Koperek – aromatyczny lek na problemy gastryczne
Koperek – aromatyczny lek na problemy gastryczne
Wyjątkowo smaczny dodatek do ziemniaków, ryb i sałatek, czyli nać kopru ogrodowego, to przyprawa w Polsce powszechnie znana. Koperek stanowi również popularny suplement, ze względu na swoje poprawiające trawienie właściwości. Herbatka z owoców kopru to skuteczny lek na kolki niemowlęce i ...
Szparagi – najlepszy afrodyzjak?
Szparagi – najlepszy afrodyzjak?
Zazieleniło się! Nie tylko na skwerach i łąkach – także na straganach. I to dosłownie – właśnie teraz na wyciągnięcie ręki są szparagi! Szparagi grillowane, gotowane, blanszowane, przesmażane, pieczone… pełne cennych właściwości. Ze szparagów można wyczarować w kuchni prawdziwe smakołyki. Spieszcie ...
Chleb jęczmienny – zalety i sposób przygotowania
Chleb jęczmienny – zalety i sposób przygotowania
Chleb jęczmienny opisywany jest już w Nowym Testamencie, w Ewangelii wg. Św. Jana – nim właśnie bowiem Chrystus w cudowny sposób nasycił ponoć tysiące swych uczniów. Dziś stanowi raczej niszową kategorię i pojawia się głównie w kontekście pieczywa tradycyjnego – wyrabianego ręcznie przez ...
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany również w Polsce, gdzie spożywamy go najczęściej w postaci surówki z dodatkiem np. rodzynków. ...
Pora na pora
Pora na pora
Por, obok marchewki i pietruszki, należy do najmniej zbadanych warzyw wchodzących w skład włoszczyzny. Większość z nas zjada go w rosole, rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, jakie kryje w sobie właściwości prozdrowotne oraz, czy warto go spożywać w surowej postaci albo solo. Do potraw ...
Kiełki soi – pożywne i łatwe w przygotowaniu
Kiełki soi – pożywne i łatwe w przygotowaniu
Kiełki soi szczególną popularnością cieszą się w Korei, gdzie uprawia się je na szeroką skalę i sprzedaje na kilogramy w sklepach i na rynkach. Do gotowania chętnie wykorzystują je również Chińczycy, Japończycy, Tajowie, a także mieszkańcy Wietnamu, Kambodży, a nawet Filipin i Indonezji. W ...
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Odmładzające i antyrakowe działanie zawartego w niej beta-karotenu sprawia, że (chyba) ...
Natka pietruszki – sposób na detoks i wzmocnienie
Natka pietruszki – sposób na detoks i wzmocnienie
Natka pietruszki to niezastąpiona przyprawa nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez niej tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup. Natka pietruszki to także sposób na ...
Acerola – witaminowa rekordzistka
Acerola – witaminowa rekordzistka
Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), wiśnia z Barbados lub po prostu acerola – to maleńki owoc, który ma niezwykłą moc. W 4,5 gramowej aceroli jest tyle witaminy C, co w kilogramie cytryn. Jakie jeszcze właściwości ma acerola?
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Płatki, otręby, kasze, ciastka, batony, napoje - produkty owsiane przebojem podbiły polski rynek. Znajdziemy je nawet w babcinej apteczce. Poza walorami odżywczymi i prozdrowotnymi zboże to wykazuje cenne właściwości kosmetyczne. Obecnie, za sprawą badań naukowych, owsianka na śniadanie już ...
Pasaż zakupowy