Rurki cannoli – właściwości i skład. Przepis na rurki cannoli
Rurki cannoli – sycylijski deser w Twoim domu
Rurki cannoli to włoski przysmak, wokół którego narosło wiele opowieści i legend łączących w sobie wpływy arabskie i chrześcijańskie. Niejasna historia rurek cannoli nie przeszkodziła jednak w ich rozpowszechnieniu i dziś specjał znajduje się w gronie najpopularniejszych we Włoszech. O ...
Mąka kukurydziana – właściwości, skład i zastosowanie mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana – bezglutenowe źródło zdrowia
Mąka kukurydziana cieszy się coraz większą popularnością. To doskonały zamiennik tradycyjnej mąki z glutenem, na którą ma uczulenie wiele osób. Poza tym, mąka kukurydziana zawiera wiele cennych składników mineralnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Co warto wiedzieć o mące ...
Gruszka owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze gruszki
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka ...
Baobab owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze baobabu
Baobab – superfood prosto z Afryki
Baobab to drzewo niezwykłej postury, kojarzące się nam przede wszystkim z krajobrazem afrykańskim i powieścią „W pustyni i w puszczy”.  Afrykańskie legendy głoszą, że to bogowie (według innych źródeł diabeł lub hiena) wyrwali go niegdyś i posadzili do góry nogami – faktycznie ...
Spaghetti z kwiatami cukinii
Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z cukinią nie jest pracochłonny, ale w smaku dorównuje najbardziej skomplikowanym i pracochłonnym ...
Pietruszka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. Od pokoleń jest popularna w polskiej kuchni, a także w medycynie ludowej - i bardzo dobrze - ...
Kalarepa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalarepy
Kalarepa - lepsza od pomarańczy
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa pozwala odtruć organizm, ochronić nas przed rakiem, a oprócz tego mogą ją bez obaw spożywać cukrzycy ...
Borowik szlachetny - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyb borowik szlachetny ciekawostki
Borowik szlachetny – zdrowy przysmak prosto z lasu
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” nazwał go pułkownikiem wśród grzybów. Nie bez powodu - prawdziwek wyróżnia się bowiem dostojnym wyglądem, pięknym zapachem i ...
Brzoskwinie owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze brzoskwiń
Brzoskwinia – egzotyczna królewna
Soczysta, delikatna, gładka, aksamitna... Brzoskwinia zawłaszczyła nie tylko sady i ogrody, ale również język, literaturę i malarstwo. Brzoskwiniowa cera stanowiła przez lata niedościgniony ideał, a sam owoc przez wieki budził również skojarzenia erotyczne! Co takiego kryje się za tym ...
Koperek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze koperku
Koperek – aromatyczny lek na problemy gastryczne
Wyjątkowo smaczny dodatek do ziemniaków, ryb i sałatek, czyli nać kopru ogrodowego, to przyprawa w Polsce powszechnie znana. Koperek stanowi również popularny suplement, ze względu na swoje poprawiające trawienie właściwości. Herbatka z owoców kopru to skuteczny lek na kolki niemowlęce i ...
Pasaż zakupowy