Czereśnie, pomidory, porzeczki... Lipiec to ich czas!
Czereśnie, pomidory, porzeczki... Lipiec to ich czas!
Lipiec to piękny czas – dojrzewają owoce i warzywa, ich ceny spadają! O tej porze roku mamy ich prawdziwy wysyp. W lipcu pojawiają się – niedostępne o innej porze roku – porzeczki i agrest. Stragany uginają się pod ciężarem świeżych truskawek, czereśni, brzoskwiń czy pomidorów. Choć wszyscy ...
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Jakie napoje najlepiej ugaszą pragnienie letnią porą?
Latem, zwłaszcza w czasie upałów, zwiększa się nasze zapotrzebowanie na płyny. Napoje, owoce i lekkie posiłki pojawiają się w codziennej diecie częściej niż wysokokaloryczne potrawy czy słodycze. Co należy pić, aby jak najlepiej nawodnić organizm w czasie lata?
Arbuz – niezwykłe właściwości niezwykłego owocu
Arbuz – niezwykłe właściwości niezwykłego owocu
Arbuz nie bez powodu kojarzy nam się z upalnym latem, orzeźwieniem i słodyczą w ciepłe dni. Duża zawartość wody zaspokaja pragnienie, a naturalny cukier wspaniale pobudza kubki smakowe. Dodatkowo, spożywanie go pomaga utrzymać piękną sylwetkę, a nawet wspomaga odchudzanie. Jednak to tylko ...
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
O jak ogórek, czyli oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona nie tylko w polskiej kulturze, na co wskazuje (na przykład) frazeologia, lecz także w kuchni i ...
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób to skarbnica wartości odżywczych. Ta roślina strączkowa może pochwalić się dużą zawartością białka, kwasu foliowego czy witamin z grupy B. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i sycący. Warto w wakacje włączyć bób do diety, bo sezon na to warzywo trwa bardzo krótko.
Chcesz mieć piękną skórę i zdrowe serce? Jedz czereśnie!
Chcesz mieć piękną skórę i zdrowe serce? Jedz czereśnie!
Dlaczego warto jeść czereśnie?  Bo czereśnie to idealna przekąska na lato −  apetycznie wyglądają, rewelacyjnie pachną, cudnie smakują, są bardzo orzeźwiające i posiadają właściwości zdrowotne. Sezon na czereśnie trwa krótko, więc spieszmy się, by nacieszyć się ich smakiem!
Sałata rzymska – pyszna, trwała i bardzo zdrowa
Sałata rzymska – pyszna, trwała i bardzo zdrowa
Sałata rzymska w brytyjskim angielskim bywa nazywana sałatą z Kos – istnieją bowiem sugestie, że popularne zielone warzywo narodziło się jako chwast na greckiej wyspie Kos. Do Europy Zachodniej podłużne główki dotarły jednak dzięki rozrostowi Imperium Rzymskiego, dlatego też w większej części ...
Łodyga do kuchni, korzeń do domowej apteczki
Łodyga do kuchni, korzeń do domowej apteczki
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. Podobnie, jak ten ostatni jest warzywem, choć wyjątkowy smak kompotów i ciast z rabarbarem nauczył nas traktować go jako owoc. Poza tym to bylina – roślina wieloletnia. ...
Botwinka odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Botwinka odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w sobie ta niepozorna roślina zastąpią nam nie jeden suplement diety!
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany również w Polsce, gdzie spożywamy go najczęściej w postaci surówki z dodatkiem np. rodzynków. ...