Graviola owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze gravioli

Czym jest graviola? Pod obco brzmiącą nazwą kryją się owoce flaszowca miękkociernistego – niewielkiego zimozielonego drzewa liściastego, typowego dla Ameryki Środkowej. Mogą one osiągać wagę nawet do 6 kilogramów, a pojawiają się na gałęziach co miesiąc – non-stop przez cały rok. Do niezwykłych właściwości gravioli należy także ich potencjał leczniczy, którym medycyna na dobre zainteresowała się dopiero przed kilkoma laty.



Graviola jako kolczasty owoc Annona muricata; źródło: WikipediaGraviola jako kolczasty owoc Annona muricata; źródło: Wikipedia

W ludowym ziołolecznictwie renoma gravioli sięga jednak tysiące lat wstecz – od Peru po Jamajkę stosowano ją do leczenia dziesiątek codziennych schorzeń i poważnych tropikalnych chorób. Wykorzystywano przy tym nie tylko same owoce, ale także korę, liście, nasiona, a nawet korzenie drzew flaszowca miękkociernistego. Część z tych zastosowań ma oczywiście charakter przede wszystkim życzeniowy, połączony z efektem placebo, jednak współcześni naukowcy doszukują się coraz ciekawszych i racjonalnie uzasadnionych właściwości guanabany – bo tak również nazywa się owoce gravioli.

Graviola jako egzotyczny owoc

Drzewa flaszowca miękkociernistego osiągają zaledwie 5-6 metrów, ale produkują iście imponujące jak na swój wzrost owoce. Pomiędzy owalnymi, ciemnozielonymi, błyszczącymi liśćmi pojawiają się najpierw żółte kielichowate kwiaty, z których potem rozwijają się owalne płody o zielonej skórce pokrytej kolcami. Ich długość może wynosić nawet 30 cm!

Graviola dzięki swojej masie w pierwszym rzędzie była przez ludzi traktowana oczywiście jako pożywienie. Po przepołowieniu owocu zobaczymy dość zwarty biały miąższ ze sporej wielkości ciemnobrązowymi pestkami. Jedzony na surowo jest bardzo sycącym i atrakcyjnym specjałem o lekko kwaskowatym, słodkim smaku, który niektórzy przyrównują do połączenia poziomki z ananasem. Z gravioli sporządza się też soki, sorbety i sałatki, a ludność środkowoamerykańska nauczyła się również ją suszyć na smaczną i łatwą do przechowywania w ciepłych klimacie przekąskę.
Biały miąższ gravioli; źródło: Wikimedia Commons
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy