Zarodki pszenne – czyli najlepsze co pszenica ma do zaoferowania człowiekowi
Zarodki pszenne – czyli najlepsze co pszenica ma do zaoferowania człowiekowi
Zarodki pszenne bywają często mylone z otrębami. Faktycznie, oba są produktami ubocznymi powstającymi przy standardowej obróbce ziarna pszenicy, ale dość znacząco różnią się składem i właściwościami zdrowotnymi. O ile bowiem otręby to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, o tyle ...
Najlepsze źródło witaminy C? Poznaj zalety soku z dzikiej róży
Najlepsze źródło witaminy C? Poznaj zalety soku z dzikiej róży
Sok z dzikiej róży wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i wizytami u babci, która przygotowywała go własnoręcznie w domowym zaciszu. Dziś ten aromatyczny napój jest dostępny w większości sklepów i cieszy się popularnością, która wzrasta wraz z nastaniem jesiennych chłodów. Nic dziwnego – sok z ...
Czy warto pić cydr jabłkowy?
Czy warto pić cydr jabłkowy?
Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne. W Ameryce Północnej pod tą nazwą rozumie się bezalkoholowy napój z niefiltrowanego soku jabłkowego. W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy to produkt fermentowany, przez wielu określany jako owocowy kompromis między piwem a szampanem. ...
Dlaczego warto zbierać kasztany?
Dlaczego warto zbierać kasztany?
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ziemi kasztana, pofatyguje się, aby go podnieść i w kieszeni płaszcza zanieść do domu. Zarówno ...
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród grzybów. Nie bez powodu - prawdziwek wyróżnia się bowiem dostojnym wyglądem, pięknym zapachem i ...
Kiełki dyni – zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Kiełki dyni – zaskakujący potencjał zdrowotny na wyciągnięcie ręki!
Kiełki dyni to pomysł, jak uczynić pestki dyni jeszcze zdrowszymi i cenniejszymi pod względem odżywczym. Rzadko spotykane w sklepach, są niezwykle łatwe do samodzielnego wyhodowania w warunkach domowych. Co ciekawe, kiełki dyni można nieraz znaleźć gotowe we wnętrzu kupionego warzywa!
Dynia – boskie warzywo
Dynia – boskie warzywo
Dynia zrobiła ogromną karierę w popkulturze. Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na to warzywo. Oprócz amerykańskiej tradycji Halloween, w kawiarniach możemy napić się dyniowej latte, a w restauracji zjeść dyniową zupę-krem. Ten jesienny szał ...
Zdrowie zaklęte w zielonych listkach. Co jeszcze wiemy o trybuli
Zdrowie zaklęte w zielonych listkach. Co jeszcze wiemy o trybuli
Zioła i przyprawy nie tylko nadają  smaku i aromatu naszym potrawom, ale także mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z takich roślin jest trybula, która nie jest zbyt popularna w naszym kraju. Jest łatwa w uprawie i powszechnie występuje, ale nadal jej nie doceniamy. Trybula ...
Sok z kapusty kiszonej  - pomaga czy szkodzi?
Sok z kapusty kiszonej - pomaga czy szkodzi?
Sok z kiszonej kapusty popularny jest zwłaszcza w środkowo-wschodniej części Europy, choć sam zwyczaj fermentowania kapusty pochodzi oryginalnie z Chin. Jako element sokoterapii, czyli pomysłu na odtruwanie organizmu z toksyn za pomocą napojów wyciskanych z warzyw i owoców, sok z kiszonej ...
Otręby owsiane – odchudzający produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni!
Otręby owsiane – odchudzający produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni!
Otręby owsiane zyskały sobie największą sławę i popularność pośród wszystkich rodzajów otrąb. W uproszczeniu można powiedzieć, że zawierają wszystko, co w ziarnie owsa najlepsze i jeszcze odznaczają się bardzo przyjemnym, orzechowym smakiem. I choć, owszem, otrębów owsianych nie powinno się ...
Pasaż zakupowy