Jeżyny owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze jeżyn
Jeżyny - wzmacniają siły witalne i libido
Latem zagajniki i lasy obfitują w jeżyny. Warto zbierać wtedy te słodko-kwaśne owoce, ponieważ pełne są licznych związków bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jedząc jeżyny wzmocnimy organizm, poprawimy wygląd skóry i pomożemy sobie przy różnego rodzaju ...
Ser Manouri – właściwości, skład i zastosowanie sera Manouri
Ser Manouri – mało doceniany grecki przysmak
Ser Manouri ma dość skromne pochodzenie, bowiem jest zaledwie produktem ubocznym w procesie produkcji słynnej greckiej fety. W smaku jest jednak bardzo oryginalny i niemniej atrakcyjny, a na fali zainteresowania regionalnymi smakami zyskał w ostatnich latach na popularności. Co zaś ...
Papryka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papryki
Czy wiesz, że papryka to witaminowa rekordzistka?
Słodka czy ostra? Przybierająca różne barwy papryka jest jedną z podstawowych przypraw. Jej pikantna odmiana zdominowała modną w Polsce kuchnię meksykańską. Papryczki chili są popularne do tego stopnia, że dodaje się je nawet do czekolady! Warzywo spożywa się jednak nie tylko w proszku. ...
Sól czosnkowa przyprawa ‒ właściwości, skład i zastosowanie soli czosnkowej
Sól czosnkowa ‒ przyprawa, która ułatwia gotowanie
Dostępna w sklepach sól czosnkowa to sposób na ułatwienie życia wszystkim amatorom gotowania. Wygodne, sypkie połączenie słonego smaku oraz specyficznej cebulowej pikantności skraca czas przygotowania potraw i pozwala na łatwiejsze dozowanie. Czy jednak nie lepiej byłoby zamiast soli ...
Ser mascarpone - właściwości, skład i zastosowanie sera mascarpone
Ser mascarpone - nie tylko do deserów
Gęsty i kremowy ser mascarpone to jeden z topowych włoskich produktów. Włosi obok Francuzów produkują najbardziej cenione i popularne sery na świecie. O ile trudno wyobrazić sobie pizzę bez mozzarelli, czy risotto bez parmezanu, o tyle bez mascarpone wybitny włoski deser tiramisu w ogóle by nie ...
Bakłażan owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze bakłażana
Bakłażan – owoc z niespodzianką
Warzywo? Owoc? Z czym to podawać? Tego typu pytania mogą wprawić nas w zakłopotanie, kiedy w centrum zainteresowania pojawia się roślina, której kulinarna historia budzi sprzeczne emocje. Najnowsze badania pokazują jednak, że bakłażan kryje w sobie wiele składników cennych dla naszego ...
Mąka sojowa – właściwości, skład i zastosowanie mąki sojowej
Mąka sojowa – dlaczego warto używać jej codziennie?
Mąka sojowa należy do specyficznej kategorii produktów stosowanych w gastronomii w roli mąki, ale nie pochodzących wcale ze zbóż. Tak naprawdę są to bowiem po prostu drobno zmielone ziarna soi, przypominające wyglądem pszenną mąkę pełnoziarnistą. Tradycja wykorzystania mąki sojowej nie jest ...
Mirabelki owoce – właściwości, witaminy i wartości odżywcze mirabelek
Mirabelki – śliwki, które warto docenić
Mirabelki są owocowym symbolem Lotaryngii, regionu położonego na północy Francji. Nigdzie indziej nie darzy się małych słodkich śliwek tak wielkim szacunkiem. Co roku, w sierpniu, stolica regionu, miasto Metz, staje się centrum wielkiego mirabelkowego festiwalu, w czasie którego można ...
Grzyby enoki – opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby enoki ciekawostki
Grzyby enoki – nowy hit z Japonii
Grzyby enoki to przysmak prosto z Azji, który pojawił się już i w polskich supermarketach. Na tle innych grzybów wyróżnia się niebywała delikatnością i bajecznym wyglądem, doskonale wpisując się w trendy nowoczesnej kuchni – lekkiej i eklektycznej. W samej Japonii grzyby enoki zaliczane są ...
Cukinia warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cukinii
Cukinia – uniwersalna kuzynka dyni
Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Warto docenić cukinię z racji jej bogatych zalet dietetycznych i wszechstronnego zastosowania w kuchni.
Pasaż zakupowy