Polacy są przeciwni GMO
Aż 66 proc. Polaków nie kupiłoby produktów genetycznie modyfikowanych (GMO), nawet gdyby były wyraźnie tańsze od tradycyjnej żywności - wynika z sondażu PBS DGA przeprowadzonego dla "Gazety Wyborczej".
Jesteśmy za zdrową żywnością
Jesteśmy za zdrową żywnością
Z danych otrzymywanych przez Głównego Inspektora IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) od uprawnionych jednostek certyfikacyjnych wynika, że rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce charakteryzuje się stosunkowo wysoką dynamiką. Przykładowo, w pierwszym półroczu 2005 roku ...
Na straganie w dzień targowy...
Na straganie w dzień targowy...
Współczesna wiedza żywieniowa wskazuje na szczególną rolę owoców i warzyw w diecie człowieka i zaleca ich regularne spożywanie. Dr Renata Kazimierczak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prowadzi badania ...
Sukces profilaktyki niedoboru jodu w Polsce
Wprowadzony w Polsce 10 lat temu obowiązkowy model profilaktyki jodowej oraz wdrożony Narodowy Program Eliminacji Niedoboru Jodu przyniósł oczekiwane efekty. W ocenie Międzynarodowego Komitetu ds. Kontroli Zaburzeń Wywołanych Niedoborem Jodu - International Council for the Control of ...
Mistrzowie wolności
Makrobiotyka jest sposobem życia, opartym na prawie natury, sformułowanym niegdyś przez Chińczyków jako teoria jedności przeciwieństw (jin-jang). Prawo to powiada, że wszystko co ma przód, ma tył; im większy przód, tym większy tył itd. Prawa strona, lewa strona, leżymy, ...
Ludzie spod znaku Ślimaka są już w Polsce
Ludzie spod znaku Ślimaka są już w Polsce
Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentó ...
Pasaż zakupowy