Genom kakaowca kluczem do doskonałej czekolady

Międzynarodowa grupa naukowców pod kierunkiem Claire Lanaud z Instytutu CIRAD we Francji zsekwencjonowała genom Kakaowca właściwego. Dzięki ich pracy wielbiciele czekolady mogą liczyć na jeszcze doskonalszy smak swojego ulubionego przysmaku. Wyniki badań opublikowano na łamach pisma „Nature Genetics”.



Fot. sxc.huFot. sxc.hu

Badacze analizowali sekwencje DNA różnych szczepów kakaowca, których ziarna są używane do wyrobu najlepszych czekolad na świecie. Majowie udomowili kakaowce około 3000 lat temu w Ameryce Centralnej, dzięki czemu kakaowiec jest jednym z najstarszych udomowionych drzew hodowlanych.

W dzisiejszych czasach hodowcy wolą uprawiać bardziej odporne na choroby roślin odmiany hybrydowe (mieszane), z których produkuje się czekoladę o niższej jakości. Kakaowce dające nasiona o wysokiej jakości stanowią według statystyk mniej niż 5 procent całej światowej produkcji – powodem jest ich niska produktywność i wysoka wrażliwość na choroby i zmieniające się warunki otoczenia.

Naukowcy zidentyfikowali kilka różnych rodzin genów, przy pomocy których można będzie w przyszłości poprawić jakość drzew kakaowca i jego nasion oraz zapewnić im większą odporność na choroby grzybicze i niszczycielskie działania owadów. Poznali geny odpowiedzialne za kluczowe procesy takie jak biosynteza oleju (nazywanego też masłem kakaowym), flawonoidów i terpenów.
Kakaowce są drzewami, które rozmnażają się przez samozapylenie i są w wysokim stopniu homozygotyczne co oznacza, że mają po dwie identyczne kopie każdego genu, dzięki czemu są bardzo dobrym materiałem do manipulacji genetycznych. Zdaniem autorów badań, dzięki ich pracy można będzie produkować czekoladę o lepszej jakości, aromacie, a może nawet bardziej zdrową.
Ekologia.pl

Bibliografia

Pismo „Nature Genetics”

Ocena (3.7) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy