Groszek zielony warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze groszku zielonego
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory smakowe powodują, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Na szczęście dobroczynne działanie ...
Botwina warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze botwiny
Botwinka ‒ odkwasza organizm i dba o naszą skórę
Zdrowa skóra, dobre samopoczucie, równowaga kwasowo-zasadowa - to tylko część argumentów, które przekonują, że botwinka powinna częściej gościć na naszych stołach. Właściwości, jakie kryje w sobie ta niepozorna roślina zastąpią nam nie jeden suplement diety!
Krem z kiszonych ogórków
Orzeźwiający krem z kiszonych ogórków
Uwielbiamy kiszone ogórki. Czy to jako dodatek do sałatek, jako zagrycha pod mocniejsze trunki czy pod postacią klasycznej zupy ogórkowej. Okazuje się, że z tradycyjnych kiszonych ogórków można zrobić także bardziej nowoczesne danie. Krem z ogórków kiszonych odwołuje się do tradycji, a ...
Rabarbar warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rabarbaru
Rabarbar – obcy znad Wołgi
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. Podobnie, jak ten ostatni jest warzywem, choć wyjątkowy smak kompotów i ciast z rabarbarem nauczył nas traktować go jako owoc. Poza tym to bylina – roślina wieloletnia. ...
Bezglutenowa tarta ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Bezglutenowa tarta ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Maj i czerwiec to sezon na szparagi i czosnek niedźwiedzi. Dodanie tych składników do tarty stworzy wytrawną kompozycję.
Seler warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze selera
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany również w Polsce, gdzie spożywamy go najczęściej w postaci surówki z dodatkiem np. rodzynków. ...
Trzcina cukrowa – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie trzciny cukrowej
Trzcina cukrowa – źródło słodyczy, która nie szkodzi?
Pochodzi z Nowej Gwinei i jest znana ludzkości od tysięcy lat. Trzcina cukrowa ma ogromne znacznie gospodarcze, a pozyskiwany z niej cukier jest znany na całym świecie. Ów nierafinowany specyfik, podobnie jak sok z cukrowca lekarskiego, uchodzi za produkt zaliczany do tzw. zdrowej żywności. ...
Nasiona chia na 5 sposobów
Nasiona chia na 5 sposobów
Nasiona szałwii hiszpańskiej to słynna superżywność, która obecnie bije rekordy popularności. Niewielkie nasiona chia, poza szeregiem wartości prozdrowotnych, mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. Na ich bazie można komponować orzeźwiające napoje i pożywne desery. Świetnie sprawdzają się ...
Przepis na wyciszającą lemoniadę lawendową
Przepis na wyciszającą lemoniadę lawendową
Uczucie niepokoju, zaburzenia nerwicowe i cykliczne ataki paniki to niezwykle powszechne problemy dotyczące zdrowia psychicznego, które odczuwają ludzie na całym świecie. U podstaw każdego z nich leży chroniczny stres. Jak naturalnie zwiększyć swoją odporność na stresogenne czynniki i ...
Burak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze buraka
Burak – sprzymierzeniec anemików
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Pasaż zakupowy