Idealna dla wegetarian i cukrzyków. Poznajcie inne oblicze brukselki!
Idealna dla wegetarian i cukrzyków. Poznajcie inne oblicze brukselki!
Brukselka nie cieszy się w naszym kraju dobrą sławą. Mimo uroczego wyglądu małej kapustki, odstręcza domowych kucharzy swoim zapachem i gorzkim smakiem. Obecne istnieje jednak wiele sposobów na ominięcie tych przeszkód, a także pojawiają się nowe propozycje podania tego warzywa, tak aby nie ...
Jeśli nie chleb, to co? Poznajcie zdrowsze zamienniki chleba!
Jeśli nie chleb, to co? Poznajcie zdrowsze zamienniki chleba!
Można by spytać, po co nam w ogóle zamienniki dla chleba, produktu bądź co bądź powszedniego. Odpowiedzi jest co najmniej kilka, mniej i bardziej racjonalnych. Najważniejsza z nich odnosi się do względów czysto zdrowotnych – wiele osób musi po prostu ograniczyć ilość glutenu lub ...
Korzeń lotosu – zdrowy, podwodny smakołyk
Korzeń lotosu – zdrowy, podwodny smakołyk
Choć brzmi tak egzotycznie i ekskluzywnie, korzeń lotosu w rzeczywistości jest zwykłym warzywem wykorzystywanym dość powszechnie w kuchni wschodnio-azjatyckiej, zwłaszcza w Chinach, Indiach i Japonii. Atrakcyjna forma oraz przyjemna dla podniebienia konsystencja idą w parze z walorami ...
Olej rydzowy – szokujące bogactwo kwasów omega 3
Olej rydzowy – szokujące bogactwo kwasów omega 3
Olej rydzowy wbrew pozorom nie ma nic wspólnego ze szlachetnymi blaszkowatymi grzybami. Pod pojęciem rydza kryje się bowiem także drugi gatunek, oficjalnie zwany lnicznikiem siewnym (Camelina sativa), który należy do najstarszych roślin oleistych w Europie. Choć dziś w dużej mierze zapomniany, od ...
Ocet balsamiczny – na zdrowie!
Ocet balsamiczny – na zdrowie!
Naturalnie gęsty, ciemnobrązowy i bogaty w aromat – taki jest najbardziej wykwintny ocet stosowany w kulinariach – ocet balsamiczny. Wśród octów nie ma sobie równych, zwłaszcza jeśli jest przygotowywany zgodnie z tradycyjną, włoską recepturą. W jaki sposób używać octu balsamicznego, by ...
Oryginalna feta, czyli jaka? Jak wybrać najlepszą fetę?
Oryginalna feta, czyli jaka? Jak wybrać najlepszą fetę?
Obok zimnotłoczonej oliwy oraz oliwek, ser feta jest kulinarnym symbolem kuchni greckiej, która uchodzi za najzdrowszą i najbardziej naturalną na całym świecie. Niestety, jest też jednym z najchętniej podrabianych produktów. Jak rozpoznać prawdziwą, dobrą fetę i cieszyć się niesamowitymi ...
Chcesz zdrowiej gotować? Postaw na mąkę grochową!
Chcesz zdrowiej gotować? Postaw na mąkę grochową!
Mąką grochowa uważana jest za poważną konkurencję dla mąki z ciecierzycy, choć ta druga wciąż w wyraźny sposób dominuje w międzynarodowej kuchni. Jako produkt wysokobiałkowy, wysokobłonnikowy i bezglutenowy stanowi zasadnicze urozmaicenie współczesnej diety, zdominowanej przez kontrowersyjną ...
Przywracają blask cerze, regulują hormony i ciśnienie, a to dopiero początek listy...
Przywracają blask cerze, regulują hormony i ciśnienie, a to dopiero początek listy...
Kiełki to młode rośliny, które zawierają wysokie stężenie wielu ważnych enzymów, witamin i minerałów. Chociaż dostępne są przez cały rok, po kiełki bardzo chętnie sięgamy wiosną, gdy nasz organizm potrzebuje regeneracji i odnowy witalnej. Istnieje wiele rodzajów kiełków - jedne są popularne, ...
Kiełki lucerny ‒ najzdrowszy pokarm świata?
Kiełki lucerny ‒ najzdrowszy pokarm świata?
Lucerna to jedna z najstarszych roślin uprawnych przeznaczonych… na paszę dla zwierząt. Pochodząca z południowo-zachodniej Azji, w XVIII wieku została szeroko rozpowszechniona na terytorium obu Ameryk, a wraz z rozwojem rolnictwa udało się otrzymać odmiany odporne na chłodniejsze warunki ...
Słyną z przyjemnego smaku, koloru oraz cennych właściwości odżywczych
Słyną z przyjemnego smaku, koloru oraz cennych właściwości odżywczych
Kiełki fasoli adzuki na tle innych fasolowych kiełków odznaczają się wyjątkową lekkostrawnością. Ich popularność wynika również z przyjemnego smaku, atrakcyjnego koloru oraz niezwykłych właściwości odżywczych. Szczególnie popularne w Azji, kiełki fasoli adzuki okazują się być wielkim ...