Orkisz - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże orkisz ciekawostki
Orkisz – szlachetne zboże, które wspomaga niemal każdą dietę
Orkisz należy do pradawnego gatunku zboża, które na nowo wraca do łask. Rosnąca świadomość społeczna związana ze zdrowym odżywianiem i trendem na produkty ekologiczne spowodowała, że na rynku możemy znaleźć coraz więcej wyrobów orkiszowych. Stanowią one lepszą alternatywę dla pszenicy ...
Jak zrobić kefir wegański?
Jak zrobić dobry, wegański kefir?
Wydaje się, że kefir, to coś o czym weganie mogą tylko pomarzyć. Jednak dzięki połączeniu mleka roślinnego i grzybka tybetańskiego można otrzymać napój o delikatnym, kwaskowym smaku, po który bez problemu mogą sięgać weganie, jak i nieweganie.
Krem z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Ta zupa z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Niska temperatura, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podczas przesilenia jesienno-zimowego  możemy odczuwać senność i problemy z koncentracją. Jak więc poprawić sobie humor i zaaplikować organizmowi zastrzyk energii? Na ...
Jarmuż warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jarmużu
Jarmuż – kultowe warzywo
Jarmuż jest rośliną, która zrobiła niesamowitą karierę w XXI wieku. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej, a słynne smoothie jarmużowe możemy zamówić w każdej kawiarni promującej zdrowy tryb życia. Popularność tego warzywa wynika z tego, że dla naszych kości jest ...
Dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw
Dyniowe babeczki z korzenną nutą
Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, ...
Zupa miso - właściwości i skład. Przepis na zupę miso
Leczniczy potencjał zupy miso
Miso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni japońskiej. Pasta na bazie sfermentowanej soi nie tylko jest smaczna i pożywna, lecz także uchodzi za sekret długowieczności Japończyków ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie miso podnosi odporność, ...
Orzechy pekan - właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie orzechów pekan
Orzechy pekan - wzmacniają włosy i paznokcie
Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej stanowiły ważny składnik diety Indian. Orzechy pekan mają w sobie, jak każde orzechy, mnóstwo ...
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa – grzyby zawsze cieszyły się dużym powodzeniem w ...
Pestki słonecznika - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek słonecznika
Pestki słonecznika zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło pożywienia, ale także ceniony lek oraz naturalny barwnik.
Topinambur warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze topinamburu
Topinambur – wielki powrót!
W uzdrawiającą moc topinamburu wierzyli Indianie w czasach prekolumbijskich, a w XVII wieku sam papież uznał jego cenne właściwości. Bulwy przypominające kształtem korzenie imbiru wykazują naukowo udowodnione prozdrowotne działanie. Są ważnym elementem diety cukrzyków, anemików, ...
Pasaż zakupowy