Żywność organiczna zdrowsza?
Żywność organiczna zdrowsza?
Zdaniem naukowców z Londyńskiej School of Hygiene & Tropical Medicine, którzy przeprowadzili badania na zlecenie rządu brytyjskiego, żywność ekologiczna nie cechuje się wyższymi wartościami odżywczymi i walorami zdrowotnymi w porównaniu do zwykłej żywności.
Reklama jogurtów zakazana
Reklama jogurtów zakazana
Reklama telewizyjna firmy Danone, informująca o tym, że jogurt Actimel wspiera naturalną odporność dzieci, została zakazana przez brytyjski urząd etyki reklamy. Advertising Standards Authority (ASA) argumentuje, że reklama nie może być pokazywana w dotychczasowej formie, gdyż wprowadza w błąd.
Rodzaj posiłku a sen
Rodzaj posiłku a sen
Rodzaj zjadanego pokarmu może w bardzo dużym stopniu wpływać na obecność we krwi ważnych dla zasypiania hormonów - albo na ich brak. Badania prowadzone na Uniwersytecie Sydney dowiodły, że posiłek o wysokim indeksie glikemicznym (IG) może wyraźnie zwiększyć obecność tryptofanu - aminokwasu, ...
Czy jemy GMO?
Czy jemy GMO?
Każdy ma prawo wiedzieć co znajduje się w produktach spożywczych. Jednak w interesie producentów nie zawsze jest przekazywanie konsumentom pełnej informacji.  Czy w żywności znajdują się organizmy modyfikowane genetycznie?
Sprawiedliwa żywność
Sprawiedliwa żywność
Oprócz troski o środowisko naturalne produkt ekologiczny powinien być wytworzony przy zachowaniu szacunku dla człowieka i jego pracy. Na niektórych produktach można natknąć się na znak Sprawiedliwego handlu (Fair trade), co oznacza, że zostały one wytworzone w ramach współpracy bogatych ...
Pij wodę i bądź aktywny
Pij wodę i bądź aktywny
Według niektórych modeli piramid żywieniowych ruch i aktywność fizyczna znajdują się u samej podstawy, jako najbardziej istotny element zdrowego życia. Pamiętajmy także, żeby wypijać każdego dnia odpowiednią ilość wody, zależnie od naszej aktywności i wynikających z tego strat wody w organizmie.
Wzbogacone mleko a rozwój
Wzbogacone mleko a rozwój
Niemowlęta karmione mieszanką wzbogaconą o jeden z ważniejszych dla organizmu kwasów tłuszczowych tzw. dokozaheksaenowy (DHA) rozwijają się lepiej niż rówieśnicy dostający "zwykłą" odżywkę dla niemowląt - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Child Development".
Od września świeże owoce i warzywa dla szkół
Od września świeże owoce i warzywa dla szkół
Od roku szkolnego 2009/2010 dzieci w wieku od 6 do 9 lat w Unii Europejskiej, w tym w Polsce, będą otrzymywać w szkołach świeże owoce i warzywa. Celem programu "Owoce w szkole", który został uruchomiony i sfinansowany przez Komisję Europejską, jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci ...
Znany batonik będzie fair trade
Znany batonik będzie fair trade
Firma Cadbury rozpoczęła w tym tygodniu produkcję znanych batoników Dairy Milk z produktów pozyskanych na zasadach sprawiedliwego handlu. Jest to najbardziej znaczące w historii przekształcenie popularnego wyrobu w produkt Fair Trade - poinformował The Guardian.
Wegetarianizm a ryzyko nowotworów
Duże badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że wegetarianie są w mniejszym stopniu narażeni na rozwój nowotworów niż osoby jedzące mięso. Okazuje się jednak, że nie dotyczy to wszystkich rodzajów nowotworów - pisze "British Journal of Cancer".
Pasaż zakupowy