Brzoskwinie owoce - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy brzoskwinie

Za ojczyznę brzoskwini uważa się Chiny, tam została udomowiona około 4 000 lat temu. Za ojczyznę brzoskwini uważa się Chiny, tam została udomowiona około 4 000 lat temu.
Soczysta, delikatna, gładka, aksamitna... Brzoskwinia zawłaszczyła nie tylko sady i ogrody, ale również język, literaturę i malarstwo. Brzoskwiniowa cera stanowiła przez lata niedościgniony ideał, a sam owoc przez wieki budził również skojarzenia erotyczne! Co takiego kryje się za tym niepozornym owocem o tak wielkiej popularności... ?

Egzotyczna królewna

Za ojczyznę brzoskwini uważa się Chiny, gdzie została udomowiona około 4 tysiące lat temu. Spotkać ją możemy również w innych krajach Dalekiego Wschodu: dziko rosnące brzoskwinie ukwiecają południowe zbocza Himalajów (Mussuri), perskie prowincje i Kraj Zakaukaski. Niezwykle aromatyczne owoce w Europie znane są od około 2 000 lat. Rzymianie sprowadzili drzewka do Europy z Persji, a owoce nazwali perskim jabłkiem. Potem zasięg drzewka rozszerzył się na cały basen Morza Śródziemnego, gdzie słońce dopieszczało roślinkę wydającą słodziutkie owoce. Właściwości brzoskwini po raz pierwszy zostały opisane w średniowiecznej francuskiej literaturze, gdzie znajdujemy wywar-receptę na świeży oddech z dodatkiem owocu brzoskwini.

Brzoskwinia, co to za owoc?

Brzoskwinia (Persica Mill) to jeden z wielu gatunków zaliczanych do rodzaju Prunus. Do tej rodziny należą również czeremcha, czereśnia, wiśnia i śliwa. Ze względu na to, że przepięknie kwitnie, brzoskwinia jest uprawiana jako roślina jadalna oraz ozdobna. W Polsce uprawia się gatunek brzoskwini zwyczajnej. Wśród wielu gatunków znaleźć możemy mniej i bardziej słodkie, o miąższu w różnych odcieniach od żółci do czerwieni, pokryte delikatnym meszkiem i gładkie. Jedną z odmian brzoskwini jest właśnie nektarynka, której miąższ jest bardziej zbity i soczysty, a skórka owocu jest gładka i cienka. To nie wszystko! Do rodziny brzoskwini  należą również morele, te dla odmiany różnią się przede wszystkim wielkością i kolorem. Istnieją również płaskie odmiany brzoskwini uwielbiane przez dzieci, popularnie nazywane "ufo". Rokrocznie na świecie produkuje się około 4 miliony ton brzoskwiń! Największą część produkcji przeznacza się na przetwory, gdyż niestety brzoskwinie są bardzo delikatne i dużym problemem jest ich daleki transport. Najwięcej brzoskwiń produkuje się w Chinach, krajach śródziemnomorskich takich jak Włochy i Hiszpania oraz w USA.

By Jack Dykinga, USDA [Public domain], via Wikimedia Commons
Moim zdaniem
Pod jaką postacią lubisz spożywać brzoskwinie?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy