Wegański chłodnik na upalne dni
Wegański chłodnik ochłodzi w upalne dni
Kiedy robi się coraz cieplej, a temperatury sięgają 30 stopni Celsjusza nie ma nic lepszego niż chłodnik. Chłodnik ma tę cenną właściwość, że syci i przyjemnie orzeźwia, a jak smakuje!
Smalec – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie smalcu
Smalec czyli kulinarna historia z happy-endem
Smalec stał się ofiarą marketingu wielkich koncernów spożywczych, które od początku XX w. zaczęły nam usilnie wmawiać, że produkowane przez nie tłuszcze roślinne są o wiele zdrowsze. Dzisiaj naukowcy zwracają honor tradycyjnemu przysmakowi wieprzowemu, a jednocześnie, wraz z rozwojem trendu ...
Rukiew wodna – roślina przyszłości
O rukwi wodnej ostatnimi czasy zrobiło się głośno na świecie. Roślina, której niesamowite właściwości doceniano w minionych wiekach, obecnie wygrywa wszystkie rankingi superżywności i stała się prawdziwą gwiazdą botaniki. Wszystko za sprawą eksperymentu przeprowadzonego przez amerykańskich ...
Botwina ‒ odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w sobie ta niepozorna roślina zastąpią nam nie jeden suplement diety!
Ser topiony – właściwości, skład i zastosowanie sera topionego
Co kryje w sobie ser topiony?
Puryści utrzymują, że ser topiony nie jest de facto serem. I mają sporo racji, bowiem w kremowych produktach sprzedawanych w formie bloczków, trójkątów i oddzielnie pakowanych plasterków sera jest często zaledwie 50%. Co tworzy pozostałą część? W serach topionych znajdziemy różnego rodzaju ...
Ugli owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze ugli
Ugli – szpetny, ale pyszny cytrus
Każdy, kto zna choć trochę język angielski, instynktownie oceni charakter owoców ugli - „ugly” to wszak nic innego jak określenie czegoś brzydkiego, szpetnego. I faktycznie, trudno w tym przypadku mówić o kuszącym, atrakcyjnym wyglądzie, ale zdaniem koneserów jamajskie owoce ugli ...
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka kojarzy nam się z wiosną, ponieważ jest jedną z najpopularniejszych nowalijek. Najchętniej spożywamy ją w formie surowej, z dodatkiem twarożku i szczypiorku. Osoby, które regularnie jedzą na śniadanie to ostre w smaku warzywo mogą cieszyć się dobrą odpornością na wirusy i ...
Atemoya owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze atemoyi
Atemoya – bardzo smaczna hybryda z tropików
Atemoya to owoc, o którym słyszało niewielu Polaków. I trudno się dziwić, bowiem nie tylko pochodzi on z tropikalnej strefy, ale jest sztuczną hybrydą dwóch innych, nie bardziej znanych owoców. Twórcą atemoyi jest P.J. Wester, amerykański hodowca, który w 1908 r. jako pierwszy skrzyżował drzewo ...
Młoda kapusta na 3 sposoby
Młoda kapusta na 3 sposoby
Wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę – bodajże najsmaczniejsze danie, które w tym czasie może pojawić się na naszym stole! Jasnozielone, słodkie i orzeźwiające listki świeżej kapustki przygotowujemy na wiele sposobów – doskonale komponują się z koperkiem, jednak można podawać je ...
Szczypiorek – urodziwy brat cebuli
Cebula i czosnek nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ani one ładne, ani przyjemnie pachnące. Ileż się trzeba czasem natrudzić, aby chociaż ich smak był przystępny dla podniebienia. Mają jednak tyle cennych właściwości prozdrowotnych, że trudno wyobrazić sobie bez nich zdrową dietę. Na ...
Pasaż zakupowy