Opuncja figowa owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze opuncji figowej
Opuncja figowa – intrygujący owoc kaktusa
Opuncja figowa została ujarzmiona przez człowieka już ok. 9 tysięcy lat temu. Uważa się, że właśnie wtedy ludność zamieszkująca obszar południowego Meksyku zaczęła świadomie uprawiać rośliny, korzystając z korzystnej zmiany klimatu. Kolczaste opuncje figowe, mimo że pozornie nieprzyjazne, ...
Wodorosty wakame, czyli przepis na bulion z orientalną nutą
Bulion z orientalną nutą
Glony wakame to popularny składnik w japońskiej kuchni, ale nie tylko. Wakame coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, bo wakame są proste w przyrządzeniu, a poza tym są bardzo zdrowe. Wyróżniają się zawartością fukoksantyny, barwnika, który wspomaga odchudzanie i ...
Ziemniaki warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ziemniaków
Ziemniak – numer 1 wśród warzyw
Ziemniak jest obecnie najpopularniejszym warzywem na świecie. Możemy go spotkać w wielu formach i odmianach. Kryją go w sobie frytki podawane w barach szybkiej obsługi, chrupiące placki, zapiekanki okraszone żółtym serem, a nawet słynne domowe posiłki takie, jak pyzy, kopytka czy zupy. ...
Ser owczy – właściwości, skład i zastosowanie sera owczego
Ser owczy – doskonały dla dzieci i odchudzających się!
Ser owczy, podobnie jak ser kozi, stanowi dziś swego rodzaju niszę na rynku zdominowanym przez nabiał z mleka krowiego. Eksperci są jednak zgodni, że choćby ze względu na walory odżywcze mleka wykorzystywanego do produkcji oraz warunków hodowli jako takiej, ser owczy jest wyborem optymalnym ...
Kasza gryczana - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza gryczana
Kasza gryczana – ziarenka pełne zdrowia
Starożytna medycyna chińska już od tysięcy lat upatruje w kaszy gryczanej lekarstwa na wewnętrzne zimno, biegunki oraz obfite miesiączki. Tymczasem, dla większości z nas te jasnobrązowe ziarenka są zaledwie wspomnieniem ze szkolnej stołówki, niekoniecznie w najlepszym gatunku. A szkoda, bo ...
Przepis na pożywny chleb bez mąki
Przepis na pożywny chleb bez mąki
Chleb bez cukru, glutenu, polepszaczy i produktów pochodzenia zwierzęcego to nie tylko doskonała propozycja dla wegan i osób chorych na celiakię. Bogaty w cenne składniki odżywcze bochenek jest niezwykle sycący, a jednocześnie nadaje się dla osób dbających o linię. Aby cieszyć się ...
Fasola biała warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli białej
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Rodzina roślin strączkowych odkrywa przed nami wiele barw, kształtów i rozmiarów. Skuszeni kolorową soczewicą i modną cieciorką, rzadziej sięgamy po klasykę. Warto sobie o niej przypomnieć! W pierwszej kolejności polecamy białą fasolę, gdyż jest ona prawdziwym skarbem polskich gruntów.
Kard warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kardu
Kardy – uzbrojeni dostawcy witamin
Kiedy wpiszemy w wyszukiwarkę hasło „kard”, wyświetlą nam się informacje na temat perskiej broni białej oraz oryginalnej rośliny podobnej z wyglądu do ostu. Mimo tego wirtualnego pokrewieństwa, kardy mają niewiele wspólnego z mieczem, może poza tym, że niektóre ich partie są uzbrojone w ...
Majonez przyprawa ‒ właściwości, wartości odżywcze i rodzaje majonezu
Majonez ‒ zdrowy czy nie?
Majonez to sos, który podzielił świat na miłośników i zatwardziałych wrogów jajecznej kremowości. Przez lekarzy i dietetyków odsądzany od czci za wysoki poziom cholesterolu, stał się w powszechnym mniemaniu symbolem grzesznego luksusu – wszak sałatka z majonezem to dla większości z nas ...
Pieprz zielony przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie pieprzu zielonego
Pieprz zielony - zdrowa i niedoceniana przyprawa o ciekawym smaku
Pieprz zielony to wynalazek stosunkowo nowy, choć pochodzi z tej samej rośliny, która od tysięcy lat fascynuje ludzi - inspiruje do geograficznych podbojów i stymuluje międzynarodowy handel. Czarny pieprz był wszak już środkiem płatniczym, konserwantem żywności i zbytkową przyprawą bogaczy - ...
Pasaż zakupowy