Syrop klonowy zamiast cukru lub słodzika
Wybierz zdrowszą alternatywę dla cukru
Syrop klonowy może być zdrowszy niż dotychczas. Okazuje się, że słodki kanadyjski specjał zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.
Zupa z dyni idealna na jesienne chłody
Zupa z dyni idealna na jesienne chłody
Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania  pysznej i pożywnej zupy.
Płeć ma wpływ na upodobania kulinarne
Płeć decyduje o upodobaniach kulinarnych
Mężczyźni jedzą więcej mięsa i drobiu a kobiety owoców i warzyw - tę ogólnie znaną prawidłowość dowiedziono naukowo i przedstawiono na Konferencji Emerging Infectious Diseases w Atlancie.
Żyj zdrowo, żyj według idei Slow Food
Żyj zdrowo, żyj według idei Slow Food
Kultura jedzenia większości z nas nie ma nic wspólnego ze zdrowym trybem życia. Jadamy na szybko, w mieście i zwykle w ruchu. A zdrowe jedzenie ma bezpośredni wpływ nie tylko na jakość naszego życia, ale i na nasze samopoczucie. Dziś, z namysłem powinniśmy wybierać każdy składnik ...
Martyna Wojciechowska zachęca do picia kawy
Martyna Wojciechowska zachęca do picia kawy
Panda, tygrys, żółw morski i orka to rzadkie gatunki zwierząt, które zainspirowały twórców kawy CHAI caffe latte. Z okazji kampanii w kawiarniach coffeheaven pojawił się nowy smak kawy, Panda CHAI caffe latte.
Gotuj zdrowo, żyj zdrowo
Jak zdrowo przygotować smaczne posiłki?
Istotą zdrowego żywienia jest nie tylko skompletowanie zbilansowanej diety, ale także właściwe przyrządzanie posiłków. Pamiętajmy, że tylko odpowiednio przygotowane potrawy będą zawierały optimum wartości odżywczych.
„Nie rzucaj mięsem! …do kosza” – apeluje Federacja Polskich Banków Żywności
Marnujmey 25 proc.produkowanego mięsa
W związku z obchodami Światowego Dnia Żywności (17 października) Federacja Polskich Banków Żywności podejmuje problem marnowania jedzenia, a w szczególności mięsa i jego przetworów. Dlaczego akurat mięso? Mięso i jego przetwory są jednym z najczęściej wyrzucanych i niepotrzebnie ...
Coraz więcej entuzjastów żywności organicznej
Rośnie rzesza entuzjastów eko-żywności
Około 30 proc. Polaków kupuje żywność organiczną i deklaruje, że chce ją kupować częściej – wynika z najnowszych badań TNS Polska.
Kiszonki poprawią naszą odporność
Chorujesz? Postaw jesienią na kiszonki
Od dawna kiszenie jest skuteczną metodą utrwalania żywności. Wskutek fermentacji produkty zyskują wiele właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Najlepszym przykładem jest kapusta, która po kiszeniu nabiera wyjątkowych cech, a bakterie które w niej znajdują się mogą nas ...
Świeże warzywa i owoce prosto od rolnika
Świeże warzywa i owoce prosto od rolnika
Właśnie ruszył internetowy „sklep", w którym można kupić świeże warzywa i owoce pochodzące wprost od rolników z Ponidzia. Jak zapewnia inicjator akcji, Krzysztof Skowroński, proponowane tam ceny są znacznie niższe niż te z supermarketów.
Pasaż zakupowy