Drugie życie ziemniaczanych obierków

Rocznie Polacy marnują 9 milionów ton jedzenia. Czyli w koszu ląduje 1/3 tego co kupujemy. Nawet obierając ziemniaki marnujmy żywność. A szkoda – obierki, zamiast wyrzucić do kosza, można przerobić na pyszne i naturalne chipsy.



fot. shutterstockfot. shutterstock
Chipsy z obierków ziemniaków

Składniki:

Przygotowanie:
  1. Oliwę, czosnek i rozmaryn utrzeć w moździerzu, bądź innym mosiężnym naczyniu.
  2. Obierki z ziemniaków należy dokładnie umyć. Wrzucamy je do miski i polewamy uprzednio wykonanym sosem. Dokładnie mieszamy dodając oregano i paprykę mieloną.
  3. Przyprawione obierki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 8 minut. Podawać po lekkim ochłodzeniu dania.

Ekologia.pl (JSz)

Ocena (4.0) Oceń: