Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie kaloryczne, ale z równą mocą chronią nas przed miażdżycą oraz pomagają utrzymać dobry nastrój i ...
Są zdrowe, chrupiące i delikatne w smaku. Dlaczego warto hodować kiełki soi?
Są zdrowe, chrupiące i delikatne w smaku. Dlaczego warto hodować kiełki soi?
Kiełki soi szczególną popularnością cieszą się w Korei, gdzie uprawia się je na szeroką skalę i sprzedaje na kilogramy w sklepach i na rynkach. Do gotowania chętnie wykorzystują je również Chińczycy, Japończycy, Tajowie, a także mieszkańcy Wietnamu, Kambodży, a nawet Filipin i Indonezji. W ...
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Roszponka – roślina z czarodziejskiego ogrodu
Według jednej z baśni braci Grimm, roszpunka była cenną rośliną rosnącą w ogrodzie pewnej czarownicy. Historia tego warzywa pokazuje, że przepadał za nią król francuski i amerykański prezydent. Jest ono jedną z najzdrowszych odmian sałaty – zawiera tyle witaminy C, co cytryna, zaś pod ...
Dlaczego warto jeść pomelo?
Dlaczego warto jeść pomelo?
Pomelo, nazywane także Pumello, Jabong, Lusho, czy pomarańcza olbrzymią jest największym przedstawicielem rodziny cytrusowych. Jest to owoc idealny – nie dość że smaczny, to  traktowane jest jako najbardziej wartościowy produkt żywnościowy. Skąd pochodzi pomelo? Jakie witaminy i ...
Płaskurka – zboże czyste i zdrowe
Płaskurka – zboże czyste i zdrowe
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże to, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i ...
Fasola mung – najbardziej uniwersalna z warzyw strączkowych!
Fasola mung – najbardziej uniwersalna z warzyw strączkowych!
Fasola mung, inaczej fasola złota (Vigna radiata), w świetle współczesnej nauki nie jest już uważana za gatunek należący do rodzaju fasoli, ale bobowatych. Przetasowania w taksonomii dokonano co prawda jeszcze w latach 70-tych ubiegłego stulecia, ale zwyczajowo o zielonych ziarenkach wciąż ...
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne – najlepsze do kawy!
Mleko konopne powoli wypiera mleko sojowe jako alternatywa dla krowiego nabiału. W Australii popyt na nie rośnie lawinowo, skłaniając rolników do zawierania pierwszych na tym kontynencie spółdzielni. Prowadzone są już nawet badania nad opracowaniem metody pasteryzacji konopnego mleka, tak, ...
Acerola – witaminowa rekordzistka
Acerola – witaminowa rekordzistka
Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), wiśnia z Barbados lub po prostu acerola – to maleńki owoc, który ma niezwykłą moc. W 4,5 gramowej aceroli jest tyle witaminy C, co w kilogramie cytryn. Jakie jeszcze właściwości ma acerola?
Ta niepozorna sałata ma wiele cennych właściwości, dzięki którym warto po nią  sięgać
Ta niepozorna sałata ma wiele cennych właściwości, dzięki którym warto po nią sięgać
Sałata lodowa jak wszystkie jej głowiaste siostry pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach, a jej powszechność w Polsce sprawia, że często traktujemy ją obojętnie. Nie ma egzotycznego powabu, ani szczególnie atrakcyjnego kształtu, dlatego z reguły w ...
Antyoksydantowy dodatek do  pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy!
Antyoksydantowy dodatek do pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy!
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ciemnoczerwone lub purpurowe płody – w Polsce do najpopularniejszych należy np. „Red Baron”. Z botanicznego ...