Aronia owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze aronii

Aronia ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o uprawę tego owocu. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko pomagają walczyć z chorobami cywilizacyjnymi, lecz także okazują się pomocne dla osób pracujących przy komputerze. Na bazie owoców aronii można wykonać wiele smacznych przetworów, którymi warto się rozkoszować przez cały rok.



pixabay.compixabay.com
  1. Aronia - europejka o amerykańskich korzeniach
  2. Aronia - krzew odporny na szkodniki i przymrozki
  3. Aronia lepsza od bzu i porzeczki
  4. Aronia - naturalne wsparcie układu krążenia
  5. Aronia - obowiązkowy składnik diety informatyków
  6. Aronia - owoc do zadań specjalnych przy schorzeniach układu pokarmowego
  7. Jak oswoić aronię?
Aronia to gatunek krzewu wywodzący się z rodziny różowatych. Jego jadalne owoce to jagody o kolorze ciemnogranatowym, dość cierpkim smaku i aromatycznym miąższu. Ich średnica wynosi z reguły ok. 10 mm. Do Europy aronia dotarła z Ameryki Północnej, gdzie do dzisiaj rośnie dziko. W naszym kraju krzew ten uprawia się na działkach, plantacjach i w lasach. Co ciekawe, Polska stanowi światową potęgę w uprawie aronii, mimo że owoce te nie cieszą się u nas wysoką popularnością. Zbiory aronii mają miejsce wczesną jesienią. Na jej bazie produkuje się soki, syropy, dżemy i konfitury.

Aronia - europejka o amerykańskich korzeniach

Lecznicze właściwości aronii były znane już starożytnym Indianom. Wkrótce wiedzę na temat możliwych zastosowań tego krzewu przejęli od nich biali osadnicy. Sprowadzenie wywodzącej się od jarzębiny aronii z Ameryki Północnej do Europy zawdzięcza się Miczurinowi. Był to znany sadownik pochodzenia rosyjskiego, który trudnił się hodowlą wielu gatunków roślin. Dzięki rozpowszechnieniu aronii na naszym kontynencie sprawił, że dostaliśmy cenne oręże do walki z chorobami cywilizacyjnymi. W jej uzdrawiające działanie wierzyli już pradawni mieszkańcy Europy Wschodniej. Nawet w ciężkich warunkach klimatycznych owoce te chroniły lokalną ludność przed infekcjami. Z czasem właściwościami aronii zainteresowali się naukowcy. Za sprawą wielu badań odkryto ich ogromny potencjał antyoksydacyjny. Podejrzewa się, że wypicie szklanki dobrego jakościowo soku z aronii może uchronić komórki przed destrukcją materiału genetycznego. Oznacza to, że włączenie tych owoców do diety może znacznie przedłużyć młodość!

Aronia - krzew odporny na szkodniki i przymrozki

Aronia jest łatwym w uprawie krzewem, rośnie nawet na ubogich w substancje mineralne glebach, jakie występują na kamiennych zboczach lub torfowiskach. Najładniejsze okazy rozwijają się jednak na podłożu gliniasto-piaszczystym, żyznym, próchniczym i przepuszczalnym. Krzew ten potrzebuje sporo wilgoci i odpowiedniej ekspozycji na słońce. Co ważne, dobrze znosi niskie temperatury. Jest też  odporny na szkodniki, dzięki czemu nie wymaga stosowania chemicznych oprysków. Z tego względu owoce te nie zawierają w składzie toksycznych substancji i mogą stanowić bezpieczne uzupełnienie codziennej diety.  
pixabay.com

Aronia lepsza od bzu i porzeczki

Owoce aronii stanowią jedno z najcenniejszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. 100 g zawiera ok. 300-630 mg tych związków, czyli o wiele więcej niż owoce bzu czarnego lub porzeczki. Znajdziemy w nich bogactwo bioflawonoidów i polifenoli. Substancje te wykazują silne działanie przeciwutleniające, a więc zwalczające wolne rodniki.
Ponadto aronia zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a także tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika, cukrów, kwasów organicznych (chlorogenowego, jabłkowego, winowego, cytrynowego i bursztynowego), amigdaliny i resweratrolu. Te kwaskowe w smaku owoce są jednak przede wszystkim kopalnią witaminy P (bioflawonoidów), która działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Co jeszcze dobrego znajdziemy w aronii? Przede wszystkim witaminy - witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminę C, E, P i K. Co ciekawe, wysoka zawartość bioflawonodiów poprawia wchłanianie, a także wykorzystanie przez organizm kwasu askorbinowego. Dobrze przyswajalna witamina C jest z kolei ważna dla prawidłowego działania witaminy E. Bogaty zestaw przeciwutleniających składników dostępny w owocach aronii poza tym, że broni nas przed negatywnym działaniem wolnych rodników, to jeszcze wspomaga działanie układu odpornościowego. Owoce te nie tylko stanowią bombę witaminową, lecz także są kopalnią ważnych dla zdrowia składników mineralnych. Aronia to ważne źródło - boru, cynku, fosforu, jodu, magnezu, manganu, miedzi, molibdenu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Minerały te czuwają nad prawidłowym przebiegiem szeregu procesów w naszym organizmie.

Zawartość witamin w 100 g świeżej aronii:
Zawartość minerałów  w 100 g świeżej aronii:

Aronia - naturalne wsparcie układu krążenia

Zawarte w aronii bioflawonoidy, takie jak rutyna oraz antocyjany mają zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Wzmacniają i uszczelniają ściany naczyń włosowatych, regulując zarazem ich przepuszczalność. Substancje te pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, a także usprawniają prace drobnych naczynek występujących w oku i w okolicy mieszków włosowych.
Z tego powodu zapobiegają rozwojowi chorób oczu – jaskry czy zaćmy, a także schorzeniom plamki żółtej na siatkówce. Aronia obniża ponadto poziom cholesterolu LDL, podwyższając jednocześnie cholesterol HDL.

Aronia - obowiązkowy składnik diety informatyków

Aronia zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które, poza działaniem odmładzającym, potrafią łagodzić chorobę popromienną, czyli szkodliwy wpływ radioterapii stosowanej przy leczeniu nowotworów. Mogą także uodparniać na promieniowanie UV, wspomagając skórne mechanizmy obronne. Dzięki temu, że jej owoce poprawiają ukrwienie narządu wzroku i – co ważne - blokują negatywne skutki promieniowania monitorów, stanowią obowiązkowy składnik diety osób pracujących przy komputerze.

Aronia - owoc do zadań specjalnych przy schorzeniach układu pokarmowego

Badania naukowe wykazały, że pozyskiwany z aronii sok okazuje się skuteczny w leczeniu wrzodów żołądka powstałych wskutek działania zakwaszonego alkoholu etylowego. Co więcej, błonnik zawarty w tych owocach znacznie zmniejsza zachorowalność na raka jelita grubego, a także przeciwdziała otyłości.
pixabay.com

Jak oswoić aronię?

Owoce aronii, mimo cierpkiego smaku, mają szerokie zastosowanie kulinarne. Na ich bazie można przygotowywać wiele przetworów, takich jak soki, syropy, konfitury, wino i nalewki. W celu złagodzenia wyrazistego smaku aronii, można ją mieszać z sokiem jabłkowym, słodkimi owocami, cukrem lub miodem.
Oto przykładowy przepis na sok z aronii:

Składniki:
  • 2 kg owoców aronii
  • 40 liści z wiśni
  • 2 kg cukru
  • 3 litry wody

Przygotowanie:
Umyte owoce i liście zalewamy wodą, a następnie gotujemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wszystko odcedzamy i mieszamy z cukrem. Tak przygotowany sok przelewamy do sterylnych butelek i pasteryzujemy przez kwadrans.
Na zdrowie!
Alicja Chrząszcz

Bibliografia

  1. I. Wawer, P. Eggert, B. Hołub; “Aronia – super owoc”; Wydawnictwo Wektor, 2015;
  2. The University of Maine; “Plant Description and Habitat of Aronia (black chokeberry)”; data dostępu: 2019-05-19
  3. Adam Kokotkiewicz, Zbigniew Jaremicz, Maria Łuckiewic; “Aronia Plants: A Review of Traditional Use, Biological Activities, and Perspectives for Modern Medicine”; data dostępu: 2019-05-19
  4. Gayle Engels, Josef Brinckmann; “Black chokeberry”; data dostępu: 2019-05-19
  5. Mark Brand; “Aronia: Native Shrubs With Untapped Potential”; data dostępu: 2019-05-19
  6. Valcheva-Kuzmanova SV, Belcheva A.; “Current knowledge of Aronia melanocarpa as a medicinal plant”; data dostępu: 2019-05-19
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy