Czas na pieczone jabłka - przepis

Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ] Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]

Pieczone jabłka z bitą śmietaną kokosową i wegańskim sosem karmelowym – ten przepis to prawdziwa jesienna petarda! Smak pieczonych jabłek kojarzy się z dzieciństwem, wizytami u babci, rodzinnym domem. Wystarczy wprowadzić kilka ciekawych modyfikacji, dodać jakiś egzotyczny składnik, podkręcić smak kokosem, a wyjdzie coś naprawdę pysznego.


Pieczone jabłka, to nie te tradycyjne, które serwowano nam w dzieciństwie. W naszej wersji mamy mleko kokosowe, cukier kokosowy, sól morską i migdały. Ten deser jest tak bezczelnie pyszny, że wstyd go nie robić. Spróbujcie, przekonajcie się na własnych kubkach smakowych. Gwarantuję, że będzie rozpływać się nad smakiem słodkich, aromatycznych pieczonych jabłek.

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki dla 4 osób:
  • 4 duże jabłka (najlepiej odmiana kwaskowa np. Szara Reneta)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2/3  szklanki cukru kokosowego (200 g)
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 szklanki migdałów
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:
  • Jabłka myjemy i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie układamy je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cynamonem i pieczemy w 180 stopniach C przez około 30-40 minut.
  • Migdały prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Kiedy wystygną migdały, mielimy je w młynku do kawy.

Bita śmietana z mleka kokosowego
  • ½ puszki schłodzonego mleko kokosowego ubijamy mikserem, aż powstanie sztywna piana

Sos karmelowy
  • W niewielkim garnku wymieszaj 1/2 szklanki mleka kokosowego (niekoniecznie schłodzonego) z cukrem kokosowym. Gotuj na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Dodaj wyłuskane ziarnka z laski wanilii i sól. Gotuj, aż sos karmelowy zmniejszy objętość o 1/3 – u mnie trwało to 30 minut.

Kiedy już mamy przygotowane wszystkie składowe dania na talerz wysypujemy migdałowy proszek, układamy jabłko, bitą śmietankę kokosową, a całość polewamy sosem karmelowym.
Smacznego!


Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]


Fot. Amelia Romańska [vegeluv.org ]

Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat z powodzeniem stosuje dietę wegańską. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy