Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C i żelaza. Wyraźny, kwaśny smak tego warzywa sprawia, że można go podawać w formie zupy, nawet ...
Romanesco – logarytm zdrowia
Romanesco – logarytm zdrowia
Jeśli szukamy warzywa o wyglądzie łączącym cechy kalafiora i brokułu, a jednocześnie chcemy zamienić charakterystyczną dla nich goryczkę w słodycz, romanesco będzie dla nas propozycją doskonałą. Na uwagę zasługuje nie tylko intrygująca geometria tej rośliny, lecz także szereg prozdrowotnych ...
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu – wegetariański przysmak z ciekawym zielonym wariantem
Kiełki grochu nie cieszą się tak olbrzymią popularnością jak kiełki soi czy soczewicy, ale zyskują coraz większe uznanie na świecie w swej doroślejszej postaci - jako zielone pędy do bezpośredniego spożycia. Miłośnicy zachwalają sobie łatwość uprawy, niską cenę surowca oraz niesłychanie ...
Szpinak – zielona bomba witaminowa
Szpinak – zielona bomba witaminowa
Choć szpinak na trwałe już zakorzenił się w polskiej kuchni, jego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku Maurowie przywieźli aromatyczne zielone liście z Persji na Sycylię. Do dnia dzisiejszego jednak na 8 milionów ton szpinaku produkowanego rocznie w skali świata, aż 7 milionów ...
Sok z bzu czarnego – fioletowy skarb na jesień i zimę!
Sok z bzu czarnego – fioletowy skarb na jesień i zimę!
Sok z czarnego bzu pozwolił opanować epidemię grypy, która wybuchła w 1995 r. w Panamie. Drobne fioletowo-czarne owoce cieszą się jednak leczniczą renomą od długich wieków, a ponieważ nie powinny być spożywane na surowo, sok z czarnego bzu jest już od pokoleń stałym bywalcem spiżarni w ...
Kapusta włoska – jedno z najzdrowszych polskich warzyw!
Kapusta włoska – jedno z najzdrowszych polskich warzyw!
Nazywana królową kapust, jest międzynarodowym kulinarnym hitem, którego historia liczy sobie wszak nie wiele więcej niż 500 lat. Kapusta włoska prawdopodobnie narodziła się na granicy dzisiejszej Italii, Francji i Szwajcarii, w alpejskim regionie Savoy, od którego pochodzi zresztą ...
Kiełki czerwonej kapusty – jeszcze zdrowsze od rzeżuchy!
Kiełki czerwonej kapusty – jeszcze zdrowsze od rzeżuchy!
Kiełki czerwonej kapusty zaczęły być popularne dopiero od niedawna, wraz z ogólnym rozwojem mody na microgreens, czyli kilkudniowe roślinki otrzymane z nasion popularnych warzyw. Zdaniem amerykańskich naukowców, którzy w 2010 r. pochylili się nad walorami zdrowotnymi kiełków czerwonej ...
Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw
Kapusta nie bez powodu nazywana jest królową warzyw
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie goszczące na naszych stołach od wieków. Bez kapusty nawet Święta Bożego Narodzenia nie ...
Najlepszy afrodyzjak wśród warzyw? Szparagi!
Najlepszy afrodyzjak wśród warzyw? Szparagi!
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi! Szparagi grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, pieczone… pełne cennych właściwości. Ze szparagów można wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Spieszcie ...
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory smakowe powodują, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Na szczęście dobroczynne działanie ...
Pasaż zakupowy