Żółta, pomarańczowa, czerwona, zielona, brązowa i czarna – tyle kolorów i odmian oferuje nam soczewica. Poza niewątpliwymi walorami estetycznymi, smakowymi i zdrowotnymi soczewica ma wiele zastosowań w kuchni.
Żółta soczewica − chyba najmniej popularna wśród wszystkich
kolorów soczewicy i dlatego najtrudniej ją kupić. Ma bardzo delikatny smak, więc
idealnie nadaje się zup i różnego rodzaju kremów. My proponujemy przepis na
humus z żółtej soczewicy autorstwa Amelii Romańskiej z Vegeluv.org.
Hummus z żółtej soczewicy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 szklanka żółtej soczewicy (ok 200 g)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- przyprawy: sól, garam masala, tandoori masala, imbir, ewentualnie sok z limonki
Przygotowanie:
Soczewicę kilkukrotnie wypłukałam i gotowałam razem z z marchwią, pietruszką, cebulą, czosnkiem, olejem i imbirem w niewielkiej ilości wody (ok 1-2 cm nad poziomem warzyw). Po około 10-15 minutach, kiedy warzywa były miękkie (ale nie rozgotowane) zestawiłam całość z ognia, dodałam przyprawy i dokładnie zmiksowałam.
Krem powinien być bardzo gęsty, by po ostygnięciu można było posmarować nim kromkę chleba.
Smacznego!


Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.