Czosnek warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze czosnku
Czosnek na siłę i odwagę
Czosnek wpisał się w mitologię słowiańską jako narzędzie do odstraszania wampirów. Mimo nieprzyjemnego zapachu, wspaniałe właściwości tego warzywa sprawiają, że ma ono rzeczywiście magiczne działanie. Naukowe badania potwierdzają, że dla naszego zdrowia czosnek może zdziałać cuda! W Polsce ...
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie i zdrowe śniadanie
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie przekąski sylwestrowe
Pasty do kanapek to produkty, który doskonale sprawdzą się nie tylko jako imprezowa przekąska, lecz także jako element szybkiego i pożywnego śniadania, które możemy przygotować w kilka chwil. Możliwość samodzielnego decydowania o ich składzie sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony dodatek ...
Czas na pieczone jabłka - przepis
Czas na pieczone jabłka
Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, ...
Burak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze buraka
Burak – sprzymierzeniec anemików
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem!
Sól cebulowa przyprawa ‒ właściwości, skład i zastosowanie soli cebulowej
Sól cebulowa – niezastąpiona w wielu klasycznych daniach
Sól cebulowa należy do popularnych mieszanek przypraw, które nie mają jednak charakteru ziołowego. W daniach zastępuje popularny duet soli kuchennej i cebuli, ale rezultat smakowy jest nieco odmienny niż w przypadku zastosowania świeżego warzywa. Największą zaletą soli kuchennej jest ...
Aronia owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze aronii
Aronia – mini owoc o wielkiej mocy
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko ...
Jak przyrządzić dynię? Przepis na danie z dynią Hokkaido
Dyniowa zapiekanka – prosta i smaczna!
Jesienią króluje kolor pomarańczowy. To za sprawą dyni, która rozpycha się na straganach i sklepowych półkach. Polacy śmiało sięgają po dynię, przyrządzając ją na wiele sposobów.
Mleko owsiane – właściwości, skład i zastosowanie mleka owsianego
Mleko owsiane – najlepsze do kawy!
Mleko owsiane zostało wynalezione przez szwedzkich naukowców na Uniwersytecie w Lund. Było celną odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na alternatywy dla mleka krowiego, stanowiącego ważny element kuchni skandynawskiej, w obliczu coraz powszechniejszych problemów z tolerancją laktozy. Założona ...
Kasza gryczana - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza gryczana
Kasza gryczana – ziarenka pełne zdrowia
Starożytna medycyna chińska już od tysięcy lat upatruje w kaszy gryczanej lekarstwa na wewnętrzne zimno, biegunki oraz obfite miesiączki. Tymczasem, dla większości z nas te jasnobrązowe ziarenka są zaledwie wspomnieniem ze szkolnej stołówki, niekoniecznie w najlepszym gatunku. A szkoda, bo ...
Mąka kasztanowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki kasztanowej
Mąka kasztanowa – najsmaczniejsza z mąk?
Mąka kasztanowa jest typowo włoskim specjałem gastronomicznym, choć owoce kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) są znanym i cenionym przysmakiem na różnych kontynentach. Jako produkt bezglutenowy, mąka kasztanowa należy do kategorii zdrowej żywności polecanej zwłaszcza alergikom, ale ...
Pasaż zakupowy