Dyniowo-orzechowe muffinki - przepis

Dynia – królowa jesiennej, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Ciekawym wykorzystaniem dyni będą słodkie muffinki. Z pewnością pokochają je dorośli i dzieci!


Pod koniec października wszyscy mają chęć na dynię! I słusznie, bo jest to bardzo wartościowe (witamina A, C, cynk) i wszechstronne warzywo. Z dyni można wyczarować pikantne leczo, słodkie ciasta, a także rozgrzewające zupy. Uniwersalna dynia daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni.


Dyniowo-orzechowe muffinki

Składniki:

Przygotowanie:
Dynię zetrzyj na tarce i rozgnieć widelcem z bananem. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, imbirem, cynamonem i solą. Dodaj do masy dyniowo-bananowej i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Orzechy włoskie pokrusz na drobne kawałeczki i wsyp do ciasta. Dodaj miód i olej. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piecz ok. kwadrans w temperaturze 200°C.
Smacznego!
Fot. liz west [CC BY 2.0 ], Flickr.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy