Robimy wegańskie bezy
Robimy wegańskie bezy
Są delikatne, lekkie, piankowe, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku – wegańskie bezy w niczym nie ustępują bezom niewegańskim. Dużo pracy i zachodu? Nic bardziej mylnego. Spróbujcie i zasmakujcie!
Orkisz - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże orkisz ciekawostki
Orkisz – szlachetne zboże, które wspomaga niemal każdą dietę
Orkisz należy do pradawnego gatunku zboża, które na nowo wraca do łask. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowym odżywianiem i trendem na produkty ekologiczne spowodowała, że na rynku możemy znaleźć coraz więcej wyrobów orkiszowych. Stanowią one lepszą alternatywę dla pszenicy ...
Masło orzechowe – właściwości, skład i zastosowanie masła orzechowego
Masło orzechowe – must have sportowców
Chrupiące lub gładkie, solone lub naturalne, na kanapce lub w koktajlu, z orzechów ziemnych lecz niekoniecznie – masło orzechowe w większości wariantów to jedna z najzdrowszych przekąsek na świecie. Doceniają ją sportowcy, wegetarianie i wszyscy dbający o formę i zdrowie. Jak wybrać ...
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa – grzyby zawsze cieszyły się dużym powodzeniem w ...
Pistacje (orzechy pistacjowe) - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Pistacje - poprawiają zdrowie, samopoczucie i urodę
Drobne, jaskrawozielone orzeszki pistacjowe to wykwintna przekąska, którą fundujemy sobie raz na jakiś czas. Ową sporadyczność warunkuje głównie wysoka cena pistacji, ale też brak wiedzy na temat ich właściwości odżywczych. Bo gdybyśmy tylko zdawali sobie sprawę, jaka moc tkwi w tych ...
Jagody goji owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jagód goji
Dlaczego warto spożywać jagody goji?
Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego oraz kolcowoju pospolitego – azjatyckich roślin tropikalnych należących do rodziny psiankowatych, a więc spokrewnionych z pomidorami, papryką i tytoniem. Według starożytnych chińskich manuskryptów medycznych przedłużają one życie, uspokajają duszę, ...
Czosnek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze czosnku
Czosnek na siłę i odwagę
Czosnek wpisał się w mitologię słowiańską jako narzędzie do odstraszania wampirów. Mimo nieprzyjemnego zapachu, wspaniałe właściwości tego warzywa sprawiają, że ma ono rzeczywiście magiczne działanie. Naukowe badania potwierdzają, że dla naszego zdrowia czosnek może zdziałać cuda! W Polsce ...
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Pierogi inaczej – z dynią i soczewicą
Jest niewątpliwą i niekwestionowaną królową schyłku lata i jesieni. Na bazarach i targowiskach pojawia się do pierwszych przymrozków. Nic zatem dziwnego, że w restauracja i w naszych domach króluje krem z dyni. Ale dynia jest o tyle wdzięczna, że można z nią bez obaw eksperymentować. Takim ...
Pomarańcza owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomarańczy
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Spośród wszystkich cytrusów, pomarańcze są najbardziej powszechne oraz cenione. Słodyczą pokonują grejpfruty i cytryny. Świeże mają zniewalający zapach. Zawierają do tego wiele substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego, trawiennego i odpornościowego.
Jak przyrządzić dynię? Przepis na danie z dynią Hokkaido
Dyniowa zapiekanka – prosta i smaczna!
Jesienią króluje kolor pomarańczowy. To za sprawą dyni, która rozpycha się na straganach i sklepowych półkach. Polacy śmiało sięgają po dynię, przyrządzając ją na wiele sposobów.
Pasaż zakupowy