny jak inne owoce egzotyczne, ale dzięki temu ma szersze zastosowanie w kuchni niż inne owoce tropikalne. ...
Dziki ryż - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże dziki ryż ciekawostki
Jak oswoić dziki ryż?
Pochodzący z bagnistych obszarów Ameryki Północnej dziki ryż to właściwie nasiona wodnej trawy – rośliny z rodziny wiechlinowatych. Jego długie, cienkie ziarna, o ciemnobrązowej barwie, charakteryzują się intensywnym zbożowym smakiem i orzechowym aromatem. Dziki ryż, ceniony ze względu na swoje ...
Chałwa – właściwości i rodzaje. Przepis na chałwę
Chałwa – smakołyk o niezwykłych właściwościach
Jedni ją lubią, inni za nią nie przepadają. Ten nieco specyficzny smakołyk jest nie tylko smaczny, ale także niestety i kaloryczny. Jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności, ponieważ chałwa jest skarbnicą wielu cennych witamin i posiada szereg szalenie ważnych ...
Cydr jabłkowy – właściwości i rodzaje. Przepis na cydr jabłkowy
Czy warto pić cydr jabłkowy?
Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W Ameryce Północnej pod tą nazwą rozumie się bezalkoholowy napój z niefiltrowanego soku jabłkowego. W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy to produkt fermentowany, przez wielu określany jako owocowy kompromis między piwem a szampanem. ...
Fasola adzuki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli adzuki
Fasola adzuki – odchudza, oczyszcza i odżywia
Czerwone ziarenka fasoli adzuki to jeden z charakterystycznych elementów kuchni azjatyckiej. W naszym kraju roślina ta nie cieszy się zbyt dużą popularnością, jednak zaczyna po nią sięgać coraz więcej osób, które są świadome jej odżywczego działania. Fasola adzuki sprawdza się składnik ...
Ocet balsamiczny przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu balsamicznego
Ocet balsamiczny – na zdrowie!
Naturalnie gęsty, ciemnobrązowy i bogaty w aromat – taki jest najbardziej wykwintny ocet stosowany w kulinariach – ocet balsamiczny. Wśród octów nie ma sobie równych, zwłaszcza jeśli jest przygotowywany zgodnie z tradycyjną, włoską recepturą. W jaki sposób używać octu balsamicznego, by ...
Sałatka z komosy ryżowej i ziół
Sałatka z komosy ryżowej i ziół
Kiedy po zabieganym dniu marzymy o chwili przyjemności, zaparzmy kubek swojej ulubionej herbaty i przygotujmy pyszną, pożywną kolację. Jeśli szukamy propozycji na lekki posiłek, sięgnijmy po sałatkę z komosy ryżowej i ziół! Do wyboru, do koloru!
Wasabi przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie wasabi
Wasabi – przeciwdziała próchnicy i oczyszcza organizm
Zapewne każdy z nas kojarzy sushi, gwiazdę japońskiej kuchni. Jednak sushi nie istnieje bez charakterystycznej zielonkawej pasty, która słynie ze swojej niezwykłej mocy, czyli bez wasabi. Ten niezwykle ostry dodatek to jedno z najdroższych i najostrzejszych warzyw świata. Posiada nie tylko ...
Zsiadłe mleko – właściwości, skład i zastosowanie zsiadłego mleka
Zsiadłe mleko wzmocni zdrowie całej rodziny!
Zsiadłe mleko to poniekąd nostalgiczny produkt z przeszłości – tradycyjnie wyrabia się je bowiem z niepasteryzowanego, świeżego krowiego mleka, którego dziś ze świecą szukać. Istnieje jednak wciąż możliwość przygotowania sobie w domu zsiadłego mleka w oparciu o produkt pasteryzowany z ...
Kiwi owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kiwi
Kiwi – czego jeszcze o nim nie wiesz?
Chiński agrest, jak nazywano kiedyś kiwi, to owoc odkryty stosunkowo niedawno. O jego szybkiej karierze przesądziły cenne wartości odżywcze, właściwości oczyszczające oraz odchudzające. Warto wprowadzić kiwi na stałe do diety i zjadać codziennie nawet trzy sztuki tego owocu. Dzięki niemu ...
Pasaż zakupowy