Mąka migdałowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki migdałowej
Mąka migdałowa – najzdrowsza z mąk bezglutenowych
Mąka migdałowa należy do grona popularnych bezglutenowych produktów podbijających ostatnio półki ze zdrową żywnością. Zainteresowanie nią jest blisko związane z modą na diety „paleo” oraz „keto” – systemy odżywiania odżegnujące się od przewagi węglowodanów w jadłospisie. Ale nie zapominajmy, ...
Kalafior warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalafiora
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to warzywo, skłaniamy się ku temu, by spożywać je na surowo lub w wersji przyrządzanej na parze. Jak ...
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Latem, zwłaszcza w czasie upałów, zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. Napoje, owoce i lekkie posiłki pojawiają się w codziennej diecie częściej niż wysokokaloryczne potrawy czy słodycze. Co należy pić, aby jak najlepiej nawodnić organizm w czasie lata?
Sos mojo – właściwości, skład i zastosowanie sosu mojo
Sos mojo – kanaryjski dodatek do dań
Hiszpania może być dumna ze swojej kuchni, która oferuje mnóstwo pyszności. Każdy region tego kraju proponuje smakoszom inne doznania kulinarne. Nie inaczej jest także na Wyspach Kanaryjskich, które znane są z oryginalnego sosu mojo, występującego aż w trzech wersjach smakowych. Co w nim ...
Szczaw warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczawiu
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C i żelaza. Wyraźny, kwaśny smak tego warzywa sprawia, że można go podawać w formie zupy, nawet ...
Jeżyny owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jeżyn
Jeżyny - wzmacniają siły witalne i libido
Latem zagajniki i lasy obfitują w jeżyny. Warto zbierać wtedy te słodko-kwaśne owoce, ponieważ pełne są licznych związków bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jedząc jeżyny wzmocnimy organizm, poprawimy wygląd skóry i pomożemy sobie przy różnego rodzaju ...
Ser Manouri – właściwości, skład i zastosowanie sera Manouri
Ser Manouri – mało doceniany grecki przysmak
Ser Manouri ma dość skromne pochodzenie, bowiem jest zaledwie produktem ubocznym w procesie produkcji słynnej greckiej fety. W smaku jest jednak bardzo oryginalny i niemniej atrakcyjny, a na fali zainteresowania regionalnymi smakami zyskał w ostatnich latach na popularności. Co zaś ...
Papryka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki
Czy wiesz, że papryka to witaminowa rekordzistka?
Słodka czy ostra? Przybierająca różne barwy papryka jest jedną z podstawowych przypraw. Jej pikantna odmiana zdominowała modną w Polsce kuchnię meksykańską. Papryczki chili są popularne do tego stopnia, że dodaje się je nawet do czekolady! Warzywo spożywa się jednak nie tylko w proszku. ...
Sól czosnkowa przyprawa ‒ właściwości, skład i zastosowanie soli czosnkowej
Sól czosnkowa ‒ przyprawa, która ułatwia gotowanie
Dostępna w sklepach sól czosnkowa to sposób na ułatwienie życia wszystkim amatorom gotowania. Wygodne, sypkie połączenie słonego smaku oraz specyficznej cebulowej pikantności skraca czas przygotowania potraw i pozwala na łatwiejsze dozowanie. Czy jednak nie lepiej byłoby zamiast soli ...
Ser mascarpone - właściwości, skład i zastosowanie sera mascarpone
Ser mascarpone - nie tylko do deserów
Gęsty i kremowy ser mascarpone to jeden z topowych włoskich produktów. Włosi obok Francuzów produkują najbardziej cenione i popularne sery na świecie. O ile trudno wyobrazić sobie pizzę bez mozzarelli, czy risotto bez parmezanu, o tyle bez mascarpone wybitny włoski deser tiramisu w ogóle by nie ...
Pasaż zakupowy