Wywiad z Jadwigą Łopatą
Wywiad z Jadwigą Łopatą
Jadwiga Łopata – działaczka zaangażowana w działania na rzecz zachowania wartości kulturowych i przyrodniczych polskiej wsi oraz promocję tradycyjnego i ekologicznego rolnictwa, ekoturystyki i ekologicznych technologii. Założycielka stowarzyszenia ECEAT i Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony ...
Jesteśmy za zdrową żywnością
Jesteśmy za zdrową żywnością
Z danych otrzymywanych przez Głównego Inspektora IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych) od uprawnionych jednostek certyfikacyjnych wynika, że rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce charakteryzuje się stosunkowo wysoką dynamiką. Przykładowo, w pierwszym półroczu 2005 roku ...
Mistrzowie wolności
Makrobiotyka jest sposobem życia, opartym na prawie natury, sformułowanym niegdyś przez Chińczyków jako teoria jedności przeciwieństw (jin-jang). Prawo to powiada, że wszystko co ma przód, ma tył; im większy przód, tym większy tył itd. Prawa strona, lewa strona, leżymy, ...
Ludzie spod znaku Ślimaka są już w Polsce
Ludzie spod znaku Ślimaka są już w Polsce
Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentó ...
Olej sezamowy – tłuszcz na wagę złota
Olej sezamowy – tłuszcz na wagę złota
Zarówno sezam, jak i olej z niego wydobywany, posiadają szereg szalenie cennych dla zdrowia i urody właściwości. Olej sezamowy zawsze warto mieć nie tylko w kuchni czy apteczce, ale także produkty z jego udziałem powinny na stałe zawitać do kosmetyczki.
Pasaż zakupowy