Chleb – właściwości, skład i rodzaje chleba

Chleb paradoksalnie jest jednym z największych wynalazków ludzkości. Jako łatwe do spakowania i porcjowania źródło węglowodanów nie ma sobie równych nawet w XXI-wiecznej gastronomii. Co ciekawe, zdaniem historyków pierwotny człowiek wypiekał chleb na długo przed wynalezieniem mąki! Jak to możliwe? Pierwsze placki przygotowywane nad ogniem powstawały z mieszanki wody i rozgniecionych na kamieniach korzeni paproci.



Okrągły bochenki pszenicznego chleba; źródło: pixabay.comOkrągły bochenki pszenicznego chleba; źródło: pixabay.com

Historia chleba w jego najprostszej postaci może więc sięgać nawet 30 tysięcy lat wstecz! W Izraelu odkryto dowody świadczące, że ziarna jęczmienia były miażdżone między kamieniami już 22 tysiące lat temu i najprawdopodobniej służyły do wypiekania grubych placków o bardzo ciężkiej, ziarnistej konsystencji. Stopniowo techniki mielenia zbóż były doskonalone i w starożytnym Egipcie, Mezopotamii oraz dolinie rzeki Indus płaski chleb był już towarem powszechnym. Rewolucji dokonali jednak właśnie Egipcjanie, którzy ok. 1000 lat p.n.e. zaczęli wypiekać chleb na bazie drożdży pozyskanych z fermentacji jęczmienia. Uważa się wręcz, że tradycja wyrobu chleba jest w tym kontekście blisko spleciona z kulturą piwa!

Jak dziś wypieka się chleb?


Współczesna produkcja pieczywa rozgałęziła się na kilka kategorii. Przede wszystkim mamy fabryki produkujące masowo tysiące bochenków każdego dnia i wykorzystujące do poszczególnych etapów maszyny, łącznie z pasami transmisyjnymi. Na dużą skalę wypieka się również chleb i bułki w supermarketach, wkładając do specjalnych pieców zmrożone półprodukty. Na szczęście, istnieją jednak wciąż także tradycyjni piekarze, którzy większą część pracy wykonują ręcznie i sprzedają świeży chleb na mniejszą skalę, co umożliwia nie stosowanie konserwantów i ulepszaczy. Podstawowa technologia jest wszak dość prosta - z mąki, soli, drożdży i wody zagniata się ciasto, które po uformowaniu i wyrośnięciu pieczone jest w temperaturze ok. 230 stopni C. Różnice w poszczególnych rodzajach dotyczą najczęściej typu mąki, kształtu i wielkości pieczywa, a także dodatków, zarówno smakowych, jak i ulepszających.
Płaskie placki chlebowe – tak wyglądał chleb na początku swej historii; źródło: Wikimedia Commons
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy