Dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw

Dynia kojarzona jest często z przełomem października i listopada, ale tak naprawdę sezon na nią rozpoczyna się już z końcem sierpnia. Jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogata jest m.in. w beta-karoten, potas, fosfor, wapń, witaminę C czy witaminy z grupy B. Z dynia można robić prawdziwe kulinarne cuda, ale prawdziwy zachwyt współbiesiadników wzbudzą słodkie dyniowe babeczki z wyraźną nutą korzennych przypraw.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Dynia, jak na królową jesiennych warzyw przystało, doskonale sprawdza się też jako składnik tart, muffinek czy babeczek. Warto wypróbować przepis na pyszne babeczki z wyraźną nutą aromatycznych przypraw korzennych, dekorowane kremowo-maślaną masą. 
Dyniowe babeczki z serkiem kremowym
(Średni stopień trudności, czas przygotowania 1 godzina)

Składniki:
Ciasto na 15 sztuk:

Krem:
  • 200 g cukru pudru
  • cukier kandyzowany kruszony
  • 300 g serka Philadelphia
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
  1. Aby przygotować domowe puree z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo można oddzielić od skórki łyżką, należy go odsączyć z wody i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
  2. Przygotowujemy trzy miseczki. W największej z nich ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników.
  3. Do puree z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii.
  4. W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty - mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z puree oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175°C przez 20-30 min. Babeczki z wierzchu pozostaną nieco lepkie i wilgotne, nie oceniajmy ich gotowości na oko, ale metodą suchego patyczka. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia przed przystąpieniem do dalszej pracy.
  6. 200g cukru pudru, 300g serka Philadelphia, 100g miękkiego masła i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce.
  7. Dekorowanie babeczek
  8. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru.
Ekologia.pl

Bibliografia

Autorką przepisu jest Agnieszka Piątkowska z prettybaked.pl

Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy