Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odmładzające i antyrakowe działanie zawartego w niej beta-karotenu sprawia, że (chyba) ...
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób – chroni kości, serce i dba o sylwetkę
Bób to skarbnica wartości odżywczych. Ta roślina strączkowa może pochwalić się dużą zawartością białka, kwasu foliowego czy witamin z grupy B. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i sycący. Warto w wakacje włączyć bób do diety, bo sezon na to warzywo trwa bardzo krótko.
Rabarbarowy początek dnia!
Rabarbarowy początek dnia!
Choć potencjał leczniczy rabarbaru lekarskiego jest naprawdę imponujący, pamiętajmy, że odmiana ogrodowa także zawiera wartości odżywcze. Rabarbar z ogródka to warzywo o właściwościach antyoksydacyjnych – dostarcza nam trzech silnych substancji przeciwutleniających, to jest prowitaminę A ...
Spaghetti z kwiatami cukinii
Spaghetti z kwiatami cukinii
W lecie nie mamy za bardzo ochoty stać godzinami przy parujących garach. Szukamy prostych i szybkich przepisów, w których dane nam będzie wykorzystać sezonowe warzywa czy owoce. Ten makaron z cukinią nie jest pracochłonny, ale w smaku dorównuje najbardziej skomplikowanym i pracochłonnym ...
Chcesz mieć piękną skórę i zdrowe serce? Jedz czereśnie!
Chcesz mieć piękną skórę i zdrowe serce? Jedz czereśnie!
Dlaczego warto jeść czereśnie?  Bo czereśnie to idealna przekąska na lato −  apetycznie wyglądają, rewelacyjnie pachną, cudnie smakują, są bardzo orzeźwiające i posiadają właściwości zdrowotne. Sezon na czereśnie trwa krótko, więc spieszmy się, by nacieszyć się ich smakiem!
Przepis na wyciszającą lemoniadę lawendową
Przepis na wyciszającą lemoniadę lawendową
Uczucie niepokoju, zaburzenia nerwicowe i cykliczne ataki paniki to niezwykle powszechne problemy dotyczące zdrowia psychicznego, które odczuwają ludzie na całym świecie. U podstaw każdego z nich leży chroniczny stres. Jak naturalnie zwiększyć swoją odporność na stresogenne czynniki i ...
To najlepsze warzywo na odchudzanie i odtrucie
To najlepsze warzywo na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany również w Polsce, gdzie spożywamy go najczęściej w postaci surówki z dodatkiem np. rodzynków. ...
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C i żelaza. Wyraźny, kwaśny smak tego warzywa sprawia, że można go podawać w formie zupy, nawet ...
Młoda kapusta na 3 sposoby
Młoda kapusta na 3 sposoby
Wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę – bodajże najsmaczniejsze danie, które w tym czasie może pojawić się na naszym stole! Jasnozielone, słodkie i orzeźwiające listki świeżej kapustki przygotowujemy na wiele sposobów – doskonale komponują się z koperkiem, jednak można podawać je ...
Dlaczego warto wprowadzić koperek do codziennej diety?
Dlaczego warto wprowadzić koperek do codziennej diety?
Wyjątkowo smaczny dodatek do ziemniaków, ryb i sałatek, czyli nać kopru ogrodowego, to przyprawa w Polsce powszechnie znana. Koperek stanowi również popularny suplement, ze względu na swoje poprawiające trawienie właściwości. Herbatka z owoców kopru to skuteczny lek na kolki niemowlęce i ...