Hummus – właściwości, skład i wartości odżywcze humusu

Hummus, fot. pixabay.com Hummus, fot. pixabay.com

Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się dania i przekąski z różnych stron świata. Nic w tym dziwnego, bo jesteśmy ciekawi i stajemy się otwarci na nowe smaki, pochodzących z innych rejonów naszego globu. Jednym z nich jest hummus, pyszna i zdrowa pasta z Bliskiego Wschodu. Humus stanowi zdrową i świetną przekąskę zarówno w ciągu dnia, jak i na wieczorne przyjęcie.


O pochodzeniu hummusu słów kilka


Tradycyjny hummus to nic innego jak pasta zrobiona z gotowanej ciecierzycy, z dodatkiem przypraw. Pierwotnie wywodzi się z Libanu, ale pierwsze informacje o nim sięgają czasów antycznych. Jest ważnym składnikiem kuchni libańskiej, żydowskiej, arabskiej i greckiej, a przepis na hummus jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Nazwa hummus pochodzi z języka arabskiego i dosłownie oznacza ciecierzycę (groch włoski). Potrawa ta jest gładką pastą zrobioną z gotowanych do miękkości ziaren ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty z sezamu), czosnku, soli, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Czasami zamiast ciecierzycy wykorzystuje się inne warzywa strączkowe, np. bób. Często dodaje się także inne przyprawy, np. kmin rzymski, suszoną paprykę, natkę pietruszki czy ziarna czarnuszki.

Od tysięcy lat ciecierzyca znana i uprawiana jest na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Krążą legendy, według których ziarna ciecierzycy miały rosnąć w Wiszących Ogrodach Babilonu, czyli w jednym z siedmiu cudów świata. Z kolei inna opowieść mówi o pochodzeniu samego humusu.  Podobno pierwsza pasta została przygotowana w XII wieku przez sułtana Saladyna. Aktualnie istnieje problem z ustaleniem pochodzenia hummusu, ale ze względu na bogactwo odmian tej specyficznej potrawy i jej ogromnej popularności we wschodnich regionach, jest to praktycznie niemożliwe do wyjaśnienia. O twórców humusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pasta z ciecierzycy jest najbardziej popularną przekąską na Bliskim Wschodzie, w Północnej Afryce oraz na Kaukazie. Z kolei w Izraelu, Syrii, Turcji, Palestynie, Jordanie, czy Egipcie jada się niemal codziennie, zazwyczaj z pieczywem lub jako przystawka oraz dodatek do innych dań.

Hummus został spopularyzowany na całym świecie przez Arabów z Libanu. W ostatnich latach stał się hitem żywieniowym również w Europie i Stanach Zjednoczonych. Wszystko za sprawą wegetarian i wegan, dla których jest cennym i odżywczym składnikiem ich diety.


Tradycyjny hummus to nic innego jak pasta zrobiona z gotowanej ciecierzycy, z dodatkiem przypraw
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy