Czas na bazylię...pesto, makaron!

Fot. cookbookman17/Flickr CC Fot. cookbookman17/Flickr CC

Latem lubimy lekkie  dania. Nie lubimy natomiast dużo czasu spędzać w kuchni. To oczywiste, lepiej skorzystać w tym czasie z pięknej pogody i posiedzieć na świeżym powietrzu, na zielonej trawce. Zielono na dworze, zielono w głowach to i zielono na talerzu. A jak zielone to… bazylia!



Bazylia w pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu oraz Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach o klimacie umiarkowanym, również w Polsce.

Warto jeść bazylię nie tylko ze względu na doznania kulinarne. Bazylia wykazuje wielostronne działanie lecznicze: poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Kiedyś sądzono, że bazylia jest również afrodyzjakiem – wzmacnia potencję i nastój erotyczny.

Bazylia charakteryzuje się przyjemnym, korzennym, słodko-pikantnym smakiem, więc można dodawać praktycznie do wszystkiego. W postaci suszonej najczęściej dodajemy ją do sosów, zup, farszów czy mięs.  A ze świeżych liści bazylii najlepiej zrobić oczywiście pesto. Przedstawiamy prosty i co najważniejsze szybki sposób na pyszny makaron z pesto.

Jak zrobić sos pesto?

Składniki do sosu pesto:
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Świeża bazylia – 2 pęczki
  • Orzeszki piniowe – 3 łyżki
  • Starty parmezan – pół szklanki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Makaron wstążka – 250g

Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy. Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!

fotolia.pl
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy