Gruszka owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy gruszka

Freeimages.com/Viktors Kozers Freeimages.com/Viktors Kozers

Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka przybiera barwy od soczyście zielonej, przez żółtą, po brunatną z odrobiną czerwieni. Warto wiedzieć, które odmiany i kiedy dają najsłodsze owoce. Gruszki są bogate w substancje odżywcze i mają działanie przeciwzapalne.


Pochodzenie gruszy

Grusza zdobyła sławę jako jedno z najbardziej cenionych i uprawianych z największą starannością drzew starożytnego rzymskiego ogrodu. Ale zanim pojawiła się w Rzymie i zyskała uznanie na dworze cesarskim, przebyła drogę ze starożytnej Persji, przez Armenię, a następnie Małą Azję i Grecję. Później z Rzymu dotarła do Anglii, a stamtąd w inne rejony Starego Kontynentu, gdzie na przełomie wieków zaczęto tworzyć jej nowe odmiany. Występuje w całej Polsce. Obok jabłoni jest najważniejszym drzewem sadowniczym. Dzięki mnogości odmian gruszy, możemy cieszyć się jej owocami przez większość roku. Sadownicy powinni dbać o to, by drzewo nie wyrosło zbyt duże, bo wtedy zbiory byłyby utrudnione. Grusza, nie licząc niektórych odmian, zwykle co roku owocuje obficie. Zawiązki w odpowiednim czasie trzeba nawet przerzedzać, by owoców było nieco mniej, ale za to większych i smaczniejszych. W większości przypadków grusza kiepsko znosi mrozy i bywa też mało odporna na choroby. Bardziej wrażliwe odmiany muszą rosnąć pod okiem doświadczonych sadowników. W porównaniu do jabłoni, odpowiadają jej nieco cieplejsze rejony.

Z gruszką jak z jajkiem

Gruszki to owoce bardzo delikatne. Dlatego zrywa się je z drzewa ostrożnie, aby ich nie uszkodzić i nie pozwolić, by spadły i obiły się o ziemię. Bowiem obity owoc zaczyna gnić bardzo szybko. Podobnie dzieje się, gdy przypadkiem uszkodzimy jego skórkę. Gruszki zrywamy więc razem z ogonkami i mamy pod ręką koszyk, do którego możemy je od razu wkładać. W celu przechowania owoców na dłużej, układamy je w drewnianych skrzynkach wyłożonych warstwą papieru. Skrzynie zamykamy i przechowujemy w wilgotnym i chłodnym miejscu. Idealnym miejscem na to jest na przykład piwnica. Wszystkie uszkodzone owoce uprzednio odrzucamy. Należy je od razu spożytkować, a więc zjeść lub zacząć przygotowywać z nich przetwory.


pixabay.com
Moim zdaniem
Lubisz gruszki?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy