Curry przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie curry

Kompozycja z przyprawy curry; źródło: pixabay.com Kompozycja z przyprawy curry; źródło: pixabay.com

Curry to słowo, które wywołuje w świecie gastronomii wiele kontrowersji – przede wszystkim z powodu swego niejasnego znaczenia. Zdaniem niektórych teoretyków kuchni żółty proszek sprzedawany w naszych supermarketach pod nazwą „curry” to  wielkie marketingowe nadużycie. Czym jest więc naprawdę przyprawa curry i jak ją wykorzystać?


Większość z nas myśląc o curry wyobraża sobie wspomnianą wyżej przyprawę o bardzo określonym smaku i ponoć indyjskim pochodzeniu. Tak naprawdę jednak pojęcie proszku o nazwie curry wynaleźli Brytyjczycy, którzy w czasie podbojów kolonizacyjnych zafascynowali się wielosmakową kuchnią azjatycką i mieszankami przypraw w niej stosowanymi. Próbując odtworzyć niezwykłe kompozycje smakowe, stworzyli oni ogólne pojęcie „curry” – rozumianej właśnie jako kompozycji przypraw.

Jeśli spojrzeć na to oczami Hindusów, to w każdej prowincji i terytorium liczącego 1,3 miliarda ludzi kraju istnieją setki, jeśli nie tysiące receptur, którym nadaje się przeróżne nazwy lokalne, ale w angielskim tłumaczeniu jest to właśnie zwykle „curry”. Różnorodność owa nie ogranicza się bynajmniej do Indii – także w Tajlandii, Indonezji, Pakistanie, a nawet niektórych krajach afrykańskich lokalna ludność ma swoje własne mieszanki curry.

Curry w jeszcze innym rozumieniu


Zamiłowanie do aromatycznej kuchni azjatyckiej przełożyło się na rozszerzenie angielskiego pojęcia „curry” na dania przygotowane na bazie warzyw, mięsa lub ryb i bogato doprawiane mieszanką korzennych i ziołowych przypraw. Najczęściej jest to potrawa dość płynna, za sprawą sporego dodatku mleka kokosowego, ale przyjmuje ona najróżniejsze postacie, kolory i smaki – od czerwonego i zielonego curry tajskiego przyrządzanego na bazie pasty, po żółte indyjskie curry z kurczaka, podawane tradycyjnie z dużą ilością ryżu, w oddzielnej misce. Praktycznie na całym świecie w restauracyjnych menu widnieje już nazwa „curry” kryjąca za sobie wiele różnych dań, które łączy wszak intensywny smak wynikający z połączeniu wielu różnych przypraw, zarówno słodkawych i delikatnych, jak i bardzo pikantnych.

Wreszcie, słowo „curry” ma jeszcze jedno znaczenie, również związane jest z kuchnią indyjską. Chodzi mianowicie o liście rośliny Begera koenigi, zwanej popularnie curry (w polskiej wersji często spotyka się formę „kari”) i będące cennym dodatkiem smakowym oraz surowcem leczniczym.


Liście curry; źródło: pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy