10 potraw z ogórka - najlepsze przepisy z ogórka

Ogórek jest jednym ze skromniejszych i pozornie mało uniwersalnych warzyw. Można go po prostu schrupać lub zetrzeć do mizerii. W sezonie, gdy szklarnie są pełne zielonych owoców, warto jednak wykorzystać je i na inne sposoby, a zwłaszcza utrwalić na zimę. Sprawdź jakie jeszcze potrawy z ogórków przygotowuje się na świecie i wypróbuj je we własnej kuchni. Oto 10 potraw z ogórka!



Azjatycka sałatka z ogórków. Źródło: from my point of view/ShutterstockAzjatycka sałatka z ogórków. Źródło: from my point of view/Shutterstock
  1. Azjatycka sałatka z ogórków
  2. Indyjska sałatka z ogórkiem
  3. Zupa groszkowo-ogórkowa
  4. Gazpacho ogórkowo-miętowe
  5. Roladki z ogórka i łososia
  6. Wietnamskie łódeczki ogórkowe
  7. Pita z kurczakiem i ogórkiem
  8. Kalafiorowa pizza z ogórkiem
  9. Sorbet ogórkowy
  10. Smoothie ogórkowo-ananasowy
Każdy, kto widział kiedyś rosnące ogórki, łatwo domyśli się, że należą one do rodziny roślin dyniowatych, charakteryzujących się długimi, pnącymi się pędami o obszernych, kulistych liściach. Mimo że tak dobrze zadomowione w polskich ogródkach, ogórki tak naprawdę pochodzą z Indii, skąd przed 4 tysiącami lat rozprzestrzeniły się do antycznej Grecji, Rzymu, a potem szturmem zdobyły całą Europę oraz Nowy Świat. Rzymianie nie tylko uwielbiali je konsumować, ale także leczyli nimi problemy ze wzrokiem, ukąszenia skorpionów czy niepłodność. Cesarz Tyberiusz zasłynął wręcz jako władca, który codziennie raczył się ogórkiem!

Dziś na całym świecie produkuje się rocznie ponad 60 milionów ton ogórków w dziesiątkach fascynujących odmian. Nic dziwnego, że większość kultur ma też swoje własne, ciekawe pomysły na potrawy z ogórków.

Sałatki

Wspomniana już mizeria czy sałatka grecka to ogórkowa klasyka. Ale chrupiące zielone warzywo sprawdza się w wielu różnych mieszankach sałatkowych i surówkowych, nawet bardziej egzotycznych.

Azjatycka sałatka z ogórków


Składniki:

Przygotowanie:
Ogórki umyj i widelcem przejdź wzdłuż po ich skórce, tak aby zostały widoczne rowki (pomaga to w zatrzymywaniu sosu na plasterkach). Pokrój je w cienkie plasterki i zmieszaj z solą. Po 20 minut lekko odciśnij ogórki z wody i zmieszaj w dużej misie z resztą składników. Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce do 3 dni. (źródło: https://www.feastingathome.com/)

Indyjska sałatka z ogórkiem


Składniki:

Przygotowanie:
Pokrój cebulę, ogórki, pomidory i rzodkiewkę w drobną kostkę. Spłucz zimną wodą i porządnie odcedź. Połącz z drobno posiekanym chili i resztą składników i dopraw do smaku pieprzem czarnym oraz solą morską. Podawaj jako dip do chipsów lub dodatek do curry.
(źródło: https://www.veganricha.com/)

Zupy z ogórków

Poczciwa zupa ogórkowa wciąż króluje w rankingach ulubionych zup Polaków. Wraz z globalizacją kuchni coraz częściej sięgamy jednak po ciekawe przepisy z etniczną nutą. A ogórki doskonale sprawdzają się zwłaszcza w przepisach na chłodniki!

Zupa groszkowo-ogórkowa


Składniki:

Przygotowanie:
Zagotuj 1,4 l wody. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulkę. Gotuj na małym ogniu mieszając przez ok. 5 minut. Dodaj pokrojonego ogórka, sałatę i groszek i zalej wrzątkiem. Dodaj bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem i dodaj jogurt. Podawaj z żytnim chlebem. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)

Gazpacho ogórkowo-miętowe


Składniki:
  • 2 duże ogórki (ok. 750 g)
  • ½ szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 liści świeżej mięty
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów
  • ¼ szklanki oliwy
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 szklanka czerstwego chleba pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:
Ogórki umyj, pokrój i zmiksuj razem z wodą. Dodaj pokrojoną cebulkę, czosnek oraz miętę i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj migdały, oliwę i ocet i miksuj do osiągnięcia idealnie gładkiej konsystencji. Dodaj kawałki chleba i pozostaw do namaczania na 30 minut. Kiedy zmiękną zmiksuj raz jeszcze i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki co najmniej na godzinę, a przed podaniem udekoruj wierzch liśćmi mięty i siekanymi migdałami. (źródło: https://food52.com/)
Ogórkowe gazpacho z miętą. Źródło: nblx/Shutterstock
Ogórkowe przekąski

Poczciwe ogórki łatwo jest również wpleść do bankietowych i piknikowych przekąsek. Tym bardziej, że unikalny podłużny kształt warzywa otwiera bardzo szerokie możliwości kreatywnej aranżacji – od roladek po faszerowane łódeczki!

Roladki z ogórka i łososia


Składniki:

Przygotowanie:
Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój ogórek wzdłuż na jak najdłuższe płatki. Każdy odciśnij z wody przy użyciu ręcznika papierowego. Rozprowadź po 1-2 łyżeczce serka na plastrach ogórkach, a na wierzch wyłóż stosownie przycięte paski łososia. Zwiń roladkę jak najciaśniej i utrwal przebijając wykałaczką. (źródło: https://sweetpeasandsaffron.com/)

Wietnamskie łódeczki ogórkowe


Składniki:
  • 400 g gotowanego lub pieczonego kurczaka
  • 4 duże ogórki
  • 1 ½ szklanki tartej marchwi
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ¼ szklanki siekanej kolendry
  • ¼ szklanki liści bazylii
  • ¼ szklanki siekanej zielonej cebulki
  • ½ małej czerwonej cebuli

MAJONEZ:

Przygotowanie: Z ogórków odetnij końce, przekrój je wzdłuż na połówki i łyżeczką wydłub miąższ. Zaaranżuj łódki na talerzu. Marchew połącz z sokiem z limonki i odstaw na 15-30 minut. W blenderze połącz jajko, sok i sól i zacznij miksować na małych obrotach. Stopniowo dolewaj olej, tak aby powstał gęsty sos. Na koniec dodaj sos sriracha. Kurczaka pokrój na małe kawałki i zaaranżuj i wymieszaj z marchwią, ziołami i siekaną cebulą. Dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem zielonym. Wykładaj mieszankę do łódeczek z ogórka i dekoruj na wierzchu majonezem. (źródło: https://getinspiredeveryday.com/)
Tabela przedstawiająca sposoby wykorzystania ogórków w kuchni; opracowanie własne
Ogórek w daniach głównych

Soczyste, chrupiące plastry są doskonałym dodatkiem również do wielu dań ciepłych. Idealnie sprawdzają się na przykład jako farsz do pity czy tortilli.

Pita z kurczakiem i ogórkiem


Składniki:
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżeczki miodu
  • ¼ ogórka szklarniowego
  • 1 szklanka liści baby szpinaku
  • 1 pełnoziarnista pita

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 °C. Oprócz mięso solą i pieprzem i włóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut (aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 165°C). Po ostygnięciu pokrój kurczaka w centymetrowe kawałki. W misie wymieszaj oliwę, musztardę, miód, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Dodaj kurczaka, pokrojonego w plastry ogórka i szpinak. Mieszanką napełniaj połówki pity.  (źródło: https://www.self.com/)

Kalafiorowa pizza z ogórkiem


Składniki:
  • ½ główki kalafiora
  • 2-3 łyżki tartego imbiru
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • 1 zielona papryczka chili
  • ¼ szklanki siekanej kolendry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • ¼ łyżeczki czerwonego chili w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej lub z ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • dodatkowo siekana kolendra

Przygotowanie:
Kalafiora podziel na różyczki i zmiksuj z imbirem oraz przyprawami. Dodaj sól, pieprz, rozgnieciony widelcem ziemniak oraz mąkę. Zagnieć z masy kulę i umieść ją na papierze do pieczenia. Polej ją oliwą i palcami zacznij rozgniatać, tak, aby utworzyła okrągły placek o grubości ok. ½ cm. Wyrównaj powierzchnię i piecz 30 minut w temperaturze 180 °C (po 15 minutach spryskaj brzegi wodą i otocz placek na drugą stronę). Po wyjęciu z pieca ułóż na placku plastry ogórka i czerwonej cebuli. Podawaj z jogurtem lub indyjską raitą. (źródło: https://www.veganricha.com/)
Ogórkowe smoothie z ananasem. Źródło: Ksenija Toyechkina/Shutterstock
Orzeźwiające przysmaki z ogórka

Wreszcie, ogórki są ideałem letnich napojów orzeźwiających – można z nich przygotować lemoniady, smoothie, a nawet drinki alkoholowe. Miłośnicy oryginalnych lodów na pewno docenią też sorbet ogórkowy!

Sorbet ogórkowy


Składniki:

Przygotowanie: Obierz ogórki i usuń pestki. Potnij na kawałki i wrzuć do miksera razem z sokiem cytrynowym i cukrem. Miksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Przełóż masę do szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika i włóż do lodówki na kilka godzin. Następnie umieść ją w maszynie do robienia lodów i postępuj według wskazówek producenta. Przed podaniem udekoruj świeżą miętą.
(źródło: https://www.thelittleepicurean.com/)

Smoothie ogórkowo-ananasowy


Składniki:

Przygotowanie:
Banan pokrój a plastry i włóż na kilka godzin do zamrażalnika. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wszystkie składniki połącz w blenderze i miksuj na średnich obrotach. Za pomocą wody lub kostek lodu wyreguluj pożądaną konsystencję. Podawaj natychmiast. (źródło: https://minimalistbaker.com/)
Można usłyszeć opinie, że ogórek z racji na swoją wysoką zawartość wody, jest produktem bardzo ubogim pod względem odżywczym. Nic bardziej mylnego! Stanowi on doskonałe źródło witaminy K, a także dostarcza organizmowi umiarkowane ilości witaminy C, potasu i magnezu. Zjedzenie większej ilości ogórków nie stwarza zaś żadnego problemu.
Na zdrowie więc!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec )

Bibliografia

1. „History of cucumbers” Vegetable Facts, http://www.vegetablefacts.net/vegetable-history/history-of-cucumbers/, 4/09/2022
2. “The Etymology of the Word Cucumber” Sam Dean, https://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/the-etymology-of-the-cucumber, 4/09/2022
3. “Cucumber recipes” BBC Good Food, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/cucumber-recipes, 4/09/2022
4. “37 Cucumber Recipes That Are More Cooling Than Your Window AC Unit” Joe Sevier, https://www.bonappetit.com/recipes/slideshow/cucumber-recipes, 4/09/2022
5. “36 Refreshing Cucumber Recipes That Aren’t All Salads” Audrey Bruno i in., https://www.self.com/gallery/how-to-cook-with-cucumbers, 4/09/2022
6. “7 Health Benefits of Eating Cucumber” Rachael Link, https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-cucumber, 4/09/2022

Ocena (2.3) Oceń: