Wolno, wolniej… smakujemy lato
Wolno, wolniej… smakujemy lato
Dłuższe dni dodają nam energii, a mocne słońce powoduje, że z większą chęcią realizujemy nawet bardzo szalone pomysły. Mimo tego warto zwolnić tempo dnia i rozsmakować się w słonecznej chwili lata. Dojrzałe w słońcu owoce i warzywa oraz pyszne mixy sokowe wzbogacą chwile i nadadzą im ...
Wzrasta znajomość nawyków żywieniowych
Wzrasta znajomość nawyków żywieniowych
Wzrasta nasza znajomość prawidłowych nawyków żywieniowych, a wiedza na ich temat wpływa na zdrowie nasze i naszych najbliższych – wynika z badań przeprowadzonych przez IQS&QUANTA Group na zlecenie organizatorów kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.
„Wiśnia nadwiślanka” zarejestrowana
„Wiśnia nadwiślanka” zarejestrowana
Komisja Europejska opublikowała w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „wiśnia nadwiślanka”.
Mrożonki skontrolowane
Mrożonki skontrolowane
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych poinformowała o wynikach kontroli dotyczącej jakości oferowanych w handlu mrożonek owocowych i warzywnych. W porównaniu z poprzednią kontrolą poprawiło się oznakowanie tych produktów, niestety producenci  częściej oszukują na temat ...
Poznaj Dobrą Żywność
Poznaj Dobrą Żywność
Po raz kolejny producentom produktów najwyższej jakości rozdane zostały znaki „PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność”. Przyznano je 223. produktom, wśród których są wyroby mleczarskie, słodycze, świeże oraz przetworzone owoce i warzywa, wędliny, wyroby garmażeryjne oraz produkty alkoholowe.
Czy wiesz co jesz?
Czy wiesz co jesz?
Jakość produktów spożywczych jest coraz gorsza. Okazuje się, że producenci świadomie fałszują żywność. Do takich wniosków można dojść po lekturze raportu Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Ekologiczne owoce popularne w Belgii
Ekologiczne owoce popularne w Belgii
W Belgii stale rośnie popyt na owoce ekologiczne. Największą popularnością cieszą się ekologiczne jabłka przeznaczone do produkcji soku, ale również z dużym zainteresowaniem spotykają się odmiany do bezpośredniego spożycia.
Dzika żywność
O jedzeniu dzikich roślin i rodzimych bezkręgowców  rozmawiamy z dr. Łukaszem Łuczajem – biologiem i twórcą warsztatów kulinarnych „kuchnia na dziko”.
Żywność organiczna zdrowsza?
Żywność organiczna zdrowsza?
Zdaniem naukowców z Londyńskiej School of Hygiene & Tropical Medicine, którzy przeprowadzili badania na zlecenie rządu brytyjskiego, żywność ekologiczna nie cechuje się wyższymi wartościami odżywczymi i walorami zdrowotnymi w porównaniu do zwykłej żywności.
Reklama jogurtów zakazana
Reklama jogurtów zakazana
Reklama telewizyjna firmy Danone, informująca o tym, że jogurt Actimel wspiera naturalną odporność dzieci, została zakazana przez brytyjski urząd etyki reklamy. Advertising Standards Authority (ASA) argumentuje, że reklama nie może być pokazywana w dotychczasowej formie, gdyż wprowadza w błąd.
Pasaż zakupowy