Papryka jalapeño warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki jalapeño
Jalapeño - papryka, która działa cuda
Na świecie istnieje wiele odmian papryczek, jednak nie wszystkie mogą poszczycić się takimi właściwościami jak jalapeño. Z całą pewnością wzbudza ona wiele kontrowersji - jedni jej nienawidzą, zaś inni wręcz ubóstwiają. Jedno jest pewne – skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. ...
Lazania – właściwości, skład i rodzaje lazanii
Lazania – włoski sposób na sycący obiad
Lazania to danie o włoskim rodowodzie, które na stałe zagościło również w kuchni polskiej. Przyrządzana z płatów makaronu zwanego także lazanią przekładanego warstwą mięsa oraz sosu i dodatku warzyw jest świetnym pomysłem na sycący obiad lub kolację. W tradycyjnej lazanii znajduje się duża ...
Ratatouille – właściwości, skład i wykorzystanie ratatouille
Ratatouille – zdrowe i kolorowe urozmaicenie jadłospisu
Niestety, większości młodych ludzi ratatouille kojarzy się dziś przede wszystkim z animowanym filmem wytwórni Pixar o sympatycznym szczurze i jego kuchennych przygodach. A szkoda, bo to klasyczne francuskie danie jest nie tylko pyszne i zdrowe, ale także stosunkowo łatwe w przyrządzeniu – tak ...
Kasza kukurydziana (polenta) – właściwości i wartości odżywcze. Przepis kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana – międzynarodowa kasza dla każdego
Przetwory z kukurydzy i sama kukurydza sprawdzają się ostatnio w diecie bezglutenowej i lekkostrawnej. Chętnie sięgają po nie alergicy oraz rodzice małych dzieci. Wśród produktów powstających z kukurydzy, na szczególną uwagę zasługuje kasza kukurydziana. W Europie popularna jest przede wszystkim na ...
Mleko sojowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka sojowego
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera odpowiedni dla człowieka zestaw aminokwasów. Dodatkowo ma dużo zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Jednak należy pamiętać, że mleko sojowe mimo swoich zalet, ...
Sos beszamelowy – właściwości, skład i zastosowanie sosu beszamelowego
Sos beszamelowy – przepis, który musi znać miłośnik kuchni
Sos beszamelowy jest tym dla kuchni francuskiej, czym sos pomidorowy dla Włochów. Nazwany przez Francuzów „Matką wszystkich sosów” stał się bazą dla dziesiątek przepisów, które dziś stanowią klasykę gastronomii w całej Europie. Co ciekawe, jest to wynalazek stosunkowo nowy, sięgający ...
Kiwano owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze kiwano
Kiwano – afrykański ogórek do zadań specjalnych
Zarówno sama nazwa, jak i jego wygląd są mocno egzotyczne. Kiwano, bo o nim mowa, to tropikalna roślina, która swoim wnętrzem przypomina ogórka. Ale na tym podobieństwa się kończą, bo jego smak jest mocno zaskakujący, zaś wygląd bardzo tajemniczy. Poza tym, kiwano to prawdziwa bomba ...
Mąka pszenna – właściwości, skład i rodzaje mąki pszennej
Mąka pszenna – zdrowa czy nie?
Choć mąka pszenna wydaje się nam najprostszym i najbardziej podstawowym ze składników pokarmowych, tak naprawdę ludzie żyli dziesiątki tysięcy lat bez umiejętności wypiekania chleba czy placków. Zdaniem historyków dopiero ok. 6700-6000 lat p.n.e. starożytni nauczyli się rozgniatać ziarna ...
Sos winegret – właściwości, skład i zastosowanie sosu winegret
Sos winegret – zdrowie na telerzu
Składników, na bazie których przygotowuje się sos winegret, używali już starożytni Rzymianie. Jednak prawdziwa moda na jego jedzenie pojawiła się dopiero w XIX wieku we Francji. Dziś sosem winegret zajadają się ludzie na całym świecie, którzy cenią prostotę jego wykonania oraz właściwości ...
Sos imbirowy –  właściwości, skład i zastosowanie sosu imbirowego
Sos imbirowy – uniwersalna egzotyczna przyprawa
Pomysł na sos imbirowy powstał w Tajlandii – kraju o bardzo bogatej tradycji kulinarnej, w której intensywne smaki łączy się w zaskakujące kompozycje. Tajowie dodają imbir praktycznie do każdego dania – począwszy od zupy, a skończywszy na wymyślnych deserach. Wraz z popularyzacją kuchni ...
Pasaż zakupowy