Ciasto francuskie – właściwości, skład i wykorzystanie. Przepis na ciasto francuskie

Ciasto francuskie zostało wynalezione nad Loarą, prawdopodobnie w połowie XVII w. Sami Francuzi nazywają je „pâte feuilletée”, czyli ciastem płatkowym, ze względu na niezwykłą strukturę złożoną z dziesiątek warstw, które przechodzą od miękkich, ciągnących się, po suche, kruszące. Neutralne, a zarazem niepowtarzalne w smaku, ciasto francuskiego stało się bazą dla tysięcy dań – zarówno klasycznych, jak i intrygująco innowacyjnych.



Klasyczne ciasto francuskie – Galette des Rois; źródło: Flickr Creative CommonsKlasyczne ciasto francuskie – Galette des Rois; źródło: Flickr Creative Commons

Jak przystało na tak zacny wynalazek gastronomiczny, teorii na temat jego pochodzenia jest co najmniej kilka. Sam pomysł na bardzo tłuste, a przez to bardzo lekkie ciasto był nieobcy już starożytnym – Arabowie z braku masła używali jednak do swoich wypieków oleju, przekazując inspirację antycznym Grekom i Rzymianom. Musiało upłynąć jednak jeszcze wiele stuleci, aby masło stało się produktem na tyle powszechnym, że można było eksperymentować z nim w piekarnictwie.

Francuskie korzenie płatkowego ciasta


Istnieje legenda, która głosi, że ciasto francuskie powstało przez przypadkowe nierozgarnięcie cukierniczego czeladnika, który zapomniał, że dodał już masło do kruchego ciasta, więc podwoił jego ilość. Inna historia głosi, że malarz Claude Gellee, znany jako Le Lorrain, oprócz sztuk pięknych trudnił się także piekarnictwem. Gdy jego ojciec ciężko zachorował, lekarz zalecił mu wzmacniającą dietę bogatą w chleb i masło. Troskliwy syn postanowił stworzyć więc wypiek o maksymalnej zawartości mlecznego tłuszczu. Nieco bardziej prawdopodobne teorie przypisują jednak wynalazek francuskiego ciasta jednemu z dwóch słynnych szefów kuchni – żyjącemu w XVII w. François Pierre La Varenne, który był także ojcem sosu beszamelowego lub żyjącemu sto lat później mistrzowi kuchni Marie-Antoine Carême, uważanemu za prekursora najelegantszej francuskiej gastronomii, tzw. „grande cuisine”. W książce kucharskiej wydanej przez Carême’a znajdziemy przepis na ciasto złożone z 730 warstw przełożonych 729 warstwami masła!


Rozwałkowany płat ciasta francuskiego; źródło: Flickr Creative Commons
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy