Hummus z soczewicy

Fot.Hummus z żółtej soczewicy, Amelia Romańska, Vwegeluv.org Fot.Hummus z żółtej soczewicy, Amelia Romańska, Vwegeluv.org

Żółta, pomarańczowa, czerwona, zielona, brązowa i czarna – tyle kolorów i odmian oferuje nam soczewica.  Poza niewątpliwymi walorami estetycznymi, smakowymi i zdrowotnymi soczewica ma wiele zastosowań w kuchni.


Żółta soczewica − chyba najmniej popularna wśród wszystkich kolorów soczewicy i dlatego najtrudniej ją kupić. Ma bardzo delikatny smak, więc idealnie nadaje się zup i różnego rodzaju kremów. My proponujemy przepis na humus z żółtej soczewicy autorstwa Amelii Romańskiej z Vegeluv.org.



Hummus z żółtej soczewicy 


Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:


Przygotowanie:

Soczewicę kilkukrotnie wypłukałam i gotowałam razem z z marchwią, pietruszką, cebulą, czosnkiem, olejem i imbirem w niewielkiej ilości wody (ok 1-2 cm nad poziomem warzyw). Po około 10-15 minutach, kiedy warzywa były miękkie (ale nie rozgotowane) zestawiłam całość z ognia, dodałam przyprawy i dokładnie zmiksowałam.

Krem powinien być bardzo gęsty, by po ostygnięciu można było posmarować nim kromkę chleba.


Smacznego!







Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.





wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy