Masło – właściwości, skład i zastosowanie masła
Masło – zdrowe, jeśli jedzone z umiarem!
Wszystko wskazuje na to, że masło było znane ludzkości już dwa tysiące lat przed naszą erą. Istnieją kamienne tablice z doby starożytnego Egiptu, które obrazują proces produkcji mlecznego tłuszczu i, co ciekawe, okazuje się on być bardzo podobny do dzisiejszej technologii. I podczas, gdy ...
Mirabelki owoce – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mirabelek
Mirabelki – śliwki, które warto docenić
Mirabelki są owocowym symbolem Lotaryngii, regionu położonego na północy Francji. Nigdzie indziej nie darzy się małych słodkich śliwek tak wielkim szacunkiem. Co roku, w sierpniu, stolica regionu, miasto Metz, staje się centrum wielkiego mirabelkowego festiwalu, w czasie którego można ...
Jak zrobić kefir wegański?
Jak zrobić dobry, wegański kefir?
Wydaje się, że kefir, to coś o czym weganie mogą tylko pomarzyć. Jednak dzięki połączeniu mleka roślinnego i grzybka tybetańskiego można otrzymać napój o delikatnym, kwaskowym smaku, po który bez problemu mogą sięgać weganie, jak i nieweganie.
Figi owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fig
Figi - na obniżenie ciśnienia i zdrowe serce
Figowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. O jego zdrowotnych właściwościach doskonale wiedzieli nasi przodkowie wiele wieków przed naszą erą. Figi, zarówno te świeże jak i suszone, kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów. Mają też wszechstronne, zdrowotne ...
Dobre samopoczucie od natury
Dobre samopoczucie od natury
Czy przestrzeganie zasad dietetycznych jest jednoznaczne z pozbawieniem się ulubionych smaków? Nic bardziej błędnego! Zdrowa dieta ma na celu dostarczać nam niezbędnych wartości, a dopełnieniem szczęścia jest właśnie niesiony przez nią smak.
Mangostan – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mangostanu
Mangostan – prawdopodobnie najsmaczniejszy owoc świata
Mangostan to jeden z najbardziej cenionych tajskich owoców, który cieszy się na azjatyckich rynkach wielką estymą i jest chętnie eksportowany. Wbrew powszechnemu mniemaniu nie ma jednak nic wspólnego z dużymi owocami mango. Mangostan należy do rodziny roślin kluzjowatych, które spotkać ...
Śmietana – właściwości, skład i zastosowanie śmietany
Śmietana – grzeszna, ale odżywcza
Śmietana w popularnym mniemaniu kojarzy się z tucznością i zbytkiem – śmietanka towarzyska to wręcz społeczna elita. Te asocjacje nie są przypadkowe i odnoszą się do wysokiego poziomu tłuszczu oraz kaloryczności śmietany. Czy to jednak wystarczające powody, aby się jej wystrzegać?
Ocet jabłkowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia, urody i szczupłej sylwetki
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.
Pitaja – właściwości, witaminy i wartości odżywcze pitai
Pitaja – owoc o smoczym pochodzeniu
Egzotyczne kraje słyną z nietypowych dla nas owoców, charakteryzujących się dziwnym kształtem, kolorem czy nawet zapachem. Jednym z nich jest właśnie pitaja, inaczej nazywany smoczym owocem lub też truskawkową gruszką. Jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale także zachęca do jedzenia swoim ...
Hummus – właściwości, skład i wartości odżywcze humusu
Hummus – pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się dania i przekąski z różnych stron świata. Nic w tym dziwnego, bo jesteśmy ciekawi i stajemy się otwarci na nowe smaki, pochodzących z innych rejonów naszego globu. Jednym z nich jest hummus, pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu. Stanowi ...
Pasaż zakupowy