Jak przyrządzić dynię? Przepis na danie z dynią Hokkaido

Fot. Amelia Romańska, Vegeluv Fot. Amelia Romańska, Vegeluv

Jesienią króluje kolor pomarańczowy. To za sprawą dyni, która rozpycha się na straganach i sklepowych półkach. Polacy śmiało sięgają po dynię, przyrządzając ją na wiele sposobów.


Dynię znali już starożytni Egipcjanie i Azjaci, a na terenach dzisiejszego Meksyku była uprawiana około 300 lat przed naszą erą. Do Europy dotarła z Ameryki Środkowej w XV wieku, wtedy była jednak traktowana jako egzotyczna ciekawostka. Współcześnie dynia na dobre zagościła na naszych stołach.

Dynia to pyszne i wartościowe warzywo. Oprócz walorów smakowych i świetnej, gęstej konsystencji ma dodatkową niezaprzeczalną zaletę – jest pyszna i ma jadalną skórkę. Znacznie upraszcza to proces obróbki – wystarczy dynię porządnie umyć, wydrążyć pestki i upiec, albo usmażyć.

Dynia zawiera bardzo dużo wody, w związku z tym jest małokaloryczna – 15-25 kcal w 100 gramach. Jest jednym z nielicznych warzyw zawierających tak duże ilości witaminy A (karotenu). Poza tym dynia to źródło białka, witamin E i C, błonnika, żelaza, cynku, magnezu czy kwasu foliowego. Dynia jest lekkostrawna, działa odkwaszająco, nie powoduje alergii, a gdybym wymieniła wszystkie witaminy i mikroelementy, które zawiera – nie dotrwalibyście do meritum, czyli przepisu…

Pierwszy przepis z Hokkaido w roli głównej, to typowo jesienne, grzybowe danie.

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia

Składniki:

Przygotowanie:
Na początek posiekaną cebulę i czosnek zeszkliłam na oleju. Następnie dodałam pokrojone w duże kawałki grzyby i mleko kokosowe. Całość dusiłam około 10 minut. Przyprawiłam solą, pieprzem i octem balsamicznym.

W międzyczasie usunęłam pestki i wyjęłam odrobinę miąższu – tyle, żeby zmieścił się farsz (tę resztkę miąższu też można upiec). Posypałam solą i pieprzem i włożyłam do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni. Kiedy farsz grzybowy był już gotowy tj. był dość gęsty, wlałam go do środka dyni. Całość piekłam około 30 minut. Warto sprawdzić wykałaczką, albo innym szpikulcem czy cała dynia jest miękka.

Świetnie komponuje się z octowymi, tradycyjnymi buraczkami, albo kiszonymi ogórkami!
Smacznego!


Fot. Amelia Romańska, Vegeluv



Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy