Grzyby shimeji – opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby shimeji ciekawostki

Poza granicami Polski grzyby raczej nie cieszą się dobrą sławą, jednak coraz częściej włączamy je do naszego codziennego menu. Nic w tym dziwnego, bo poza oryginalnym smakiem, grzyby posiadają wiele cennych składników odżywczych. Do mało popularnych grzybów zaliczają się pochodzące z Japonii shimeji. Czym są i jakie właściwości skrywają w sobie grzyby shimeji?



Grzyby shimeji wywodzą się z Azji Wschodniej, przede wszystkim z Japonii, fot. shutterstockGrzyby shimeji wywodzą się z Azji Wschodniej, przede wszystkim z Japonii, fot. shutterstock
  1. Grzyby shimeji – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne grzybów shimeji
  3. Grzyby shimeji – z czym to się je?
  4. Grzyby shimeji w kuchni
  5. Czy warto jeść grzyby shimeji?

Grzyby shimeji – co to takiego?

Grzyby shimeji wywodzą się z Azji Wschodniej, przede wszystkim z Japonii. W związku z tym, że stają się coraz bardziej popularne, zaczęto je uprawiać w Stanach Zjednoczonych oraz Europie. Te azjatyckie grzyby naturalnie rosną na drzewie, najczęściej bukowym, zaś na rynku europejskim i amerykańskim występują w formie suszonej. Pierwsze grzyby shimeji uprawiano w Japonii w 1972 roku. Hoduje je się na podłożu z trocin, zboża i organicznego nawozu. Do prawidłowego wzrostu, należy im zapewnić ciemne pomieszczenie, by równomiernie dojrzewały i zapewniły najlepsze wartości odżywcze.

Grzyby shimeji to małe, cienkie grzyby, koloru brązowego lub białego (ta odmiana uprawiana jest bez dostępu do światła). Rosną w obfitych kiściach, które połączone są ze sobą u niejadalnej nasady. Ich cechą charakterystyczną są długie, wąskie trzony zakończone półokrągłymi kapeluszami. Swoją strukturą i zapachem przypominają miniaturowe pieczarki. Natomiast w smaku są nieco pikantne, z orzechową nutką i odrobiną słodyczy.

Właściwości prozdrowotne grzybów shimeji

Grzyby shimeji posiadają szereg właściwości prozdrowotnych, ale dopiero po ugotowaniu. Nie powinno się grzybów shimeji jeść na surowo, ponieważ są gorzkie i trudne do strawienia, tym samym nie posiadają wtedy żadnych substancji odżywczych dla ludzkiego organizmu. Gdy poddamy grzyby shimeji obróbce termicznej, dopiero wtedy bogate są w mikroelementy takie jak cynk, miedź i potas, a także w witaminy z grupy B: witamina B1, B2, B3, B6, B9 i B12 oraz błonnik.
Cynk to pierwiastek pełniący istotne funkcje w naszym organizmie. Jest bardzo ważny dla naszych włosów i paznokci, a jego niedobory wiążą się między innymi z pogorszeniem stanu skóry oraz powolnym gojeniem się ran. Poza tym, cynk ma dobroczynny wpływ na kości, a tym samym wspomaga leczenie reumatyzmu. Bierze też udział w regulacji pracy organów wewnętrznych, takich jak trzustka, która reguluje prawidłowe wydzielanie insuliny. Co więcej, cynk normuje pracę układu immunologicznego i krążenia – pomaga ustabilizować ciśnienie i zapobiega powstawaniu żylaków.

Miedź jest pierwiastkiem, który występuje w śladowej ilości w ludzkim organizmie, nie mniej jednak jest on bardzo ważnym mikroelementem. Odpowiada za krzepliwość krwi i dba o jej prawidłowy poziom, a żelazo odpowiednio się wchłania. Ma także działanie krwiotwórcze - uczestniczy w budowaniu czerwonych krwinek oraz zapewnia dobre funkcjonowanie układu krwionośnego. Od ilości miedzi zależy prawidłowa praca mózgu: zdolność myślenia, zapamiętywania i kreatywność. Zapobiega także chorobom serca i układu krążenia oraz działa bakteriobójczo hamując wzrost bakterii.

Z kolei potas zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Bierze on udział w procesach syntezy, czyli budowy aminokwasów i białek. Jest też niezbędny w cyklach, w których nasze komórki produkują energię. Poza tym, potas uczestniczy w transporcie tlenu z krwią, dzięki czemu nasz mózg jest lepiej dotleniony, a my cieszymy się lepszą koncentracją i funkcjami poznawczymi. Pierwiastek ten jest również konieczny do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego i układu nerwowego oraz właściwym poziomem ciśnienia osmotycznego.

Grzyby shimei bogate są w witaminy z grupy B, które są jednymi z najważniejszych substancji, jakich potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Mają wpływ na cały organizm: układ nerwowy, serce, skórę, mięśnie czy układ naczyniowy. Witaminy z grupy B wspierają również sprawność intelektualną oraz regulują przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie. Są gwarantem naszego zdrowia.
Błonnik znajdujący się w grzybach shimeji chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą czy rakiem jelita grubego. Odgrywa on ważną rolę w organizmie, ponieważ zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia. Żywność bogata w błonnik zapobiega np. zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom. Brak w pożywieniu odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego przyczynia się do zwiększenia częstości występowania chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca czy nowotwór jelita grubego. Szczególnie powinny go docenić osoby chore na cukrzycę, ponieważ błonnik obniża stężenie glukozy we krwi.
Grzyby Shimeji w zbliżeniu, fot. shutterstock

Grzyby shimeji – z czym to się je?

Uznanie grzybów shimeji wiąże się z ich mocnym smakiem umami, który jest niezwykle uwielbiany w całej Azji. Po shiitake i enoki są najczęściej spożywanymi grzybami w Japonii. Po obróbce termicznej uwydatnia się ich lekko maślano – orzechowy posmak. Poza tym, pomimo gotowania czy smażenia, grzyby shimeji pozostają niezwykle chrupkie i nadają potrawom ciekawej konsystencji. Zanim je ugotujemy, należy odciąć grzyby od ich nasady, która nie jest jadalna. Obie odmiany grzybów shimeji można stosować zamiennie, ponieważ są niemal identyczne w smaku. Trzeba wiedzieć, że nie należy ich jeść na surowo, ponieważ są gorzkie i trudne do strawienia. Trzeba je najpierw podać obróbce termicznej, ale nie musi to być długie gotowanie czy smażenie. Czasem wystarczy je zblanszować, a czasem trzeba gotować do miękkości (ok. 5 minut).
Grzyby shimeji idealnie nadają się do zup, gulaszy, sosów, potraw smażonych z makaronem, omletów, sałatek, ale także można je piec i marynować. Znakomicie komponują się smakowo z owocami morza, cytrusami, grillowanymi mięsami, białym winem i świeżymi ziołami. Grzyby shimeji z powodzeniem można połączyć z makaronem i ryżem.

W kuchni azjatyckiej grzyby shimeji są bardzo często wykorzystywane. To jeden z podstawowych składników potrawy nabemono (nabe) - jednogarnkowego dania popularnego w Japonii oraz Gohan Takikomi, japońskiego ryżu doprawianego dashi i sosem sojowym, który wraz z grzybami, warzywami, mięsem lub rybą jest smaczną i popularną potrawą. 
Zupa miso z grzybami Shimeji

Grzyby shimeji w kuchni

Jajecznica z grzybami shimeji

Składniki:

Przygotowanie:
Grzyby rozdzielamy na pojedyncze egzemplarze, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i grzyby, smażymy je przez około 5 minut. Dodajemy jajka i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Przekładamy na talerz i posypujemy poszatkowanym koperkiem.


Zupa miso z białymi grzybami shimeji

Składniki:
  • 150 g makaronu udon
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 duża marchewka, pokrojona w plasterki
  • 150 g świeżego groszku
  • 200 g świeżych grzybów shimeji
  • 2 łyżki białego miso
  • 4 gałązki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Makaron udon gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimna wodą i odstawiamy na bok. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy marchew i gotujemy przez 1 minutę. Następnie dodajemy groszek i gotujemy kolejną minutę. Potem dodajemy grzyby shimeji i po 30 sekundach zdejmujemy garnek z ognia. W misce rozprowadzamy miso z dodatkiem kilku łyżkach gorącego wywaru. Wlewamy mieszaninę do garnka z zupą, ale już nie gotujemy. Wrzucamy makaron i szczypior, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy od razu.

Czy warto jeść grzyby shimeji?

Grzyby shimeji nie są jeszcze tak popularne w naszym kraju, ale można je kupić w sklepach z egzotyczną żywnością. To miła odmiana od klasycznych grzybów dostępnych w Polsce. Bardzo łatwo się je przyrządza i pasują niemal do wszystkiego. Poza tym posiadają cenne właściwości, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.justonecookbook.com/shimeji-mushroom/”; data dostępu: 2019-09-11
  2. “http://miraclemushrooms.co.za/shimeji-mushrooms/”; data dostępu: 2019-09-11
  3. “https://www.specialtyproduce.com/produce/White_Hon_Shimeji_Mushrooms_5568.php”; data dostępu: 2019-09-11
  4. “https://www.diversivore.com/ingredient-pages/shimeji-mushroom/”; data dostępu: 2019-09-11
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy