Jest zdrowszy niż brązowy! Dlaczego warto sięgnąć po ryż czarny?
Jest zdrowszy niż brązowy! Dlaczego warto sięgnąć po ryż czarny?
Czarny ryż zwyczajowo nazywany jest „ryżem Cesarza” lub „zakazanym ryżem”. Mowa bowiem o pokarmie, który przez długie wieki był zarezerwowane wyłącznie dla chińskiej rodziny cesarskiej oraz arystokracji i składano je władcy jako hołd. Dziś czarny ryż dostępny jest śmiertelnikom na całym ...
Kwas chlebowy – doskonale nawadnia i gasi pragnienie
Kwas chlebowy – doskonale nawadnia i gasi pragnienie
Jego nazwa może odstraszać, ale aktualnie kwas chlebowy powraca do łask. Napój ten znany był i doceniany już tysiąc lat temu. Ceniony jest nie tylko za swoje właściwości prozdrowotne, ale także doskonale nawadnia i gasi pragnienie. Poza tym, jest banalnie łatwy w przygotowaniu. Czym zatem jest kwas ...
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Rodzina roślin strączkowych odkrywa przed nami wiele barw, kształtów i rozmiarów. Skuszeni kolorową soczewicą i modną cieciorką, rzadziej sięgamy po klasykę. Warto sobie o niej przypomnieć! W pierwszej kolejności polecamy białą fasolę, gdyż jest ona prawdziwym skarbem polskich gruntów.
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. To przekąska idealna dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Substancje zawarte w mandarynkach pomogą oczyścić ...
Dlaczego warto dodać olej lniany do świątecznych potraw?
Dlaczego warto dodać olej lniany do świątecznych potraw?
Regularne spożywanie oleju lnianego ma niebagatelny wpływ na zdrowie. I to wpływ pozytywny. Pod warunkiem, że wiemy, jaki olej lniany jest najlepszy i gdzie warto go kupować. Olej ten to skarbnica antyutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obowiązkowy produkt dla wszystkich, ...
Na poprawę sprawności umysłowej. Na co jeszcze pomaga sok z jagód?
Na poprawę sprawności umysłowej. Na co jeszcze pomaga sok z jagód?
Sok z jagód cieszy się popularnością przede wszystkim dzięki niepodważalnej renomie czarnych owoców Vaccinium myrtillus, ogłoszonych przez naukowców super-pokarmem ze względu na niezwykle wysoki poziom antyoksydantów. Czy jednak od soku z jagód można spodziewać się tych samych korzyści ...
Bakalie – najlepszy zamiennik dla słodyczy!
Bakalie – najlepszy zamiennik dla słodyczy!
Bakalie kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia, będąc jednym z ważniejszych składników makowca, keksa czy kutii. Samo słowo pochodzi od tureckiego wyrażenia „bakkal”, które oznacza po prostu kupca. Skojarzenie jest dość prostolinijne - bakalie, czyli suszone owoce, rozpoczęły ...
Kasza kuskus – idealna dla sercowców i osób na diecie
Kasza kuskus – idealna dla sercowców i osób na diecie
Kasza kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem i poczekać aż napęcznieje, zwiększając tym samym swoją objętość. Kuskus stanowi źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, tiaminy i żelaza. W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z ...
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, to subtropikalna roślina o terapeutycznych właściwościach. Pomaga zwalczać nawet poważne dolegliwości ze strony układu nerwowego. Odżywia cały organizm, przede wszystkim skórę. A wspaniałym wyglądem oraz niesamowitym zapachem i smakiem karmi ...
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej najlepiej jednak spożywać na surowo. Mają wtedy najmniej kalorii, a najwięcej substancji ...
Pasaż zakupowy