Fasolka szparagowa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa - zadba o układ kostny i ochroni przed rakiem!
Jednym z obowiązkowych składników mrożonych warzyw na patelnię jest fasolka szparagowa. W takiej formie możemy się nią cieszyć w czasie zimy. Wczesnym latem jest dostępna w wersji świeżej i konkuruje ze szparagami o miano najsmaczniejszego warzywa sezonu. Okazuje się jednak, że nie tylko ...
Onigiri ‒ właściwości, skład i rodzaje onigiri
Co to jest onigiri i jak je przyrządzić?
W Japonii ryż stanowi podstawę każdego dania. Nie ma się co dziwić, że w Kraju Kwitnącej Wiśni z ryżu przyrządza się nawet kanapki, zwane onigiri. W Japonii te niezwykłe kulki ryżowe to najbardziej popularna, powszechnie dostępna, tania, a przede wszystkim pożywna i zdrowa przekąska. W czym ...
Papryka habanero warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki habanero
Papryka habanero – pikantny przysmak do egzotycznych dań
Papryka habanero oficjalnie uznawana jest za rodzaj ostrej papryczki chili. Dla laików może to brzmieć jak przysłowiowe masło maślane, ale warto wiedzieć, że Meksykanie wyróżniają ponad 60 rodzajów chili, a każda ma swój wyjątkowy kształt, kolorystykę oraz poziom pikantności. W tym względzie ...
Fenkuł warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fenkułu
Fenkuł – zdrowie z nutą Orientu
Fenkuł nie należy do warzyw, które często znajdują się na naszych talerzach. Większość Polaków nadal nie docenia walorów smakowych i odżywczych, jakie kryje w sobie ta „egzotyczna” roślina rodem z Włoch. Okazuje się jednak, że kuszące orientalnym aromatem warzywo jest zdrowe dla cery, a ...
Pora na pora
Por, obok marchewki i pietruszki, należy do najmniej zbadanych warzyw wchodzących w skład włoszczyzny. Większość z nas zjada go w rosole, rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, jakie kryje w sobie właściwości prozdrowotne oraz, czy warto go spożywać w surowej postaci albo solo. Do potraw ...
Mango lassi – właściwości i skład. Przepis na mango lassi
Mango lassi – indyjski sposób na ochłodę
Mango lassi to najpopularniejszy indyjski napój. Delektują się nim nie tylko sami Hindusi, ale również turyści licznie przybywający do Indii. Coraz częściej jednak gości na polskich stołach. W upalne dni zapewnia znakomite orzeźwienie. Jest częstym dodatkiem do dań curry, ale także sam w sobie ...
Cukier palmowy przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie cukru palmowego
Cukier palmowy – zdrowszy zamiennik cukru białego
Cukier palmowy wywodzi się z regionu azjatyckiego. Wytwarzany jest z soku pochodzącego z palmy. Dzięki temu, że wolniej wchłaniania się do krwioobiegu, nie powodując nagłych skoków insulinowych, jest uznawany za zdrowszy zamiennik cukru białego. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać ze ...
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. Od pokoleń jest popularna w polskiej kuchni, a także w medycynie ludowej - i bardzo dobrze - ...
Pizza – właściwości, skład i rodzaje pizzy
Pizza – najpopularniejsze danie świata?
Historia pizzy zaczyna się najprawdopodobniej we włoskim mieście Neapol, założonym przez Greków ok. 600 lat p.n.e. Z jednej strony była to bogata portowa metropolia, z drugiej, od zawsze kolebka biedoty. Potrzeba stworzenia łatwego i szybkiego w przygotowaniu dania, które wyżywiłoby głodne ...
Cykoria zamiast filiżanki kawy
Cykoria jest słynną rośliną, z której przygotowuje się bezkofeinowy substytut kawy. Spożywamy ją też w sałatkach, będących uzupełnieniem obiadu tudzież dodajemy do kanapek. Roślina ta sprawdza się w dietach redukcyjnych oraz mających na celu oczyszczenie organizmu. Kryje w sobie również ...
Pasaż zakupowy