Wyniki europejskiego badania Europe Health 2008
Miesięcznik Reader’s Digest już po raz trzeci zorganizował w kilkunastu europejskich krajach badanie, którego celem jest zebranie informacji na temat stanu zdrowia Europejczyków, w tym również Polaków. Tegoroczna edycja badania Europe Health pokazuje, że kobiety są lepiej niż mężczyźni zorientowane ...
Wyniki europejskiego badania Europe Health 2008
Miesięcznik Reader’s Digest już po raz trzeci zorganizował w kilkunastu europejskich krajach badanie, którego celem jest zebranie informacji na temat stanu zdrowia Europejczyków, w tym również Polaków. Tegoroczna edycja badania Europe Health pokazuje, że kobiety są lepiej niż mężczyźni zorientowane ...
Unijne regulacje dotyczące żywności ekologicznej
Unijne regulacje dotyczące żywności ekologicznej
Od początku przyszłego roku ekologiczni rolnicy będą musieli dostosować się do nowych unijnych przepisów, które staną się ostrzejsze niż dziś - czytamy w Rzeczpospolitej.
W Polsce przybywa ekologicznych producentów
W Polsce przybywa ekologicznych producentów
W 2008 roku nastąpił dalszy rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Do końca sierpnia tego roku 3294 producentów, w tym 69 przetwórni, przekazało zgłoszenie rozpoczęcia działalności w rolnictwie ekologicznym do wojewódzkich inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - ...
Butelkowana deszczówka z krawędzi świata
Butelkowana deszczówka z krawędzi świata
Tasmanian Rain czyli Deszcz Tasmanii jest butelkowaną wodą deszczową pochodzącą z Tasmanii - miejsca, które wg Światowej Organizacji Meteorologicznej charakteryzuje się najczystszym powietrzem na kuli ziemskiej.
Szkolne sklepiki bez chipsów i batoników
Szkolne sklepiki bez chipsów i batoników
Główny Inspektorat Sanitarny szykuje rewolucję w asortymencie szkolnych sklepików. Do końca roku szkolnego ponad 1,2 mln gimnazjalistów nie będzie mogło w nich kupić coli, chipsów ani batoników. Rewolta GIS to odpowiedź na plagę otyłości wśród polskich uczniów.
Jest w Polsce popyt na ekoprodukty
Jest w Polsce popyt na ekoprodukty
Produkcja ekologiczna należy do najszybciej rozwijających się dziedzin rolnictwa. W Polsce w ubiegłym roku liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła do 12 tys., czyli o 27 proc. Ekologiczne uprawy zajmują już 250 tys. ha, co daje nam ósme miejsce w Unii Europejskiej.
Wywiad z Jadwigą Łopatą
Wywiad z Jadwigą Łopatą
Jadwiga Łopata – działaczka zaangażowana w działania na rzecz zachowania wartości kulturowych i przyrodniczych polskiej wsi oraz promocję tradycyjnego i ekologicznego rolnictwa, ekoturystyki i ekologicznych technologii. Założycielka stowarzyszenia ECEAT i Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony ...
Jesteśmy za zdrową żywnością
Jesteśmy za zdrową żywnością
Z danych otrzymywanych przez Głównego Inspektora IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) od uprawnionych jednostek certyfikacyjnych wynika, że rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce charakteryzuje się stosunkowo wysoką dynamiką. Przykładowo, w pierwszym półroczu 2005 roku ...
Mistrzowie wolności
Makrobiotyka jest sposobem życia, opartym na prawie natury, sformułowanym niegdyś przez Chińczyków jako teoria jedności przeciwieństw (jin-jang). Prawo to powiada, że wszystko co ma przód, ma tył; im większy przód, tym większy tył itd. Prawa strona, lewa strona, leżymy, ...
Pasaż zakupowy