Grzyby reishi - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyb reishi ciekawostki

Japończycy traktują grzyby reishi jako lekarstwo mogące pokonać wiele poważnych chorób, w tym raka. Lekarstwo alternatywne wobec dostępnych metod, naturalne, bez chemii – budzące tym samym wiele kontrowersji i niedowierzania. Czy grzyby reishi rzeczywiście leczą? A jeśli tak, to na ile skuteczny jest w przypadku tak ciężkich schorzeń, jak nowotwór?



Grzyby ReishiBy frankenstoen from Portland, Oregon (reishi mushrooms) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Reishi – bohater medycyny Dalekiego Wschodu

Jak wygląda egzotyczny grzyb reishi? Jego powierzchnia jest skórzasta i lśniąca, barwą blisko jej do świeżego, dopiero co wyjętego ze skorupki kasztana. Jest poza tym bardzo podobny do znanej nam z rodzimych lasów huby drzewnej. Rośnie na pniakach, korzeniach i korze drzew liściastych, przeważnie martwych. Dzikiego grzyba reishi, nawet w Japonii i w Chinach, widuje się jednak bardzo rzadko, dlatego przynależne jest mu określenie „grzyb widmo”. Nie jest to zresztą jedyna nazwa, pod którą występuje reishi. W Chinach zwie się go „ling zhi”, co oznacza dosłownie „roślinę wzmacniającą ducha” lub „roślinę mocy duchowej”. Wielu tytułuje go też „rośliną nieśmiertelności”. I choć grzyb reishi z pewnością nie sprawi, że będziemy nieśmiertelni, to jego właściwości, jak twierdzi medycyna Dalekiego Wschodu, mają charakter silnie terapeutyczny. Mieszkańcy Azji niezwykle cenią sobie ten surowiec, zwłaszcza, że jego hodowla jest bardzo wymagająca. Od tysięcy lat otaczają go niemal religijną czcią i pokładają nadzieję w jego właściwościach, gdy przychodzi o leczenie najcięższych chorób.

Dziś grzyby reishi, nie licząc Japonii i Chin, stosuje się najczęściej na Tajwanie i w Korei. Ich sława wykracza jednak daleko poza granice orientu. Chętnie sięgają po nie zwłaszcza mieszkańcy Ameryki Północnej, gdzie zresztą (podobnie jak w Ameryce Południowej i w Europie) reishi występuje sporadycznie w warunkach naturalnych. Celem zażywania ekstraktu z grzybów reishi jest przede wszystkim profilaktyczne wzmocnienie odporności oraz, w przypadku wielu chorób i dolegliwości, nadanie większej skuteczności leczeniu.



Warto wiedzieć

Polska nazwa grzyba reishi to lakownica lśniąca lub żółtawa, zaś łacińska – Ganoderma lucidum. Wyodrębniono sześć rodzajów reishi, w zależności od barwy, jaką reprezentują. Największy potencjał terapeutyczny upatruje się w reishi czerwonych. Najsilniejsze właściwości, niezależnie od rodzaju grzyba, wykazują jego zarodniki. Ekstrakt z reishi zaleca się przyjmować w trakcie lub po posiłku, najlepiej wraz z witaminą C, która zwiększa jego działanie. Dawki i długość zażywania grzyba, zarówno leczniczo, jak i profilaktycznie, powinniśmy skonsultować z lekarzem.

Uprawa reishi. By 北海道霊芝 [CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons
Grzyby Reishi
By Hokkaido Reishi Co., Ltd (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons


Polisacharyd beta-D-glukanu

Najcenniejszą substancją aktywną, zawartą w grzybie reishi, jest polisacharyd beta-D-glukanu. To on odpowiada za namnażanie się mikrofagów i limfocytów T, które wzmacniają barierę immunologiczną naszego organizmu. Ich siła pozwala znacząco poprawić stan zdrowia osób chorych na AIDS, a także ograniczyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
Występujący w grzybach reishi glukan ma zdolność wiązania komórek grzyba z komórkami rakowymi i może je neutralizować. Silne właściwości immunostymulujące w grzybie reishi wykazują ponadto trójterpeny, które zdolne są również do obniżania ciśnienia krwi i stężenia cholesterolu. Te azjatyckie grzyby zawierają poza tym aminokwasy, sole mineralne, cholinę, betainę, kwas lignocerynowy, palmitynowy, stearynowy, a także ryboflawinę, olejki lotne czy alkaloidy.


Wszyscy, którzy sięgają po grzyby reishi w celu wzmocnienia swojej odporności, muszą wiedzieć, że spożywanie ich będzie miało wpływ także na inne funkcje organizmu. Na szczęście jest to wpływ pozytywny, o ile wiemy, jak dawkować ten naturalny lek. O tym jednak w dalszej części artykułu.
Grzyby reishi, fot. pixabay.com


Na co jeszcze grzyby reishi?

Grzyby reishi, dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym, łagodzą bóle stawów i mięśni – w tym celu stosuje się je nad wyraz często. Jak nietrudno się domyślić, będą pomocne również przy różnorakich infekcjach i innych chorobach o przebiegu zapalnym, chociażby podczas przeziębienia, grypy czy zakażeń sfer intymnych.
Stymulują metabolizm tłuszczów w kierunku obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu ochraniają układ sercowo-naczyniowy. Zapobiegają dzięki temu chorobom cywilizacyjnym, takim jak nadciśnienie, miażdżyca, otyłość – oraz ich skutkom – zawałowi serca czy udarowi mózgu. Pomagają wyleczyć wrzody. Zawarta w reishi substancja o nazwie lanostan, ma z kolei działanie przeciwhistaminowe, a więc łagodzi objawy alergii.

Odżywianie się grzybami reishi pomoże nam zachować dobre samopoczucie na co dzień, wzmocnić pamięć i koncentrację, a co najważniejsze – zadziała jak naturalny środek nasenny. Zyskają na tym osoby cierpiące na bezsenność oraz żyjące w dużym napięciu nerwowym, które narzekają na kiepską jakość snu.

Substancje aktywne zawarte w reishi chronią i regenerują komórki, a co za tym idzie przyczyniają się do zachowania na długo młodego wyglądu.


Terapeutyczne działanie grzybów reishi możemy odczuć przy wielu dolegliwościach i chorobach, w tym m.in. w przypadku:
  • chorób o przebiegu nowotworowym
  • bronchitu
  • astmy
  • wrzodów
  • nadciśnienia i miażdżycy
  • cukrzycy
  • alergii
  • wirusowego zapalenia wątroby
  • anemii
  • infekcji, stanów zapalnych, ogólnego spadku odporności itd.
Stosowane pod kontrolą lekarską grzyby reishi, wspomagają regenerację organizmu po chemioterapii i naświetlaniu. Medycyna Wschodu zaleca jednak zażywać je głównie profilaktycznie, co w parze ze zdrowym odżywianiem i aktywnym stylem życia, znacząco stymuluje odporność organizmu.

Ganoderma lucidum. By Eric Steinert (photo taken by Eric Steinert at Paussac, France) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons


Grzyby reishi – jak korzystać z ich właściwości?

Jak korzystać z dobrodziejstwa grzybów reishi, czyli po prostu, w jaki sposób należy je spożywać? Otóż sprawa jest dość skomplikowana, chociażby ze względu na fakt, że grzyby te nie są ani najsmaczniejsze, ani szczególnie zdatne do jedzenia. W 90% składają się bowiem z niestrawnego błonnika.
Sprawia to, że ekstrakt z reishi przyjmuje się głównie w formie kapsułek czy proszku i tym podobnych medykamentów. Na Wschodzie surowe grzyby reishi wykorzystuje się czasem do przygotowania zdrowotnego naparu lub podstawy na zupę.

Nam pozostaje zakup ekstraktu z grzybów reishi (kupujmy wyłącznie w sprawdzonych sklepach, upewniając się wcześniej o certyfikatach i pochodzeniu produktu).

Czy grzyby reishi możemy dawkować w dowolny sposób? Biorąc pod uwagę potencjalne działanie immunostymulujące omawianych grzybów i ich pozostałe właściwości, suplementację powinniśmy skonsultować z lekarzem. Grzyby reishi mogą kolidować z przyjmowaniem leków obniżających ciśnienie i nie mogą być zażywane na kilkanaście dni przed i po operacji. To tylko niektóre z przeciwwskazań. Nie zaleca się przyjmowania reishi kobietom w ciąży, karmiącym i dzieciom, gdyż jak dotąd nie przeprowadzono badań, w których wykazano by wpływ grzybów na te grupy osób.
Elżbieta Gwóźdź


Ocena (4.3) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy