Galangal przyprawa – uprawa, właściwości, przepisy i zastosowanie galangalu

Galangal - roślina z rodziny imbirowatych. I, Luc Viatour [CC BY-SA 3.0] Galangal - roślina z rodziny imbirowatych. I, Luc Viatour [CC BY-SA 3.0]

Wyrazisty, słodko-gorzki, piekący, aromatyczny – taki właśnie jest galangal, kłącze z rodziny imbirowatych, naturalny lek oraz przyprawa. U nas wciąż mało popularny galangal może być gratką dla fanów orientalnych smaków. Łasuchom przypadną do gustu także prozdrowotne właściwości galangalu, a zwłaszcza jego działanie wspomagające trawienie i metabolizm.


Galangal mniejszy, większy i lekarski

Występuje pod kilkoma nazwami. W naszych stronach określamy go galangalem, jednak w piśmiennictwie i starszych źródłach możemy przeczytać również o gałgancie, galgancie lub galandze. Systematyka podpowiada zaś sobie znaną nazwę – alpinia lekarska lub wielka. Galangale robią czasem zamieszkanie pod kątem nazewnictwa, tym bardziej w naszej części świata, gdzie większość widząc ich kłącza bez zastanowienia wzięłaby je po prosto za doskonale znany nam imbir. No właśnie, pokrewieństwo tych dwóch przypraw i środków leczniczych jest bezdyskusyjne już na pierwszy rzut oka. Co dokładnie wspólnego mają imbir i galangal i dlaczego ten drugi wart jest tyleż samo, jeśli nie więcej zainteresowania?



Ojczyzną galangalu, jak i wielu innych aromatycznych przypraw, a jednocześnie intrygujących surowców leczniczych, jest Azja południowo-wschodnia. Galangal większy pochodzi z Jawy i wykorzystuje się go głównie w kuchni indonezyjskiej i malezyjskiej. Z kolei lesser galangal, czyli galangal mniejszy uprawiany jest w Chinach, gdzie od wieków znajduje zastosowanie tak w kuchni pięciu przemian, jak i w medycynie chińskiej.



W kuchni azjatyckiej galangal występuje równie często, jak imbir. Również w jego towarzystwie.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy