Ciasto bananowo-chałwowe RAW

Ciasto bananowo – chalwowe RAW, Amelia Romańska, Vegeluv.org Ciasto bananowo – chalwowe RAW, Amelia Romańska, Vegeluv.org

Raw Food – dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego „surowe jedzenie” lub „surowa żywność”. Dla jednych dieta, dla innych styl życia. Chcesz spróbować? Polecamy przepis na ciasto bananowo-chałwowe w wersji RAW Amelii Romańskiej.


Dieta raw food oznacza po prostu „surowe jedzenie”, a podstawową zasadą jest wykluczenie z codziennego menu potraw poddanych obróbce cieplnej, jak i tych przetworzonych w jakikolwiek sposób. Zgodnie z jej zaleceniami potraw nie można podgrzewać w temperaturze wyższej niż 42 stopnie Celsjusza.

Wiele posiłków w ramach raw food można wykonać w prosty sposób – sałatki, owoce, soki. Inne wymagają nieco większego nakładu czasu i zaplanowania. My polecamy prosty przepis na ciasto bananowo-chałwowe RAW Amelii Romańskiej z bloga Vegeluv.org.

Zima trochę odpuściła i zamarzyłam o słodkim z lodówki. Tym razem wypróbowałam spód na bazie sezamu. Nie był to natchniony wybór, a spowodowany raczej brakiem orzechów. Niezależnie od pobudek – efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Będę korzystać z sezamu częściej. Zawiera spore ilości żelaza, magnezu, cynku, a przede wszystkim jest bogatym źródłem wapnia, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najwartościowszy sezam to ten niełuszczony, z ekologicznych upraw.

Podane poniżej składniki to porcja na formę, blaszkę albo głęboki talerz o średnicy około 18 cm. Jeśli planujecie wykonać ciasto w tradycyjnej tortowej formie, użyjcie podwójnej porcji.

Czas przygotowania: 20 minut + czas na schłodzenie

Składniki:

spód:
  • pół szklanki sezamu
  • dwie płaskie łyżki syropu z agawy, albo miodu (można też użyć syropu daktylowego, ksylitolu, stewii, ale miód lub agawa będzie najlepiej “kleić” ciasto)
  • szczypta soli morskiej
góra:
Sezam, miód (albo syrop z agawy) i sól miksowałam około 1 minuty. Niektóre ziarenka pozostały w całości, ale większość była dość rozdrobniona. Masa sezamowa powinna się delikatnie kleić. Następnie rozprowadziłam ją w naczyniu wyłożonych folią aluminiową i mocno ubiłam łyżką. Spód chałwowy już gotowy.

Banany, nerkowce i syrop daktylowy również zmiksowałam. Aby masa była jednolita i pulchna potrzeba kilku minut. Sprawdziłam czy jest wystarczająco słodka i gładka, a następnie rozprowadziłam je na spodzie sezamowym.

Użycie syropu daktylowego sprawi, że ciasto będzie się trudniej kroiło i trzeba będzie je dłużej schładzać. Jeśli użyjemy daktyli – dłużej będziemy je miksować, ale krojenie będzie łatwiejsze.

Po kilku godzinach w lodówce ciasto jest gotowe. Przed podaniem można je włożyć na 30-40 minut do zamrażalnika. W ten sposób otrzymamy deser lodowy! 

Bezcukrowe, o wysokich właściwościach odżywczych, bez obróbki termicznej, z nieprzetworzonych składników. Takie desery bardziej niż lubię!




Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.






wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy