Przepis na rabarbar – ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym rabarbarem
Rabarbarowy początek dnia!
Choć potencjał leczniczy rabarbaru lekarskiego jest naprawdę imponujący, pamiętajmy, że odmiana ogrodowa także zawiera wartości odżywcze. Rabarbar z ogródka to warzywo o właściwościach antyoksydacyjnych – dostarcza nam trzech silnych substancji przeciwutleniających, to jest prowitaminę A ...
Lukrecja – właściwości, działanie i zastosowanie lukrecji
Lukrecja – to brzmi słodko
Lukrecja gładka należy do roślin z rodziny motylkowatych. Jej nazwa rodzajowa – glycyrrhiza glabra – oznacza mniej więcej tyle, co „słodki korzeń”. I rzeczywiście – korzeń lukrecji to jeden z najsłodszych surowców na świecie. Pod tym względem przewyższa nawet cukier, od którego jest aż 50 ...
Truskawkowa kuchnia sezonowa
Truskawkowa kuchnia sezonowa
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Wreszcie krajowe owoce są dostępne w sklepach i na straganach, co sprawia, że możemy jeść je garściami, a nie tylko w formie wykwintnego dodatku do szampana. Jako że są niskokaloryczne i lekkostrawne, zajadać się nimi można bez wyrzutów sumienia. Aby ...
Czekając na ciastka mamy – o Irenkach opowieść
Czekając na ciastka mamy – o Irenkach opowieść
Pamięć smaków ociepla nasze wspomnienie o domu. Kto pamięta chrupkość domowych ciasteczek wypiekanych tylko kilka razy do roku,ten cząstkę ciepła nosi zawsze ze sobą. Niech nie martwi się ten, kto ciastka – ręcznie wyrabianego, naturalnego, aromatem nęcącego, przypomnieć sobie nie zdoła, ...
Szybki makaron ze szparagami i pieczarkami
Szybki makaron ze szparagami i pieczarkami
Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz makaronów oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością.
Wegański pasztet bez pieczenia
Wegański pasztet bez pieczenia
Przepisów na pasztet jest mnóstwo. Najczęściej i najchętniej wypiekamy go ze strączków. Wachlarz możliwości jest tu imponujący. Od różnokolorowych soczewic, przez ciecierzycę i fasolki ze wszystkich stron świata. Z okazji zbliżających się Świąt, przyszedł czas na pasztet z fasoli Piękny Jaś. ...
Szparagi warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szparagów
Szparagi – dla miłości i podniebienia
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi! Szparagi grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, pieczone… pełne cennych właściwości. Ze szparagów można wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Spieszcie ...
Ogórek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ogórka
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona nie tylko w polskiej kulturze, na co wskazuje (na przykład) frazeologia, lecz także w kuchni i ...
Wegański chłodnik na upalne dni
Wegański chłodnik ochłodzi w upalne dni
Kiedy robi się coraz cieplej, a temperatury sięgają 30 stopni Celsjusza nie ma nic lepszego niż chłodnik. Chłodnik ma tę cenną właściwość, że syci i przyjemnie orzeźwia, a jak smakuje!
Truskawki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze truskawek
Truskawka - zadba o linię, umysł i serce
Truskawka, choć jest powszechnie dostępna niemal przez cały rok, wciąż łączona jest z szampanem jako wykwintny owoc dla bogaczy. Szlachetne asocjacje przypisuje się jej nie bez powodu. Jest to bowiem owoc o iście królewskim rodowodzie. Poza tym, że pięknie wygląda, kusząco pachnie i potrafi ...
Pasaż zakupowy