Mąka z pestek dyni – zdrowie od śniadania po kolację
Mąka z pestek dyni – zdrowie od śniadania po kolację
Mąka z pestek dyni to jeden z ciekawszych pomysłów na wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w sposób prozdrowotny i ekonomiczny. Zwłaszcza w kontekście globalnej sytuacji stale rosnącej liczby ludzi i równolegle rosnącego zubożenia, lepsze gospodarowanie zasobami żywnościowymi ...
Pszenica kamut, czyli stare bywa lepsze!
Pszenica kamut, czyli stare bywa lepsze!
Pszenica kamut to jedno ze starożytnych zbóż, które odeszło w zapomnienie wskutek masowej komercjalizacji i „udoskonalania” upraw. Dziś, na fali zainteresowania naturalną żywnością, zwracamy się znów ku archaicznym gatunkom traw, które okazują się mieć wyraźnie wyższy potencjał zdrowotny. Pszenicę ...
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. To przekąska idealna dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Substancje zawarte w mandarynkach pomogą oczyścić ...
Bakalie – najlepszy zamiennik dla słodyczy!
Bakalie – najlepszy zamiennik dla słodyczy!
Bakalie kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia, będąc jednym z ważniejszych składników makowca, keksa czy kutii. Samo słowo pochodzi od tureckiego wyrażenia „bakkal”, które oznacza po prostu kupca. Skojarzenie jest dość prostolinijne - bakalie, czyli suszone owoce, rozpoczęły ...
Fasola pinto – zdrowie w artystycznym wydaniu
Fasola pinto – zdrowie w artystycznym wydaniu
Fasola, niezależnie od rodzaju, jest cennym warzywem, które dostarcza naszemu organizmowi szereg ważnych składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i białka, dlatego stanowi znakomity zamiennik mięsa w diecie wegan i wegetarian. Na świecie istnieje wiele odmian fasoli, a ...
Wiórki kokosowe – egzotyczny dodatek do deserów
Wiórki kokosowe – egzotyczny dodatek do deserów
Wiórki kokosowe to produkt otrzymywany z egzotycznego kokosa. Kojarzone są przede wszystkim jako dodatek do wielu słodkich ciast i deserów. Jak się okazuje, wiórki kokosowe są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe - znacznie cenniejsze od samego kokosa pod względem wartości ...
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Pomarańcza - reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność
Spośród wszystkich cytrusów, pomarańcze są najbardziej powszechne oraz cenione. Słodyczą pokonują grejpfruty i cytryny. Świeże mają zniewalający zapach. Zawierają do tego wiele substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego, trawiennego i odpornościowego.
Mąka z amarantusa – najzdrowsza mąka na świecie?
Mąka z amarantusa – najzdrowsza mąka na świecie?
Mąka z amarantusa to produkt, który podbił sklepowe półki w związku z zataczającą coraz szersze kręgi modą na dietę bezglutenową. Szarłat (Amaranthus), podobnie jak gryka, nie jest jednak oficjalnie zbożem i po zmieleniu ma dość charakterystyczne właściwości ograniczające potencjał jego ...
Płatki owsiane – źródło witalności i wytrzymałości
Płatki owsiane – źródło witalności i wytrzymałości
Płatki owsiane to nie tylko przysmak, który sprawdzi się w tradycyjnej owsiance. To również świetny dodatek do ciast, ciasteczek, racuchów czy naleśników. Z ich wykorzystaniem przygotowywało się słynne australijskie anzac biscuits, czyli ciasteczka przygotowywane z myślą o żołnierzach ANZAC ...
Czas na buraczany zakwas!
Czas na buraczany zakwas!
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków wykazuje właściwości, które uchronią nas nadciśnieniem, wirusami, a nawet rakiem!
Pasaż zakupowy